Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

428 Yazı

(EKOPOLİTİK) ECOGREEN’DEN ÜNLÜ MUCİT EDİSON’UN FİRMASI “GE” İLE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI!

**ECOGREEN ENERJİ GENERAL ELEKTRİK (GE) İLE DÜNYA BASININDA KÜRESEL HABER OLDU…

Türkiye’nin Güneş, Biyogaz ve Biokütleye dayalı Lisanslı enerji santrali portföyüne sahip tek şirketi olan Denizli merkezli Ecogreen Enerji, yeni kurduğu güneş enerji santralinin “tasarım, mühendislik, tedarik ve devreye alma süreçleri” için Dünya Devi General Elektrik firması ile anlaştı.



DENİZLİLİ ECOGREEN ÜNLÜ MUCİT
EDİSON’UN FİRMASI İLE ANLAŞTI
Ecogreen Enerji; YEKA-4 kapsamında Niğde’nin Bor ilçesinde inşasına başladığı 130 MWp kurulu gücündeki güneş enerji santralinin yapım ve faaliyete geçme aşamaları için kurucusu “ampulü bulan ünlü mucit” Thomas A. Edison olan ve alanında dünyanın en büyüğü sayılan çokuluslu şirket GE (General Electric) ile çalışıyor. 



ECOGREEN GENERAL ELEKTRİK
İLE ANLAŞTI, KÜRESEL HABER OLDU
Evet, Dünya devi General Elektrik ile Türkiye’nin Güneş, Biyogaz ve Biokütleye dayalı Lisanslı enerji santrali portföyüne sahip tek şirketi olan Ecogreen Enerji arasındaki bu anlaşma 29 Nisan 2023 tarihinde firmanın resmi WEB Sitesi’nde “Ecogreen'in dev projesi, GE’nin teknolojisiyle buluşuyor” başlığı ile duyuruldu. Ancak bu anlaşma “Güneş endüstrisindeki ve yenilenebilir enerji sektöründeki gelişmeleri” yayınlayan ABD’den Hindistan’a, İngiltere ve Avrupa’dan Asya’ya kadar Dünyanın en büyük sektör dergileri, yayınları ve medya organlarında haber oldu.



SOSYAL MEDYA DEVLERİNDE
ECOGREEN ENERJİ HABERİ
Başta General Elektrik Şirketinin kendi Resmi İnternet Sitesi; www.ge.com’da GE News olarak ve “GE ve EcoGreen Energy Türkiye'de güneş enerjisi projesi inşa edecek” başlığı ile yayınladığı haber yine “Linkedin.com, finance.yahoo.com-yahoo!finance ve energyglobal.com” gibi Dünyanın önde gelen dev sosyal medya kuruluşlarında da yer aldı.



Türkiye genelinde; 29 adet Güneş Enerjisi Santrali, 3 adet Biyogaz Enerji Santrali, 2 adet Biyokütle Enerjisi Üretim Santrali (Ayrıca iki adet proje geliştirme ve uygulama çalışması devam eden bir adet biyokütle ve bir adet biyogaz santrali) ile Türkiye'nin enerjisi ve ekonomisine önemli bir katkı veren Denizli orijinli firması Ecogreen Enerji’nin Mart ayı sonunda GE ile gerçekleşen bu anlaşması 28-29-30-31 Mart ve 1,2 Nisan tarihleri arasında yenilenebilir enerji sektöründen haberler yayınlanan onlarca ulusal ve uluslararası medya ve basın organında yer buldu.



ECOGREEN YAHOO!FİNANCE
(FİNANCE.YAHOO.COM)’DA
Güneş, biyogaz ve biokütleye dayalı elektrik üretim yatırımlarıyla enerjisini doğadan alan, yılda yaklaşık 2 milyon ton karbon emisyonunun atmosfere salınımını engelleyen, doğa dostu Ecogreen Enerji şirketinin imzaladığı bu önemli anlaşma haberinin yayınlandığı küresel okuyucu kitlesine sahip Dünyanın önde gelen sektör yayın organları ve bu haberlerin başlıkları ise şöyle;  



ECOGREEN HABERİ ENERGY
GLOBAL İLE 150 ÜLKEDE!
Bu yayın organı, dergi grubu ve internet web sitelerinden en önemlisi olan ve 150 ülkeyi kapsayan bir yayın grubu olan İngitere Surrey merkezli Energy Global Medya Grubu. www.energyglobal.com’un Paris Bürosu’ndan Editör Yardımcısı Jesica Casey’in kaleme aldığı haber “GE and EcoGreen Energy to build solar project in Türkiye” (yani; GE ve EcoGreen Energy Türkiye'de güneş enerjisi projesi inşa edecek) başlığı ile yayınlandı.



“GE and EcoGreen Energy to build solar project in Türkiye” (GE ve EcoGreen Energy Türkiye'de güneş enerjisi projesi inşa edecek) başlıklı bir diğer haber de General Elektrik’in ABD Merkezli kurumsal ve resmi web sitesi www.ge.com (GE News)’de yayınlandı.



“General Electric (GE), Ecogreen Energy Team Up on Solar Project” (General Electric (GE), Ecogreen Energy Güneş Enerjisi Projesinde İşbirliği Yapıyor) başlıklı haber ise dünyanın en yaygın finans haberlerinden sitesi yahoo!finance (finance.yahoo.com) sitesinde yer aldı.



ECOGREEN’İN ANLAŞMASI
LİNKEDİN.COM’DA
Yine Denizlili Ecogreen Enerji’nin haberi Microsoft'a ait bir kuruluş olan linkedin.com resmi haber dururu sitesinde “GE, Ecogreen Energy to Develop Turkish Solar Project” (GE ve Ecogreen Energy Türk Güneş Projesi Geliştirecek) başlıklı haber ile duyuruldu.



www.nenergybusiness.com ekonomi ve finans sitesinde ise aynı haber; “EcoGreen, Türkiye'deki Niğde Bor güneş enerjisi santrali için GE'yi seçti!” (EcoGreen selects GE for Nigde Bor solar power plant in Turkey) başlığı ile yayınlandı. 



ECOGREEN İSMİ HİNDİSTAN’A UZANDI
Bu haberi duyuran Uzak Doğulu enerji haberleri sitesi ise Hindistan’dan oldu. “General Electric and EcoGreen Energy to Develop Solar Project in Turkey.” (General Electric ve EcoGreen Energy Türkiye'de Güneş Enerjisi Projesi Geliştirecek) başlıklı haber www.energetica-india.net’te yayınlandı. “GE, Ecogreen Energy to Develop Turkish Solar Project”, (GE ve Ecogreen Energy Türk Güneş Projesi Geliştirecek) başlıklı haber; www.saurenergy.com sitesinde yer buldu.



Aynı haber www.nenergybusiness.com sitesi’nde de “Ecogreen selects GE for Niğde Bor Solar Power plant in Turkey” yani; “Ecogreen, Türkiye'deki Niğde Bor Güneş Enerji Santrali için GE'yi seçti” spotu ile yayına girdi.



BU HABERİ ECOGREEN ŞÖYLE DUYURDU;
Yukarıda sözünü ettiğimiz Denizli ve Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörüyle ilgili önemli bir flaş duyuru niteliği taşıyan bu önemli haber; Denizlili Ecogreen firmasının kendi resmi sitesi ecogreenenerji.com’da; “Ecogreen'in dev projesi, GE’nin teknolojisiyle buluşuyor” başlığı ile yer aldı. Eş zamanlı olarak aynı tarihlerde Dünya çapındaki onlarca internet haber sitesi, dergi ve enerji temalı yayın grubunda da yer bulan haberde şu detaylara yer verildi; “Türkiye’nin Güneş, Biyogaz ve Biyokütleye dayalı Lisanslı enerji santrali portföyüne sahip tek şirketi olan Ecogreen Enerji, YEKA-4 kapsamında Niğde’nin Bor ilçesinde yapımına başladığı 130 MWp kurulu gücündeki güneş enerji santralinin tasarım, mühendislik, tedarik ve devreye alma süreçleri için GE (General Electric) ile anlaşma sağladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Güneş Enerjisine Dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ve Bağlantı Kapasitelerinin Tahsisine İlişkin YEKA GES-4 Niğde Bor- 2 ihalesini almaya hak kazanan ve Ağustos 2023’te 130 MWp’lik santralin tamamını devreye almaya hazırlanan Ecogreen Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Uğurlu, GE ile yaptıkları protokolün detayları anlattı. Gerek teknolojide gerekse çevresel düzenlemede Türkiye’nin yenilenebilir enerji vizyonuna yakışan, onu bütün dünyaya örnek şekilde yansıtan bir santral kuracaklarını belirten Uğurlu sözlerine şöyle devam etti:  “Ecogreen Enerji, sadece yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapan, biyogaz, biyokütle ve güneş enerji santralleriyle ülkemizin yenilenebilir enerjisine güç katan bir şirkettir. Kısa zamanda büyük yatırımlar gerçekleştirerek, sektörde ciddi bir oyuncu haline geldik. Bu başarımızı YEKA-4 Niğde Bor-2 GES ihalesini almaya hak kazanarak taçlandırdık. Burada da diğer tüm santrallerimizde olduğu gibi her haliyle örnek gösterilecek bir projeyi ülkemize kazandırmaya gayret ediyoruz. Uluslararası ölçekte iş geliştirme vizyonumuzla, bu projede GE ile çalışmayı uygun gördük. Türkiye’de 70 yıldan uzun süredir faaliyet gösteren GE’nin teknolojik donanımından ve tecrübesinden yararlanmaktan büyük mutluluk duyacağız. Bu santralimizde FLEXINVERTER Güneş Enerjisi Santrali teknolojisini kullanacağız. Aynı zamanda proje kapsamında Solar Power Station teknolojisinin tasarım, mühendislik, tedarik ve hizmete açma süreçleri de yer alıyor. GE ile imzaladığımız protokolün şirketimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Güçlü ve sürdürülebilir yatırımlarımızla ülkemizin enerjisi için durmaksınız çalışmaya devam edeceğiz." (www.ecogreenenerji.com)



ECOGREEN HABERİNİ DÜNYA
MEDYASI BÖYLE DUYURDU;
Aynı haberi 31 Mart 2023 Cuma günü “GE ve EcoGreen Energy Türkiye'de güneş enerjisi projesi inşa edecek “ başlığı ile kaleme alan Energy Global Editör Yardımcısı Jessica Casey’in haberi ise şöyle oldu;



“GE bugün, Ecogreen Energy tarafından Niğde, Türkiye'de inşa edilecek 130 MWp, 100 MWac Niğde Bor Güneş enerjisi santrali için FLEXINVERTER Güneş Enerjisi Santrali teknolojisini sunmak üzere seçildiğini duyurdu. İşin kapsamı, Güneş Enerjisi Santrali'nin tasarımı, mühendisliği, tedariki ve devreye alınmasını içermektedir. Niğde Bor güneş enerjisi santrali, Enerji Bakanlığı tarafından 2022 yılında başlatılan YEKA-GES4 kapsamında yer almaktadır. IEA'ya göre, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarını genişletmeye devam etmesine ve 2017-27 yılları arasında 10 GW güneş enerjisi kapasitesini işletmeye almasına yardımcı olarak, ülkedeki ve ötesinde enerji geçişini sağlayacak, Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesinin 52,9 gigavata ulaşacağı tahmin ediliyor. 2035 yılına kadar yaklaşık %500 artış.  Bu proje, GE'nin Türkiye'de teslim ettiği 1,3 GW'lık güneş enerjisi projelerine ekleniyor.



GE Yenilenebilir Hibrit CEO'su Prakash Chandra, “Türkiye'de güneş enerjisi potansiyeli bir gerçek. Ecogreen Energy ile projelerde ortaklık yapmaktan heyecan duyuyoruz ve Türkiye'de ve ötesinde yenilenebilir enerjinin penetrasyonunu artırmak için daha fazla fırsatı dört gözle bekliyoruz” diyor. GE, invertör istasyonları ve devreye alma hizmetlerinin ötesinde genişletilmiş bir ekipman kapsamının tedarik ve hizmet sözleşmesinde Ecogreen ile ortaklık yapacak. Inogen, EPC kapsamını yerine getirmek için yerel çalışmaları yürütecektir. GE ve Inogen, Türkiye'de 1,3 GW'lık YEKA ve Hibrit projelerini tamamladıktan sonra yeniden birlikte çalışacak. Inogen yönetici ortağı Profesör Ali Murat Soydan, "GE ile ortaklık yapmaktan ve şirketi Türkiye'de yerel kapasiteyle desteklemekten çok mutlu ve gururluyuz" dedi. Ecogreen Yönetim Kurulu Başkanı Osman Uğurlu da, “Uluslararası ölçekte iş geliştirme vizyonumuzla, bu projede GE ile çalışmayı uygun gördük. Türkiye’de 70 yıldan uzun süredir faaliyet gösteren GE’nin teknolojik donanımından ve tecrübesinden yararlanmaktan büyük mutluluk duyacağız” dedi. (www.energyglobal.com)



DENİZLİLİ ECOGREEN’İ TANIYALIM
Ecogreen Enerji Holding A.Ş. Güneş, biyogaz ve biyokütleye dayalı elektrik üretim yatırımlarıyla enerjisini doğadan alan, yılda yaklaşık 2 milyon ton karbon emisyonunun atmosfere salımını engelleyen, doğa dostu bir şirkettir. Ecogreen Enerji Holding A.Ş., 29.12.2020 tarihinde kurulmuş olup, 2015 yılında kurulan Uğurlular Elektrik Üretim A.Ş.’nin tüm hisselerini 30.03.2021 tarihinde devralmıştır. Ecogreen Enerji, sahip olduğu güneş, biyokütle ve biyogaza dayalı enerji üretim yatırımlarının yanı sıra rüzgar, hidroelektrik gibi yenilenebilir enerjinin hemen her alanında planladığı projelerle, yenilenebilir enerji üretim ağı en geniş şirketlerden biri olarak Türkiye'de öncü şirketlerden biri konumundadır. Ecogreen Enerji, 29 adet Güneş Enerjisi Santrali, 3 adet Biyogaz Enerji Santrali, 2 adet Biyokütle Enerjisi Üretim Santrali ile Türkiye'nin enerjisi ve ekonomisi için katma değer yaratmaktadır. Ayrıca iki adet biyokütle ve bir adet biyogaz santrali proje geliştirme ve uygulama çalışmalarına devam etmektedir. Ecogreen Enerji Holding A.Ş.’nin henüz faaliyete geçmemiş enerji üretimi yatırımlarının tamamlanması ve hibrit santraller dahil olmak üzere planlanan enerji yatırım projelerinin hayata geçmesiyle 1 Ocak 2023 tarihinde toplam enerji yatırımı net elektrik kurulu gücünün yaklaşık olarak 150 MWe’ye ulaşması, yeşil enerjinin tedarik lisansına sahip grup Şirketi üzerinden serbest tüketici niteliğine haiz müşterilere satışa sunulması planlanmaktadır. Türkiye güneş, biyogaz ve biyokütle santrallerine sahip yeşil enerji pazarında en önemli oyunculardan biri konumundadır. Enerji üretiminin yanı sıra biyogaz ve biyokütleye dayalı enerji üretimi yatırımları sonrasında organik ve organamineral gübre yatırımları ile gübre pazarında önemli bir oyuncu haline gelmeyi yatırım politikası olarak belirlemiştir.

fixed-whatsapp-icon