Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

460 Yazı

(EKOPOLİTİK) DOĞAN-HORZUM ELELE, DENİZLİ GÖZ KIRPIYOR GÜNEŞLİ GÜNLERE

“HAVA DÖNDÜ, BAŞKAN DOĞAN’LA KÜLTÜR-SANATTAN ESİYOR YEL!” “CHP İLÇE BAŞKANI HORZUM’UN ELİ YÜZÜ BAYRAM, ÜSTÜ BAŞI CUMHURİYET…”



“Diktatörler Karikatür sevmez. Karikatür sevmeyen, insan sevmez!” Bu, yani karikatür düşmanlığı dünyanın gelmiş geçmiş tüm diktatörlerinde görülen ortak bir özelliktir. Neden mi? Şundan; 12 Eylül Askeri Cuntacısı ve darbecilere en önemli muhalefet dönemin ünlü mizah dergisi Gırgır’dan gelmiştir. 12 Eylül Askeri darbe dönemi gazeteler bazı haberleri açıkça yazamazken Gırgır mizahla, karikatürle yazıyordu ve bazı darbe dönemi uygulamaları gazetelerden değil Gırgır’dan öğreniliyordu. Mizahla değiştirilerek yazıldığı içinde direkt bir yasak getirilemiyordu. Ancak 12 Eylül dönemi “Türkiyem Türkiyem” şarkısıyla sık sık TV'ye çıkan Müşerref Akay'ı (O zaman Tezcan) kapak yapınca Gırgır dergisine de kapama cezası verildi. Gerekçe ise: "Ucube bir kadın figürü üzerine Türk bayrağı elbise çizmek." Bayrak kanununda bayrak elbise yapılamaz, şeklindeki maddeye dayanılmıştı. 




Gırgır Dergisi 12 Eylül döneminde iki kez daha kapatılsa da yayını ve muhalefet geleneği bu zorlu, karanlık koşullarda bile hep sürdü. Oğuz Aral ve kardeşi Tekin Aral’ın 26 Ağustos 1972 tarihinde yayınlanmaya başladığı Gırgır dergisinin temel sloganı; “Geçim derdini, can sıkıntısını, aşk yarasını, karı koca kavgasını, şipşak keser. Her derde devadır, Gırgır da gırgır” idi. Yayın hayatı 1989'a kadar Türkiye'nin en çok satan mizah dergisi olarak sürdü. Gırgır 12 Eylül bakı ve istibdat döneminde tirajını 300.000'e yükselterek Avrupa'nın 3. büyük mizah dergisi haline geldi. Gırgır; 16 Mayıs 2015 tarihinden itibaren Sözcü Gazetesi ile bedava olarak verilmeye başladı. Ancak Türkiye’nin en ünlü mizah yazarları ve karikatüristlerini yetiştiren Gırgır 2017 yılında kapatıldı..


 
YAŞASIN KARİKATÜR!
Evet, karikatür ve mizah deyince ülkemizde ilk akla gelen isim olan Gırgır Dergisini niye anlattık? Şundan. Denizli’nin Merkezefendi Belediyesi’nin sosyal demokrat Başkanı Şeniz Doğan Belediye Kültür Yayınları’nın ilk kitabı olan, Karikatürist ve Ressam Mehmet Selçuk’un ‘Korona Karikatür Günlüğü’ isimli eserini okurları ile buluşturdu da ondan. Bir belediye başkanı “karikatür, kültür sanat; müzik, resim, tiyatro, plastik sanatlar, edebiyat” açısından tam bir çölleşmenin yaşandığı bir dönemde belediyesinin ilk yayını olarak bir karikatür kitabının sponsoru oldu da ondan.



KORONA KARİKATÜR GÜNLÜĞÜ
Gazetelerde, televizyonlarda, haber sitelerinde ve sosyal medyada bir haber; “Merkezefendi Belediyesi, kültür ve sanata olan desteklerini sürdürmeye devam ediyor. Merkezefendi Belediyesi Kültür Yayınları’nın ilk yayını olan, Karikatürist ve Ressam Mehmet Selçuk’un ‘Korona Karikatür Günlüğü’ isimli kitabı okurları ile tanıtım toplantısıyla Merkezefendi Kültür Merkezi’nde buluştu. Programa Merkezefendi Kaymakamı Dr. Adem Uslu, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkezefendi İlçe Başkanı Ali Osman Horzum, CHP Merkezefendi Kadın Kolları Başkanı Işık Kodal Kurt, Merkezefendi Belediye Başkan Yardımcıları Fatma Atıcı Bakcan ile Necdet Yılmaz, Denizlili sanatçılar ve sanatseverler katıldı. Karikatür sanatçısı Mehmet Selçuk ‘Korona Karikatür Günlüğü’ isimli kitabını Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan için imzaladı. Başkan Doğan, sanata ve sanatçıya her zaman sahip çıkacaklarını belirtti.



TEŞEKKÜRLER ŞENİZ BAŞKAN
Doğan; ‘Merkezefendi Belediyesi olarak kültüre ve sanata destek olmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar bu alanda birçok etkinlik ve proje gerçekleştirdik. Sanata ve sanatçıya her zaman sahip çıkacağız. Merkezefendi’yi kültürün, sanatın, eğitimin ve sporun merkezi yapacağız. Merkezefendi Belediyesi Kültür Yayınları olarak ilk yayınımızı Karikatürist ve Ressam Mehmet Selçuk ile gerçekleştirdik. Bu yayınlarımızın devamı gelecek. Bizler, Denizlili sanatçılarımız ile gurur duyuyoruz ve onların her zaman yanındayız. Bu daha başlangıç. Etkinliklerimiz ve yayınlarımız kesintisiz devam edecek’ diye konuştu.



İŞTE BUNUN ADI; “SİYASİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİDİR!”
Denizli epey uzun zamandır özlediği kültür-sanat dolu günlere artık yeniden kavuşuyor. Onca yılın ardından Denizli’de sosyal ve politik iklim hızla değişiyor. (Ali Marım’ın “Önce İnsan” belgili döneminden sonra) Merkezefendi’nin CHP’li Başkanı Şeniz Doğan’ın “taşa, betona, binaya yatırımdan” çok “kültür-sanata, çevreye, yeşile ve insana yatırımı” öncelemesi bu dönüşümün habercisi olarak dikkat çekiyor. Tam da bu yüzden biz de; “İşte bunun adı Denizli’de; siyasi iklim değişikliğidir ve bu daha başlangıç..” diyoruz.



HORZUM VE SİHİRLİ TARİHLER!
CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Ali Osman Horzum’un hayatının en önemli evreleri ile ilgili sihirli tarihlere sahip bir politikacı olduğu ortaya çıktı. Öyle ki, Horzum’la ilgili bu tarihler; Cumhuriyet tarihinin bayramları olarak kutlanan özel günleri ile çakışınca ortaya ilginç bir ironi de çıkıyor.Evet, CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Ali Osman Horzum bir 19 Mayıs Bayramı günü doğdu. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın kutlandığı bir günde evlendi.  Oğlu  Bayram en büyük bayram günü yani 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda dünyaya geldi. Ali Osman Horzum’un babasının adı da Bayram, oğlunun adı da Bayram. 



CHP’Lİ BAŞKAN HORZUM’UN ELİ YÜZÜ
BAYRAM, ÜSTÜ BAŞI CUMHURİYET…
CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Horzum 19 Mayıs 1972’de doğdu. 30 Ağustos 1997 tarihinde Şengül Horzum ile evlendi. İlk çocuğu yani kızının adı Neslihan. Oğlu 29 Ekim 2010’da dünyaya geldi. CHP’li Ali Osman Horzum, “Benim babamın adı Bayram. Oğlum da Cumhuriyet Bayramı’nda doğdu ve adı Bayram. Bu arada eşim Şengül benim en büyük destekçim. Eşim traktör kullanır, çift sürer ve tarım işine bakar” demeyi de atlamadı.
fixed-whatsapp-icon