Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

504 Yazı

(EKOPOLİTİK) ŞİMDİ SIRADA ONLAR VAR!

**POLİTİKA BU, BELKİ BİR ERKEN GENEL SEÇİM YAZAR;



Bu köşeden size daha önce de “CHP Denizli’ye 31 Mart seçim başarısını getiren ekipten” defalarca söz ettik. Yani; değişmeyen çekirdek kadrosu 6-7 isimden oluşan, bazen sayıları 9-10 kişiye kadar çıkan bir ekipten.





Kısacası; bazılarına göre Adem-i Merkeziyetçi, bize göre ise; “İnsan Merkezli” bir anlayış ve “geniş kitle içinde dar kadro çalışması” tarzıyla bilinen bir politika üreten bir ekipten**. (Ve bu ekibin Denizli’ye damga vuran siyasi çalışmasından) Bahsettiğimiz ekibin kökleri aslında çok eskilere (35-40 yıla) Adnan Keskin ve Ali Marım’lı dönemlere dayansa da; Denizli’de CHP siyasetinin son 15-20 yılında mütemadiyen bu ekibin imzasını gördük. Peki; aynı zamanda CHP Denizli’nin “politik hafızası ve derinliği” de olan  bu ekip kimlerden, hangi isimlerden oluşuyordu?





UNUTMAYIN; DENİZLİ ZAFERİNİ BU EKİP KAZANDI!
“Ömer Naci Yağcı, Mehmet Boyar, Bülent Nuri Çavuşoğlu, Ali Osman Horzum, Müjdat İlhan, Şeniz Doğan, Efsane Başkan Ali Marım, Bilal Duran ve daha sonraları Ahmet Çağın ve Gençlik Kolları Başkanı Tugay Odabaşıoğlu” isimleri (hepsi solcu, hatta sol’un solu’ndan) bu ekibi oluşturan aktörlerdi. Aslında aynı ekipte en başlarda dönemin baro başkanlarından Adil Demir de vardı. Bu ekibin ilk önemli başarısı Adil Demir’i 10 yıl boyunca “Baro Başkanı” yapmak oldu.



Yine aynı ekip Müjdat İlhan’ı da 10 yıl boyunca Baro Başkanlığı koltuğuna oturttu. İşte; Bülent Nuri Çavuşoğlu’nu iki kez CHP Denizli İl Başkanı, CHP PM Üyesi ve Denizli Büyükşehir Başkanı yapan ekip de bu ekipti. Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ı yeniden Başkan yapan (iki kez) ekipte bu ekipti. Ali Osman Horzum’u kent tarihinin en başarılı CHP Denizli İl Başkanlarından biri haline getiren, eski Baro Başkanlarından Müjdat İlhan’ı da CHP Merkezefendi İlçe Başkanı yapan ekip yine bu ekip oldu.



ŞİMDİ SIRADA ONLAR VAR!
Bu arada CHP’nin Denizli’de Cumhuriyet tarihi boyunca aldığı ve 25 yıl sonra gelen (16 Belediyeli) en büyük yerel seçim başarısında da bu ekibin “taktik-politik çalışmalarının” damgası vardı. Bu ekipte yer alan Bülent Nuri Çavuşoğlu Önce CHP PM Üyesi, ardından da Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Şeniz Doğan ise 2019 ve 2024 yerel seçim başarıları ve “insana” olan belediyecilik yatırımları ve hizmetleri ile CHP’nin Denizli’de önünü açan ve bu politik zaferi hazırlayan “Kadın Başkan” haline geldi. Evet, bu ekibin şu ana kadar yapamadığı tek (bir) şey, yani politik hamle kaldı. O da desteklediği bir ismi veya isimleri “milletvekili” yapmak ve Ankara’ya göndermek. İşte, şimdi de bunun zamanı geldi sanki. Artık sırada onlar var, ya da onlara sıra geldi.



HORZUM, İLHAN, BOYAR VE YAĞCI’YI İLK DÖRDE YAZIN, SONRA DA SONUCA BAKIN!
Kimler mi? “CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum, CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Müjdat İlhan, CHP’li İş İnsanı ve kökten CHP’li Mehmet Boyar, “sağlam solcu ve eski yolcu” ekibin beyni Ömer Naci Yağcı.” Olası bir erken genel seçimde CHP Denizli Vekil Listesi’nde bu dört ismi ilk dörde koyun (sıraları hiç önemli değil) CHP Denizli’de 4 Vekil’i alın! CHP Denizli için başka da söylenecek söz de yok gibi…

(**“UNUTULMASIN DİYE BİR NOT!” Peki, bunu tekrar tekrar niye yazıyoruz? “Unutulmasın?” diye. Çünkü bu politik ekip Denizli Siyaseti’nin geçmiş 15-20 yılına olduğu gibi, gelecek 15-20 yılına da imza atacak “işlerin, organizasyonların, fikri takibin ve siyasi düşüncenin” kaynaklığını yapan bir ekip de ondan. Onlar; Unutulmasın, hiç unutulmasın!)



ÇAVUŞOĞLU’NUN “MAHALLE BASKISI’NA DUR” DİYEN KARARI BU BAYRAMIN DA GÜNDEMİ OLDU!
Denizli siyaseti bayram arefesi ve bayram sürecini “siesta” formunda geçirirken, kentte politikanın fitilini ateşleyen hareket “alkollü mekanlar bölgesi” fikrinin Türkiye’deki mucidi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve son Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den geldi. Zeybekci’nin, “Beltaş’a ait üç belediye tesisinde alkol satışına izin veren Büyükşehir Belediyesi Meclis karararını yargıya taşıyacağı” yolundaki açıklaması yaz tatiline giren politikayı bir anda ısıttı.  Zeybekci’nin “Bu meclis kararından derhal vazgeçilmeli. Bunlar AK Parti'nin diktiği ağaçlara ve çiçeklere bile bakamayacaklar, yeşil alanları bile koruyamayacaklar” açıklamasına ilk tepki CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Müjdat İlhan’dan geldi.



HORZUM VE İLHAN’DAN SERT TEPKİ!
İlhan Zeybekci’nin, “Kurduğumuz sistemi bile yürütemeyecekler” sözlerine “Sizden devraldığımız bu çarpık sistemi kesinlikle yürütmeyecek ve dahi yürüttürmeyeceğiz.” diye yanıt verdi. Nihat Zeybekci’nin alkollü mekanlara yönelik değerlendirmesine bir tepki de CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum’dan geldi. Horzum, “Bu karar sadece alkol tüketimi ile ilgili bir karar değil. Ülkede ve kentimizde 22 yıldır süren ‘mahalle baskısını’ yırtıp atmak için alınan bir karar. Sanırım ufukta İzmir adaylığı yok. Beyefendinin aklına alkol karşıtlığı geldi” dedi.



ZEYBEKCİ; “AK PARTİ’NİN DİKTİĞİ AĞAÇLARA VE ÇİÇEKLERE BİLE BAKAMAYACAKLAR!”
Bayram tatili sürecinde aynı konuda iki kez açıklama yapan Zeybekci; “Milletimizin seçtiği belediye ve belediye başkanlarımızdan Denizlili bir vatandaş olarak, bizim de hizmet beklemekten başka diyebileceğimiz bir şey yoktur. Şunu unutmayalım; AK Parti'nin diktiği ağaçlara ve çiçeklere bile bakamayacaklar, yeşil alanları bile koruyamayacaklar. Kurduğumuz sistemi bile yürütemeyecekler. İlk icraatlarına baktığımız zaman şehrin en önemli meselesini çözmek üzere aldıkları meclis kararına baktığımızda içki kararı, alkollü mekânlar kararı. Bu şehrin böyle bir karara değil, hizmete ihtiyacı var” demişti.


  
TÜRKİYE’DE MAHALLE BASKISI’NA DUR DİYEN İLK HAMLE!
Evet, geçtiğimiz ay Denizli’de Büyükşehir Belediyesi’nin işlettiği kafe ve restoranlarda alkol servisi yapılmasına onay çıktı. Bu meclis kararı üzerine yine bu köşede kaleme aldığımız “Başkan Çavuşoğlu ‘mahalle baskısı’na dur, dedi! Alkole serbestlik değil, yaşam tarzına özgürlük!” başlıklı yazımızda şu görüşlere yer vermiştik. Turizm odaklı olarak en işlek noktalardaki kafe ve restoranlarda artık alkol servisi de yapılabilecek. Söz konusu karar Denizli Büyükşehir Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edilirken, Denizli Büyükşehir Belediyesi şirketi BELTAŞ tarafından işletilen üç mekan da "içkili yer bölgelerine” eklenmişti. Evet, Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan “içkili yer bölgeleri ve Beltaş’ta alkollü içecek servisi yapılması” kararı aslında; “Alkole değil, yaşam tarzlarına serbestlik anlamı” taşıyor. Denizli’nin 25 yıl önceki haline bir yolculuk yaparsak, “İstiklal Caddesi, Sevgi Sokağı, İncilipınar ve hatta Çınar Meydanı çevresindeki” içkili mekanları çok iyi hatırlarız. (Bu sakın alkole ve içkiye bir övgü olarak algılanmasın!) Seküler yaşam tarzı ile kökten dinci yaşam tarzları arasındaki çekişme ve mücadelenin ilk şekli ve sonucu olarak ilk hedef bu mekanlar oldu.



BU KARAR ALKOLE DEĞİL, “YAŞAM TARZLARINA SERBESTLİK” ANLAMI TAŞIYOR!
Ve bu işletmelerin ruhsatları iptal edildi ve birer birer kapatıldı. Bu olay 2000’li yıllar boyunca yoğun “mahalle baskısı” tartışmalarına yol açtı. Oysa bu süreçte, öğrencilerin ve gençlerin yoğun olarak gittiği (Örneğin; Çamlık Forum ve Üniversite çevresi) yerlerde “alkollü içecek satışı” hep varoldu. Şimdi; Denizli Büyükşehir Belediyesi bir karar alıyor ve ekonomik açıdan “piyasa dengeleyicisi” bir aktör olduğunu gösteriyordu. BELTAŞ’a ait Kafe ve Çay Bahçelerinde 15 lira olan bir bardak çayı, 5 liraya satmaya başlayan Büyükşehir Belediyesi “emekli, öğrenci ve gençlere ”yönelik yine aynı saiklerle hareket ederek bu kararı alıyordu. Peki, burada tartışmaya yol açan sorun nerededir? Aslında bu yapılan bir “normalleşme” adımıdır. Ve alınan bu karar; “alkole değil, yaşam tarzlarına serbestlik ve özgürlük” anlamı taşımaktadır. Kentte 20 yılın üzerinde bir süredir ağırlığını hissettiren “mahalle baskısının” da sonuna gelindiğini de göstermektedir.



EN BABA İRONİ!
İlçe Danışma Kurulu toplantılarını tamamlayan CHP Denizli, İl Danışma Kurulu toplantısını 23 Haziran Pazar günü Nihat Zeybekci Kültür Merkezi’nde gerçekleştirecek. Saat; 11.00’de başlayacak İl Danışma Kurulu toplantısına CHP’li tüm üyeler davet edildi. Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci’nin adını taşıyan “Denizli Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kültür Merkezi’nin” ev sahipliği yapması, politik çevrelerde “büyük ve ironi dolu bir rastlantı” olarak yorumlandı. 

fixed-whatsapp-icon