Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

567 Yazı

(EKOPOLİTİK)  EMANET ÇEYİZ “MÜBADELE’NİN DERS KİTABI” OLDU

**DENİZLİ HONAZ EMANET ÇEYİZ İLE
ALMANYA’DA AKADEMİK DERS OLDU

**DENİZLİ HONAZ’LI TANINMIŞ YAZAR KEMAL YALÇIN’IN ROMANI “EMANET ÇEYİZ” ALMANYA’NIN GIEßEN ÜNİVERSİTESİ’NDE AKADEMİK SUNUMU YAPILAN BİR DERS OLARAK İŞLENDİ…


Denizli Honazlı tanınmış yazar Kemal Yalçın’ın “Emanet Çeyiz Romanı” Mübadelenin 100 yılında Almanya’da bir üniversite kürsüsünde sunumu yapılan ve ders olarak işlenen bir kitap oldu. Kemal Yalçın, “Cumhuriyet’in 100. yılında; Türkiye ve Yunanistan için çok önemli bir olay olan mübadelenin de 100. yılında nüfus değişimi ve göçün anlatıldığı bir romanının yani Emanet Çeyiz’in bir AB Üniversitesi kürsüsünde ders olarak işlenmesi gerçekten çok önemli. Türkiye, Denizli ve Honaz açısından değerli. Sevincim ve mutluluğum çok büyük” dedi. 



Evet, Emanet Çeyiz; Mübadele İnsanları kitabı ile 1998 Kültür Bakanlığı Roman Başarı Ödülü, 1998 Abdi İpekçi Dostluk / Barış Özel Ödülü ve 1999 Türkiye-Yunanistan Dostluk ve Barış Ödülleri alan Kemal Yalçın Türkiye, Denizli ve Honaz için çok yeni ve sıcak bir “sevinç ile başarıya” daha imza attı. Emanet Çeyiz Romanı ilk kez Almanya’da Gießen Üniversitesi Güneydoğu Avrupa Tarihi Kürsüsü ve Türkoloji Bölümü’nde ders olarak işlendi. Adı geçen aynı üniversitenin iki bölümünün Ekim 2023'te düzenleyeceği "Nüfus mübadelesinin izinde: İzmir & Selanik" başlıklı araştırma gezisine katılacak olan her öğrenci ev ödevi olarak Emanet Çeyiz’in Almanca çevirisini okudu, romanın tahlilini yaptı, sorularını hazırladı ve Mübadelenin 100 yılı üzerine çalıştı.



EMANET ÇEYİZ VE KEMAL YALÇIN
MÜBADELENİN “DOLAYLI TANIĞI” OLDU
Gießen Üniversitesi’nde 19 Haziran 2023, saat 19.00’da yapılan Emanet Çeyiz Akademik Sunumu sıradan bir okuma akşamı değildi. Akademik Sunum Gießen Üniversitesi Güneydoğu Avrupa Tarihi Kürsüsü Başkanı Sayın Prof. Dr. Nicole Immig’in sorumluluğunda, doktora öğrencisi Şahin Yaldız, öğretim üyesi Dr. Arkadiusz Blaszczyk ve Türkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Simge Yılmaz tarafından ortaklaşa düzenlendi. Hazırlığı dört ay sürdü. Öğrenciler ve öğretim üyeleri dersin devamı, Mübadele konusunun bir parçası olarak Emanet Çeyiz’in Yazarı Kemal Yalçın’ı da davet ettiler. Prof. Dr. Nicole Immig sunumun başlangıcında Kemal Yalçın’ı öğrencilere tanıttı. Sunum Almanca, İngilizce ve Türkçe olarak üç dilde yapıldı. Programda Moderatörlüğü Şahin Yaldız üstlendi. Emanet Çeyiz’den seçilen parçaları Almanca olarak Prof. Dr. Nicole Immig, Türkçe olarak Kemal Yalçın okudu. Çevirileri Dr. Arkadiusz Blaszczyk ve Dr. Simge Yılmaz yaptı. Kemal Yalçın öğrencilerin sorularını cevapladı, sunumun sonunda kitaplarını imzaladı.



TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN
VE MÜBADELENİN 100. YILI
Güneydoğu Avrupa Tarihi Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Nicole Immig Emanet Çeyiz romanını neden derslerde işlediklerini ve ders konusu olarak seçtiklerini şöyle açıkladı: “2023 yılı Lozan’da Mübadele Protokolu’nun imzalanışının ve Türk-Rum Nüfus Mübadelesinin 100. Yılıdır. 2023 yılı aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun da 100. Yılıdır. Bu nedenle Güney Doğu Avrupa Tarihi Kürsüsü ile Türkoloji Bölümü bir dizi ortak etkinlikler düzenledi. Bu etkinliklerden önemli biri Ekim 2023 başında öğrencilerimizle birlikte yapacağımız “Nüfus mübadelesinin izinde: İzmir & Selanik” başlıklı araştırma gezisidir. Selanik, Sakız adası ve İzmir’e yapacağımız araştırma gezisine hazırlık olarak Emanet Çeyiz romanını derslerde işledik. Geziye katılacak her öğrenci ev ödevi olarak Emanet Çeyiz romanını okudu, inceledi ve mübadele konusunu araştırdı. Bu akşam yaptığımız Emanet Çeyiz sunumu ders programımızın bir parçasıdır. Bu akşamki Emanet Çeyiz etkinliğine sadece Güneydoğu Avrupa Tarihi Kürsüsü ve Türkoloji Bölümü öğrencileri değil, başka bölümlerden öğrenciler, konuya ilgi duyan gazeteci ve misafirler de katıldı.



DR. NİCOLE IMMİG “EMANET ÇEYİZ BİR
TOPLUMSAL BELLEK ROMANIDIR!”
Emanet Çeyiz romanını derslerde işlemek için seçtik? Çünkü Emanet Çeyiz bir toplumsal bellek romanıdır. Bu romanda hem yaşanmışlıklar derlenmiş hem de mübadele öncesinde Türkiye ve Yunanistan’da insanların barış içinde nasıl yaşayabildikleri anlatılmıştır. Emanet Çeyiz, Doğu Akdeniz coğrafyasının çok önemli bir tasviridir. Emanet Çeyiz aynı zamanda ikinci, üçüncü, dördüncü kuşak mübadiller için de önemli bir bellek romanıdır. Bu nedenle seçtik.”



Türkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Simge Yılmaz, Emanet Çeyiz’i neden derslerde işlediklerini ve ders konusu olarak seçtiklerini şöyle açıkladı: “Çağdaş Türk Edebiyatında Türk-Yunan mübadelesi konusunda yazılmış öncü romanlardan biri olduğu için seçtik.” Doktora Öğrencisi Şahin Yaldız ise Emanet Çeyiz hakkında şunları söyledi: “Emanet Çeyiz Türkiye’de mübadele ve bellek konusunda ilk edebi eser ve on binlerce mübadil torununun başucu kitabıdır. Mübadele konusunda Emanet Çeyiz’den daha iyi bir kitap düşünemezdim. Bu nedenle derslerde işlemek için seçtik.”



MÜBADİLİN ACILARI TÜM DÜNYADA AYNI
Polonya doğumlu Öğretim Üyesi Dr. Arkadiusz Blaszczyk Emanet Çeyiz hakkında şu düşünceleri dile getirdi: “Ben Polonya’dan Almanya’ya gelmiş göçmen bir ailenin evladı olarak yaşadım. Benim kimliğimde göçmenlik önemli bir yer tutmaktadır. Emanet Çeyiz’i okurken çok duygulandım. Büyükbabamdan dinlediğim hikayeleri hatırladım. Çünkü benim büyükbabam da başka bir coğrafyada, başka bir zamanda benzer acıları yaşamıştı. Beni bu romanda en çok etkileyen çeyizlerin sahiplerine verildiği sahne oldu.”



Şimdi ülkemizi ve hepimizi gururlandıran bu başarıyı Emanet Çeyiz’in Yazarı Yazar Kemal Yalçın’dan dinleyelim; “Gießen Üniversitesi’nde yapılan bu Akademik Sunum beni çok mutlu etti. Romanımın bir üniversitede ders olarak işlenmesi, öğrencilere ev ödevi olarak verilmesi yazarlık hayatımda çok önemli bir gelişmedir. Bu benim için büyük bir ödüldür.



Bana şeref veren bu ‘ödül mutluluğunu tattıran’  Gießen Üniversitesi Güneydoğu Avrupa Tarihi Kürsüsü Başkanı Sayın Prof. Dr. Nicole Immig’e, doktora öğrencisi Şahin Yaldız, öğretim üyesi Dr. Arkadiusz Blaszczyk’a, Türkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Simge Yılmaz’a ve kitabımı ev ödevi olarak okuyan öğrencilere çok teşekkür ederim. Beni bugünlere getiren, kitaplarımı okuyarak bana destek olan, bana yazma heyecanı veren siz sevgili okuyucularıma da teşekkürlerimi sunarım. İyi ki varsınız!” (Bochum, 20 Haziran 2023, Kemal Yalçın)



EMANET ÇEYİZ’İN ÖZETİ
“Emanet Çeyiz’, bundan 100 yıl önce Denizli’nin Honaz ilçesinde bir Türk ailesine emanet bırakılan Rum çeyizinin nihayet Yunanistan’daki sahiplerine geri verilişinin öyküsünü anlatıyor. Türk ailenin torunu Kemal Yalçın dedesinin ve babasının vasiyetine uyarak Yunanistan’ı didik didik edercesine arıyor, Denizlili Minoğlu ailesinin ve onların güzel kızı Sofiya’nın izini buluyor, çeyizi ailenin torunlarına ve torun çocuklarına teslim ediyor.



1998 Kültür Bakanlığı Roman Başarı Ödülü, 1998 Abdi İpekçi Dostluk / Barış Özel Ödülü ve 1999 Türkiye-Yunanistan Dostluk ve Barış Ödülleri alan “Emanet Çeyiz / Mübadele İnsanları”, Denizli’nin Honaz ilçesi’nde yaşayan bir Rum ailenin, sürgüne gönderilirken Müslüman komşularına bıraktığı kızlarının çeyizinin, yaklaşık seksen yıl sonra aileye geri veriliş öyküsüdür.



“TEK MEYVE İLE BAHÇE, TEK BİR
HALK İLE KARDEŞLİK OLMAZ!”
Kemal Yalçın, dedesine emanet edilen çeyizi teslim etmek üzere Minoğlu ailesinin izini sürerken, on beş Rum ve on beş Türk mübadilin yaşam öyküsünü ve duygularını kendi ağızlarından aktarır bize. Bugün hemen hiçbiri hayatta olmayan, doğdukları topraklara duydukları özlemle bu dünyadan göçüp giden bu insanların anlattıkları, onların bir bakıma son sözleri, vasiyetleridir. ‘Bak şu bahçenin güzelliğine. Şu şeftaliye, şu eriğe, şu armuda, şu çiçeklere bak. Hepsi birlikte güzel… Bir ülkenin içinde ne kadar din, dil, ırk varsa o kadar zenginliktir bu… Budur sana, Sinoplulara, Ayancıklılara ve Türklere son sözüm: Tek meyveyle bahçe olmaz.? (Ayancıklı Baba Yorgo)



fixed-whatsapp-icon