Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

462 Yazı

(EKOPOLİTİK) GEÇİT YOK FERNAS’A, HELAL SANA KARACA!

İKİZDERE’DEN SONRA GÜZELPINAR “ÜLKE GÜNDEMİNE” GİRDİ. CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KARACA TAŞ OCAĞINA DİRENEN KÖYLÜLERİN SÖZCÜSÜ OLDU. BU MADEN FİRMASI SOMA’DAN TANIDIK ÇIKTI!




CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca Güzelpınar’ı İkizdere’den sonra  “çevre katliamına direnen” ikinci yer yaptı ve “kekiği için mücadele veren köylüleri” adeta ülke gündeminin ilk maddeleri arasına soktu.



Doğal kekik toplayıcısı köylülerin yanından bir an olsun ayrılmayan Karaca, “İddiaya göre; buradan alınacak taş, çakıl, iddialara göre her türlü kıyağın sağlandığı, rantın kapısının açıldığı FERNAS İnşaat’ın Denizli-Aydın otoyol projesi için dolgu malzemesi olacakmış. Yetkilileri uyarıyoruz: Muhtarlarımızla, köylülerimizle asırlık ağaçları ve yörede yaşayan halkın geçim kaynağı olan kekik tarlalarını yok edecek bu çalışmaya tüm gücümüzle direneceğiz” dedi.



GÜZELPINAR’DAKİ MADEN
FİRMASI SOMA’DAN TANIDIK!
Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Güzelpınar Mahallesi halkının Aydın-Denizli Otoyol inşaatını üstlenen Fernas İnşaat’ın bölgede “kum, taş ve dolgu maddesi” üretmek için çalışma başlattığı maden ocağına karşı direnişi sürerken, maden şirketinin Soma Maden Bölgesi’nden de bilinen bir firma olduğu ortaya çıktı. Aydın-Denizli arasında yapılacak olan ve daha önce çeşitli nedenlerle ihalesi ve inşaatı 11 kez ertelenen 163 kilometrelik otobanın yüklenici firması Fernas inşaat ile Kasım 2020’de sözleşme imzalanmış ve ardından inşaat çalışmaları; Aydın ve Denizli Valileri ile AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan’ın da katıldığı bir törenle başlatılmıştı. İzmir-Antalya ‘Turizm Yolu' ana projesinin ikinci etabı olan ve maliyetinin toplam 7 milyar TL’yi bulacağı belirtilen Aydın-Denizli otobanı YİD modeli ile ihale edilmiş, yol için günlük 35 bin araç geçiş garantisi ile 20 kilometre başına 1 Dolar/Euro geçiş ücretinin verildiği de iddia edilmişti.



163 kilometrelik Aydın-Denizli Otoyolu’nun inşaatında kullanılacak dolgu maddesi için ise Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Güzelpınar Mahallesi seçildi. Yüklenici firma Fernas İnşaat taş ocağı kırma, kesme tesisini Güzelpınar ve 3 köyün önemli bir ihracat ürünü olan doğal kekik toplama alanında kurma kararı aldı. Ve “ÇED Raporuna gerek yoktur” kararı aldırarak bölgede ağaç kesimine başladı. Ancak Denizli Güzelpınar köylüleri taş ocağına karşı harekete geçti ve tepki eylemlerine başladı. Seçim dönemlerinde sandıktan yüzde 90’a yakın AK Parti oyunun çıktığı bölgede, Rize İkizdere’deki eylemlerin neredeyse aynısı tepkiler ve protestolar başladı.



Evet, Denizli'nin Pamukkale ilçesi Güzelpınar mahallesinde taş ocağı kırma, kesme tesisine karşı ortaya çıkan direniş ve mücadele sürüyor. Köylüler son olarak taş ocağına karşı topladıkları 350 itiraz dilekçesini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sundu. Dilekçeleri vermeden önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde açıklama yapan Güzelpınar Mahallesi Muhtarı Ergün Gürsoy, köylüler destek olduktan sonra bu davayı mutlaka kazanacaklarını söyledi. Denizli Barosu adına Güzelpınar köylülerinin yanında olan Avukat Hasan Ozan Orpak konuya ilişkin, "Burada Zeytin Koruma Kanunu ve Orman Koruma Kanunu olmak üzere iki ayrı kanuna aykırı bir durum var. Köylüler itiraz dilekçelerini sundu. Denizli Barosu olarak hukuki mücadelede sonuna kadar üretici köylünün yanındayız" diye konuştu. Çevreci Büyük Menderes İnisiyatifi’nin Sözcüsü Mustafa Çallıca ise üretici köylünün kararlılığına dikkat çekerek, "Güzelpınar mahallesinde yaptığımız gözlem ve görüşmelerde üretici köylülerin kararlılığını gördük. Kekik ve zeytin ağaçlarının tehlikede olduğunun köylüler de bilince. Daha önce de mücadele deneyimleri yaşandı. Bu kararlılık ile bu mücadelenin de kazanımla sonuçlanacağına inancımız tam. Sonuna kadar destek ve takipçi olacağız" dedi.



GEÇİT YOK! ÇEVRE KATLİAMINA GEÇİT YOK!
“Güzelpınar’da çevre katliamına geçit yok” diyen ve bölgedeki taş ocağı direnişçisi köylülere hemen ilk günden itibaren omuz veren ve kekik üreticisini savunan isimlerin başında ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca geliyordu. Karaca; “Yaklaşık 1,5 yıl önce başka bir şirketin girişimi vatandaşlarımızın girişimiyle durdurulmuştu. Apar topar bir başka şirkete yeniden ÇED Gerekli değildir kararı verildi; askı süresi tamamlanmadan, vatandaşın itiraz hakkı devam etmekte iken burada orman talanına ve 3 köyün geçim kaynağı kekiği perişan edecek, köylüyü aç bırakacak çalışmaya imza atılıyor. Köylülerimizin iddiasına göre; buradan alınacak taş, çakıl, iddialara göre her türlü kıyağın sağlandığı, rantın kapısının açıldığı FERNAS inşaatın Denizli Aydın otoyol projesi için dolgu malzemesi olacakmış. Yetkilileri uyarıyoruz: Muhtarlarımızla, köylülerimizle asırlık ağaçları ve kekik tarlalarını yok edecek bu çalışmaya tüm gücümüzle direneceğiz” dedi.



FERNAS’IN SOMA ÖYKÜSÜ
2011 yılında; Demir Export A.Ş.-Fernas İnşaat A.Ş. Adi Ortaklığı, TKİ’nin açtığı Soma Eynez Doğu Yeraltı Kömür Üretimi İhalesi’ni kazandı.
2015 yılında; Soma Eynez Doğu Yeraltı Kömür İşletmesinde hazırlık çalışmaları tamamlandı ve üretime başlandı.
2017 yılında; Eynez Doğu Yeraltı Kömür İşletmesi üretimi tam kapasiteye ulaştı.
2018 yılında; TKİ’nin Soma Eynez Havzası’ndaki sahalar için açtığı ihalede, Demir Export - Fernas İnşaat ortak girişimi (“Eynez-2”) 70 milyon ton rezervli 86073 nolu sahanın ruhsatını devralamaya hak kazandı.
2019 yılında; Soma Eynez 2 projesi için Demir Export A.Ş.-Fernas İnşaat A.Ş. ortaklığında DEFAŞ A.Ş. kuruldu. 5 Temmuz 2019 tarihinde sahanın ruhsat devri gerçekleşti. 48 aylık yatırım ve hazırlık dönemi başladı.


 

Yukarıdaki kronolojiyi Soma Maden Faciası’nın 7. yılında adı Güzelpınar’daki direnişle birlikte gündeme gelen taş ocağının sahibi Fernas İnşaat’ın Soma’da bir süredir faaliyet gösteren bir kuruluş olduğunu anlatmak için verdik. 2014 yılında meydana gelen, 301 madencinin öldüğü ‘Soma Maden Faciası’ döneminde Fernas’ın bu bölgede maden sahası vardı ancak henüz madencilik faaliyeti ve kömür çıkardığı bir ocağı yoktu. Fernas; 2011 yılında TKİ’nin açtığı Soma Eynez Doğu Yeraltı Kömür Üretimi İhalesi’ni kazandı ve 2015 yılında buradan maden çıkarmaya başladı. Aynı Fernas şimdilerde de Aydın-Denizli Otoyolu’nda kullanılmak üzere Güzelpınar’da taş, çakıl ve dolgu malzemesi çıkarmak için kekik üretim sahalarında taş ocağı kurma çalışmaları başlatınca ortalık karıştı ve köylüler direnişe geçti.
fixed-whatsapp-icon