Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

482 Yazı

(EKOPOLİTİK) İŞTE DENİZLİ SEÇİMİ, İŞTE ADAY ADAYLARI!

**SEÇİME 61 GÜN KALDI, 2018’DEN 2023’E DENİZLİ SEÇİMİNİN PORTRESİ,  BU İSİMLER BU HAFTA BU KÖŞEDE!

2018 Haziran Genel Seçimleri’nin üzerinden yallaşık 5 yıl geçti. Ve geçtiğimiz hafta 2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçim tarihi belli oldu. 14 Mayıs 2023… Bu tarihin netleşmesi ile politika cephesinde büyük bir hareketlilik başlarken, Denizli’de de politika kazanı en harlı şekilde kaynamaya başladı.  Denizli’nin Ankara’ya göndereceği milletvekili sayısı 2018’deki son genel seçimde 8 iken, TÜİK nüfus sayımı sonrası bu sayı 7 milletvekiline düştü. Denizli’nin milletvekili sayısının bir eksilmesi ile birlikte, vekil seçilmek de biraz daha zorlaştı.



2018’DEN 2023’E DENİZLİ SEÇİMİNİN PORTRESİ
Haziran 2018 seçimlerinde AK Parti’nin Denizli milletvekili adayı sıralaması; “Cahit Özkan 1. sıra, Şahin Tin 2. sıra, Ahmet Yıldız 3.sıra, Nilgün Ök 4. sıra, Hasan Oymak 5. sıra, Mustafa Semerci 6. sıra, Dilek Çevik 7. sıra, Adem Kayar 8. sıra” şeklinde idi. Yine aynı seçimde CHP’nin Denizli milletvekili aday listesi; “Gülizar Biçer Karaca 1. sıra, Kazım Arslan 2. sıra, Haşim Teoman Sancar 3. sıra, Ünal Karaosmanoğlu 4. sıra, Özgür Savaş Bayar 5. sıra, İlhan Özcan 6. sıra, Şeniz Doğan 7. sıra ve Bilgehan Burgul 8. sıra” şeklinde sıralanıyordu. Haziran 2018 seçiminde MHP Denizli milletvekili adayları;  “Emin Haluk Ayhan 1., Mehmet Uz 2., Ferudun Ünal 3., Gülay Özcan 4., Mehmet Altıntaş 5., Ferudun Giresun 6., Emrah Kozak 7. ve Şule Ocakoğlu 8.” şeklindeydi. Yine aynı seçimde İyi Parti Denizli’nin 8 milletvekili adayı da şu isimlerden oluşuyordu; “Yasin Öztürk 1. sıra, Şule Türkarslan 2. sıra, Nafiz Öz 3. sıra, Temel Başbuğ 4. sıra, Mehmet Ali Uzakgider 5. sıra, Zeynep Sözeri 6. sıra, Murat Güngör 7. sıra ve Hüseyin Köseoğlu 8. sıra” dizilişinde idi. 2018’den 2023 genel seçimlerine kısa bir hatırlatma ile yazımıza devam edelim.



AK PARTİ LİSTESİNİN YENİLERİ
OYMAK VE SEMERCİ’YDİ
Bu seçimde (2018) AK Parti listesinde Büyük Birlik Partisi kontenjanından işadamı MustafaSemerci vardı. Listede ayrıca politikanın yeni isimleri; Ahmet Yıldız ve Hasan Oymak da yer alıyordu.

BAŞKAN DOĞAN 2018 GENEL
SEÇİMİNDE DE VARDI!
CHP Listesinde ise; Denizli’nin acı kaybı rahmetli Kazım Arslan ile 2019 yerel seçimlerinin CHP’li kahramanı Şeniz Doğan bulunuyordu. Listenin dikkat çeken diğer ismi ise İlhan Özcan’dı.



KAYBEDEN MEHMET
UZ DEĞİL AYHAN OLDU 
MHP Denizli Listesinin ilk sırasında yer alan Emin Haluk Ayhan ise seçilemeyerek MHP Denizli’yi Ankara’da yıllar sonra temsilcisiz bırakıyor ve adeta bir geleneğin bitiricisi oluyordu. Bu seçimde MHP Denizli’nin ikinci sıra adayı Mehmet Uz ise genç ve yeni bir isim olarak politika sahnesinde boy gösteren yeni bir politik aktör olmuştu. (Son yıllarda ise politikadan spora, yani Denizlispor Başkanlık koltuğuna geçiş yapması ile dikkat çeken bir ad oldu)



İYİ PARTİ’NİN DENİZLİ PATRONU
YİNE ÖZTÜRK MÜ OLACAK?
Yine geçen genel seçimde İYİ Parti Denizli’nin birinci sıra adayı doğal olarak parti kurucusu Yasin Öztürk’ten başkası değildi.

SEÇİME 61 GÜN KALDI
Evet, artık tüm ülkede olduğu gibi Denizli’de de siyasi partiler seçim sathı mahaline girmiş durumda. Milletvekilliği için “planı, hazırlığı, hevesi ve muradı” olan isimler aday diplomasisi sürecini çoktan başlatmış durumda. Bundan dolayı da vekil olmayı düşünen ve “ben milletvekili adayı olmak istiyorum” diyen politik isimler harekete geçmiş durumda. Tabii ki 8 Nisan’a kadar, yani parti genel başkanlarının vekil listelerini YSK’ya vereceği bu tarihe kadar siyaset Denizli’de de toz duman ve çok çekişmeli bir sürece girecektir. Politika kulislerinde Denizlide mevcut vekiller; “Şahin Tin, Ahmet Yıldız, Nilgün Ök, Cahit Özkan, Gülizar Biçer Karaca, Haşim Teoman Sancar ve Yasin Öztürk” dışında oldukça fazla yeni ismin de milletvekili adaylığı için kolları sıvadığı ve siyasette gelecek planları yapmaya başladığı belirtiliyor. AK Partili, MHP’li, CHP ve İyi Partili; ayrıca ittifakların bileşenlerinde yer alan çok sayıda ismin Ankara yolculuğu hazırlıkları yaptığı Denizli’de bakalım önümüzdeki günler neler gösterecek?



Peki, Denizli’de hangi isimler, hangi siyasi partiden aday adayı olacak? Hangi politik simalar vekil olma planları ile kulis çalışmaları yapıyor? Denizli siyasi arenasında kimlerin isimleri adaylık için geçiyor ve ön planda?

BU İSİMLER BU HAFTA BU KÖŞEDE!
“Gülizar Biçer Karaca, Birsen Çelik, Nilgün Ök, Dr. Sema Ramazanoğlu, Raziye Akşık, Selma Aliye Kavaf, Şahin Tin, Necip Filiz, Ahmet Yıldız, Beyhan Aslan, Yasin Öztürk, Mehmet Altıntaş, Cahit Özkan, Halil Pekdemir, Süleyman Kocasert, Ünal Karaosmanoğlu, Arif Balkanay, İlhan Özcan, Cafer Birtürk, Öztürk Taştan, Yusuf Garip, Bülent Nuri Çavuşoğlu, Adil Demir, Mehmet Uz, Müjdat Keçeci, Ali Rıza Ertemur,Yasin Tokat, Ahmet Gökşin, Osman Aydınlı, Mehmet Boyar, Şeref Arpacı, Mehmet Ali Orpak, Halis Ödel, Nebi Ebci, Sedat Demirci. ”

14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri’nde siyasi partilerin 7’şer isimden oluşacak Denizli adayları hangi “aday adayı” isimler arasından seçilecek? 8 Nisan’da kimler kesin aday listelerinde yer bulacak? Denizli’den en sıcak politika kulisleri bu hafta bu köşede… Sakın kaçırmayın.
fixed-whatsapp-icon