Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

481 Yazı

(EKOPOLİTİK) DENİZLİ ZEYBEKCİYİ Mİ, KARACA’YI MI SEÇER?

**BU YARIŞ NİHAT ZEYBEKCİ İLE GÜLİZAR BİÇER KARACA ARASINDA GEÇER!

**DENİZLİ’DE YEREL SEÇİM KULİSLERİ ERKEN BAŞLADI. İŞTE POLİTİK KULİSLERDE MİLLET İTTİFAKI VE CUMHUR İTTİFAKI’NIN
“MART 2024 DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR İLE PAMUKKALE VE MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI…”



Henüz 2 yıl var ama politik kamuoyunda Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı kulisleri ısınmaya başladı bile. Osman Zolan’ın 11 yıllık belediye başkanlığının ardından Denizli artık adeta “değişim, dönüşüm ve kenti yöneten yeni bir yüz” özlemi ile yanıp tutuşuyor. En çekişmeli ve heyecanlı Denizli Belediyesi seçimini en son 2004 Mart’ında Ali Marım-Nihat Zeybekci yarışında yaşayan Denizlililer; 18 yıl aradan sonra konuyla ilgili “beklenti çıtasını” epey yükseğe çekti. Ve “Mart 2024 yerel seçimlerinde Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Nihat Zeybekci ile Gülizar Biçer Karaca yarışır. Denizli’ye de işte böyle bir yüksek düzeyli mücadele yakışır” yorumları da ön plana çıktı.



OSMAN ZOLAN’A BU MİSYON YAKIŞIR!
Peki, bu yarışta Başkan Osman Zolan’ın misyonu ne olacak? Eğer Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na 3’üncü kez aday olmayacaksa, ne yapacak? Hangi siyasi yarışta aday olacak? Siyasi kulislerde Başkan Zolan’ın bir yandan büyükşehir için yerine halefini hazırladığı ve artık parlamento yolunda, milletvekilliği için adaylığı düşündüğü öne sürülüyor. (Osman Zolan bu dönemi de tamamladığında 13 yıl, yani yaklaşık 3 dönemlik belediye başkanlığı süresine yakın bir zaman Denizli Belediye Başkanlığı yapmış olacak)



Aslında hem Denizli açısından, hem de siyasi partiler açısından (Hatta AK Parti açısından) ilde bir siyasi iklim değişikliği artık şart ve de elzem. Zolan’ı aday olamadığı bir yarışta bütün siyasi partilerde önü açılacak o kadar çok siyasi aktör ve isim var ki, saymakla bitmez. (Bu Başkan Zolan’ı “başarılı veya başarısız” olmasıyla da ilgili değil) Örneğin; yarım bıraktığı Denizli Belediye Başkanlığı görevini Büyükşehir Denizli’de de sürdürecek bir Nihat Zeybekci “iddialı” mizacı ile kente daha çok şey katabilir. Denizli’yi Türkiye’nin en çok konuşulan bir dünya kenti olarak ülkenin 10 ili arasına sokabilir. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karacalı bir Millet İttifakı Büyükşehir Başkanı Denizli’de yeni açılımlar, “kültür-sanat, özgürlükler ve fırsat eşitliği” dolu, her kesimden insanın rahat nefes aldığı bir dönemin başlamasını sağlayabilir. Karaca ile Denizli özellikle bir “kadınlar, üreticiler, kooperatifler ve insan-çocuk ve kadın hakları kenti” olabilir.



ŞENİZ DOĞAN VEYA AVNİ
ÖRKİ KULİSLERİN ADAYLARI
Evet, şu ana kadar Denizli politik kamuoyunda Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için CHP ve Millet İttifakı’nda; Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan ismi ve iş dünyasının adayı İbrahim Şenel ismi, AK Parti ve Cumhur İttifakı’nda ise Osman Zolan tarafından halef olarak hazırlandığı iddia edilen Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki ismi ön plana çıktı. (Bu arada eski Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu’nun ise “yine ve yeniden” belediye başkanlığı için alttan alta hazırlık yaptığı gelen kulis haberler arasında yer alıyor) 



ZEYBEKCİ-KARACA YARIŞI
KALİTE ÇITASINI YÜKSELTİR
Her fırsatta “Denizli’de daha yapılacak çok iş ve yürünecek çok yol var” diyen son Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin yeniden Başkan Adaylığı ile ilgili iddialar siyasi kulislerde heyecan ve dalgalanma yaratırken, CHP Denizli’de Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca isminin ön plana çıkması ise; “Karaca ile Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Çerçioğlu’dan sonra şimdi de Denizli’de ikinci bir ‘Topuklu Efe’ destanı yaratılabilir” yorumları ve görüşlerinin sıkça konuşulmasına yol açtı. (Tabii ki Karaca ilk genel seçimlerde olası bir Millet İttifakı hükümetinde Bakanlık görevi almazsa)



Denizli’de 2024 yerel seçiminde Millet İttifakı’nın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı CHP’li Gülizar Biçer Karaca olursa eğer (Ve artık bu kez ittifakta Denizli Büyükşehir’in adayı CHP’nin hakkıdır) ilçelerden birinin adayı mutlaka İyi Partili bir Başkan adayı olacaktır. Mesela; “Denizli Büyükşehir Başkan Adayı Gülizar Biçer Karaca, Pamukkale Başkan Adayı İbrahim Şenel ve Merkezefendi Başkan Adayı Şeniz Doğan” şeklindeki bir diziliş olasıdır. Ve mümkündür. Karaca hükümette görev alırsa bu kez Büyükşehir için iki isim; Şeniz Doğan ve İyi Parti ile CHP tabanından da onay alması kolay bir isim olan İbrahim Şenel adları masaya gelecektir. Böyle bir tabloda Millet İttifakı adaylar konusunda kaydırmalar yapacak ve yeni aktörler sahne alacaktır. Kimler mi? “CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Ali Osman Horzum, CHP eski İl Başkanı Mahir Akbaba, Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, eski Baro Başkanı Müjdat İlhan” ilçe belediye başkan adaylıkları için kulislerde en çok geçen isimler.



AK PARTİ CEPHESİ
Peki; AK Parti Denizli’de Mart 2024’ün dizilişi nasıl olacaktır? Eğer son Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olursa bu siyasi partinin teşkilatlarında “iddia, inatçılık, seferberlik ruhu ve yarış havası” yeniden ete kemiğe bürünecektir. Tabii ki Zeybekci’nin ilçe belediye başkan adayları da bir o kadar iddialı ve kararlı isimlerden seçilecektir. O ekipte Pamukkale ve Merkezefendi Belediye Başkanlıkları için kimler sıralanacaktır, derseniz akla ilk gelen olasılıklar (Ak Parti kadroları olarak yetiştirilen), “Nilgün Ök, Avni Örki, Süleyman Kocasert, Hüseyin Memişoğlu ve Mehmet Ali Yılmaz” gibi isimler olacaktır. Ve Zeybekci’nin olası adaylığında bu isimler bu ekipte mutlaka görev alacaktır.



BİR NOT; YILMAZ VE ÖK
Bu arada bu yazıya bir not düşmek gerekirse; MHP Pamukkale İlçe Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ve Zeybekci’nin eski Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Nigün Ök’den de söz etmek elzem oldu. Denizli’deki siyasi dengeler gözetildiğinde her ortamda “Ben Pamukkale’de başkan aday adayıyım” diyen Yılmaz, bu iddiasının arkasına bundan 8-9 yıl önce AK Parti’de iken geçmiş. Ve onca yıldır “leoparın kuyruğunu bırakmadan” bu amacına sıkıca sarılmış bir politikacı. AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök de politikaya Zeybekci ile atılmış ve onun takipçisi olmuş bir yol arkadaşı. İşte bunun için bu iki ismin Zeybekcili bir listede bulunması bir zaruret oldu. 



Kısacası Denizli’de yerel seçim kulisleri erken başladı. Biz de erken de olsa politik kulislerin ihtiyacını karşılamak adına Millet İttifakı Ve Cumhur İttifakı’nın Mart 2024 Seçimi’nin olası Denizli Büyükşehir İle Pamukkale Ve Merkezefendi Belediye Başkan Adaylarını yazalım istedik. Olası Denizli Büyükşehir Belediyesi Adayları Nihat Zeybekci ve Gülizar Biçer Karaca isimlerinin bu kadar büyük “ilgi, yankı ve heyecan” yaratacağını biz de öngörmemiştik..
fixed-whatsapp-icon