Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

457 Yazı

(EKOPOLİTİK) DENİZLİLİ FİRMALAR BİST’İ, BİST DENİZLİLİ FİRMALARI ÇOK SEVDİ!

BORSA İSTANBUL’A DENİZLİ’DEN BİR
HALKA ARZ DAHA; MERCAN KİMYA…

AYDEM Yenilenebilir Enerji’den sonra son bir ayda BİST’de halka açılan olan ikinci Denizli firması Mercan Kimya oluyor. Denizlili tanınmış işadamı Gültekin Okay Salgar’ın kurucusu olduğu Mercan Kimya’nın halka arz edilecek 20 milyon TL nominal değerli payları 20-21 Mayıs tarihleri arasında 2 iş günü süreyle satışa sunulacak.



Mercan Kimya AYDEM Yenilenebilir Enerji’den sonra son bir ayda BİST’de halka açılan olan ikinci Denizli firması olacak. Denizlili tanınmış işadamı Gültekin Okay Salgar’ın kurucusu olduğu Mercan Kimya’nın halka arz tarihi belli oldu! Mercan Kimya’nın halka arz edilecek 20 milyon TL nominal değerli payları 20-21 Mayıs tarihleri arasında 2 iş günü süreyle satışa sunulacak.



SPK tarafından halka arzı onaylanan şirket Mercan Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin payları; 8,81-10,46 TL fiyat aralığından halka arz edilecek. Türkiye’nin ilk ve en büyük parafin üreticilerinden biri olan Mercan Kimya Türkiye ve Romanya’daki fabrikalarında üretim yapıyor. 5 Kıtada 85 ülkeye ihracatta bulunuyor. 



Mercan Kimya halka arzı A1 Capital tarafından “Borsa’da Satış-Eşit Dağıtım Fiyatla Talep Toplama ve Satış Yöntemi” ile Borsa İstanbul Birincil Piyasa’da gerçekleştirilecek. Talep toplamanın süresi 2 iş günü olacak. Şirket tarafından açıklanan izahnamenin detaylarına göre çıkarılmış sermayesinin 45.000.000 TL’den 65.000.000 TL’ye çıkarılması nedeniyle artırılacak 20.000.000 TL nominal değerli paylarının halka arzı planlanmaktadır. Halka arz sonrası çıkarılmış sermayesine oranı yüzde 30,77 olacak. Fazla talep gelmesi durumunda ek satışta yapılmayacak. Denizlili Mercan Kimya “MERCN” kodu ile borsaya çıkacak. Öte yandan şirket ortakları Gültekin Okay Salgar, Berkin Salgar, Sinan Salgar payların borsada işlem görmeye başladığı tarihten itibaren 1 yıl içinde sahip oldukları payları satmama konusunda taahhüt verdiler.



MERCAN KİMYA, DUAYEN
İŞADAMI SALGAR’IN ESERİ
Mercan Kimya Denizli’de 24 yaşındaki genç mühendis Gültekin Okay Salgar tarafından kuruldu. Salgar; ilkokul, ortaokulu ve lisesi öğrenimini Denizli’de tamamladı. Darmstadt Teknik Üniversitesi’nde 1971-1972 yıllarındaki eğitiminin ardından Türkiye’ye döndü ve Ankara Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi Makina Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra Almanya' da gördüğü parafin üretimini Türkiye’ye taşıdı. Türkiye’nin ilk parafin üreten firması Mercan Kimya A.Ş’yi 1977 yılında kurdu. 20 bin metrekare açık, 12 bin metrekare kapalı alanı olan fabrikada yılda 80 bin ton kapasite ile parafin ve parafin esaslı ürünler üretiliyor. Mercan Kimya, Dermokim, Teknoder, GOS Deri Kimya, Cosmer Kozmetik ve Rowax Global Srl. (Romanya) şirketlerinin yönetim kurulu başkanlığını da yapan Salgar, Denizli Genç İşadamları Derneği’nin (DEGİAD) ve Denizli Sanayici ve İşadamları Derneği’nin de (DESİAD) kurucu başkanı. Denizli Sanayi Odası yönetim kurulu başkan yardımcılığı (2005-2018), Güney Ege Sanayiciler ve İşadamları Federasyonu (GESİFED) yönetim kurulu başkanlığı (2014-2018) yapan Salgar, 2018-2021 dönemi TÜRKONFED yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.

fixed-whatsapp-icon