Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

464 Yazı

(EKOPOLİTİK) ONLAR “ANKETLERİN EFENDİSİ!”

**DENİZLİ SİYASETİ’NDE “GAYRİ NİZAMİ HARP!”



Yerel seçimler öncesi siyasi yarışların olmazsa olmazlarından kamuoyu araştırmaları ve anketler birbiri ardına yayınlanmaya başladı.



Denizli için yapılan "Başkan Anketleri" de bu durumdan mahrum kalmadı. Bağımsız kamuoyu araştırma şirketlerinin yaptığı anketler, başkan adaylarının profesyonel anket firmalarına yaptırdıkları araştırmalar ardı ardına sıralanıyor. İşte Şifre Haber de bu araştırmalarla ilgili “Hangisine İnanalım?” başlığı ile olayı haberleştirmiş.  Şifre Haber’de yayınlanan haber özetle şöyle;






MAK’A GÖRE ZOLAN…
MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat’ın sosyal medya platformu X’te paylaştığı ve 23 Şubat-6 Mart tarihleri arasında bin 580 kişiyle gerçekleştirildiği belirtilen araştırmada; AK Parti Büyükşehir Belediye başkan adayı Osman Zolan yüzde 42 oy oranı ile birinci sırada yer alıyor.



CHP Büyükşehir adayı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun oy oranı yüzde 26 görülüyor. MAK’ın anketinde üçüncü sırada İYİ Parti büyükşehir adayı Yasin Öztürk var. Öztürk’ün oy oranı yüzde 15. Kararsızlar yüzde 5, Gelecek Partisi büyükşehir adayı Sema Silkin Ün’ün oy aranı ise yüzde 4. YRP adayı Nazif Manav yüzde 2, DEM adayı Cevahir Kayar’ın yüzde 2 ve Zafer Partisi büyükşehir adayı Nuri Dalyan’ın oy oranı da yüzde 2 görülüyor.



ORC’YE GÖRE ÇAVUŞOĞLU…
5-9 Mart tarihleri arasında 2 bin 100 kişiyle yapılan ORC’nin anketinde ise birinci sırada yüzde 40,2 ile CHP Denizli büyükşehir adayı Bülent Nuri Çavuşoğlu var. İkinci sırada Ak Parti Büyükşehir Belediye başkan adayı Osman Zolan. Zolan’ın oy oranı yüzde 39,8. ORC’nin üçüncü sırasında kararsızların oy oranı yüzde 9.8 görülüyor. İYİ Parti büyükşehir adayı Yasin Öztürk’ün oy oranı ise yüzde 5.3 ile dördüncü sırada yer alıyor. ORC anketinde YRP adayı Nazif Manav yüzde 1,8, DEM’in adayı Cevahir Kayar’ın oy oranı da yüzde 1.5 gösteriyor.



HANGİSİNE İNANALIM?
İşte bu oranlardan sonra Şifre Haber Yazarı Seval Uysal da ”Hangisine İnanalım?” başlığı ile bu haberi kaleme almış. Ayrıca “ORC ile MAK arasındaki anket farkı sadece birinci sıra adayları Çavuşoğlu ile Zolan arasında değil. İki anket arasında en büyük uçurum İYİ Parti Denizli büyükşehir belediye başkan adayı Yasin Öztürk’le ilgili. MAK’ın anketinde Yasin Öztürk’ün oy oranı yüzde 15, ORC’nin anketinde ise Öztürk’ün oy oranı yarıdan az, sadece 5.3 olarak görülüyor” diyor Uysal.



BİR ANKET DE ERTEMUR CEPHESİNDEN…
Şehir bu iki anketi konuşurken, üçüncü anket CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur’un seçim ofisinden geldi. Ertemur’un ekibi, analist Murat Kızılboğa’nın sosyal medyada yaptığı Pamukkale’ye ilişkin paylaşımı gündeme getirdi. Ertemur’un seçim ofisinden yapılan açıklamada “Ertemur yüzde 44.2 ile yarışı önde götürüyor. İkinci sırada AK Parti’nin adayı Halil Pekdemir’in oy oranı yüzde 42,3. İYİ Parti’nin adayı Türkay Berberoğlu yüzde 8,9’luk oran ile üçüncü sırada. DEM’in Adayı Ayşe Lerzan Süzük yüzde 1,4 ile dördüncü, Zafer Partisi’nin Adayı Osman Tercan yüzde 1,2 ile beşinci sırada. Diğer oylar ise yüzde 2 olarak görülüyor” ifadelerine yer verildi.







ANKET SONUÇLARI MAÇ SKORU GİBİ
Evet, Denizli için yapılan “Başkan Anketleri” peşi sıra yayınlanmaya devam ediyor.  En çok da Büyükşehir Başkan adayları ile ilin iki büyük ilçesi Pamukkale ve Merkezefendi Belediye Başkan Adayları için yapılan anketler dikkat çekiyor... Adaylar; Osman Zolan, Bülent Nuri Çavuşoğlu, Seniz Doğan, Ekrem Başer, Halil Pekdemir ve Ali Rıza Ertemur şu sıralar sahada olduğu kadar anketlerde de yarışıyor.  Peki bu anketlerde öne çıkan ya da “önde gözüken”  isimler kimler. Kısacası “Anketlerin Efendisi ya da Efendileri kimler?” Yayınlanan anketlere (MAK ve ORC) göre Büyükşehir Adayları Osman Zolan ile Bülent Nuri Çavuşoğlu 1-1 berabere. Ancak Osman Zolan kendisinin ve partisinin yaptırdığı anketlere göre ise 7-8 puan önde. (Osman Zolan anket sonuçlarına göre 2-1 önde)







ONLAR “ANKETLERİN EFENDİLERİ”
Öte yandan Merkezefendi Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Şeniz Doğan CHP ve kendisinin yaptırdığı iki anket sonucunda 7 ve 10 puan önde gözüküyor. Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur ise Analist Murat Kızılboğa’nın sosyal medyada yaptığı paylaşıma göre Halil Pekdemir’e göre 2 puan önde. Bu arada Ertemur için partisi ve kendisinin yaptırdığı bir ankete göre ise Pamukkale’de 4 puan önde gözüktüğü belirtiliyor. (Aslında Pamukkale’de tam olarak kafa kafaya bir mücadele sürüyor) Kısacası Şu anda Denizli’de kamuoyu araştırmalarında öne çıkan “Anketlerin Efendileri” Şeniz Doğan, Ali Rıza Ertemur ve Osman Zolan, olarak görülüyor…



DENİZLİ SİYASETİ’NDE “GAYRİ NİZAMİ HARP!”
CHP Diyarbakır Milletvekili ve tanınmış politikacı Sezgin Tanrıkulu'nun Denizli'de yaşayan akrabaları ve hemşehrileri Elçi Ailesi'ne yaptığı taziye ziyareti; seçimin yıldızı CHP'li Kadın Başkan Şeniz Doğan'ı yıpratmaya yönelik bir karşı kampanyaya dönüştürüldü. Tanrıkulu'nun ziyareti bazı yerel medya organlarında "CHP'li Tanrıkulu'ndan kapatılan HADEP Yöneticileriyle gizli Merkezefendi pazarlığı" başlıklı haberlere dönüştürüldü. Ayrıca haberde Tanrıkulu için aynen "HADEP’in eski il ve ilçe yöneticilerinin olduğu bir grupla bir araya geldi ve Başkan Şeniz Doğan’a DEM’li Kürtlerden oy istedi" denildi. Bu arada yine aynı haberde; “Sezgin Tanrıkulu Şeniz Doğan'ın Merkezefendi Belediye Meclis Üye Adayları listesinde yer alan bazı Doğulu adaylarla da biraraya geldi” iddiası ve yorumu yer aldı. Ve başlatılan karalama kampanyasına isimler üzerinden de devam edildi. Oysa CHP’li Sezgin Tanrıkulu AK Parti'nin Pamukkale Belediye Meclis Üye Adayı İhsan Koçyigit ile de biraraya gelmişti.

 


BİR CHP MİLLETVELİNİN CHP'Lİ ADAYLARLA
GÖRÜŞMESİ ÇOK DOĞAL!
Evet, yapılan ve servislenen haber çelişkili ve ilintisiz köpük iddialarla dolu. Birincisi; Sezgin Tanrıkulu CHP'li bir milletvekili ve CHP Merkezefendi Meclis Üye Adayları ile (Berzan Taşer, İdris Alp ve Zabit İntak) görüşmesi çok doğal ve normal bir hareket. Tanrıkulu bu isimlerin çoğu ile de akraba ve hemşeri.



TANRIKULU AK PARTİLİ ADAY İÇİNDE Mİ OY İSTEDİ?
İkincisi; CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Denizli ziyaretinde AK Parti'nin Pamukkale Belediye Meclis Üye Adayı İhsan Koçyigit ile de bir araya geldi. Peki, Tanrıkulu AK Parti Pamukkale Adayı ve aynı karede yer aldığı Ak Parti'li İhsan Koçyiğit içinde mi Diyarbakır'lı akraba ve hemşerilerinden oy istedi?



AKRABALARA TAZİYE ZİYARETİ...
Üçüncüsü; Sezgin Tanrıkulu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Denizli'de yakınlarını yitiren akrabalarıma taziye dileklerimi ilettim. Dostlarımla hemşerilerimle buluştum; değerli sohbetleri ve ev sahiplikleri için teşekkür ederim" notu da paylaştı. Yani Tanrıkulu'nun Denizli ziyareti her şeyden önce bu ilde yaşayan akrabalarına bir taziye ziyareti idi.



ELÇİ AİLESİ’Nİ AK PARTİ'LİLER DE ZİYARET ETTİ...
Dördüncüsü; Denizli'de yaşayan Elçi Ailesi Diyarbakır’ın tanınmış ve geniş ailelerinden biri. Denizli'deki Elçi'ler de bu ailenin Batı’ya göç etmiş akrabaları. Elçiler Denizli’de de geniş bir aile. Denizli'deki Elçi'lere taziye ziyaretine AK Parti'li politikacı ve adayların da gittiği biliniyor.

TANRIKULU’NUN DENİZLİ’YE GELİŞİNDEN
ŞENİZ DOĞAN’IN HABERİ BİLE YOK!
Ve sonuncusu; Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ın bu ziyaretten ne haberi var, ne de bilgisi. Sezgi Tanrıkulu Denizli’ye siyasi kimliği veya politik bir görevle değil bir özel akrabalık ziyareti için gelmiş. Bununla ilgili ne CHP örgütlerini ne de vekillerini ve belediye başkanlarını aramış. Kısacası; bu ziyaretten ne Başkan Doğan’ın, ne de Merkezefendi Belediyesi’nin haberi var.



ORTALIĞI KARIŞTIRAN OLAY "SON ŞENİZ DOĞAN ANKETİ" OLDU!
CHP  Belediye Başkanı ve Adayı Şeniz Doğan'ın  Merkezefendi'de yapılan son yapılan anketlerde en yakın rakibinden 7 ile 10 puan önde çıkması üzerine düğmeye basıldığı ve "karalama, durdurma ve aşağı çekme kampanyasına" girişildiği gelen haberler arasında.

ZORUNLU BİR AÇIKLAMA
Yayınlanan haberler üzerine ise DEM Parti Denizli İl Başkanlığı "zorunlu bir açıklama" başlığı altında bir bildiri yayınladı. DEM İl Örgütü'nün açıklaması özetle şöyle; "Bir haber sitesinde, 13 mart 2024 tarihinde yayınlanan ve partimizin adının zikredildiği haber üzerine bir açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur. Öncelikle belirtmeliyiz ki, haberin yapılış biçimi ve içeriği objektif habercilikten uzak ve maksatlıdır. Hiçbir alakamız olmadığı halde öncülümüz partinin ve partimiz DEM’in adının kullanılış biçimi bir algı yaratmaya yöneliktir ve hiçbir şekilde kabul edilemez. Bahse konu haberde ismi geçenlerin büyük çoğunluğunun partimizle herhangi bir ilişkisi yoktur. Kaldı ki, daha önce de defalarca ifade ettiğimiz üzere açık ve şeffaf olmayan hiçbir ilişkinin parçası olmadığımız-olmayacağımız aşikardır. Partimizin yetkili kurulları bellidir ve o kurulların içinde olmadığı hiçbir ilişki partimizi bağlamamaktadır. Dolayısıyla haberde belirtilen görüşmeyle hiçbir ilişkimiz yoktur. Bu maksatlı haberi ve habercilik anlayışını kınıyoruz. Farklı bir algı yaratılmaya çalışılsa da biz haklılığından en ufak bir şüphesi olmayan, barış, demokrasi ve özgürlük için mücadele eden meşru bir partiyiz.”

LERZAN SÜZÜK İSMİ DİKKAT ÇEKTİ
31 Mart Yerel Seçim’inde ülke genelinde olduğu gibi Denizli’de de “Kürt seçmenin oyu ve eğilimleri” çok önemli. Eski HADEP, yani DEM Parti Denizli’de Büyükşehir ve 2 büyük ilçe Pamukkale ile Merkezefendi’de kendi adaylarını çıkardı. DEM Parti’nin Denizli Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Cevahir Kayar ve Hanifi Yıldırım’ı Eşbaşkan Adaylar olarak gösterdiği açıklandı. Merkezefendi İlçesi’nde; Hasan Eliş ve Dilan Acar Yıldız Aday Eşbaşkan Adaylar olurken, Pamukkale’de ise; Cihan Aslan ve Ayşe Lerzan Süzük isimleri DEM’in Pamukkale Eşbaşkan Adayı oldu. STK’lar ve çevreci örgütlerde görev alan, Denizli’nin tanınmış ismi Elektrik Mühendisi Lerzan Süzük’ün Pamukkale Belediye Başkan Adaylığı dikkat çekti.

ANKETLER VE KÜRT SEÇMENİN EĞİLİMİ!
Denizli’de yüzde 3 ile yüzde 5 arasında bir oy potansiyeline sahip olan Kürt Seçmenlerin genellikle çok uzun süredir Denizli’de yaşayan bir nüfusa sahip olduğu bildirilirken, özellikle de (aidiyet hissettikleri) HADEP ve DEM gibi siyasi partilerin dışında dönem dönem CHP ve Ak Parti’yi tercih ettikleri de belirtiliyor. Denizli’deki Kürt Seçmen’in yerel seçimlerde ise tercihini daha çok “sol ve sosyal demokrat partilerden” yana kullandığı da gözleniyor.  İşte bu yüzden bu tabanın oyları için sağdan ve soldan bir çok siyasi parti “açık ya da kapalı” epeyce mesai harcıyor. (Ancak MHP ve İyi Parti teşkilatları Kürt Seçmen’in oyları konusunda doğrudan cephe ve pozisyon alıyor) Oysa kazanılmak için girilen her seçimde “dil, ırk, inanç, mezhep, düşünce” ayrımı yapılmaması gerektiğini parti liderleri ve yöneticileri çok iyi biliyorlar. Ve sandık başına gidip oy kullanmak “en barışçıl eylemdir”, diyenler de onlar.Yani her adayın birincil görevi her kesimden insanın oyuna talip olmaktır.  Bizce bu seçim öncesinde de ; "Size göre Türkiye'nin en önemli ilk 5 sorunu nedir?" şeklinde bir soruya da yanıt aranmalıdır. (Yani; “İşsizlik, enflasyon, hayat pahalılığı, adalet, uluslar arası diplomasi” bu seçimin ana teması olmalıdır)



İBRAHİM AKIN, DEM ADAYLARINI DESTEK İÇİN DENİZLİ’DE”
Bu arada iki gündür Denizli’de olan 28. Dönem İzmir Milletvekili ve DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Akın ise Ege Yön TV’de katıldığı programda Denizli’deki tartışmalara yönelik açıklama yaptı. İbrahim Akın, “DEM Parti olarak bizim Denizli’de kendi adaylarımız var. İl ve İlçe Örgütlerimiz başka adaylar ve partiler için asla pazarlık yapmaz: Ben de Denizli’deki adaylarımızı desteklemek ve DEM adına seçim çalışmalarına katılmak için buraya geldim” dedi.
fixed-whatsapp-icon