Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

554 Yazı

EKOPOLİTİK: DİKKAT; DENİZLİ’DE SANAT VAR!

**KÜLTÜR-SANAT BULAŞICIDIR!



Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Laodikya Antik Kenti'ndeki 2 bin 200 yıllık Batı Tiyatrosu’nda, bu kez dünyanın en çok gösterilen bale eserlerinden biri olan 'Zorba' sahnelendi. Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından 15 bin kapasiteli antik tiyatroda sahnelenen tarihi gösteriyi binlerce sanatsever izledi.





ZORLA DEĞİL, “ZORBA İÇİN” ANTİK TİYATRO’YA 15 BİN İZLEYİCİ GELDİ!
Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Opera ve Balesi oyuncuları, dünyanın en çok beğenilen bale eserlerinden olan Zorba'yı Denizli halkının beğenisine sundu. Usta yazar Nikos Kazancakis'in dünyaca ünlü 'Zorba' adlı romanından sahneye uyarlanan ve ünlü Yunanlı Müzik Adamı Mikis Theodorakis'in muhteşem besteleri ile Lorca Massine'nin benzersiz koreografisinin sahnelendiği gösteriyi Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Denizli İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek, Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ali Marım, Genel Sekreter Bülent Bozbaş, Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürü Mithat Karakelle ve 15 bine yakın sanatsever izledi.





ÇAVUŞOĞLU; “DENİZLİ GEÇMİŞTEN BUGÜNE KÜLTÜRÜN, SANATIN VE SANATÇININ ŞEHRİ!”
Sınırları içinde 17 adet antik kent ve örenyeri bulunan Denizli’nin Laodikya Kenti tarihte ünlü “Ladik kumaşı”nı üreten bir tekstil merkezi. (Ladik kumaşı bundan 2500 yıl önce Roma İmparatorluğu’nun Başkenti Roma’lı zenginlerin en fazla aradığı bir kumaş) Hierapolis (Pamukkale) antik kenti ise döneminin bir turizm ve termal şifa merkezi. (Dönemin zengin ve varsıllarının sağlık turizmi için geldiği bu kent, burada ölenler için yapılan anıt mearların bulunduğu büyük nekropolü ile ünlü) Buldan Yenicekent’teki Tripolis antik kenti ile  Çal Dionysosopolis antik kenti dokumacılık, üzümcülük ve şarapçılığın antik merkezleri. Honaz Colossae antik şehri de yine Hierapolis ve Laodikya gibi Hristiyanlığın eski birer merkezi.



DENİZLİ’DE SANAT VAR!
Böylesine (Dünyaca) önemli bir antik kentte düzenlenen yine dünyanın en çok beğenerek izlediği bale gösterisi öncesi konuşan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, "Bizler geçmişten geleceğe kurulacak köprüyü, sanatın ve sanatçının huzur bulduğu bir şehri, herkesin yüzünün güldüğü, halkının mutlu olduğu bir şehri yaşatmak ve yaşattırmak için bir yolculuğa çıktık. Bizler bu şehri antik çağlarda da olduğu gibi; tekstili, turizmi, tarımı ve hayvancılığı ile ayağa kaldıracak, kimseye minnet etmeyecek bir coğrafya yaratmak üzere bir yolculuktayız. Hep birlikte sanatın ve sanatçının şehri, hep birlikte turizmi ile ayağa kalkmış bir şehri birlikte yaratmak dileğiyle" dedi. Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Bülent Bozbaş ise Laodikya Antik Kenti’ndeki büyük gösteriyi “Denizli’de Sanat Var!” başlığı ile paylaştı. Kent adeta 25 yıl öncesinin kültür, sanat, tiyatro etkinlikleri ile dolu Ali Marım’lı Denizli’sine dönerken, biz de; Nisan ayından bu yana adeta bir kültür-sanat kenti haline gelen Denizli için “Dikkat, artık Denizli’de sanat var!” demekten kendimizi alamıyoruz.



MENTEŞE BELEDİYESİ’NİN KADIN BAŞKANI YAZLIK SİNEMAYI KÖYLERE GÖTÜRÜYOR!
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz haftalarda başlattığı  ve Yüksel Aksu filmleri ile start alan “Yazlık Sinema Keyfi” etkinliği bütün hızıyla yoğun katılımlı olarak devam ederken Muğla Menteşe Belediyesi ile Aydın Efeler Belediyesi de “Yazlık Açıkhava Sineması” günleri başlattı. Muğla Menteşe Belediyesi kültür-sanat etkinlikleri kapsamında hayata geçirdiği açık hava sinema günlerine Çamoluk (Köyü) Mahallesi ile başlarken, yine buradada Muğla-Ulalı Yüksel Aksu filmleri sahne aldı. Menteşe’de ilk film olarak Yüksel Aksu imzalı ‘Entelköy Efeköye Karşı’ filmi gösterildi. Menteşe Belediye Başkanı Şehir Plancısı Gonca Köksal, sosyal belediyecilik anlayışı gereği kentin sahip olduğu olanakları kırsal mahallelere ve köylere taşıdıklarını belirterek şunları söyledi;



KÜLTÜR-SANAT BULAŞICIDIR!
“Menteşe Belediyesi olarak sosyal belediyecilik anlayışımız gereği günlük belediye hizmetlerimizin dışında sosyal ve kültürel alanda çalışmalar yürütüyor, kentin imkânlarını ve olanakları köylerimize ve mahallelerimize taşıyoruz. Kırsaldaki çocuklara yönelik yaz turnesinde tiyatro etkinlikleri düzenliyoruz. Çocukları tiyatro ile tanıştırıyor, aileleri ile birlikte güzel vakit geçirmelerini sağlıyoruz. Sosyal projelerimiz içinde yer alan sinema günlerinin ilkini de Çamoluk Mahallemizde başlattık. Çamoluklu vatandaşlarımız, Muğla’nın tanıtımına büyük katkı koyan yönetmen-senarist değerli hemşehrimiz Yüksel Aksu imzalı filmlerden, ‘Entelköy Efeköy’e Karşı’ filmini patlamış mısır ve gazoz eşliğinde izlediler. Menteşe Belediyesi olarak amacımız, sinemaya erişimin sınırlı olduğu bölgelerde yaşayan insanların, sosyal bağlarını güçlendirmek ve kültür-sanat etkinliklerine katılımını arttırmak” dedi. Evet, Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı “yazlık sinema” geleneğini devam ettiren “Yazlık açıkhava Sineması Günleri” etkinliği ile komşu iller Muğla ve Aydın'da da kültür-sanat kıvılcımını yaktı. Ve “Kültür-Sanat bulaşıcıdır. İnsanlara güzellik ve iyilik aşılar” sözü bir kez daha ete kemiğe bürünmüş oldu.



ÜÇ BÜYÜKŞEHİR VE BİR BÜYÜK İLÇE BAŞKANI BULUŞTU!
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Yönetim Kurulu toplantısı için Muğla’ya giden Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu önce Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı ziyaret etti. Ardından Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras bir araya geldi ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’a konuk oldular. Üç Büyükşehir Belediye Başkanı ve Muğla’nın büyük ilçesi Menteşe’nin Belediye Başkanı hoş ve yararlı bir sohbetle görüş alışverişinde bulundu.



DENİZLİ’DE 30 AĞUSTOS; “EDİP AKBAYRAM’LI BAYRAM!”
Ünlü Sanatçı Edip Akbayram Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Çınar Meydanı’nda düzenleyeceği 30 Ağustos Zafer Bayramı Halk Konseri ve 27. Çal Bağbozumu Festivali (7-8-9 Eylül) için Denizli’ye geliyor. Ünlü sanatçıyı çok seven Denizlililer 30 Ağustos ve 7 Eylül konserlerini büyük bir heyecanla beklerken, Akbayramı’ın artık Denizli’de sık sık konser alanlarını dolduran etkinliklerde boy göstermesi bekleniyor.



DENİZLİ’DE EDİP AKBAYRAM SEVİNCİ!
Evet, Edip Akbayram önce Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Çınar Meydanı’nda düzenleyeceği 30 Ağustos Zafer Bayramı Halk Konseri’nde sahne alacak. Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu Denizli Halkı’nı 30 Ağustos’ta Çınar Meydanı’nda hep birlikte Sabahattin Ali’nin şiirinden uyarlanan ünlü şarkı “Aldırma gönül, aldırma’yı” söylemeye davet ederken, meydanın da Nazım Usta’nın “İnanın; güzel günler göreceğiz çocuklar, güzel ve güneşli günler. Motorları maviliklere süreceğiz” dizeleriyle coşması bekleniyor. Edip Akbayram bir konser de 27. Çal Bağbozumu Kültür Ve Sanat Festivali’nde 7 Eylül’de Çal’da verecek. Belediye Başkanı Ahmet Hakan’ın duyurduğu 27. Çal Bağbozumu Kültür Ve Sanat Festivali 6-7-8 Eylül 2024 Programı ise özetle şöyle; 6 Eylül Cuma Grup Abdal konseri, 7 Eylül Cumartesi Sahra Neo Project  ve Edip Akbayram Konseri 8 Eylül Pazar Ozan Ozanca ve Melek Mosso Konseri. Festivalin sunucusu ise Doğukan Alsay.



HİERAPOLİS’Lİ FİLOZOF EPİKTETOS DENİZLİ’DE!
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin etkinlikleri hiç ara vermiyor. ODTÜ’lü ünlü Felsefeci ve Şair Prof. Dr. Ahmet İnan 9 Eylül 2024 tarihinde “Akıl, doğa, ahlak odağında Epiktetos” başlıklı söyleşi için Denizli’ye geliyor. Denizlili Antik dönem Filozofu Epiktetos’un konu edildiği söyleşi 9 Eylül 2024 saat; 18.00-19.30 arası Nihat Zeybekçi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Dinar’lı Felsefeci Ahmet İnan Denizli (Hierapolis) doğumlu “Denizli’nin Çocuğu” Filozof Epiktetos’u ve düşüncelerini anlatacak.



BALKAN ŞAMPİYONASI’NDA DENİZLİ VAR!
Denizli Büyükşehir Belediyespor Yüzme Takımı sporcuları İbrahim Burhan, Emine Doğa Aktaş, Azra Selin Sert, Berru Burhan ve Recep Bıçaklı Balkan Yüzme Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil ediyor. Ayrıca Denizli Büyükşehir Belediyespor Yüzme Takımı Antrenörleri; Çiğdem Ekmekçi ve Yusuf Başer de takımın başında yer aldı.



ONLAR YÜZMEDE ÜLKEMİZİ TEMSİL EDİYOR!
Denizli Büyükşehir Belediyespor Başkanı İbrahim Doğan; “Kuzey Makedonya’nın Ohlid kentinde başlayan (26-28 Ağustos 2024 tarihleri arasında)  Len Cup 1. Balkan Şampiyonası’nda İlimizi ve Ülkemizi Temsil Eden Denizli Büyükşehir Belediyespor Yüzme Takımı sporcularımız ve antrenörlerimize başarılar diliyor ve en iyi sonuçlarla döneceklerine inanıyoruz” dedi.

BU HABERLER BU HAFTA BU KÖŞEDE!

**BAŞKAN MARIM; YİNE 25 YIL ÖNCEYE GÖTÜRDÜ!
Belediye Başkanlığı döneminde şehirde “nerede bir sorun var, orada olan”, kazılan bir kanalizasyon çukurun, patlayan bir şebeke suyunun veya asfalt döken belediye ekibinin başında bulunan ve günün her saatinde halkı içinde yer alan Efsane Başkan Ali Marım geçtiğimiz günlerde yine böyle bir enstantane verdi. Patlayan bir su şebeke borusunun başında Denizli Büyükşehir Başkanvekili Ali Marım’ı gören vatandaşlar bu görüntü ile adeta 25 yıl öncesine gitti.

**“BÜYÜKŞEHİR HALK SOFRALARI” PEK YAKINDA DENİZLİ’NİN HİZMETİ’NDE
Öte yandan Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin kentin bir çok noktasında başlatacağı “Kent Lokantaları” projesi ile ilgili hazırlıklar son aşamaya geldi. Restoranların Denizli’deki uygulamasının “Halk Sofrası” adını alması beklenirken, Beltaş Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Doğan konuyla ilgili çalışmalardan görseller paylaştı.

 
fixed-whatsapp-icon