Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

556 Yazı

EKOPOLİTİK: PAÜ YANGIN YERİ, “YENİDEN ATANMAK; O’NUN TEK DERDİ!”

**CEYLAN’I BİR KEZ DAHA GÖREVDEN ALDI VE İLTAM’A SÜRDÜ!



Pamukkale Üniversitesi’nde yeni “rektör atama dönemine” kısa bir zaman kala, mevcut Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın “hukuksuz atama ve skandallara” imza atmayı sürdürdüğü öne sürüldü. Rektörlük görevinde bir dönem daha kalmak ve yeniden göreve atanmak için genel sekreter ve iki öğretim üyesine istifa etmeleri yönünde baskı yaptığı iddia edilen Rektör Kutluhan 16 Eylül Pazartesi tarihinden itibaren düğmeye bastı. Ve ilk iş üç isimden PAÜ Genel Sekreteri Tamer Ceylan’ı Pazartesi günü görevden aldı.



CEYLAN’I BİR KEZ DAHA GÖREVDEN ALDI VE İLTAM’A SÜRDÜ!
Genel Sekreteri Tamer Ceylan’ı görevden alan ve İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (İLTAM) binasında koordinatör olarak sürgüne gönderen Ahmet Kutluhan, ‘kara listesi’nde bulunan diğer isimler; “Prof. Dr. Füsun Ardıç’ı Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanlığı’ndan almak ve Doktor Öğretim Üyesi Dr. Öncü Yanmaz Arpacı’yı da Çivril veya Kale’ye göndermek” için de harekete geçti.



“ÜÇ İSMİ GÖREVDEN AL, YENİDEN REKTÖR ATAN!”
Öte yandan aynı olayla ilgili üst düzey bir AK Parti’li yetkilinin, PAÜ Rektörü Ahmet Kutluhan’a “yeniden atanmasının ön koşulu” olarak görevden alınması için üç isim verdiği, bu üç ismin ise Prof. Dr. Füsun Ardıç, Dr. Öncü Yanmaz Arpacı ve PAÜ Genel Sekreteri Tamer Ceylan” olduğu iddia edilmişti. Kutluhan’ın bu üç ismin görevden alınması karşılığında yeniden rektör olarak atanmasının sağlanacağı ve YÖK’te devam eden “Yabancı Öğrenci Sınavı” skandalı soruşturmasından da kurtarılacağı öne sürülmüştü.



PAÜ’DE GERİ SAYIM; 2 OCAK 2025’E ÇEYREK KALDI!
Evet, Denizli’nin biricik üniversitesi PAÜ ile “Uzun süre aradığı ve sonunda bulduğu bir oyuncak” gibi oynadığı iddia edilen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan; 24 Eylül 2020’de görevden alınan Rektör Hüseyin Bağ’ın yerine 21 Nis 2021’de önce vekaleten, sonra da asil rektör olarak atandı. PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın YÖK’ün tayin ettiği bu görev süresi 2 Ocak 2025 tarihinde doluyor. Bu tarihte PAÜ’ye yeniden rektör ataması yapılması için Kasım ve Aralık aylarından itibaren aday başvuruları alınacak ve bu başvuruların değerlendirilmesi (ve mülakat) sürecinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne 3 adayın ismi götürülerek yeni rektör ataması gerçekleştirilecek. 



PAÜ İRTİFA KAYBEDİYOR!
“Yabancı öğrenci skandalı, rektör yardımcılarının istifaları ve cemaat yapılanması” iddialarıyla gündeme gelen ve son yıllarda yaşanan “kayıt sildirmelerle öğrencileri giderek azalan” Pamukkale Üniversitesi’nde olaylar durulmak bilmiyor. Tartışmaların odağında olan PAÜ, bu kez de Rektör Kutluhan’ın yeniden atanmak için öğretim üyelerine karşı gerçekleştirdiği iddia edilen “ mobbing ve istifa baskıları” gündem oldu. Rektör Kutluhan’ın bu uygulamalarının en sonuncu ise 16 Eylül Pazartesi günü (dün) tebliğ ettiği Genel Sekreter Tamer Ceylan’ın 4. kez görevden alma yazısı oldu.



YENİDEN REKTÖR SEÇİLMEK İSTİYORSAN…
Evet,  Rektörlük koltuğunda sayılı günleri kalan Ahmet Kutluhan’a AK Parti’li üst düzey bir yetkiliden, “üniversitede görev yapan üç ismi görevden alması teklifi” geldiği öne sürülmüştü. İddiaya göre bunun karşılığında da PAÜ Rektörü Kutluhan’a; “yeniden rektör olarak atanması ve Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) devam eden ‘Yabancı Öğrenci Sınavı skandalı’ soruşturmasından da sıyrılma garantisi veriliyordu. Bu talep sonrası Rektör Kutluhan hemen kolları sıvamış ve harekete geçmiş ve Genel Sekreter Tamer Ceylan, PAÜ Rektörlük Makamına çağırmıştı.



AHLAKSIZ TEKLİFE YÖK İNCELEMESİ!
Ahmet Kutluhan’ın iki rektör yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar ve Prof. Dr. Durmuş Akalın da bulunduğu makamında Tamer Ceylan’a “Ya görevden istifa edeceksin ya emekliliğe ayrılacaksın ya da başka bir göreve kaydırılmayı kabul edeceksin” dediği iddia edildi. Ceylan’ın kendisine yönelik tehdidi 10 Temmuz’da YÖK’e şikayet etti. Şikayetin ardından YÖK’ün konuyla ilgili inceleme başlattığı ve olayın tanığı rektör yardımcıları Necip Atar ve Durmuş Akalın’ın ifadelerine başvurduğu ve olayın tanığı iki rektör yardımcısının da olayı doğruladığı öğrenildi. Ceylan’ın Rektör Kutluhan’a yaptığı teklifler üzerine tepki gösterdiği, “gerekirse Rektör oluru ile görevden alınabileceğini söylediği de” belirtilirken bu ifadelerin de YÖK soruşturmasına eklendiği kaydedildi. 



CEYLAN’A KUTLUHAN’DAN BİR ÖNERİ İDDİASI DAHA; “BAKAN HAKAN FİDAN’I DEVREYE SOK!”
Öte yandan Rektör Kutluhan, dayatmalarını reddetmesi üzerine Ceylan’a yeni bir teklifle geldiği de iddia edildi. Öne sürülen iddiaya göre Kutluhan Ceylan’a “Bir Bakan’ı devreye sokarak görevden alınmasını önleyebileceğini” önerdiği ancak bunu da Genel Sekreter Ceylan’ın reddettiği de ileri sürüldü. Peki devreye sokulması istenen Bakan Kimdi? Yine iddiaya göre Rektör Ahmet Kutluhan Tamer Ceylan’a; “Sen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın kardeşini tanıyorsun, onu devreye sokup TBMM Başkanı Numan Kurtuluş vasıtasıyla Saray’dan bu işi çözebiliriz. Benim yeniden Rektör atanmam bunlara bağlı” dediği de öne sürüldü. (İçişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Denizli Aşağışamlı (Şamlı Köyü) Mahallesi’nde akrabaları bulunduğu da gelen bilgiler arasında)



YENİDEN REKTÖR OLMANIN DİYETİ; ARDIÇ, ARPACI VE CEYLAN MI?
AK Partili üst düzey bir yetkilinin PAÜ Rektörü Kutluhan’dan görevden alınmasını istediği Prof. Dr. Füsun Ardıç Tıp Fakültesi’nde Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi, eski PAÜ Rektörlerinden Fazıl Necdet Ardıç’ın eşi ve ünlü Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun da kızı. Dr. Öncü Yanmaz Arpacı ise CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı’nın eşi olan bir doktor öğretim üyesi. Kısacası Ahmet Kutluhan’ın yeniden Rektör atanabilmek uğruna ortaya koyduğu “rektörlük diyeti” ise; Pamukkale Üniversitesi’nin işte bu önemli, akademiyada değerli, üniversite çevrelerinde sevilen ve tanınmış üç ismi..

 “BİTMEYEN HUKUK MÜCADELESİNİN KAHRAMANI; TAMER CEYLAN’!”
Tamer Ceylan kendisini genel sekreterliğe getiren PAÜ eski rektörü Prof Hüseyin Bağ tarafından belge sızdırma iddiasıyla Haziran-2017’de görevinden alınan ve o günden bu yana hukuki mücadele veren bir isim. Eski rektör Hüseyin Bağ, eşinin İslami İlimler Enstitüsü Sekreterliğine atanmasıyla ilgili haberlerin basına sızmasından sorumlu tuttuğu Ceylan’ı görevden almış, Buldan Meslek Yüksekokuluna koordinatör olarak atamış ve hakkında soruşturma açmıştı. Ceylan, uygulamanın iptali için açtığı dava lehine sonuçlansa da görevine dönemedi ve bu kez Arkeoloji Enstitüsü Sekreterliğine atandı. Ceylan, bunun üzerine PAÜ Rektörlüğünün 16/04/2018 tarih ve E.26874 sayılı işleminin iptali istemiyle dava açtı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi, dava konusu işlemi 25/03/2021 tarih ve E:2020/1573, K:20121/619 sayılı kararı ile iptal etti. Üniversite Yönetim Kurulunun 18/06/2021 tarih ve 14 sayılı kararı ile Genel Sekreterlik kadrosuna atanmasından kısa bir süre sonra Ceylan, bir kez daha görevden alınıp 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13/b-4 maddesi uyarınca Genel Sekreterlik bünyesinde “koordinatör” olarak görevlendirildi.

CEYLAN; “REKTÖR BAĞ VE REKTÖR KUTLUHAN’DAN ÇOK ÇEKTİ!”
Ceylan, bunun üzerine 23/06/2021 tarih ve 66648 sayılı işlemin iptali için bir kez daha mahkemenin yolunu tuttu. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi, 2021/277 sayılı kararıyla bir defa daha yürütmeyi durdurdu. Ceylan, mahkeme kararıyla görevine iade edildi. Ancak, kararın tebliğinden iki saat sonra henüz koltuğuna bile oturmadan Rektör Ahmet Kutluhan’ın yeni bir görevlendirme yazısıyla, bu kez İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezine (İLTAM) koordinatör olarak atandı. Kendisini genel sekreterliğe getiren PAÜ eski rektörü Prof Hüseyin Bağ tarafından belge sızdırma iddiasıyla Haziran-2017’de görevinden alınan ve o günden bu yana hukuki mücadele veren Ceylan, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesinin 2021/400 YD kararıyla görevine döndü. Ancak PAÜ Rektörü Prof Dr Ahmet Kutluhan, mahkemenin göreve iade kararını yine de bir ay beklettikten sonra yürürlüğe koydu.

TAMER CEYLAN GERİYE 5. KEZ GELEBİLİR!
Sonuç itibariyle Rektörler Hüseyin Bağ ve Ahmet Kutluhan dönemlerinde 3 kez görevden alınan ve 4 kez mahkeme kararı ile göreve dönen PAÜ Genel Sekreteri Tamer Ceylan 16 Eylül 2024 tarihi itibariyle Rektör Kutluhan imzası ile 4. kez görevden alındı. Ceylan, bakalım 5. kez Genel Sekreterlik görevine dönüp bir “hukuk rekoruna” imza atacak mı? (Bu arada Kutluhan tarafından yerleri değiştirilmeye çalışılan diğer öğretim üyeleri Ardıç ve Arpacı’yı yerlerinde bırakmak için de yoğun siyasi ve üst düzey görüşmeler yapıldığı da belirtiliyor)  

BU HABER VE YAZILAR BU HAFTA BU KÖŞEDE!



**ŞENİZ DOĞAN EGE BİRİNCİSİ!

**ŞENİZ BAŞKAN BELEDİYECİLİĞE ÇOK YAKIŞTI, DARISI BARO'NUN BAŞINA!

**JÜLİDE KELEŞ YARIŞAN; “GÜÇLÜ BİR DENİZLİ BAROSU İLE GELECEĞİ BİRLİKTE İNŞA EDELİM!”



**ATAMAN; “DENİZLİ’YE TRAMVAYI GETİREN BAŞKAN TARİHE GEÇER!”



**GEÇTE OLSA; BİR “TARİHİN KARA LEKESİ 12 EYLÜL YAZISI!”

Bu yazıları sakın kaçırmayın…


 
fixed-whatsapp-icon