Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

464 Yazı

(EKOPOLİTİK)  EKŞİ SÖZLÜK’ÜN TATLI BAŞKANI!-1

**“Nasıl da özlemişiz baharı ve zaferi”, Dürüst Politika ‘Başkan Baba’dan Miras, “Doğan; Denizli Siyaseti ‘ne bir katma değer”, Makam koltuğunda değil, halkın içinde bir Başkan…



Tarih; 15 Temmuz 2022.. 2019 Mart’ında seçimi kazanan ve başkanlık koltuğuna oturan, şimdilerde yine Merkezefendi Belediye Başkan Adayı olan Şeniz Doğan’la ilgili kaleme aldığımız bir yazı. Başlığı “Ekşi Sözlük’ün, Tatlı Başkanı! ”Evet bugün itibariyle, seçimlere sadece 10 gün kaldı. Ve Şeniz Başkan 5 yıllık ilk döneminin ardından Merkezefendi Halkı’ndan bir 5 yıl için daha güvenoyu istiyor.




Belediye Başkanlığı ona; üç dönem yani 15 yıl Karahallı Belediye Başkanlığı yapmış babası “efsane başkan” Dr. Nihat Süzek’ten yadigar, daha doğrusu “bilincine miras” bir politik tercih ve duruş. İşte biz de bu eski yazımızdan yola çıkarak Denizli’nin sevilen Kadın Başkanı Şeniz Doğan’ı; baba Dr. Nihat Süzek ve amca Öğretmen-Avukat Hasan Süzek’ten (rahmetli) doğru gelen “politik gelenek” doğrultusunda yazalım ve değerlendirelim istedik. Hem de “İki Bölüm” biz yazı dizisi ile… 





EKŞİ SÖZLÜK’TE ŞENİZ BAŞKAN!
O 2022’nin ortalarında “nüfusu 100 binin üzerindeki ilçelerin belediye başkanları arasında” Türkiye’nin en başarılı belediye başkanı seçildi. Kadın bir belediye başkanı olarak yaptığı işlerle dikkat çeken ve siyasi arenada ön plana çıkan CHP’li Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ı bir de “kayıtlı yazarların yorumlarını içeren bir katılımcı sözlük” olan Ekşi Sözlük de araştıralım istedik. Türkiye'deki katılımcı sözlükler arasında en fazla toplam ve aylık tanım yapılan site özelliği taşıyan türünün en eski sözlüğü (23 yaşında) Ekşi Sözlük’te Başkan Doğan için (2019 yerel seçimleri öncesinden itibaren) neler yazılmış ve ne tür tanımlamalar yapılmış bakalım diye düşündük.



Evet, ünlü Ekşi Sözlük’te Şeniz Başkan da epey ünlenmiş durumda. Doğan’la ilgili sözlükte ilk aday olduğu dönemden bugüne kadar oldukça fazla tanımlama var. Bu tanım ve saptamaların önemli bölümü ve çoğunluğu olumlu değerlendirmeler şeklinde. Tabii ki burada (çok az sayıda) olumsuz tanım da yok değil. Özetle Şeniz Doğan “Ekşi Sözlük’te Tatlı bir Başkan” portresine sahip. Şimdi Tarih 20 Mart 2024 ve seçimlere net 10 gün kaldı. Bizde sizin için 15 Temmuz 2022 bu yazımızı yeniden veriyoruz…


 
“*CHP'nin Denizli Merkezefendi ilçesi belediye başkan adayıdır. 1980 doğumlu genç bir aday. Bir kaç gündür yerel medyada açıklamalarına denk geliyorum. Çatışmadan uzak bir söylem kullanıyor. Merak edip hakkında kısa bir araştırma yaptığımda pek çok il ve ilçe örgütündeki durumun aksine, adaylık sürecinin ön seçim sonucu gerçekleştiğini gördüm. Ön seçimden partinin “ağır ağabeylerini” eleyerek çıkmış.



*Denizli'de yılan hikayesine dönen Millet İttifakı sürecinde, Genel Başkanlar "her iki parti de aday çıkaracak" şeklinde karar almasına rağmen İyi Parti il teşkilatını aday çıkarmamaya ikna etmiş.. (Ekşi Sözlük’ten alıntılamalar; 15 Temmuz 2022) 


 
“NASIL DA ÖZLEMİŞİZ BAHARI VE ZAFERİ”
*Uzun yıllar sonra, ilçe düzeyinde de olsa Denizli için bana umut vermiştir. Büyükşehir için sol cenahtan aday çıkmaması nedeniyle almış olduğum sandığa gitmeme kararımı değiştiren adaydır..

*Fark atarak seçimi kazanmış olan Merkezefendi Belediye Başkanı. İlk defa verdiğim oyun işe yaradığını hissettim sayesinde..

*Merkezefendi'ye baharı getiren başkan. Nasıl özlemişiz baharı ve zaferi…



*Denizlinin Merkezefendi ilçesinin yeni belediye başkanıdır. Yürüttüğü seçim calışması boyunca kapı kapı gezmiş kendini anlatmış. Gördüğüm kadarıyla sağcısından solcusuna, sehirlisinden köylüsüne herkesin kalbini fethetmiş. Hakkinda söylenen ilk cümle “gönül kibir yok” cümlesi oldu. Bu da demek oluyor ki seçmen artık kibir kelimesini özümsemiş ve kibirsiz yönetici fikrini benimsemiş. Ağır aksak yürüyen demokraside seçmenin bu bakış açısı insanı biraz da olsa umutlandırmıyor değil. Umarım yolumuz kesişir ve tanışırız. Ve umarım Denizlide güzel işlere imza atar…(Ekşi Sözlük’ten alıntılamalar; 15 Temmuz 2022) 



DÜRÜST POLİTİKA ‘BAŞKAN BABA’DAN MİRAS
*1 Eylül 1980 (12 Eylül Darbesi’nden 11 gün önce) Bekilli (Denizli) doğumlu, genç belediye başkanı. Avukat…

*İlk, orta ve lise öğrenimini tamamladıktan sonra İstanbul'da hukuk okuyan Doğan, Londra’da dil eğitimi almış. 2005 yılından bu yana avukatlık yapmaktaydı. CHP Gençlik Kollarında da görev almış olan Şeniz Doğan, daha önce belediye meclis üyeliği de yapmıştı. 2012-2014 yılları arasında Denizli Merkez İlçe ve Merkezefendi İlçe Başkan Yardımcılığı yapmış olan Doğan, 2018 genel seçimlerinde milletvekili adayı olmuştu. Birçok dernek ve sivil toplum kuruluşunda üyeliği bulunduğu belirtilen Şeniz Doğan, evli ve 1 çocuk annesidir…



*2 yıldır Merkezefendi Belediye Başkan Adaylığı için çalışan Şeniz Doğan’ın, ön seçimden birinci çıkarak aday olmuş olması, seçmenin gönlünde ayrı bir yerinin olmasını sağlamıştı…

*Denizli'de en son 25 yıl önce, 1994 'te Ali Marım (10 yıl belediye başkanlığı yapan) ile belediye başkanlığını kazanan CHP, İttifak ortağı İyi Parti'nin de desteğiyle, en yakın rakibi önceki belediye başkanı (Cumhur İttifakı'nın AKP'li Adayı) Muhammet Subaşıoğlu'na 13.500 oy fark attı...

*Babası 15 yıl Karahallı Belediye başkanlığı yapan Dr. Nihat Süzek’tir. Belediyeciliği ve siyaseti babasından öğrendiğini söyleyemekte beis yoktur…

*Umarım başarılı, ahlaklı ve uzun bir siyasi kariyeri olur. Yolu açık olsun. (Ekşi Sözlük’ten alıntılamalar; 15 Temmuz 2022) 



“DOĞAN DENİZLİ SİYASETİNE BİR KATMA DEĞERDİR”
*İmamoğlu gibi kendisi de, kalbi temiz ama kandırılmış muhafazakar kesimin gönlünü kazanarak yükselme siyasetini sürdürüyor ki gayet doğru yapıyorlar.. (kalbi temiz olmayan çıkarcı güruha ne yapsan fayda etmez, onlar iflah olmaz)

*İmamoğlu da Şeniz hanım da samimi ve içten. Her ikisi de siyasete katma değerdir gözümde…



*Sonuç olarak bir sonraki seçimlerde Tayyip Erdoğan’ın rakibi İmamoğlu, Osman Zolan’ın rakibi Şeniz Doğan’dır..

**Gelecek yerel seçimlerinde CHP'nin taktiği üzerine ilçe belediyesinden Büyükşehire aday gösterilirse kazanacak olan başkandır..

*Devlet Başkanı havası var bu kadında..

*Bir sonraki dönem Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı olmasını beklediğim başarılı bir Merkez İlçe Belediye Başkanı..

*Şu anda felaket bir şekilde borç batağını kapatmaya çalışmaktadır ve azımsanmayacak bir bölümünü de kapatmıştır…



*Merkezefendi'ye icraat yapılmıyor diyenler Pamukkale Belediyesi’ni görmemiş galiba..

*Cumhuriyet Halk Partisi’nin kadın belediye başkanıdır. Merkezefendi bölgesinde yaptığı çalışmalar tatmin edicidir. Şehir artık Çamlık- Bağbaşı- Çınar tarafından Merkezefendi tarafına kayıyor. Hatta kaydı bile.  Bu yüzden Şeniz hanımın bu 5 sene içerisinde yaptığı ve yapacağı çalışmaların Denizli’nin kaderini belirleyeceğini düşünüyorum. (En azından belediye bütçesinden para kaçırmıyor) (Ekşi Sözlük’ten alıntılamalar; 15 Temmuz 2022) 



MAKAM KOLTUĞUNDA DEĞİL,
HALKIN İÇİNDE BİR BAŞKAN
*İcraat yok diyen ……lara hangi projeler anlatılmalı? “Ücretsiz süt dağıtımı. Kendi fidanlığını kurarak tasarrufa geçmek. Kadın kooperatifi. Ücretsiz bebek bakım seti. Binlerce öğrenciye sağlanan burs yardımı. Çamur olarak bırakılan yolların düzenlenip ulaşıma kazandırılması. Öğrencilere verilen yabancı dil ve enstrüman kursları. En önemlisi Merkezefendi Belediyesi’ne bırakılan borcun neredeyse bitirilmesi…

*Ama gelin tek örnek verelim bir önce ki dönemin yaptığı projeyle ilgili(seversiniz siz gösterişi); Subaşıoğlu'nun yaptığı kütüphanenin aylık yakıt ve elektrik masrafını araştırın. Sonra gelin buraya Şeniz Doğan bişey yapmıyor deyin. Belediyelerin bütçelerini sağlayan biz vatandaşlarız ben hakkımın savunulduğunu ve çarçur edilmediğine eminim..



*Uzun zamandır bu kadar tevazu sahibi kadın belediye başkanı görmediğim için kendisine hayranlık seviyem artmıştır..

*Covid-19 testinin pozitif çıktığını instagram hesabı üzerinden duyuran CHP'li Merkezefendi Belediye Başkanı.

*Seçildikten sonra koltuğunda oturmayıp halkın içinde olan başkan..

*Seveni de vardır, sevmeyeni de. Siyaset bu; bugün severler, yarın döverler..

*Sen kimseyi dinleme başkanım, halk seni yanında gördüğü için mutlu…

*Yolun açık olsun, inşallah Büyükşehir Belediye Başkanı olursun…” (Ekşi Sözlük’ten alıntılamalar; 15 Temmuz 2022) 



DOĞAN; EKŞİ SÖZLÜK’ÜN TATLI BAŞKANI
*Sonuç olarak bir sonraki seçimlerde Tayyip Erdoğan’ın rakibi İmamoğlu, Osman Zolan’ın rakibi Şeniz Doğan’dır.. (Ekşi Sözlük’ten alıntılamalar; 15 Temmuz 2022) 

*Gelecek yerel seçimlerinde CHP'nin taktiği üzerine ilçe belediyesinden büyükşehire aday gösterilirse kazanacak olan başkandır..

*Devlet Başkanı havası var bu kadında..

*Bir sonraki dönem Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı olmasını beklediğim başarılı bir Merkez İlçe Belediye Başkanı..



*Yolun açık olsun, inşallah Büyükşehir Belediye Başkanı olursun…

Kısacası Ekşi Sözlük’te Şeniz Başkan sıklıkla “Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı ve Başkanlığı” ile de anılıyor.  Onu Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yakıştıranların sayısı da azımsanmayacak ölçüde fazla. (Halkta ve CHP’de bunun baya karşılığı da var) Ne diyelim?  Özetle Şeniz Doğan; “Ekşi Sözlük’ün Tatlı Başkanı.” (Ekşi Sözlük’ten alıntılamalar; 15 Temmuz 2022) 



DÜRÜST POLİTİKA ‘BAŞKAN BABA’DAN, AMCADAN MİRAS!
Şimdi gelelim Şeniz Doğan’ın “Başkan Baba’dan miras” aldığı “dürüst politika, adil ve eşit hizmet” anlayışı ve geleneğine. Doğan’a bu siyasi kültür ve gelenek; Uşak’ın Karahallı ilçesinde 15 yıl Belediye Başkanlığı yapan babası “Efsane Başkan” Dr. Nihat Süzek ve İzmir Barosu Avukatı olarak çalışan ilerici Amcası (rahmetli) Avukat-Şair ve eski TÖBDER Yöneticisi Hasan Süzek’ten miras kalan birer özellik…  



Yarın; DÜRÜST POLİTİKA ‘ATA’DAN BAŞKAN BABA’DAN MİRAS!
“EKŞİ SÖZLÜK’ÜN TATLI BAŞKANI!-2” Yazımız yarın bu köşede.

SAKIN KAÇIRMAYIN….

fixed-whatsapp-icon