Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

464 Yazı

(EKOPOLİTİK) DÜRÜST POLİTİKA ‘ATA’DAN VE BAŞKAN BABA’DAN MİRAS!

**EKŞİ SÖZLÜK’ÜN TATLI BAŞKANI!-2



“Nasıl da özlemişiz baharı ve zaferi, Dürüst Politika ‘Başkan Baba’dan Miras, Doğan Denizli Siyaseti ’ne bir katma değer, Makam koltuğunda değil, halkın içinde bir Başkan…” Buradaki bütün nitelemeler Merkezefendi Belediyesi’nin CHP’li Kadın Başkanı Şeniz Doğan’a ve ona bu kalıtı miras bırakanlara…



DÜRÜST POLİTİKA ‘BAŞKAN BABA’DAN VE TÖBDER’Lİ AMCADAN MİRAS!
“Başkan Doğan’a Başkan Baba’dan miras kalan ne?” diye soracak olursanız bunu şöyle anlatırız. Şeniz Doğan’ın “Başkan Baba’dan miras” aldığı şey özetle; “dürüst politika, adil ve eşit hizmet anlayışı ve demokratik gelenekten” başka bir şey değildir. Doğan’a bu siyasi kültür ve gelenek; Uşak’ın Karahallı ilçesinde 15 yıl Belediye Başkanlığı yapan babası “Efsane Başkan” Dr. Nihat Süzek ve İzmir Barosu Avukatı olarak çalışan ilerici Amcası (rahmetli) Avukat-Şair ve eski TÖBDER Yöneticisi Hasan Süzek’ten miras kalan birer özellik… 



 


O; ‘EFSANE SÜZEK’LERİN EVLADI!
Başkan Şeniz Doğan’ı anlamak için biraz da “Babası, Amcası, Atasına”, yani bilgi ve bilincinin ya da politik geleneğin nereden geldiğine bir bakmak gerekiyordu. Başkan Doğan’ın babası Dr. Nihat Süzek, Uşak Karahallı’nın 15 yıl belediye başkanlığını yapan ve bölgede “Efsane Başkan” unvanı ile anılan bir isim. Doğan’ın amcası ise Denizli ve İzmir’de bilinen ve tanınan bir isim; Öğretmen Avukat Hasan Süzek. Hasan Süzek aynı zamanda bir şair ve “Kanatlar Islak” adlı bir şiir kitabı var.



UŞAK’TAKİ ÜNİVERSİTELİLERİN “DOKTOR AĞABEYİ”
Dr. Nihat Süzek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra ilk görev yeri olan Uşak Karahallı’ya hükümet tabibi olarak atandı. Ve Karahallı’da hükümet tabipliği yaptı. Nihat Süzek 1977-80 yılları arasında Uşak Eğitim Enstitüsü’nde okuyan devrimci öğrencilerin (Hatta ilerici mektupla eğitim Yay-Kur Öğrencilerinin) “Doktor Ağabeyi” idi. Uşak da o dönemin, yani o yakıcı yılların sıcak şehirlerinden biriydi. Hatta Uşak Devlet Hastanesi’nde o dönemde çatışmalarda yaralanan bazı üniversite öğrencilerine bu karşı görüşten, “bu komünist” diye bakılmadığı ve ölüme terk edildiği gibi örneklere dahi rastlanıyordu. Doktor Nihat Süzek ilçede işte bu koşullarda görev yapıyor ve Hipokrat Yemini’ne sadık bir tıp insanı olarak ihtiyacı olan herkesin yardımına koşuyordu.



KARAHALLI’NIN “SEVGİLİ DOKTOR BAŞKANI”
İşte o Dr. Süzek görüşlerinden dolayı 1980’de son MC Hükümeti tarafından Isparta Sütlüce’ye sürgün gönderiliyordu. Dr. Nihat Süzek tayini çıkan ilçeye gitti ve bir gün sonra da istifa etti. Karahallı’ya geri dönen Süzek burada bir muayenehane açarak serbest hekimlik yapmaya başladı. Karahallı’nın; kendi memleketi Bekilli’ye de yakın olması bu tercihinde etkili olmuştu. Dr. Süzek yine o yıllarda Müesser Hanım’la evlendi ve yuva kurdu. Evet, yazımızın konusu olan ve şu anda Merkezefendi Belediye Başkanı ve adayı olan Şeniz Doğan’ın çocukluğu ve gençliği burada, Karahallı ilçesinde geçti. Dr. Nihat Süzek devlet memuru olarak ve özel polikliniğinde 17 yıl doktorluk yaptığı Karahallı’da artık “ilçenin sevgili doktoru” haline gelmişti.



DOĞAN’A POLİTİKA VE BELEDİYECİLİK GELENEĞİ BABADAN GELME!
Ve 1994 yerel seçimleri öncesi kendisine CHP’den Karahallı Belediye Başkan Adaylığı teklif edilir. İlçe halkının da bastırmasıyla Nihat Süzek bu öneriyi kabul eder ve seçimlere girer. 1994 yerel seçimlerinde Karahallı Belediye Başkanı seçilen Süzek, hem başkanlık yapar. Hem de makam odasında “hastayım” diyen Karahallı’lı vatandaşların sağlık sorunları ile de ilgilenir. 1999 seçimlerinde yine aday olur ve yine kazanır. 10 yıl belediye başkanlığından sonra 2004 yerel seçimlerini kaybeder, ancak yoğun talep üzerine aday olarak katıldığı 2009 yerel seçimlerinde yeniden kazanır ve üçüncü kez belediye başkanlığı koltuğuna oturur.



AMCA DA “ÖZGÜRLÜK VE ADALET SAVUNUCUSU” BİR HUKUKÇU ÖĞRETMEN
Yukarıda da belirttiğimiz gibi çocukluğu ve gençliği Karahallı’da geçen Başkan Şeniz Doğan sık sık baba memleketi Bekilli’ye gidip gelmeyi de ihmal etmedi. Şeniz Başkan’ın üzerinde en büyük etkisi olan isimlerden biri de babası ve annesinin yanında amcası, Avukat ve eski TÖBDER yöneticisi “devrimci öğretmen” Hasan Süzek’ti. Hasan Süzek aynı zamanda bir söz sanatları ustası ve şairdi. Etki Yayınları tarafından basılan “Kanatlar Islak” isimli bir de şiir kitabı yazmıştı. 12 Eylül’ün baskıcı, karanlık Faşizm koşullarında Acıpayamlı ve Denizlili 23 Devrimcinin Sıkıyönetim Mahkemeleri’nde gönüllü savunma avukatlığını yapan bir hukuk insanıydı. (Ömer Alev) Son yıllarını İzmir Özdere’de geçiren Hasan Süzek eşi Günay Süzek’i kaybettiğinde çok üzülmüş ve adeta yüreğinin yarısını yitirmişti. “Şirince ve Kıvılcım” isimli iki kızı ve Delfin Deniz isimli bir de torunu vardı. Şeniz Doğan da onun adeta üçüncü kızıydı. Yeğeni Şeniz Doğan’ın Merkezefendi Belediye Başkanlığı yarışını kazanmasına en çok sevinen isimlerden biri olmuştu. Ve yeğeni Şeniz Başkanı’nın ilk Merkezefendi Kitap Fuarı’na katılarak kitabını imzalamaktan büyük gurur duydu. Dr. Nihat Süzek’in ağabeyi, Şeniz Doğan’ın amcası Hasan Süzek 6 Mart 2023’de yaşama veda etti. Yakınları, evlatları, dostları, arkadaşları ve yoldaşları Hasan Süzek’i eşi Günay Süzek’in yanında sonsuzluğa uğurladı. (29 Temmuz 2023’de aramızdan ayrılan Hasan Üresin’le de aynı mekanda yatıyor).. Anıları rehberimiz, yıldızlar yoldaşları olsun…





GÖNEN’DEN MUSTAFA GAZALCI’NIN SINIF ARKADAŞI İDİ
Hasan Süzek; TÖBDER, Barış Derneği Yöneticisi ve Denizli eski milletvekillerinden Mustafa Gazalcı’nın da okul arkadaşı. Hasan Süzek; eski Gönen Köy Enstitüsü yerine açılan Gönen İlköğretmen Okulu’na  1957’de Mustafa Gazalcı ile birlikte giren Denizlili arkadaşı. Gazalcı ile Süzek’in Gümüldür Ortaköy’deki yazlıkları birbirine komşuydu. Ve yazları sık sık buluşup sohbet ederlerdi. Mustafa Gazalcı’nın anlatımı ile; “Okumayı, yazmayı çok seven, öğretmen örgütleri (TÖBDER-EĞİTDER) ile Baro’da çalışan, eski Köy Enstitüsü, Gönen İlköğretmen Okulu’na 1957’de birlikte girdiği bir arkadaşıydı.” (Bu arada TÖBDER’in Efsane 1402’lik yöneticisi Ahmet Fuat Özkan ile Avukat Muzaffer Eraydın’ın can dostu ve arkadaşıydı)



NOT; Bu arada Uşak Karahallı’dan çok fazla söz etmemden dem vurmuş olabilirsiniz. Ancak Karahallı; Merkezefendi’nin başarılı Kadın Başkanı Şeniz Doğan’ın yetiştiği bir ilçe ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile Türkiye’nin Dünya Güzeli Azra Akın’ın da memleketi. (Benden hatırlatması)

fixed-whatsapp-icon