Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

470 Yazı

(EKOPOLİTİK) SEÇİME 2 AY KALDI,  ADAYLAR START ALDI!

**DENİZLİ’NİN VE MHP’NİN İLK VEKİL ADAY ADAYLARI; CAFER BİRTÜRK İLE LEMAN KALKAN OLDU. CHP GENEL MERKEZİ’NDE ADAY BAŞVURU MASALARI KURULDU. AK PARTİ’DE 18 MART’TA TEMAYÜL SEÇİMİ VAR. AK PARTİ DENİZLİ’DE OSMAN ZOLAN FAKTÖRÜ! MEVCUT VEKİLLER YENİDEN ADAY ADAYI! FİLİZ VE PEKDEMİR AK PARTİ DENİZLİ’DE SEÇİM 2023’ÜN İDDİALI İKİ İSMİ..

2018 Haziran Genel Seçimleri’nin üzerinden tam 4 yıl 9 ay geçti. Ve geçtiğimiz hafta 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği genel seçim tarihi belli oldu. 14 Mayıs 2023… Haziran 2018 genel seçiminde Denizli’de siyasi partilerin “AK Parti; 40.7, CHP 28.1, İyi Parti 16.5, MHP 9.2, HDP 4 ve diğerleri 1.5” şeklinde olan oy oranları HDP ve diğerlerinin oy oranlarını da dahil ettiğimizde adeta başa baş idi. Denizli’nin Ankara’ya göndereceği milletvekili sayısı 2018 Haziran seçiminde 8’ken, TÜİK nüfus sayımı sonrası bu sayı 14 Mayıs 2023 seçiminde 7 milletvekiline düştü. Kısacası Denizli’nin milletvekili sayısının bir eksilmesi ile birlikte, vekil seçilmek de biraz daha güç hale geldi.



AK PARTİ DENİZLİ’DE MEVCUT
VEKİLLER YENİDEN ADAY ADAYI!
Haziran 2018 seçimlerinde AK Parti’nin Denizli milletvekili adayı sıralaması; “Cahit Özkan 1. sıra, Şahin Tin 2. sıra, Ahmet Yıldız 3.sıra, Nilgün Ök 4. sıra, Hasan Oymak 5. sıra, Mustafa Semerci 6. sıra, Dilek Çevik 7. sıra, Adem Kayar 8. sıra” şeklinde idi. Bu seçimde (2018) AK Parti listesinde Büyük Birlik Partisi kontenjanından işadamı Mustafa Semerci vardı. Listede ayrıca politikanın yeni isimleri; Ahmet Yıldız ve Hasan Oymak da yer alıyordu. Ve bu listeden 4 isim “Cahit Özkan, Şahin Tin, Ahmet Yıldız ve Nilgün Ök” AK Parti Denizli’den Vekil seçilerek parlamentonun yolunu tuttu. 



FİLİZ VE PEKDEMİR AK PARTİ DENİZLİ’DE
SEÇİM 2023’ÜN İKİ YENİ VE İDDİALI İSMİ
Şimdi yine “yeni” bir seçim dönemindeyiz. Milletvekilleri Şahin Tin, Ahmet Yıldız ve Nilgün Ök yine ve yeniden AK Parti Denizli listesinin aday adayları. AK Parti Denizli’nin eski İl Başkanı, Ege İlleri Koordinasyon Kurulu Üyesi ve Afyon İl Koordinatörü Necip Filiz ile AK Parti Denizli’nin en tanınmış isimlerinden ve eski İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir ise milletvekili adaylığı için kentte adı en çok geçen ve konuşulan politik iki isim. Bu arada AK Partili eski Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel ve Bilal Uçar’ın (eski Adalet Bakanı Yardımcısı) isimleri de vekil adaylığı için kulislerde geçiyor. Yine eski Denizli Milletvekillerinden Mehmet Yüksektepe de (O da Bilal Uçar gibi AK Parti Genel Merkezi’nde görev yapıyor) adı vekil listeleri için dillendirilenler arasında.



AK PARTİ DENİZLİ’DE TEMAYÜL SEÇİMİ 18 MART’TA
Evet, bu arada AK Parti’de seçim takvimi belli oldu. AK Parti (Denizli’de) 18 Mart Cumartesi günü aday adayları sıralamasını belirlemek için sandık kurulacak ve temayül yoklaması ile parti örgütlerinin konuyla ilgili görüşü alınacak. Yani AK Parti Denizli Milletvekili aday adayları parti içinde görücüye çıkacak.



CHP GENEL MERKEZİ’NDE ADAY
BAŞVURU MASALARI KURULDU
Öte yandan CHP’de milletvekili aday adayları başvuru alımları Ankara CHP Genel merkezinde başladı. İlk günden Denizli’den Ankara'ya gidenler oldu. CHP’de 20 Mart 2023’e kadar başvurular yapılabilecek. CHP'de adaylık başvurusu dosya ücreti ile birlikte 33 bin lira...



AK PARTİ DENİZLİ’DE OSMAN ZOLAN FAKTÖRÜ!
2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel seçimlerine hazırlanan AK Parti Denizli’nin gücü siyasi otoritelere göre önemli ölçüde; Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın popülaritesi ile de doğru orantılı olacak. Adı bir süre; “Bu seçimlerde AK Parti’den milletvekili adayı olabilir!” şeklinde de dolanan Başkan Zolan 14 Mayıs 2023 seçiminin de önemli etki odaklarından biri olacağa benziyor. 



DENİZLİ MHP’NİN İLK VE ÖNCÜ ADAY ADAYLARI;
CAFER BİRTÜRK İLE LEMAN KALKAN OLDU..
Haziran 2018 seçiminde MHP Denizli milletvekili adayları listesi;  “Emin Haluk Ayhan, Mehmet Uz, Ferudun Ünal, Gülay Özcan, Mehmet Altıntaş, Ferudun Giresun, Emrah Kozak ve Şule Ocakoğlu” şeklindeydi. MHP Denizli Listesinin ilk sırasında yer alan Emin Haluk Ayhan seçilemeyerek MHP Denizli’yi Ankara’da yıllar sonra temsilcisiz bırakıyor ve adeta bir geleneğin bitiricisi oluyordu. Bu seçimde MHP Denizli’nin ikinci sıra adayı Mehmet Uz ise genç ve yeni bir yüz olarak politika sahnesinde boy gösteren yeni bir isim olmuştu. (Son yıllarda ise politikadan spora, yani Denizlispor Başkanlık koltuğuna geçiş yapması ile dikkat çeken bir ad!)



14 Mayıs 2023 seçimleri öncesine geldiğimiz de MHP Denizli’de aday adaylığını açıklayan ve ilan eden ilk isimler ise; MHP İl eski Başkanı Cafer Birtürk ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Leman Kalkan oldu. 2019 Yerel Seçimlerinin MHP Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı (Cumhur İttifakı adayı Osman Zolan için daha sonra adaylıktan çekildi) da olan Belediye Meclis Üyesi  Mimar Leman Kalkan seçimlere iddialı bir şekilde hazırlandığını ve umutlu olduğunu belirtiyor. MHP’nin Denizli’de en fazla oy aldığı dönemlere imza atan MHP eski il başkanı ve İl Genel Meclisi Üyesi Cafer Birtürk de, bu seçimlerde MHP’nin Denizli’de gücünü göstermeye aday olduğunu kaydediyor.



Denizli MHP’nin milletvekilliği aday adaylığı için kulislerde isimleri en çok geçen diğer iki isim ise “MHP Denizli eski İl Başkanı Yusuf Garip ve MHP’li Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan.”

YARIN; CHP DENİZLİ’DE ADAY ADAYLARI ANKARA YOLUNDA, İYİ PARTİ DENİZLİ VEKİL LİSTESİ ÖZTÜRK’ÜN ELİNDE..
fixed-whatsapp-icon