Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

554 Yazı

EKOPOLİTİK: KEMAL YALÇIN ‘TÜRKÇE’NİN DÜNYA ELÇİSİ’Nİ ANLATIYOR!”-1

**BÖYLE OLUR “BAŞKAN DAYANIŞMASI!”



Denizlili tanınmış fotoğraf sanatçısı Mehmet Çakır'ın uzun yıllardır Almanya'da yaşayan ağabeyi Öğretmen-Yazar Sabri Çakır hayata veda etti. Sabri Çakır; Türkçenin Almanya ve dünyada yaşaması ve gelişmesi için ısrarla çalışan, Almanya ve yurtdışındaki çocuklar için, 40 ayrı Türkçe ders kitabı hazırlamış öğretmen, araştırmacı ve tanınmış Denizli Çardak'a bağlı Beylerli'li bir yazar. Sabri Çakı’ı Emanet Çeyiz’in yazarı ünlü belgesel romancı ve Avrupa Türkiyeli Yazarlar Birliği Başkanı Kemal Yalçın anlattı.



“TÜM DİLLERİ SEVERİM, FAKAT ANADİLİM TÜRKÇEYİ DAHA ÇOK SEVERİM!”
“Türkçenin Almanya ve dünyada yaşaması ve gelişmesi için aşkla çalışan, Almanya ve yurtdışındaki çocuklar için, 40 ayrı Türkçe ders kitabı hazırlamış olan öğretmen, araştırmacı yazarların en tanınmışlarından biridir. Sabri Çakır Almanya’da 60 yıllık göç tarihinde silinmez izler bırakan çok değerli bir kültür insanıdır. “Benim çalışmalarım en başta dil sevgisine dayanıyor. Yeryüzündeki tüm dilleri seviyorum, fakat anadilim Türkçeyi daha çok seviyorum,” diyen Anadolu’nun vefalı, çalışkan, dürüst bir evladıdır! Sabri Çakır 1955 yılında Denizli’nin Çardak ilçesine bağlı Beylerli köyünde dünyaya geldi. Isparta Gönen’de başladığı ilkokul öğretmenliği öğrenimini Çanakkale Öğretmen Okulunda bitirdi (1974) ve İstanbul Üniversitesi Yabacı Diller Yüksek Okulunun Almanca bölümünden lisans diploması alarak mezun oldu (1978). 1979 yılında Almanya  Gelsenkirchen’de öğretmenliğe başladı. İlkokul, ortaokul ve liselerde aralıksız olarak 32 yıl çalıştı. Almanya’da öğretmenlik çok zordur. Ders kitabı hazırlamak ise çok daha zordur. Sabri Çakır, hem Türkçe öğretmeni olarak başarıyla çalıştı hem de Türkçe ders kitapları hazırlayarak yurt dışındaki binlerce, yüz binlerce Türkiye kökenli çocuğun Türkçe öğrenmesine; Türkçenin Avrupa’dan Avustralya’ya kadar okullarda tanınıp öğretilmesine, gelişmesine katkıda bulundu ve 40’ın üzerinde Türkçe ders kitabı hazırlamayı başardı:



40’IN ÜZERİNDE TÜRKÇE DERS KİTABI HAZIRLADI
Metinlerle Türkçe Dersleri (Ders Kitapları), 2 adet.
Metinlerle Türkçe Dersleri (Çalışma Kitapları), 2 adet.
Temel Türkçe (Ders Kitapları), 12 adet.
Temel Türkçe (Çalışma Kitapları), 9 adet. 
Türkçe Anadil Dersleri (Ders Kitapları), 8 adet.
Türkçe Anadil Dersleri (Çalışma Kitapları), 8 adet.
Bunlara bir de Amerika’da İngilizce olarak yayımlanan “We Wanted to Live” (Yaşamak İstiyorduk) adlı öykü kitabını ekledi.

Almanca ve Türkçe şiirlerinden bazıları, başta Almanya ve Türkiye olmak üzere değişik ülkelerin ders kitaplarına alındı.



SABRİ ÇAKIR, “SES BAYRAĞIMIZ”
“Türkçenin yurtdışında dalgalanması için çok emek verdi. Türkçe derslerine katılan, onun hazırladığı ders kitaplarını okuyan öğrenciler Sabri Çakır’ı daima saygı, sevgi ve teşekkürle anacaklardır” diyen Kemal Yalçın Sabri Çakır’ı daha yakından tanıyabilmek için uzun bir söyleşi yaptı. Bu söyleşinin tam biçimini bu köşede dizi olarak yer alacak. Kaçırmayın…



BU KENTTE SANAT VAR!
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin kentte son bir hafta içinde gerçekleştirdiği iki kültür sanat etkinliğinin olumlu etkileri ve yankıları sürüyor. Söz ettiğimiz etkinliklerden ilki Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Laodikya Antik Kenti'ndeki 2 bin 200 yıllık Batı Tiyatrosu’nda sergilenen dünyanın en çok gösterilen bale eserleri 'Zorba, diğeri ise Denizli Çınar Meydanı’nda gerçekleştirilen “Edip Akbayram’lı 30 Ağustos Zafer Bayramı Konseri” idi.



BİR KENTTE KÜLTÜR-SANAT VARSA, MUTLULUK VARDIR!
Evet bir kentte kültür-sanat varsa mutluluk vardır, kardeşlik vardır ve barış içinde bir arada yaşam vardır. Geçtiğimiz hafta “Denizli’de Sanat Var!” sözünü kurumsal parola haline getiren Denizli’de Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Laodikya Antik Kenti'ndeki 2 bin 200 yıllık Batı Tiyatrosu’nda, bu kez dünyanın en çok gösterilen bale eserlerinden biri olan 'Zorba' sahnelendi. Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından 15 bin kapasiteli antik tiyatroda sahnelenen tarihi gösteriyi binlerce sanatsever izledi. Yunanlı usta yazar Nikos Kazancakis'in dünyaca ünlü 'Zorba' adlı romanından sahneye uyarlanan ve ünlü Yunanlı Müzik Adamı Mikis Theodorakis'in muhteşem besteleri ile Lorca Massine'nin benzersiz koreografisinin sahnelendiği gösteriyi büyük ilgi görd. Ve yankı buldu.



ZORBA; “HEPİMİZ KARDEŞİZ BE!”
“Yeniden Çarmıha Gerilen İsa” isimli Romanında yazarı olan Nikos Kazancakis’in Zorba eserinden bir alıtı yapmadan da geçemiyoruz; “Bir zamanlar diyordum ki: Bu Türk'tür, bu Bulgar'dır ve bu Yunan'dır. Ben, vatan için öyle şeyler yaptım ki patron, tüylerin ürperir; adam kestim, çaldım, köyler yaktım, kadınların ırzına geçtim, evler yağma ettim. Neden? Çünkü bunlar Bulgar'mış ya da bilmem neymiş. Şimdi sık sık şöyle diyorum: Hay kahrolasıca pis herif, hay yok olası aptal! Yani akıllandım, artık insanlara bakıp şöyle demekteyim: Bu iyi adamdır, şu kötü. İster Bulgar olsun, ister Rum, isterse Türk! Hepsi bir benim için. Şimdi, iyi mi, kötü mü, yalnız ona bakıyorum. Ve ekmek çarpsın ki, ihtiyarladıkça da, buna bile bakmamaya başladım. Ulan, ister iyi, ister kötü olsun be! Hepsine acıyorum işte. Boş versem bile, bir insan gördüm mü içim cız ediyor. Nah diyorum, bu fakir de yiyor, içiyor, seviyor, korkuyor, onun da tanrısı ve karşı tanrısı var, o da kıkırdayacak ve dümdüz toprağa uzanacak, onu da kurtlar yiyecek. Hey zavallı hey! Hepimiz kardeşiz be. Hepimiz kurtların yiyeceği etiz.”



EDİP AKBAYRAM İLE 25 YIL SONRA KULAKLARIN PASI SİLİNDİ!
Denizli’de yine geçtiğimiz bir hafta içinde gerçekleştirilen diğer Büyükşehir Belediyesi etkinliği ise Çınar Meydanı’ndaki “Edip Akbayram’lı 30 Ağustos Zafer Bayramı Konseri” idi. Konseri izlemek için topanan on binler, coşkulu ve mutlu bir geceye tanık oldu. Meydanı hınca hınç dolduran on binlerce Denizlili, usta sanatçı Edip Akbayram’ın şarkıları ile unutulmaz bir 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu ve sevincini yaşadı. Konser boyunca sahnenin arkasındaki dev ekranda “Deniz Gezmiş ve Üç Fidan ile  68 Kuşağı Devrimci Gençlik hareketlerinin liderlerine ait görseller meydanda toplanan izleyiciler tarafından da coşkuyla karşılandı. 30 yıl aradan sonra Denizli’ye gelen ve konser veren ünlü sanatçı Edip Akbayram adeta “eski tüfeklerin” de kulaklarının pasını sildi.



MEHMET BOYAR KIZINI EVLENDİRDİ!
Denizli iş ve politika dünyasının önde gelen isimlerinden İş İnsanı Mehmet Boyar kızı Deniz Boyar’ı evlendirdi. Nesrin Mehmet Boyar çiftinin kızları Deniz Boyar ile Honaz’lı Emine-Hüseyin Tahra çiftinin oğlu Ender Tahra Kayalar Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen yemekli bir törenle dünya evine girdi. Genç çiftin nikahını Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu kıydı.



Deniz Boyar ile Ender Tahra’nın nikah şahitleri ise; CHP İl Başkanı Ali Osman Horzum, Denizli Büyükşehir Başkan Vekili Ali Marım, Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek ve Babadağ Belediye Başkanı Murat Kumral ve gelin ile damadın arkadaşları oldu. Bu arada (atladığımızı sanmayın) bu evliliğin baş nikah şahidi ise; CHP Denizli’nin ve kent politikasının önde gelen ismi, eski Belediye Meclis Üyesi Avukat Ömer Naci Yağcı idi. Deniz Boyar ile Ender Tahra’ya ömür boyu mutluluklar diliyoruz.




GÜNEY; CHP’Lİ BAŞKAN’LA FESTİVALLER GELENEĞİNE DÖNDÜ!
Son 5 yıldır festival yapılmayan Güney’de CHP’li Başkan Mehmet Ali Eraydın ile birlikte eski geleneğe dönüldü. Ve geçtiğimiz hafta sonu ilçede adeta festival coşkusu yaşandı. Güney Belediye Başkanı Mehmet Ali Eraydın öncülüğünde Güney Belediyesi tarafından düzenlenen 16. Bağcılık, Kekik, Kültür ve Sanat Festivali'nde Güney’in tarımsal ve kültürel zenginlikleri sergilendi. Festivalde, Güney’in bereketli topraklarından elde edilen üzüm tanelerinin lezzeti ve kekik kokusunun festival alanında buluştuğu anlar, katılımcılar tarafından büyük bir beğeniyle karşılandı.



YASİN TOKAT’SIZ İLK FESTİVAL!
Güney yıllar sonra ilk kez adeta “ilçenin babası” olarak adlandırılan ünlü iş insanı Yasin Tokat’ın olmadığı bir festival yaşadı. Bu festivalde geçtiğimiz her festivalin destekçisi olan “üzümün, üzümcülüğün ve üzüm bağlarının hamisi” geçtiğimiz ay yitirdiğimiz Pamukkale Şarapçılık’ın kurucusu Yasin Tokat yoktu. İlçeye katkıları ile gönüllerde taht kuran İş İnsanı Tokat bu dünyada olmasa bile Festivalde gülen yüzüyle adeta halkın arasında ve baş protokol masasında oturuyor gibiydi.



HASATLA UĞRAŞAN YÖRE HALKI FESTİVALLE NEFES ALDI!
Festival, Güney’in tarımsal mirasını ve kültürel değerlerini yaşatmayı amaçlayan önemli bir etkinlik olarak öne çıktı. Güney ilçesinin doğal ürünlerini tanıtan ve yerel kültürü yaşatan festivalde, bağcılık ve kekik üretimi gibi önemli tarımsal faaliyetler ön plandaydı. Güney’in ünlü üzüm çeşitlerini ve kekik ürünlerini tatma fırsatı bulan katılımcılar çeşitli kültürel etkinlikler ve sanat gösterileri ile festival coşkusunu yaşadı. Festivale katılan bağcılık ve kekikle uğraşan yöre halkı kültür ve sanatla buluşup hasat sezonunun yorgunluğunu attı.



BAŞKAN ERAYDIN TÜRKÜ SÖYLEDİ, ZEYBEK OYNADI
Festivalde Soner Bektaş, Adnan Koparan, Fatma Meşe Öz ve Özlem Özdil sahne aldı. Güney Belediye Başkanı Mehmet Ali Eraydın, Fatma Meşe Öz’in sahne aldığı anlarda önce “Ormancı” türküsüne eşlik etti, ardından sahnede “Kerimoğlu” türküsü eşliğinde zeybek oynadı… O anlar katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.



HEP BİRLİKTE KEŞKEK KARDILAR
Festivale CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Saadet Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Güney Kaymakamı Ahmet Murat Türbe, CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum, ilçe belediye başkanları katıldı. Güney Belediye Başkanı Eraydın, Güney üzüm çeşitlerini ve kekiğini stantta katılımcılara tanıttı. Bu arada geleneksel keşkeğin yapıldığı alana giden Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ve ilçe belediye başkanları ellerindeki kepçelerle keşkek kardı.



BÖYLE OLUR BAŞKANLAR DAYANIŞMASI!
Başkan Eraydın, Güney’in başta üzümü ve kekiği olmak üzere tüm değerlerini tanıtmak için söz verdiklerini bu konuda çalışmaya devam edeceklerini 5 yıldır yapılmayan festivali gerçekleştirerek tanıtım çalışmaları anlamında büyük katkı sağlandığını dile getirdi.



Öte yandan geleneksel keşkek aşı kazanının başına geçen CHP Denizli İlçe Belediye Başkanları; “Çivril Belediye Başkanı Semih Dere, Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak, Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık, Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan ve Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir arkadaşları Güney Belediye Başkanı Mehmet Ali Eraydın’ın festivalinde adeta keşkek karıştırdılar.





DOĞAN’DAN YİNE İYİ VURUŞ!
Merkezefendi Belediyesi  30 Ağustos Zafer Bayramı Spor Turnuvaları’nın startını bir minikler furtbol maçının başlama vuruşunu yaparak veren Başkan Şeniz Doğan yine formda idi. Halkın içinde bir belediye başkanı olarak Merkezefendi’nin çok sevilen kadın Belediye Başkanı Şeniz Doğan, her yaştan ilçe sakininin de adeta “yıldızı” durumunda. Başkan Doğan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Zaferin ruhunu sporla yaşattığımız bu anlamlı turnuvlarımıza katılan tüm sporcularımızı tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. Sporla iç içe bir Merkezefendi hedefi ile çalışmaya devam ediyoruz” dedi.





LÜTFEN DİKKAT!
Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Bülent Bozbaş sosyal medya hesabından “Lütfen Dikkat!” başlıklı bir duyuru yayınladı. Bozbaş’ın bu mesajı şöyle; “İsmim kullanılarak tekerlekli sandalye, muhtaç kişilere yardım vs. gibi çeşitli sebeplerle kişi ve kuruluşlardan para talep edildiğini ve maalesef mağduriyet yaşandığını öğrenmiş bulunmaktayım. Bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunarakyasal süreç başlatılmıştır. Instagram, whatsapp, telefon vb. kanallar üzerinden size ulşarak para talep eden kişilere hiçbir zaman itibar etmeyiniz.”





KOCASERT’İN 200. DALIŞI; “ZAFER DALIŞI!”
Denizlili İş insanı TİM eski Başkan Yardımcısı ve DENİB eski Başkanı Süleyman Kocasert, her yıl geleneksel hale getirdiği 30 Ağustos “Zafer Dalışı’nın” 200’üncüsünü Muğla Datça’da gerçekleştirdi. Tekstilin önde gelen isimlerinden Kocasert yüksek tempolu ve riskli doğa sporlarına düşkünlüğü ile de tanınıyor. Zafer Dalışı’nda 200’üncü kez mavi sularla buluşan İş İnsanı Süleyman Kocasert Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet’e olan inancını yine kendi yöntemi ve tarzı ile göstermiş oldu. 



OĞLU VE KIZI İLE DALDI!
Bu arada Datça’daki dalışlarını kızı Zeynep ve oğlu Batuhan Kocasert’le birlikte gerçekleştiren Süleyman Kocasert sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, “Her yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda gerçekleştirdiğimiz geleneksel Zafer Dalışlarımız bu yıl benim için daha da farklı bir anlam kazandı. Hem 200. dalışımı gerçekleştirdim, küçük kızım Zeynep de abisinin izinde genç bir dalgıç olarak aramıza katıldı. Mavi ve serin sulara dalış yapmanın güzelliğini anlatmak zordur. Özellikle de dalış arkadaşlarınız oğlunuz ve kızınız ise… Ne mutlu bana!” dedi.

fixed-whatsapp-icon