Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

554 Yazı

EKOPOLİTİK: İŞTE; OLASI BİR ERKEN SEÇİMİN “MUHTEMEL VEKİL ADAYLARI!”

**İTİRAZCILARA MÜJDE! “3 MEKAN; 3 BÖLGE VE 300 NOKTAYA ÇIKIYOR”



“Üç vakte kadar” sözü ironik bir yaklaşımla “3 saat, 3 gün, 3 ay ve 3 yıl” olarak da yorumlanabilir. Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin belediye şirketi Beltaş’a ait üç mekanda başlattığı “alkollü içecek servisi” kararına yapılan itirazlar da işte böyle bir gelişmeye yol açtı. Konuyla ilgili Denizli İdare Mahkemesi’nin verdiği ‘yürütmeyi durdurma kararı’ da gerekçeli özeti ile adeta “bir istedi, yüz aldı” sonucu doğurdu. Kısacası “alkollü mekanlar kararı tartışması” ile Denizli’de; “3 noktayı 3 bölgeye, 3 içkili mekanı ise 300  alkollü mekana çıkaran” ve “körün isteği bir göz, Allah verdi iki göz!” de facto durumu hasıl oldu.





İTİRAZ GERİ ÇEKİLMEZSE 300 NOKTADA ALKOLLÜ MEKAN OLACAK!
Bülent Nuri Çavuşoğlu, Ağustos ayı Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında Beltaş’ın üç işletmesindeki alkol kararını yargıya taşıyan siyasi parti ve STK temsilcilerine seslendi. Başkan Çavuşoğlu, “Bu arkadaşlarımız vicdan azabı çekebilir. Mahkeme ruhsat iptali yönünde karar vermedi. Meclis 300 noktada alkollü bölge kararı alabilir. Bu arkadaşlarımız geç kalmış değil” dedi. Denizli Büyükşehir Belediyesi şirketi BELTAŞ’a ait üç işletmede alkol satış kararı alınmış, uygulama başladıktan sonra konu yargıya taşınmıştı. Bazı Ak Partili meclis üyeleri ve Memur Sen’in başvurusu üzerine Denizli 2. İdare Mahkemesi, işlemi hukuka aykırı bulmuş ve yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bunun üzerine üç işletmede alkol satışı durduruldu. 





BU UYGULAMA “BARIŞ İÇİNDE BİRARADA YAŞAM” İÇİN ÇOK ÖNEMLİ!
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu meclis toplantısında mahkeme kararını yeniden gündeme getirdi. Kararın ruhsat iptali yönünde olmadığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Kamuoyunda ruhsatların iptal edildiğine dair bir algı var. Şu anda yürütmeyi durdurma kararı verilmiş. İşin acı tarafı bu davayı açan arkadaşlar bir süre sonra vicdan azabı duyabilirler. Biz Denizli’de 3 nokta yeri, sosyal hayatın renklenmesi ve farklı sosyal yaşam tarzlarını benimseyen insanların ortak yaşayabilmesi amacıyla belirlemiştik.
Yürütmeyi durdurma kararı şunu diyor: Evet, Büyükşehir sorumluluğunda olan 3 noktada bu anlamda bir karar almışsınız. Aldığınız karar yetmez, şehrin birçok yerine alkollü bölge olarak almanız gerekir demiş” İfadelerini kullandı. 



ÇAVUŞOĞLU; “AMACIMIZ İÇKİLİ BÖLGELER YARATMAK DEĞİL!”
Çavuşoğlu mahkemenin aldığı kararın içeriğini meclis üyelerine okumaya devam ederek şunları söyledi;

“*Yani bunun özeti şu: Siz aldığınız yer yetmiyor, daha fazla yer almanız gerekiyor diye bir kararla karşı karşıyayız. 

*Amacımız bir bölgeyi ruhsatlı, içkili bölge haline getirmek değil. Sadece bize bu anlamda belediyenin imkânlarından herkesin müşterek paylaşabileceği bir yaşam tarzını belirtmekti. 

*Ama maalesef mahkeme kararı ile bunun dışına çıkmak zorunda kalacağız. *Bu anlamda da hala davayı açan arkadaşlarımız geç kalmış değiller. 

*Bu davadan vazgeçerlerse Denizli’de 3 noktada alkollü mekân olacak. Arkadaşlarımız vazgeçmezlerse meclisin takdiri ile 300 yere vermek zorunda kalacağız. 

*Üç meclis üyesi arkadaşımız da dava açmış, yürütmeyi durdurma kararı var. Takdir sizlere aittir.

*Sonuçta verilen karar bölge belirlenmesi üzerinedir. Kendi açmış olduğunuz davanın mahkemesinin vermiş olduğu karar doğrultusunda önümüze dosya gelirse de takdir size aittir.



AK PARTİ’Lİ KABADAYILAR SÖZ ALDI
Ak Partili Meclis Üyesi Feride Kabadayılar ise hukuki haklarını kullandıklarını hatırlatarak; “Hukuk ne derse biz ona tabiyiz. Sonuç olarak biz kamuoyunun sesine istinaden böyle bir dava açtık. Çünkü birçok kadın arkadaşımız Servergazi piknik alanında rahatlıkla kahvaltı yapamadıklarını, Beyaz Cafe’de aynı şekilde rahat toplantı yapamadıklarını dile getirdiler. Ben kadın kolları il başkanı olarak bütün kadınları temsilen böyle bir dava açtım. Sonuna kadar da arkasındayım. Hukuk ne derse boynumuz kıldan incedir. Adalet mülkün temelidir. Biz bunu biliyoruz ve hukukun kurallarına riayet ediyoruz” ifadelerini kullandı. 



BARTAL: RAHATSIZ OLAN GÖRMEDİM
CHP Grup Başkanvekili Osman Bartal ise söz alarak; “Burada alkol satışıyla ilgili problem yok. Sadece usul ile ilgili yerin, bölgenin belirlenmesi ile ilgili. Belki de arkadaşlarımız şundan rahatsız olacak. Bir tane yer var. Şimdi iki tane, üç tane, dört tane yerin bölge olarak belirlenmesi gerekecek. Benim anladığım kadarıyla hukuk bunu söylemiş. Birkaç defa bende gittim. Ben hiçbir rahatsızlık duymadım. Tüm aileler, gençler birbirinden rahatsız olmadan oturuyorlar. Siz niye bu kadar rahatsız oldunuz hiç anlayamadım” diye konuştu. 

DENİZLİ’YE 3 YENİ İÇKİLİ MEKAN BÖLGESİ GELİYOR!
Diğer yandan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu imzasıyla verilen önergede Değirmen Kafe ve çevresi, Kınıklı’daki Sosyal Tesis ve Beyaz Kafe’nin bulunduğu bölgelerin ‘içkili yer bölgesi’ ilan edilmesi istendi. Önerge meclis gündemine alındıktan sonra komisyona sevk edildi. Önergenin yapılacak ilk Büyükşehir Belediye Meclisi’nde karara bağlanarak yasalaşması bekleniyor.



CHP DENİZLİ’DE DENGELER VE “PATRONAJ” DEĞİŞTİ!
CHP Denizli’nin yapısı Kasım 2023 Büyük Kurultayı, daha doğrusu “değişimcilerin” lideri Özgür Özel’in CHP Genel Başkanı olması ile yüzde 100 değişti. Yerel örgütlerle (il ve ilçe örgütleri) Genel Merkez ilişkileri, CHP’nin en etkili Denizli aktörleri (isimleri) ve hatta “CHP Denizli Patronajı” açısından da 360 dereceyi bulan değişimler ortaya çıktı. Bülent Nuri Çavuşoğlu Büyük Kurultay sonrası PM’ye seçilen ve Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı görevine getirilen Oktay Ensari’nin yardımcısı atanarak CHP Denizli’nin “bir numaralı” ismi oldu. İşte bu süreçte Çavuşoğlu; geçtiğimiz seçimlerde yaşadığı haksızlık da dikkate alındığında siyasi kulislerde; “CHP Denizli Vekil Listesi’nin ilk sıra adayı”(garanti vekil adayı) diye anılmaya başlamıştı bile. Ancak; 31 Mart Yerel Seçimleri’nde Denizli Büyükşehir Başkan Adayı gösterilen ve bu seçimi de kazanan Bülent Nuri Çavuşoğlu; CHP’nin “tepe noktalarındaki” bu görevinden Denizli Yerel İktidarı’nın en zirvesine geçiş yaptı. Ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturdu. Üstlendiği yeni görev gereği politikada; “Sosyal devlet” görüşünden “sosyal belediyecilik” anlayışına doğru yelken açtı.   



ONLAR OLASI BİR ERKEN GENEL SEÇİMİN “MUHTEMEL VEKİL ADAYLARI!”
Peki, bu gelişmelerden sonra CHP Denizli’de “siyasi patronaj, olası vekil adaylığı sıralaması ve öne geçen aktörler” kimler oldu. Kısacası Denizli’de olası bir erken genel seçimin “muhtemel vekil adayları!” artık kimlerdi? Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun normal olarak “Denizli Sevdası”nı hayata geçirebilmesi ve “mutlu bir şehir” yaratabilmesi için 2-3 dönem başkanlık hedeflemesi yapacağı gerçeğini göz önüne aldığımızda bundan böyle CHP’nin Denizli Milletvekili Aday listesi ve sıralaması muhtemelen nasıl oluşacaktı?



Bize göre; Denizli CHP’de olası bir erken genel seçimin “muhtemel vekil adayları!” şimdiden belli gibi. CHP’deki değişim rüzgarlarının Anadolu’da çakılan ilk kıvılcımı ve ilk sesinin sahibi CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum, 31 Mart Seçiminin Denizli’deki baş mimarları; Ali Marım, Mehmet Boyar, Müjdat İlhan ve tabii ki 5 yıllık belediyecilik örneği ile kenti yıllar sonra “sosyal belediyecilik” ile yeniden tanıştıran “Denizli’nin ve Merkezefendi’nin güler yüzlü, Sevgili Kadın Başkanı Şeniz Doğan” adeta daha şimdiden yapılmış bir “CHP Denizli Vekil Adayları Listesi” gibi duruyor. 



“HORZUM, DOĞAN, İLHAN, BOYAR, MARIM” GELİN ŞİMDİDEN BİR LİSTE YAPALIM!
Evet, CHP Denizli’de ilk genel seçimde en az 4 milletvekilini zorlayacaktır. Buna göre Denizli’de CHP’nin ilk 5 listesinde de bu isimler olacaktır.



Kimler mi? İşte o isimler; “CHP’de geçmiş ile gelecek arasındaki bağlar çok önemli!” diyen CHP Denizli’nin toparlayıcı İl Başkanı Ali Osman Horzum, başarılı Hukukçu, 5 dönem baro başkanlığı yapmış Merkezefendi İlçe Başkanı Müjdat İlhan, her kademede görevler üstlenmiş, çekirdekten partili ve CHP’li İş İnsanı (eski DSO yönetim kurulu üyesi) Mehmet Boyar, 31 Mart seçim başarısında büyük payı bulunan, 10 yıl Denizli’yi yönetmiş Efsane Başkan Ali Marım ve Denizli’nin başarılı-popüler kadın Başkanı Şeniz Doğan.” (Bu arada CHP’de getirilecek yüzde 50 kadın kotası ile Merkezefendi’nin popüler Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ın da önü vekil adaylığı açısından epeyce açılmış durumda..)



Kısacası bize göre onlar, yani; Ali Osman Horzum, Şeniz Doğan, Müjdat İlhan, Mehmet Boyar ve Ali Marım olası bir erken genel seçimin “muhtemel” CHP Denizli vekil adayları. (Bu arada istekli davranırsa vekil adayları listesinde Ömer Naci Yağcı’yı da unutmuyoruz tabii ki) Bakalım önümüzdeki günler neler getirecek!



MUTLU İNSANLAR KENTİ DENİZLİ İÇİN ÖNEMLİ PLAN!
“Mutlu insanların yaşadığı Ege kenti Denizli için geleceğimize birlikte karar verelim” sloganıyla Denizli Büyükşehir Belediyesinin, gelecek 5 yılı kapsayacak hizmet, çalışma, faaliyet ve projelerini belirlemek üzere hayata geçireceği 2025-2029 Stratejik Plan Dış Paydaş Toplantısı gerçekleştirildi.



Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Denizli Büyükşehir Genel Sekreteri Bülent Bozbaş, Genel Sekreter Yardımcıları Onur Yılmaz, Özgür Başkurt ve Hülya Bartal ile daire başkanları, kamu kurum ve kuruluşları, ilçe belediyeleri, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile davetliler katıldı. Genel Sekreter Bülent Bozbaş, programın açılış konuşmasında “Dirençli kent”, “Kırsal kalkınma”, “Çevre, iklim, enerji”, “Sosyal refah ve dayanışma”, “Turizm”, “Modern kent”, “Gençlik ve kadın” ile “Kurumsal kapasite” olmak üzere 8 ana alanda hayata geçirecekleri 2025-2029 Stratejik Plandaki her bir başlığın şehrin geleceği açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Bozbaş, “Bütün bölgeye örnek olacak mutlu insanlar kenti Denizli’yi Başkanımız Bülent Nuri Çavuşoğlu öncülüğünde planlıyoruz” dedi.



BELTAŞ’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI!
Denizli Belediyesi şirketlerinden BELTAŞ’ta toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı. BELTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Doğan sosyal medya hesabından yaptığı fotoğraflı paylaşımla yıllardır sosyal haklarından mahrum bırakılan Beltaş Emekçilerinin artık bu haklarına kavuşacağını duyurdu. İbrahim Doğan’ın konuyla ilgili sosyal medya paylaşımı şöyle; “Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımız Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun talimatlarıyla Belediye-İş Sendikası Denizli Şube Başkanı Uğur Cihan ile toplu iş sözleşmesinin ilk oturumunu gerçekleştirdik. Yıllardır sosyal haklarından mahrum bırakılan Beltaş emekçilerinin örgütlü mücadelesini destekleyen Başkanımız Bülent Nuri Çavuşoğlu’na Beltaş emekçileri adına yönetim kurulu olarak teşekkür ederiz.”
 
fixed-whatsapp-icon