Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

465 Yazı

(EKOPOLİTİK) İŞTE CHP DENİZLİ ZAFERİ’Nİ KURGULAYAN EKİP!

**DENİZLİ SEÇİMİ’Nİ BU “EFSANE EKİP” KAZANDI!-2

**MARIM; “CHP İÇİN GEREKİRSE BELEDİYE ÖNÜNDE BEKÇİLİK EDERİM!”




Pazar günü ülke genelinde gerçekleştirilen yerel seçimler Denizli’de son 20 yılın en büyük değişimini getirirken, sonuçlara göre bu seçimin “in’leri ve out’ları” da belli oldu. (Ya da; on’lar ve in’ler) Peki bu seçimin on’ları ve of’ları, yani “in’leri ve out’ları” kimler? Şunlar. Biricisi; partisinin son seçimlerde Denizli’deki oy oranı yüzde 14-16 olan İyi Parti Milletvekili Yasin Öztürk. Öztürk Büyükşehir Başkan Adayı olarak girdiği seçimde aldığı oy oranı ile “out” yani “0f” oldu.




Sonuçlar siyasi parti Denizli il başkanları arasında da “in ve out” durumuna düşmüş isimler olduğunu da gösterdi. Örneğin Büyükşehir ve ilçeler olmak üzere 13 belediye başkanına sahip AK Parti Denizli’de 3 belediye başkanlığına düşerken AK Parti İl Başkanı Yücel Güngör de “out” oldu. Öte yandan MHP Denizli İl Başkanı Mehmet Ali Yılmaz da 2 belediye başkanını da kaybederek “of” olan il başkanları arasına katıldı. Daha doğrusu bu seçimde “Cumhur İttifakı” Denizli’de out oldu.





CHP’NİN BANDERAS’I
İl Başkanları içinde CHP İl Başkanı Ali Osman Horzum ise Büyükşehir dahil 16 belediye başkanının “il başkanı” olarak seçimin kazananı yani “in’i ya da on’u” oldu. Kısacası Ali Osman Horzum son iki yıl içindeki performansı ve yükselişi ile Denizli siyaseti’nin “Efsane İl Başkanı” unvanını aldı. (CHP’nin Türkiye’deki uzun saçlı tek il başkanı, hatta bazı yorumlara göre CHP’nin Banderas Başkanı)   



DENİZLİ’DE 132 BİN 500 KİŞİ SANDIĞA GİTMEDİ
31 Mart 2024 yerel seçimleri Denizli’de değişimi getirdi. Denizlililer ilçeyi ve kenti yönetecek başkanlar, muhtarlar ve belediye meclis üyelerini seçti. Her seçime yoğun ilgi gösteren Denizli’de katılım neredeyse yüzde 90’ın üzerinde oluyordu. Fakat bu seçimde katılım oranı yüzde 83’e düştü. 800 bin 548 seçmenin olduğu Denizli’de toplamda 668 bin 48 oy kullanıldı. Bu da 132 bin 500 kişinin sandığa gitmediği anlamını taşıyor. Yani her 100 seçmenden 17’si bu seçimlerde oy kullanmadı. Ayrıca, kullanılan oylardan da 31 bin 798’i geçersiz çıktı.



İŞTE CHP DENİZLİ’Yİ BUGÜNLERE TAŞIYAN O EKİP!
Şimdi gelelim CHP’nin Denizli’deki 31 Mart Yerel Seçimleri Zaferi’nin öyküsüne. Bu öykü, CHP’nin 4-5 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen Büyük Kurultayı öncesine kadar uzanıyor. Bu arada CHP Büyük Kurultayı’nın kazananlardan biri de, daha doğrusu kazanan il teşkilatı CHP Denizli olmuştu. Bu CHP Denizli Örgütü; CHP Genel Yönetimine, Ankara’ya bir Parti Meclisi Üyesi (Bülent Nuri Çavuşoğlu’nu) verdi. Ve başarılı, ısrarcı bir çalışmanın getirdiği sonuca imza atarak yeni genel merkez yönetiminden istediğini aldı.



Şimdi size CHP Büyük Kurultayı öncesi ilçe ve il kongreleri ile başlayan bu süreçte CHP Denizli’ye bu başarıyı getiren bir ekipten söz etmek istiyoruz.  Bu ekip aslında kökleri çok eskilere (35-40 yıla) Adnan Keskin ve Ali Marım’lı dönemlere dayansa da Denizli’de CHP siyasetinin son 15-20 yılına damga vuran bir ekip oldu. Aynı zamanda CHP Denizli’nin hafızası ve derinliği de olan  bu ekip kimlerden oluşuyordu? “Ömer Naci Yağcı, Mehmet Boyar, Bülent Nuri Çavuşoğlu, Ali Osman Horzum, Müjdat İlhan, Şeniz Doğan, Efsane Başkan Ali Marım, Bilal Duran ve daha sonraları Ahmet Çağın ve Gençlik Kolları Başkanı Tugay Odabaşıoğlu” bu ekibi oluşturan aktörlerdi. Aslında aynı ekipte en başlarda dönemin baro başkanlarından Adil Demir de vardı. (Daha doğrusu ekibin kurucu üyelerinden biri gibiydi) Ekibin ilk sırasında ise  Ömer Naci Yağcı ismi yer alırken, Adil Demir belki de bu ekibin ikinci ismi olarak ön plana çıkıyordu.



İŞTE ADIM ADIM CHP’NİN DENİZLİ ZAFERİ’NE GİDEN YOL
Bu ekibin Denizli’ye etki eden ve CHP’yi bugünkü başarıya taşıyan ilk işi; Adil Demir’in 10 yıllık Baro Başkanlığı dönemi oldu. Ardından ekipten Bülent Nuri Çavuşoğlu CHP Denizli İl Başkanlığını (ilk dönemi) kazandı. (Adil Demir’le ilgili birkaç kez milletvekili adaylığı için girişimde de bulunuldu.



Ancak “kimilerine göre Demir’in kararlı bir duruş sergileyememesi” nedeniyle sonuç alınamadı) Daha sonra ise ekipten bir isim olan Müjdat İlhan Denizli Baro Başkanlığı’na seçildi ve 10 yıl bu görevde kaldı. Yine aynı ekipten Şeniz Doğan da önce CHP Denizli Yönetimi’ne (Başkan Yardımcısı) ve Belediye Meclis üyelikleri gibi görevlere seçildi. Ve Şeniz Doğan 2019 yerel seçimlerinde Merkezefendi Belediye Başka adayı yapılıp başkan seçildi.



Bu başarı bu ekibin Denizli’de ulaştığı en büyük başarı olarak kayda geçti. Daha sonra Bülent Nuri Çavuşoğlu yeniden (ikinci kez) CHP Denizli İl Başkanlığına seçildi. Bu arada yine ekipten bir isim olan Ali Osman Horzum önce SMMMO Denizli Şube Başkanı ve daha sonra CHP Merkezefendi İlçe Başkanı görevi aldı.



Çavuşoğlu’nun vekil adaylığı için istifası üzerine yerine Ali Osman Horzum İl Başkanı ve onun yerine Müjdat İlhan Merkezefendi İlçe Başkanı atandı. Horzum ve İlhan son CHP kongreler sürecinde de aynı görevlere bu kez seçilerek geldi. Ekip 14 Mayıs seçiminde iki vekil aday adayı çıkardı. Eski İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ve İş İnsanı Mehmet Boyar. İttifak gereği Denizli CHP listesine Gelecek Partisi’nden Sema Silkin Ün ile İş İnsanı Şeref Arpacı yerleştirilince ekibin siyasi çalışması kısa süreliğine kesintiye uğradı. Listeye; kendisine CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı desteği ile söz verilen Bülent Nuri Çavuşoğlu ve daha sonra aday olan Mehmet Boyar girememişti.





DEĞİŞİM FİKRİ KIVILCIMINI YAKAN
İLK TEŞKİLAT DENİZLİ CHP OLDU!
İşte bu olay; CHP Denizli üzerinde büyük etkisi olan ve Denizli örgütlerini bugünlere taşıyan ekip için adeta kırılma noktası oldu. Ve ekip genel merkeze isyan ederek adeta bayrak açtı. Aynı ekip kongreler sürecinde; Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve genel merkezin yanında olan TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’yı da sert bir dille eleştirerek başta büyük ilçeler Pamukkale ve Merkezefendi ilçeleri de dahil 19 ilçe kongresinin büyük bölümünü kazandı. Ardından il kongresinde ekipten İl Başkanı Ali Osman Horzum’u yeniden il başkanı yaptı. Özetle; CHP Denizli’de sutre gerisinde, dönem dönem ön cephede politika yapan ve örgütleyen bu ekip CHP’nin kentteki en etkili ekibi olarak bu başarının (Bugünkü yerel seçimler başarısının da) temelinde yatan oluşumdu. Seçimler sonrası herkesten önce “Değişim” diyen bu ekip, son kertede Özgür Özel’e destek kararı aldı ve bu ekiple birleşti. Ve sonuç olarak da Denizli’ye bir Parti Meclisi Üyesi getirdi. Sonuç itibariyle Denizlili Bülent Nuri Çavuşoğlu CHP Genel Yönetimine seçildi ve CHP PM Üyesi oldu.



CHP BÜYÜK KURULTAYI’NA
DENİZLİ DAMGASI…
Evet, şimdi gelelim CHP Büyük Kurultayı’na. CHP Kurultayı’nda adeta Denizli vardı. Tepkili ve etkili bir CHP Denizli örgütü vardı. Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum Kılıçdaroğlu’nun seçim öncesi ve sonrası yaptığı il başkanları toplantıları ile Denizli ilçe kongreleri boyunca yaptığı “değişim yanlısı” ve eleştirel muhalif konuşmasını burada da yani CHP Büyük Kongresi kürsüsünde de 5 dakikalık sürede de tekrar etti. Ve büyük alkış aldı. Türkiye’deki CHP örgütleri içinde “değişim ve dönüşüm” için yola çıkan ilk örgüt (Hatta Özgür Özel’in adaylığından bile önce) olan CHP Denizli ve il başkanı Ali Osman Horzum belki de CHP’deki bu iktidar değişikliğinin öncülerinden (ebelerinden) olmuştu.



MARIM; “CHP İÇİN GEREKİRSE BELEDİYE ÖNÜNDE BEKÇİLİK EDERİM!”
Türkiye’de parti içi; "değişim ve muhalefet bayrağını" açan ilk il örgütü CHP Denizli Örgütü olmuştu. Denizli örgütü hep aynı muhalif duruşu sergiledi. Ve kurultay sonunda PM Üyesi Bülent Nuri Çavuşoğlu ile kazanan il teşkilatı oldu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel kendisine kayıtsız koşulsuz destek veren CHP Denizli Örgütleri ve bu ekibi de hiç unutmadı. Ve yerel seçimlerin aday belirleme sürecinde de “Denizli ile ilgili tüm kararları” Denizli il ve ilçe örgütlerine bıraktı. Uzun süre Büyükşehir için Aday arayışı sürdüren CHP Denizli’de Genel Başkan Özgür Özel PM Üyesi arkadaşı Bülent Nuri Çavuşoğlu’na “Gel Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız sen ol” dedi. Çavuşoğlu ne diyeceğini bilemedi. Ancak hızla kendini toparladı. Ve “Genel Başkanım bir telefon edebilir miyim, ondan sonra size cevap versem” dedi. Bu arada CHP Lider, Özel de birkaç telefon görüşmesi yaptı. Peki, Nuri Çavuşoğlu kimi aramıştı? CHP Denizli’nin duayen ismi, 10 yıl Denizli Belediye Başkanlığı yapan “efsane başkanı” Ali Marım’ı. Çavuşoğlu Ali Marım’a olayı anlattı ve sordu; “Aday olursam beni destekler misin?” Marım cevap verdi; “Eğer sen istiyorsan, partim için, CHP için, senin için belediyenin önünde bekçilik bile ederim” dedi.

CHP GÜNEY VE ÇİVRİL’DE DEĞİŞTİRİLEN ADAYLAR KAZANDI
CHP Güney ve Çivril ilçelerinde kamuoyuna açıkladığı adaylarını geri çekti, yerine yeni isimler belirledi. İki yeni isim de seçimi kazanarak belediye başkanı oldu. Çivril’de Kemal Arslan çekildi yerine Semih Dere geldi ve kazandı. Güney’de Mahmut Toprakçı çekildi yerine Mehmet Ali Eraydın geldi ve seçimi kazandı.



TAVAS’TA 78 YIL SONRA KADİR TATIK’LA GELEN BAŞARI!
Denizli’nin Tavas İlçesi’de CHP; 31 Mart Yerel Seçimlerinde uzun yıllardır yapılamayanı yaptı ve tam 78 yıl sonra ilçede CHP’li bir başkan kazandı. Tavas’ta CHP Adayı Kadir Tatık oyların yüzde 52,88’ini AK Parti’nin kalesinde kazanarak başkan seçildi. CHP Tavas ilçesinde CHP en son 1946 seçimlerinde Süleyman Tavaslıoğlu ile Başkanlık yarışını kazanan parti olmuştu.



SARAYKÖY’DE CHP 10 YIL SONRA KONYA İLE GERİ DÖNDÜ!
Sarayköy ilçesinde 10 yıl önce belediye başkanlığı koltuğunu AK Parti adayına kaptıran CHP, Mehmet Salih Konya ile ilçede yeniden başkanlığı kazandı. CHP adayı Mehmet Salih Konya oyların yüzde 52.6'sını alırken, AK Partili Ahmet Necati Özbaş yüzde 41.57'de kaldı. İYİ Parti'nin adayı Ahmet Çelikak oyların yüzde 2.43'ünü alarak ilçede sandıktan üçüncü çıkan isim oldu. CHP, Sarayköy'de 2004-2014 ylları arasında Belediye Başkanlığı yapan Orhan Karaköse'nin ardından 10 yıl sonra Mehmet Salih Konya ile seçimi kazandı. 2014 yerel seçiminde başkalık koltuğuna oturan Ahmet Necati Özbaş, 2019 yerel seçiminde ikinci kez göreve seçilirken, Sarayköylü seçmen üçüncü dönem için değişim işareti verdi.



BULDAN'DA ORPAK İLE YENİDEN CHP DÖNEMİ
Denizli'nin Buldan ilçesinde 5 yıl aradan sonra yerel seçimleri yeniden CHP adayı kazandı. İş insanı Mehmet Ali Orpak, oyların yüzde 53,19’unu alarak en yakın rakibine 4 bin oy fark attı ve ilçenin yeni belediye başkanı oldu. Buldan'da 83 sandıkta 21 bin 327 seçmenden 18 bin 888'i sandık başına giderek oy kullandı. 17 bin 330 oyun geçerli sayıldığı Buldan'da seçmen tercihini CHP'den yana kullandı. CHP adayı iş insanı Mehmet Ali Orpak, yüzde 53,19 oranla 9 bin 218 oy alarak ilçenin yeni belediye başkanı oldu. Cumhur İttifakı'nın MHP'li adayı Mesut Sarıbaloğlu ise, 5 bin 275 oy alarak yüzde 30,43'te kaldı. Eski belediye başkanlarından İyi Parti adayı Mustafa Gülbay, 2015 oyla yüzde 11,62 oranında kaldı.



BİRSEN ÇELİK'LE BOZKURT 3. KEZ 5 YIL DAHA
Denizli'nin Bozkurt ilçesinde yerel seçim yarışı nefes kesti. Son iki sandık açılana kadar CHP adayı Birsen Çelik ile Ak Parti adayı Akif Bayar'ın kafa kafay götürdüğü seçimleri Çelik, 172 oy farkla kazandı. Üçüncü kez seçilen Çelik, 5 yıl daha başkanlık koltuğunda oturacak. Bozkurt ilçesinde kurulan 35 sandıkta kayıtlı 8 bin 727 seçmen sandık başına gitti. CHP adayı Birsen Çelik oyların yüzde 34.11'ini alırken, AK Partili Akif Bayar yüzde 31.73'te kaldı. İlçede son iki sandık açılana kadar AK Parti'nin adayı Akif Bayar önde görünürken, son gelen sonuçlarla Birsen Çelik ipi göğüsledi. İlçede tamamı açılan sandıklarda Birsen Çelik'e 2 bin 467 oy çıkarken, Akif Bayar 2 bin 295 oyda kaldı. Aradaki oy farkı ise 172 oldu. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde başkan seçilen Çelik, gerçekleştirilen yerel seçimde üçüncü dönem için seçmenden yetki aldı.



ÇAVUŞOĞLU BÜYÜKŞEHİR ÇALIŞANLARINI UYARDI
Denizli’de seçimi kazanan ve CHP’nin Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı olan Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Kim bu günden sonra, biz gelmeden bir ödeme yapar, yapılacak ödeminin altına imza atarsa sorumluluğu ona ait olacaktır” dedi. Çavuşoğlu, CHP İl Başkanı Ali Osman Horzum ile birlikte Denizli Büyükşehir Belediyesi önünde bir açıklama yaptı. Denizli’deki seçim sonuçlarını değerlendiren İl Başkanı Horzum, “31 Mart itibariyle Denizli’deki yerel seçimleri tamamladık. Seçimde bize teveccüh gösteren halkımıza teşekkür ediyoruz. Kazanan Denizli olacak, kazanan halkımız olacak. Devir teslim törenleri yapılana kadar bazı tedbirleri de almamız gerekiyor. Biz Denizli Büyükşehir Belediyesinin 30 Mart tarihi itibariyle Maliye’den, gelen parasını biliyoruz. 10 Nisan itibariyle İller Bankası’ndan gelecek bir ödemesi var. Bu ödemelerle ayın 15’inde ödenecek maaşları dikkate aldığımızda, seçim süreci değerlendirildiğinde seçim de yapılan harcamalar, bugüne kadar yapılan harcamalarla ilgili bizim gördüğümüz, bildiğimiz, düşündüğümüz sıkıntıların hepsini derleyip topladığımızda gerek DESKİ’de gerekse belediye kuruluşlarında birçok ödemenin bu kısa sürede yapılacağını düşünmekteyiz. Buradan tüm personele, bunun altına imza atacaklara sesleniyorum. Bugünden itibaren yapacağınız her türlü ödeme, atacağınız her türlü imzanın sorumluluğu size aittir” diye konuştu.



KARACA: “TEŞEKKÜRLER DENİZLİM!”
TBMM Başkan Vekili Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 31 Mart Yerel seçimleri ile ilgili değerlendirmede bulundu. Karaca, Denizlililere teşekkür etti. Gülizar Biçer Karaca yaptığı açıklamada “Denizli'nin tüm renkleri; Denizli Büyükşehir Belediyesi ve 15 ilçesiyle birlikte, 31 Mart’ta Cumhuriyet Halk Partisi'nin tarihi zaferine şahitlik etti. Gururumuz, şehrimizin dört bir yanında yankılanan umut dolu seslerle daha da güçleniyor. Denizli'nin geleceğine sahip çıkan, gençlerimizin, kadınlarımızın, çiftçilerimizin ve tüm emekçilerimizin sesi olan bu zafer, hepimizin zaferidir. Coşkumuzu, gururumuzu ve umudumuzu bir araya getiren bu an, bu büyük başarı, halkımızın bilgece kararıyla gerçekleşti, geleceğe dair beklentilerimizi yeniden şekillendirdi. Bugün de Denizli'nin yüreği, 31 Mart'ın ışığında umutla çarpmaya devam ediyor. Bu zafer, geleceğimize yön verecek, toplumsal barışı ve kalkınmayı önceleyen bir yönetim anlayışının işareti olarak öne çıkıyor. Cumhuriyet Halk Partisi'nin elde ettiği bu kazanım; halkın sesine kulak vermenin, samimiyetin ve dayanışmanın bir sonucudur. Bu zafer, gerçek anlamda birliğin, beraberliğin ve halkın gücünün temsilidir. Hedefimiz, herkesin sesinin duyulduğu, herkesin hak ettiği hizmeti aldığı, kimsenin geride bırakılmadığı bir Denizli yaratmak. Denizli'nin güçlü yarınlarına doğru ilerlerken, bu zaferin verdiği coşku, gurur ve umudu kalbimizde taşıyarak, Denizli için el ele çalışmaya devam edeceğiz” dedi.



“MEHMET PALAZ’I UNUTMAYACAĞIZ”
Karaca, seçim kutlamaları sırasında geçirdiği elim kaza sonucu yaralanan ve tedavi için hastaneye kaldırılan CHP Tavas İlçe Başkan Yardımcısı Mehmet Palaz için alarma geçmiş ve bütün gece partilisi Palaz’ın kurtarılması için çaba harcamıştı. Karaca, “Adalete, demokrasiye, sosyal belediyeciliğe susamış tüm hemşehrilerimize Denizli’yi kırmızıya boyadıkları için teşekkür ediyorum. Tavas ilçemizde kutlamalar sırasında balkon yıkılması nedeniyle kaybettiğimiz İlçe yöneticimiz Mehmet Palaz’ı rahmetle anıyor, Cumhuriyet Halk Partisi ailemize ve tüm sevenlerine sabırlar diliyor, yaralanan hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı. 

YARIN;  ÖZGÜR ÖZEL HORZUM’A VERDİĞİ SÖZÜ TUTTU MU? KIRMIZI MOTOSİKLET DENİZLİ’YE NE ZAMAN GELİYOR?
fixed-whatsapp-icon