Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

467 Yazı

(EKOPOLİTİK) GİTTİ ZOLAN, BORCU KALDI ÇOK TARTIŞILAN!

**KİM HAKLI, KİM HAKSIZ? KARARI DENİZLİ VERECEK HİÇ ŞÜPHESİZ!



Denizli Büyükşehir Belediyesi’ni “dünyanın borcu” ile devraldığını söyleyen CHP’li Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu eski yönetimi “teşhir, deşifre ve kamuoyuna şikayet etme” eylem ve açıklamalarını sürdürürken, Denizli Belediyesi’ni 13 yıl yöneten eski Başkan Osman Zolan hazırladığı bir video kaydı ile “Devasa borç iddiaları ve Büyükşehir Belediye Binası’na asılan bilançoya” itiraz etti. CHP’li Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu ise AK Partili eski Başkan Zolan’ın video açıklamasının ardından Halk TV’de yayınlanan ‘Kayda Geçsin Programı’na bağlandı. Ve iddialarını örneklerle tekrar anlattı.



OSMAN ZOLAN’DAN İTİRAZ VAR!
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Nuri Çavuşoğlu’nun 11 milyar 130 milyon lira borç devraldıklarını açıklamasından sonra Denizli Belediyesi’ni 13 yıl yöneten eski Başkan Osman Zolan hazırladığı bir video kaydı ile Büyükşehir Belediye Binası’na asılan bilançoya itiraz etti. Ve iddialara yanıt verdi. Zolan belediye ve DESKİ’nin toplam borcunun 5 milyar 935 milyon lira olduğunu, çekilen krediye ait faizin de belirtildiği kadar olmadığını söyledi. Zolan bu konuyla ilgili çok fazla konuşmak istemediği anlamının çıkarılabileceği açıklamasında özetle, “Artık seçimler bitmiş, vatandaşımız tercihini yapmıştır. Vakit; tartışma vakti değil, iş yapma vaktidir. Denizlimiz için herkesin var gücüyle çalışması, yaptığımız güzel işlere yeni güzelliklerin eklenmesi gereklidir” dedi. 



GÖRÜNTÜLÜ AÇIKLAMA
31 Mart seçimlerini kaybeden ve belediye başkanlığı görevini CHP’li Bülent Nuri Çavuşoğlu’na devreden Osman Zolan 5,5 dakikalık video kaydı şeklindeki açıklamasında şunları söyledi;  “Bir açıklama yapma gereği hasıl oldu… Büyükşehir Belediyemizin gerçek mali tablosuna baktığımızda; şehrimizin geleceği açısından büyük önem taşıyan ve 30 yıl boyunca Belediyemizin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan Güneş Enerji Santrali Projemiz için alınan 2 Milyar TL kredi vardır. Bu kredinin 750 milyon TL’lik faizi, diğer işlerimizle ilgili İller Bankası’ndan aldığımız 734 milyon TL kredi, bundan 25 yıl önce Alman Kalkınma Bankası’ndan alınan ve halen ödenmeye devam edilen 79 Milyon TL’lik kredi ile 58 milyon TL vergi borcumuzla birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borcu 3 milyar 621 milyon TL’dir… "



ZOLAN; BÜYÜKŞEHİR’İN BORCU 3 MİLYAR 621 MİLYON”
Osman Zolan’ın açıklamaları şöyle devam etti; “Görevi devrettiğimiz gün belediyemizin banka hesabında 1 Milyar 15 Milyon TL nakit para bulunurken, güneş enerjisi santrali (GES) ile ilgili aldığımız 2 milyar TL kredinin 1 Milyar 365 milyon TL’si GES’te kullanılmak üzere bankada halihazırda bulunmaktadır. Bunların toplamına baktığımızda Büyükşehir Belediyesi’nin banka hesaplarında 2 milyar 380 milyon TL nakit para bulunmaktadır. Bunun yanında Belediyemizin kurum ve kişilerde tahakkuk etmiş 800 milyon TL alacağı vardır. Bunların hepsinin toplamı 3 Milyar 180 Milyon TL’dir. Tüm bu verilerden hareketle; Büyükşehir Belediyemizin toplam borcu 3 milyar 621 Milyon TL, bankadaki mevcut parası ile kurum ve kişilerde tahakkuk etmiş alacakları toplamı 3 milyar 180 milyon TL’dir. Bu rakamların arasındaki fark (borç) 441 milyon TL’dir. Belediyemizin resmi mali kayıtları incelendiğinde de bu durum açık bir şekilde görülecektir.”



“DESKİ İLE BİRLİKTE TOPLAM BORÇ 5 MİLYAR 935 MİLYON”
Sizlerin de yakından bildiği üzere, şehrimizdeki su kaçaklarını önleyip, temiz ve sağlıklı suyu vatandaşlarımıza ulaştırmak amacı ile altyapı çalışmalarına büyük önem verdik. Bu çalışmalar kapsamında; toplam 9 bin km altyapı hattını şehrimize kazandırdık. Bu çalışmalar için Dünya Bankası’ndan aldığımız kredi 159 milyon Euro’dur. Ancak bu borç bugün ödenecek bir borç olmayıp, 2046 yılına kadar her yıl 4 taksit şeklinde ödenecektir. Bu kredinin 2024 yılında ödenecek kısmı ise 350 milyon TL’dir. DESKİ’nin gider bütçesinin 3.5 milyar TL olduğunu düşünürsek, bu borç bütçenin sadece yüzde 10’una tekabül etmektedir. Uzun sözün kısası; Büyükşehir Belediyesi ile DESKİ’nin toplam borcu 5 milyar 935 milyon TL’dir. Bu borç, bugün ödenmesi gereken bir borç olmayıp, uzun vadeli bir ödeme planı dahilinde ödenecektir. Görevi devrettiğimiz tarihte bu borç dışında başta Denizli esnafı olmak üzere hiçbir kurum ve kuruluşa borcumuz bulunmamaktadır. Büyükşehir Belediyemizin 2024 yılı bütçesi 7 milyar 600 milyon TL’dir. Yıllık bütçemize bakıldığında bu borç miktarı doğru bir yönetimle kolaylıkla ödenebilir durumdadır.



OSMAN ZOLAN; “GES İKİ AY SONRA ELEKTRİK ÜRETMEYE BAŞLAR!”
Osman Zolan görüntülü açıklamasını, “Peki, GES ne için önemli? Şehrimize su verirken elektrik kullanıyoruz. Suyu da yer altından pompalarla çekiyor, depolara basıyor ve enerji noktasında üst seviyede bir kullanım gerçekleştiriyoruz. Bu da suyun maliyetine direkt olarak yansıyor. İşte bu maliyete katlanmayıp, elektriğimizi kendimiz üretmek adına bu yatırıma imza attık ve inşallah 2 ay sonra Güneş Enerjisi Santralimiz elektrik üretimine başlayacak. Bu tesis, faaliyete geçtikten sonra aylık 70 Milyon TL elektrik üretimi gerçekleştirip, Belediyemize ve şehrimize önemli bir gelir kaynağı sağlayacak. Siz değerli hemşehrilerimin Belediyemizin mali durumu ile ilgili gerçek durumu bilmesi ve hatalı rakamları düzeltmek için bu açıklamayı yaptım” şeklinde sürdürdü.



ARTIK SEÇİMLER BİTTİ, DENİZLİLİ TERCİHİNİ YAPTI
Zolan video kaydı şeklindeki açıklamasını şöyle tamamladı; “Artık seçimler bitmiş, vatandaşımız tercihini yapmıştır. Vakit; tartışma vakti değil, iş yapma vaktidir. Denizlimiz için herkesin var gücüyle çalışması, yaptığımız güzel işlere yeni güzelliklerin eklenmesi gereklidir. Bizim için aslolan Denizli’dir, gelecek nesillerdir.”



SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUP MALLARINA TEDBİR KOYDURACAĞIM!
Osman Zolan’ın 16 Nisan Salı günü servis ettiği bu video açıklaması üzerine Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu da makam odasından Halk TV’ye Kayda Geçsin Programı’na bağlandı. Başkan Çavuşoğlu, Halk TV’de belediyedeki ilk tespitlerini anlattı. Mühürlü çuvallarda 10 yıl boyunca para toplandığını savunan Çavuşoğlu, Beltaş’ta seçimden bir gün sonra kamera kayıtlarını silindiğini, kayıtların depolandığı hard disklerin sökülerek götürüldüğünü söyledi. Çavuşoğlu, “Suç duyurusunda bulunacağım. Tabi bir sürü arkadaşımız bu işin altında kalacak. Mallarına tedbir koyduracağım” ifadelerini kullandı. 



Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, belediye borçları hakkındaki açıklamalarına eski Başkan Osman Zolan’ın video ile yanıt vermesinden saatler sonra Halk TV’ye bağlanarak çarpıcı iddialarını sürdürdü. Gazeteci Şule Aydın’ın hazırladığı, araştırma haberleri ile öne çıkan Murat Ağırel, Timur Soykan ve Barış Pehlivan’ın konuk olduğu ‘Kayda Geçsin’ programına başkanlık makamından canlı bağlanan Çavuşoğlu, iç denetimlerde tespit ettikleri bazı durumları ve savunmaları alınan personelin açıklamalarını programda anlattı. 



DENİZLİLİ BAŞINA BORÇ 11 BİN LİRA
Programdan Başkan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından bazıları ise özetle şöyle; -Belediyeden çıkarılan kolilerle ilgili tespitlerini bu programda da yineleyen Başkan Çavuşoğlu, kamera kayıtlarından tespit ettikleri kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek; “Kapalı kutular taşıyorlar, içinde ne var bilmiyoruz.  Seçim gecesi saat 20.00-20.30 arasında oluyor. Yani bizim seçimi kazandığımız kamuoyunca anlaşıldığında bunlarla karşılaşıyoruz. Denizli adam başı 11 bin lira borçlu çıkıyor” dedi.. -DESKİ’nin GES projesi kapsamında kullandığı Euro ile alınan krediyi programda tekrar hatırlatan Çavuşoğlu, “Belediyeyi devraldığımızda böyle bir borç beklemiyorduk. Her gün artan bir borç ile karşılaştık. Tabi biz bunu bugün ödersek diye yayınladık. Bu borcun içinde çok can yakıcı şeyler de var” dedi. 



BELEDİYE ÇOK KÖTÜ YÖNETİLMİŞ
-Belediyenin mali olarak kötü yönetildiğini savunan Çavuşoğlu; “Kötü yönetimle ilgili yüzlerce örnek var. Kötü bir bütçe yönetimi sonucunda 11 milyar 130 milyon borç içindeyiz. Satılan taşınmazların parası kasaya girmiş ama kasa öyle bir hale gelmiş ki…” ifadelerini kullanarak bazı evrakları ekranda gösterdi.


 
“DENİZLİ FİRMALARI OLSAYDI DA BARİ VERGİLERİ DENİZLİ’YE KALSAYDI!”
-Başkan Çavuşoğlu daha sonra tanıtım ve reklam giderlerine ilişkin de bazı örnekler verdi, ilan ve reklam ödemelerinin bir kısmını da belgeleri ve faturaları ile açıkladı. Çavuşoğlu, “Tek kişiye ait ve İstanbul merkezli bir çok firmaya onlarca (açılıp-kapanan firma adına) fatura karşılığı paralar ödenmiş. Bari bu firmalar Denizli firması olsaydı da vergilerinden Denizli yararlansaydı!” dedi.

“BU İKİ ŞİRKET HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIM”
-Belediye şirketi olan Beltaş’a ilişkin tespitler yaptıklarını da anlatan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Denizli belediyesinin iştirakleri Beltaş ve Kültür A.Ş. var. Bunlarla ilgili yakında savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. Öyle şeyler yaşamış ki bu şirketler; iki türlü para toplanmış... Bir resmi para bir de gayri resmi para.

-Orada faturalarını makbuzlarını kesmedikleri paraları, torbaları mühürleyip, 30’a yakın kuruluştan toplamışlar. Bir vatandaş açıyor, resmi olan kısmı belediye hesabına yatırıyor. Kalanı ile ilgili o diyor ben görmedim bu diyor ben görmedim. Bu 10 yıl boyunca sürmüş. Miktarını bilmiyoruz. Bulmaya çalışıyoruz. Bir şirketim daha var. İç soruşturmalarını başlattım.”
 
“YÖNETİM KURULU BAŞKANINI SAVCILIĞA VERECEĞİM”
-Çavuşoğlu çok fazla ihbar geldiğini belirterek; “Şirketin yönetim kurulu başkanı… Onu da savcılığa suç duyurusunda bulunduktan sonra zenginleşme oranına bakacağız. Bu güne kadar ne elde etmiş. Öyle ihbarlar geliyor ki akıllara zarar…  Bugün hukukta bazı şeyleri şahitler ve tanıklarla ispatlayamıyorsunuz. Ama bu belgelerden elimizde binlerce var” dedi.





ÇAVUŞOĞLU-TUGAY İLE YANYANA İZMİR MERMER FUARINDA
Bu yıl 29.’su düzenlenen Marble İzmir Uluslar arası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı “Fuar İzmir’de” gerçekleştirilen törenle kapılarını ziyaretçilere açarken, fuarın açılışına Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu da katıldı. Açılış kurdelesini kesen protokol içinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’la yan yana duran Çavuşoğlu Fuara katılan ve stant açan Denizli firmaları ile de bir araya geldi. Tekstilde olduğu gibi Mermer Sektöründe de “markalaşmanın” önemine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Markalaşan Denizli için fuarlar çok önemli. Denizli’nin marka ve markalar şehri olması için buradayız ve bu konuda elimizden ne geliyorsa yapacağız. Denizli katma değeri yüksek ürünler üretmeli. Evet, bu benim Başkan olarak katıldığım ilk fuar” dedi.Başkan Çavuşoğlu, fuar sonrası İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ı makamında ziyaret etti.


 
fixed-whatsapp-icon