Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

452 Yazı

(EKOPOLİTİK) NECİP AĞA’NIN GÜZEL BİR ÇİFTLİĞİ, KARAMANLIOĞLU’NUN İSYANI VAR!

HACI ŞERİF NECİP AĞA’NIN BİR ÇİFTLİĞİ VAR, PAMUKKALENİN TURİZM ELÇİSİ KARAMANLIOĞLU’NUN SÖZLERİ ÇOK AĞIR!

Necip Helvacı ve Abdurrahman Karamanlıoğlu. Denizli’nin önde gelen ve en ünlü iki işadamı. Biri gıda sektöründe diğeri ise turizm sektöründe faaliyet gösteren ve işlerinde başarıyı yakalamış iki duayen işadamı. Peki, yaklaşık 1,5 yıldır devam eden pandemi dönemi bu iki önemli ismi nasıl etkilemiş? Ne olmuş? Babadağ’daki çiftliği Necip Helvacı için bu zorlu süreçte sık sık kaçtığı güvenli bir liman ve adeta bir sığınak olurken, haksızlıklar karşısında “sözünü hiç sakınmayan” turizmci işadamı Abdurrahman Karamanlıoğlu için ise isyan olmuş.





BİR ÇİFTLİĞİ VAR AMA ONUN İÇİN

ASLOLAN İNSAN İLİŞKİLERİ
Hacı Şerif Şekerlemeleri ve markasının kurucusu sempatik işadamı Necip Helvacı Korona dönemini tam koruma ve izolasyon ile geçiriyor. Nasıl mı? Fırsattan istifade sık sık soluğu; salgının ve insanın az olduğu Babadağ’daki çiftliğinde alan ünlü isim Necip Helvacı geçtiğimiz günlerde giydiği ilginç bir kasketle fotoğraf vermişti.



Kısacası Hacı Şerif unvanlı Necip Helvacı şu sıralar memleketi Babadağ’daki güzel mi güzel çiftliğinde yaşıyor. 15-16 aydır devam eden salgın döneminde bu mekan Necip Helvacı için güvenli bir liman ve adeta bir sığınak olmuş. “Korona Salgını” her şeyden önce “insan ilişkilerine, dostluğa, arkadaşlığa ve muhabbete” inanan ve her fırsatta çevresine dokunmayı ve birebir temasa çok inanan Helvacı’nın bu açıdan canını çok sıkmış. Ancak o izolasyon koşullarına da çok çabuk uyum sağlamış.



O ARTIK NECİP AĞA
Bu arada Necip Helvacı’nın bir Türkiye Markası haline gelen Hacı Şerif Şekerlemeleri ülke genelinde 52. şubesine ulaşmış. Peki, Pandemi ve kapanmalar Hacı Şerif’i ekonomik olarak etkiliyor mu? Pek değil. Hacı Şerif Firması Şubeleri internet üzerinden gerçekleştirdiği “Kargo, kurye, paket ve adrese teslim servisleri” ile tıkır tıkır işlemeye devam ediyor. Yani salgın döneminin en tatlı ve lezzetli hediyeleri Türkiye’nin her yerine yine Hacı Şerif’ten gidiyor. Bizden söylemesi.. (www.hacişerif.com / 444 1 938)



Özetle ünlü işadamı Necip Helvacı çiftliğinde kasketli haliyle Necip Ağa unvanını çok hak ediyor. Görenler ona artık “Necip Bey” demeyi bırakıp “Necip Ağa” demeye başlamış bile.



DÜNYADA SEKTÖRÜN KAYBI 1 TRİLYON DOLAR
Pamukkale, Denizli ve Türkiye’nin gönüllü turizm elçisi Abdurrahman Karamanlıoğlu ülkede yaklaşık 2 bin otelin el değiştirdiğini ve turizm sektörünün 30 yıl geriye gittiğini öne sürdü. Pamukkale Colossae Thermal Otel ve Ankara Ramada Otel Yönetim Kurulu Başkanı Karamanlıoğlu Salgın nedeniyle son 15 ayda uluslararası seyahatlerin yüzde 90 oranında düştüğüne dikkat çekti. BM Dünya Turizm Örgütü’nün, “koronavirüs nedeniyle turizmin küresel çapta 935 milyar dolar kayıp yaşadığını” açıkladığını söyleyen turizm yatırımcısı Abdurrahman Karamanlıoğlu “Bugün Türkiye’de tarihinin en zor yıllarını yaşayan turizm sektörü otellerini kaybetmek üzere! Oteller ve turizm tesisleri ya kapanıyor ya da yok pahasına el değiştiriyor. Buna karşın ülkeyi yönetenlerin ve hükümetin sektör için kayda değer hiçbir şey yaptığı yok” dedi.



TURİZM SEKTÖRÜ 30 YIL GERİYE DÜŞTÜ
Dünyada turizmin son iki yılda 1990 yılı seviyesine geri döndüğüne işaret eden BM Dünya Turizm Örgütü bundan en çok etkilenen “Yunanistan, İtalya, İspanya” gibi ülkeler arasında  Türkiye’nin de bulunduğunu vurguluyor. Turizmde bütün Dünya’da turist sayısının 900 milyon, turizm harcamalarının ise 935 milyar dolar azaldığı açıkladı. Covid-19’un turizm sektörüne etkisinin 2008-2009 mali krizinden 10 kat fazla olduğuna işaret edilmiş. Krizden en fazla etkilenen bölgelerin yüzde 82 ile Asya Pasifik, yüzde 73 ile Ortadoğu, yüzde 69 ile Avrupa ve yüzde 68 ile Avrupa ve Amerika olduğu belirtiliyor. Dünyada turizmin 1990 yılı seviyesine geri döndüğüne işaret eden BM örgütü, turizmdeki kaybın 2009 yılındaki küresel ekonomik krizin yarattığı etkiden 10 kat fazla olduğunu bildirildi. Turizmin en olumsuz etkilendiği bölgelerin başında yüzde 82'lik düşüşle Asya ve Pasifik'in geldiği, bu düşüşün Orta Doğu'da yüzde 73, Afrika'da yüzde 69, Avrupa ve Amerika'da ise yüzde 68 olarak tespit edildiği kaydedildi.



TURİZM SEKTÖRÜ OTELLERİNİ KAYBEDİYOR!
Denizli ve Pamukkale’nin önde gelen turizm yatırımcılarından Abdurrahman Karamanlıoğlu turizmciye, salgında destek olarak sadece kredi ötelemeleri yapıldığını belirterek “Turizmci aşırı faiz yükü altına girdi. Tesislerimiz tehlikede. Turizm yatırımcısı ayakta kalmakta çok zorlanıyor. Aşı sayımızın düşük olması nedeniyle birçok ülke Türkiye’yi kırmızı listeye aldı. Rusya dahil çok sayıda ülke bize seyahat yasağı koydu. Nisan Mayıs’ta açılacak denilen turizm sezonu Haziran’da bile açılamayacak gibi gözüküyor. Hükümet ülkenin en önemli gelir ve döviz kalemlerinden biri olan turizm sektörünün yaşadığı krizi sadece seyrediyor. Türkiye sektörde geçen yıl 30 milyar dolar kayıp yaşadı. Bu süreç bu yılda devam edecek. Yunanistan, İtalya, İspanya gibi ülkelerde turizmci muazzam destekler aldı. Olan sektörde istihdam edilen binlerce çalışana da oluyor. Sektörde işsizlik yüzde 50-60’ın üzerinde olur. Turizme tedarikçi olan 40’ın üzerinde sektör de perişan durumda” dedi. Karamanlıoğlu ayrıca “Deniz kıyıları ve sahil bölgelerinde zor durumdaki otellerin Katarlı, Dubaili, Kuveytliler ucuz fiyatlara aldığına” da işaret etti. Ve, “Ülkenin 25-30 yıllık turizm birikimi satılıyor. Türkiye’nin 50 milyar dolarlık turizm geliri 3- 4 milyar dolara düştü. Sayın Cumhurbaşkanı Ukrayna Devlet Başkanı ile görüştü Putin Rus turistlere Türkiye yasağı getirdi. Sektör adeta bitti” dedi.  

fixed-whatsapp-icon