**‘EN BÜYÜK DENİZLİ PROJESİ’NE ALMANYA’DAN DESTEK VAR…
**DENİZLİ HEYETİNE VİP AĞIRLAMA VE DETAYLI SUNUM, ‘BİLGİSAYAR’IN MABEDİ BERLİN ÜNİVERSİTESİ’NDE ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER..
Denizli’ye bir “Teknik Teknoloji Üniversitesi” kurmayı planlayan Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı DOSAV temas ve araştırmalarını bu kez Almanya’da sürdürdü. Son bir yılda OSTİM Üniversitesi ziyareti gerçekleştiren ve OSTİM Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek’i Denizli’de ağırlayan, ardından Berlin Teknik Üniversitesi (Technical University Of Berlin TUB) ile irtibat kuran ve bir görüşme talebinde bulunan DOSAV; TOBB ETÜ (Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi), Bahçeşehir Üniversitesi, İTÜ ve İzmir Ekonomi Üniversitesi” ile de bilgi alışverişi içerikli görüşmeler yürütüyor.
‘EN BÜYÜK DENİZLİ PROJESİ’NE
ALMANYA’DAN DESTEK VAR…
Denizli’ye kazandırmayı planladıkları ‘teknik üniversite’ için kesintisiz çalışmalar yürüten Denizli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkan Vekili Necip Filiz, geçtiğimiz hafta Almanya’nın en önde gelen üniversitelerinden Berlin Teknik Üniversitesi’ne ziyarette bulundu ve önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Heimtextil & Techtextil Fuarı 2022 için Almanya'da bulunan Necip Filiz başkanlığındaki heyet, Berlin Teknik Üniversitesi yetkilileriyle gerçekleştirdiği buluşmada Denizli OSB Teknik Üniversitesi projesine ivme kazandıracak önemli adımlar attı, sevindirici sözler aldı.
Ertelenen Heimtextil & Techtextil Fuarı 2022 için Almanya'da bulunan Necip Filiz başkanlığındaki heyet, Denizli OSB Teknik Üniversitesi projesi için Berlin Teknik Üniversitesi yetkilileriyle görüştü. Denizli Teknik Üniversitesi heyetine Berlin Büyükelçiliği’nden Levent Şenel de eşlik etti. Denizli Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili ve DOSAV Başkanı Necip Filiz’in başkanlık ettiği heyet; önce Prof. Dr. Frank Behrendt ile görüştü. Ve Berlin Teknik Üniversitesi ile stratejik işbirliği konusunda Prof. Dr. Behrendt’den olumlu bir destek sözü aldı. Heyet devamında yine aynı üniversitenin PTZ Teknik Üretim Merkezi İmalat Makinaları ve Fabrika İşletimi Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Jörg Krüger’ün tanıtım gezisi ve sunum toplantısına katıldı. Prof. Dr. Jörg Krüger Berlin Teknik Üniversitesi ile Türk-Alman Üniversiteleri “teknik işbirliği projelerini” anlattı.
FİLİZ’İN AKICI İNGİLİZCESİ DİKKAT ÇEKTİ
Heyet Başkanı Necip Filiz Berlin Teknik Üniversitesi Teknolojik Üretim Merkezi İmalat Makinaları ve Fabrika İşletimi Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Jörg Krüger ile görüşmelerinini baştan sona İngilizce olarak yaptı. (Necip Filiz’in yaklaşık 2 saati bulan ziyaret sırasında yaptığı görüşmelerde kullandığı akıcı İngilizce dikkat çekti) Prof. Dr. Jörg Krüger Denizli heyetine, “Sizi destekleyeceğiz. Türkiye ve Almanya arasında bir köprü vazifesiyle göreceğiz. Sanayileşme ve teknik üniversite alanındaki bilgilerimizi size aktaracağız” dedi. Denizli Heyeti’ni ağırlayan Prof. Dr. Frank Behrendt ise; “İki ülkede de çok fazla uluslararası şirket var. İki ülkenin sanayi ve eğitim sisteminde pek çok benzerlikler var. Yeni eğitim sistemi için Türkiye ile işbirliği halindeyiz. Geleceği çok olumlu görüyoruz. Birlikte yapacağımız işlerden umutluyuz” diye konuştu.
VİP AĞIRLAMA VE DETAYLI SUNUM
Denizli’ye butik ve üst düzeyde bir Teknik Üniversite kazandırmak amacıyla yola çıkan Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı (DOSAV) Başkanı Necip Filiz Berlin Üniversitesi’nde çok güzel bir şekilde ağırlandıklarını, çok değerli bilgi ve tecrübelere ulaştıklarını söyledi. Filiz, “Berlin Teknik Üniversitesi’nin bir birimi olan Teknolojik Üretim Merkezi İmalat Makinaları ve Fabrika İşletimi Enstitüsü (PTZ) Direktörü Prof. Dr. Jörg Krüger ile bir araya geldik. Kendisi bize; uluslararası ilişkiler açısından Türkiye’deki Denizli Teknik Üniversitesi ile Berlin Teknik Üniversitesi arasında nasıl bir ilişki olabilir bunu açıkladı. Çok güzel bir şekilde ağırlandık. Çok önemli bilgiler edindik” dedi.
“BİLGİSAYAR’IN MABEDİNDE,
ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER YAPTIK”
Necip Filiz şöyle devam etti; “Bize Türk Alman Üniversitesi’nde yürütülen projenin detaylarını sundular. Sayın Jörg 70 profesörün İstanbul’daki Türk Alman Üniversitesi’ne giderek oradaki akademik yapıyı nasıl oluşturduğunu anlattı. Yapay zeka ile ilgili çalışmalarından bahsetti. Kendisi bu alanda yetişmiş Dünyanın sayılı bilim insanlarından biri. Berlin Teknik Üniversitesi 1904’lere dayanan bilgisayarın sanayideki ilk uygulamalarının yapıldığı bir üniversite. Gerçekten çok önemli bir yerde, çok önemli görüşmeler yaptık.”
DENİZLİ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NDE
ALMAN MODELİNE DOĞRU
Öte yandan 143 yıllık Berlin Teknik Üniversitesi Yöneticilerinden Prof. Dr. Frank Behrendt ile yaptıkları görüşmeyi de aktaran Filiz, “Prof. Dr. Frank Behrendt ile de olumlu bir görüşme yaptık. Kendisi bize uluslararası ilişkiler açısından Türkiye ile Berlin Teknik Üniversitesi arasında nasıl bir ilişki olabilir bunu açıkladı. Önemli bilgiler edindik. Bizim kurmayı düşündüğümüz teknik üniversite ile ilgili Almanya’daki üniversite sistemi ve liseden üniversiteye geçiş farklılıkları aşamalarının uyum konusunu da anlattı. Mısır’daki teknik üniversitenin tecrübelerini bizimle paylaştı. Bu ülkede bina yapımında yaşadıkları zorlukları anlattı. Profesörlerin karşılıklı ders vermesi konusunda yardımcı olacaklarını söyledi. Berlin Büyükelçiliği’nden Levent Şenel Bey de bu ziyaretimize katıldı. Süreçte bizlere destek verdi. Sonuç itibariyle görüşmeler olumlu sonuçlandı. Bizler de onları Denizli’ye davet ettik. Denizli Teknik Üniversitesi konusunda Denizli OSB Yönetim Kurulu ve DOSAV olarak bütün sanayicilerimizin desteği ile çalışmalarımıza sonuna kadar devam edeceğiz” dedi.
Evet, Denizli’ye bir vakıf Üniversitesi yani kentin “ikinci üniversitesini” kurma çalışmalarına son sürat devam eden Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı (DOSAV) Almanya Berlin’de yürüttüğü çalışmalar ve görüşmeler sürecini olumlu bir şekilde tamamladı. Berlin Teknik Üniversitesi ile yapılan görüşmeler sonunda bir işbirliği protokolü konusunda mutabık kalındı. Berlin Teknik Üniversitesi (Technical University Of Berlin TUB) üst düzey yöneticileri ikinci randevu için Denizli ye davet edildi.
Denizli Heyeti ve DOSAV Başkanı Necip Filiz son olarak son olarak Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen’i ziyaret etti ve görüşmelerin planlamasında ki katkılarından dolayı teşekkür etti.
DENİZLİ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA
NOTLAR VE BİR KAÇ HATIRLATMA…
Sonuç itibariyle DOSAV’ın bu projesi belki de bugüne kadar Denizli’de tüm kentin ve iş insanlarının katılımı ile gerçekleştirilen en büyük ‘Denizli Projesi’ olacak. Denizli Teknik Üniversitesi; İzmir-Aydın-Denizli-Antalya Otobanı’nın İzmir girişinde yapılacak 10-15 bin öğrencili kampusu ile tam bir teknoloji üniversitesi kenti olarak yükselecek. DOSB Yönetimi ve DOSAV Yönetimi son birkaç yıldır bu projeye kafa yoruyor. Üniversitenin hayata geçirilmesi için yoğun bir şekilde kafa yoruluyor. İşte bunu için de bu proje ile ilgili kısa geçmişini anlatan birkaç hatırlatma yapmakta fayda var, diye düşündük…
BU PROJE EN BÜYÜK ORTAK “DENİZLİ
PROJESİ” OLACAK!
Denizli’ye bir “Teknik Teknoloji Üniversitesi” kurmayı planlayan Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı DOSAV; Kumkısık’ta Zorlu Taç Tekstil Fabrikası ile Traktörcüler Sitesi karşısında yer alan 75 bin metre karelik eğitime tahsisli hazine parselini Milli Emlak’tan 49 yıllığına kiraladı.
Denizli’de son 5-6 yıldır sıkça gündeme getirilen “kente ikinci üniversite” projesi ile ilgili en somut hareket Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı (DOSAV)’dan geldi. Denizli’ye bir “Teknik Teknoloji Üniversitesi” kurmayı planlayan DOSAV; Kumkısık’ta Zorlu Taç Tekstil Fabrikası ile Traktörcüler Sitesi karşısında yer alan 75 bin metre karelik eğitime tahsisli hazine parselini Milli Emlak’tan 49 yıllığına kiraladı.
DENİZLİ’YE İKİNCİ ÜNİVERSİTE DOSB’DEN
2019 Yerel Seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Denizli mitinginde açıkladığı “Denizli’ye ikinci devlet üniversitesi” müjdesi ile yerel seçimin en büyük vaatlerinden birini de “Denizli’ye yeni üniversite” projeleri oluşturmuş ve kentte yeni bir üniversite beklentisi iyice artmıştı. PAÜ bünyesinde de ikinci bir kampus (PAÜ Doğu veya PAÜ Batı Kampusu) kurulacağı yolundaki haberler ile Denizli’ye 2 üniversite daha; “sağlık üniversitesi ve teknoloji üniversitesi yolda” manşetleri bu gündemi iyice ısıtmıştı. Ardından 2021 yılının başında Denizli Ticaret Odası’nın “DTO Ekonomi Üniversitesi” kurulması proje ve çalışmaları gündeme geldi.
Ancak DOSB ve Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı (DOSAV)’ın “Denizli’ye bir teknik üniversite” çalışması bütün bu haber ve hazırlıkların önüne geçti. Necip Filiz’in öncülük ettiği bu fikir Denizli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı ve Yönetimi tarafından desteklendi. Özellikle üyeleri olan sanayi kuruluşları için “eğitim eksenli proje ve işlere, kalifiye eleman ve ara eleman yetiştirilmesi çabalarına” büyük destek veren DOSB Yönetimi “üniversite fikri” için de “olabilir ve hatta olmalı” kararı aldı.
DOSAV’IN ÖNCELİĞİ; “MESLEKİ
VE TEKNİK EĞİTİM”
İşte; DOSB’nin eğitime olan bu ilgisi ve üniversite kurma çalışmalarına kadar giden öyküsü; Ara eleman ve nitelikli mühendis kadrolarının yetiştirilmesi ile ARGE ve nano teknolojiye büyük önem veren, bunun için “okul ve eğitim merkezleri” projelerini hayata geçiren Denizli Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) yönetimi ve üyeleri; önce Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı (DOSAV)’a bağlı Denizli OSB Teknik Koleji (DOSTEK)’i hayata geçirdi. Ardından yine OSB Sanayicileri Vakfı DOSEV’e bağlı olan DOSTEM Meslek Edindirme ve Eğitim Merkezi’ni kurdu. Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan’ın girişimleri sonucu Denizli OSB’de bin metrekarelik bir alanda “DTO Denizli Teknik Tekstil Merkezi” oluşturulması işinde sona gelindi. Geçtiğimiz hafta ise Denizli sanayisinin ihtiyaç duyduğu alanlarda insan kaynağını geliştirerek nitelikli ara eleman gereksinimlerini karşılayacak ve kentteki tüm aktörlerin ortak olduğu bir proje özelliği taşıyan “Denizli Mesleki Eğitim ve Test Merkezi’nin” imzaları da atıldı. Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nün; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten GEKA’dan 2021 yılı Güdümlü Proje Desteği almaya hak kazanan merkez; “Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Denizli Büyüksehir Belediyesi, Denizli Ticaret Odası, Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) ve Denizli Sanayi Odası” paydaşlığında hayata geçirilen bir ortak proje. Burada DOSB’yi ilgilendiren bir haber de PAÜ’den. Pamukkale Üniversitesine bağlı Denizli Teknik Meslek Yüksek Okulu (yani uçaklı okul) en kısa sürede Denizli Organize’ye taşınıyor.
DENİZLİ’NİN İLK VAKIF ÜNİVERSİTESİ
Evet, Denizli Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi; bünyesinde gerçekleştirilen bunca eğitim eksenli proje ve işin ardından şimdi de en önemli projesine hazırlanıyor. Kısacası DOSB'den Denizli'nin ilk “vakıf üniversitesi” geliyor... Sıkı durun! Başkanlığı’nı Necip Filiz’in yaptığı Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı (DOSAV) yeni kurulacak üniversitenin inşa edileceği yeri, yani kampus yapılacak 75 bin metrekarelik alanı hazırladı bile. Üniversite’nin teması (branşı) ve hatta adı dahi (Teknik Üniversite-DETÜ-) hazır.
BERLİN TUB İLE YAZIŞMA VE OSTİM
TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NDEN ZİYARET
Bu arada DOSB Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı (DOSAV) Başkanı Sanayici Necip Filiz de “Denizli’ye bir Vakıf Üniversitesi” projesi konusunda hiç boş durmamış. Önce Berlin Teknik Üniversitesi’ne (Technical University Of Berlin-TUB-) bir görüşme talebinde bulunmuş. Yazışma yapmış. DOSAV Başkanı Filiz’in bu talebine Berlin Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Christian Thomsen’den olumlu cevap gelmiş. “Görüşme ve inceleme için memnuniyetle bekliyoruz” yanıtı almış. Ardından yine bir OSB statüsü taşıyan ve kısa adı OSTİM olan Ankara “Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi’nin” üniversitesi OSTİM Teknik Üniversitesi ve bu üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek ile irtibat kurmuş. (OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek bu Pazartesi Denizli’ye gelecek ve kurulması planlanan üniversite için bilgi alışverişi olacak)
DENİZLİ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
NASIL BİR ÜNİVERSİTE OLACAK?
Şimdi sırada; DOSB vakfı DOSAV’ın kuracağı bu üniversitenin “nasıl bir üniversite?” olacağına yönelik araştırmalar ve çalışmalar var. DOSAV Başkanı Necip Filiz üç farklı alternatif üzerinde çalıştıklarını belirtirken “Birinci yol; Denizli Teknik Üniversitesi, ikinci yol; Türkiye’nin önde gelen bir üniversitesinin Denizli kampusu (şubesi), üçüncü yol ise; uluslararası bir üniversitenin Türkiye, yani Denizli kampusu (şubesi) masada tartışılıyor” diyor.
TÜRKİYE’DE BİR İLK; DENİZLİ’YE
“BUTİK ÜNİVERSİTE”
Denizli’de son 5-6 yıldır sıkça gündeme getirilen “kente ikinci üniversite” projesi ile ilgili en somut hareket Denizli Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) Yönetim Kurulu’ndan geldi. Denizli’ye butik özellikte bir “Teknik Teknoloji Üniversitesi” kurmayı planlayan Denizli OSB Yönetim Kurulu iştirakleri arasında yer alan Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı (DOSAV) aracılığıyla hayata geçirecekleri üniversite için araştırma ve istişarelere girişti. Önce OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek’i Denizli’ye davet edildi. Denizli OSB Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Denizli OSB Eğitim Komisyonu ile Denizli OSB toplantı salonunda bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Murat Yülek, üniversitesini anlattı ve bir vakıf üniversitesi kurma projesinde ”nasıl” bir yol izlenmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi, deneyimlerini paylaştı.
BAHÇEŞEHİR, TOBB ETÜ VE
İEÜ İLE DE GÖRÜŞÜLECEK
DOSB’deki istişare toplantısına Denizli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdülkadir Uslu, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve DOSAV Başkanı Necip Filiz, Denizli OSB Yönetim Kurulu Üyeleri, Denizli OSB’nin OSBÜK Üst Kurul Temsilcileri Selim Kasapoğlu ve Hakkı Akgören, Denizli OSB Denetim Kurulu Üyesi Süleyman İlgeri katıldı. DOSAV önümüzdeki süreçte ayrıca “TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Berlin Teknik Üniversitesi, Bahçeşehir
Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi” gibi kurumlarla görüşme istişareler de planlıyor.
Kentte sevinç ve heyecanla karşılanan Denizli Organize Sanayi Bölgesi (DOSB)’nin butik “Teknik Teknoloji Üniversitesi Projesi” büyük yankı bulurken toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Denizli OSB Başkanı M. Abdülkadir Uslu, “Denizli OSB Yönetim Kurulu olarak bir Vakıf kurduk. Teknik Lisemizi faaliyete geçirdik. Butik bir üniversite kurmak için yola çıktık. Ankara’da OSTİM Teknik Üniversitesini ziyaret ettik, bilgi aldık. Sayın Rektörümüzü Denizli’ye davet ettik. Nasıl bir üniversite kurmalıyız, neler yapmalıyız, Bölgemiz ve ilimiz sanayicisine daha fazla nasıl yardımcı olabiliriz bunun peşindeyiz. Sayın Rektörümüze bizi kırmayıp buraya geldiği için bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.
Ardından söz alan OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, “Denizli OSB Yönetimi bizleri ziyaret etti. Denizli’ye OSB öncülüğünde bir üniversite kurmak istediklerini söylediler. Denizli’de çok başarılı bir liseleri var. Butik üniversite kurmak çok güzel bir fikir. Denizli dünya pazarında marka olmuş bir sanayi kentimiz. OSTİM olarak biz sanayi üniversitesiyiz. Denizli OSB ile deneyimlerimizi paylaşacağız. Umarım faydalı oluruz. Kolay
gelsin, diyorum” dedi…
**DENİZLİ HEYETİNE VİP AĞIRLAMA VE DETAYLI SUNUM, ‘BİLGİSAYAR’IN MABEDİ BERLİN ÜNİVERSİTESİ’NDE ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER..
Denizli’ye bir “Teknik Teknoloji Üniversitesi” kurmayı planlayan Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı DOSAV temas ve araştırmalarını bu kez Almanya’da sürdürdü. Son bir yılda OSTİM Üniversitesi ziyareti gerçekleştiren ve OSTİM Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek’i Denizli’de ağırlayan, ardından Berlin Teknik Üniversitesi (Technical University Of Berlin TUB) ile irtibat kuran ve bir görüşme talebinde bulunan DOSAV; TOBB ETÜ (Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi), Bahçeşehir Üniversitesi, İTÜ ve İzmir Ekonomi Üniversitesi” ile de bilgi alışverişi içerikli görüşmeler yürütüyor.
‘EN BÜYÜK DENİZLİ PROJESİ’NE
ALMANYA’DAN DESTEK VAR…
Denizli’ye kazandırmayı planladıkları ‘teknik üniversite’ için kesintisiz çalışmalar yürüten Denizli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkan Vekili Necip Filiz, geçtiğimiz hafta Almanya’nın en önde gelen üniversitelerinden Berlin Teknik Üniversitesi’ne ziyarette bulundu ve önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Heimtextil & Techtextil Fuarı 2022 için Almanya'da bulunan Necip Filiz başkanlığındaki heyet, Berlin Teknik Üniversitesi yetkilileriyle gerçekleştirdiği buluşmada Denizli OSB Teknik Üniversitesi projesine ivme kazandıracak önemli adımlar attı, sevindirici sözler aldı.
Ertelenen Heimtextil & Techtextil Fuarı 2022 için Almanya'da bulunan Necip Filiz başkanlığındaki heyet, Denizli OSB Teknik Üniversitesi projesi için Berlin Teknik Üniversitesi yetkilileriyle görüştü. Denizli Teknik Üniversitesi heyetine Berlin Büyükelçiliği’nden Levent Şenel de eşlik etti. Denizli Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili ve DOSAV Başkanı Necip Filiz’in başkanlık ettiği heyet; önce Prof. Dr. Frank Behrendt ile görüştü. Ve Berlin Teknik Üniversitesi ile stratejik işbirliği konusunda Prof. Dr. Behrendt’den olumlu bir destek sözü aldı. Heyet devamında yine aynı üniversitenin PTZ Teknik Üretim Merkezi İmalat Makinaları ve Fabrika İşletimi Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Jörg Krüger’ün tanıtım gezisi ve sunum toplantısına katıldı. Prof. Dr. Jörg Krüger Berlin Teknik Üniversitesi ile Türk-Alman Üniversiteleri “teknik işbirliği projelerini” anlattı.
FİLİZ’İN AKICI İNGİLİZCESİ DİKKAT ÇEKTİ
Heyet Başkanı Necip Filiz Berlin Teknik Üniversitesi Teknolojik Üretim Merkezi İmalat Makinaları ve Fabrika İşletimi Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Jörg Krüger ile görüşmelerinini baştan sona İngilizce olarak yaptı. (Necip Filiz’in yaklaşık 2 saati bulan ziyaret sırasında yaptığı görüşmelerde kullandığı akıcı İngilizce dikkat çekti) Prof. Dr. Jörg Krüger Denizli heyetine, “Sizi destekleyeceğiz. Türkiye ve Almanya arasında bir köprü vazifesiyle göreceğiz. Sanayileşme ve teknik üniversite alanındaki bilgilerimizi size aktaracağız” dedi. Denizli Heyeti’ni ağırlayan Prof. Dr. Frank Behrendt ise; “İki ülkede de çok fazla uluslararası şirket var. İki ülkenin sanayi ve eğitim sisteminde pek çok benzerlikler var. Yeni eğitim sistemi için Türkiye ile işbirliği halindeyiz. Geleceği çok olumlu görüyoruz. Birlikte yapacağımız işlerden umutluyuz” diye konuştu.
VİP AĞIRLAMA VE DETAYLI SUNUM
Denizli’ye butik ve üst düzeyde bir Teknik Üniversite kazandırmak amacıyla yola çıkan Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı (DOSAV) Başkanı Necip Filiz Berlin Üniversitesi’nde çok güzel bir şekilde ağırlandıklarını, çok değerli bilgi ve tecrübelere ulaştıklarını söyledi. Filiz, “Berlin Teknik Üniversitesi’nin bir birimi olan Teknolojik Üretim Merkezi İmalat Makinaları ve Fabrika İşletimi Enstitüsü (PTZ) Direktörü Prof. Dr. Jörg Krüger ile bir araya geldik. Kendisi bize; uluslararası ilişkiler açısından Türkiye’deki Denizli Teknik Üniversitesi ile Berlin Teknik Üniversitesi arasında nasıl bir ilişki olabilir bunu açıkladı. Çok güzel bir şekilde ağırlandık. Çok önemli bilgiler edindik” dedi.
“BİLGİSAYAR’IN MABEDİNDE,
ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER YAPTIK”
Necip Filiz şöyle devam etti; “Bize Türk Alman Üniversitesi’nde yürütülen projenin detaylarını sundular. Sayın Jörg 70 profesörün İstanbul’daki Türk Alman Üniversitesi’ne giderek oradaki akademik yapıyı nasıl oluşturduğunu anlattı. Yapay zeka ile ilgili çalışmalarından bahsetti. Kendisi bu alanda yetişmiş Dünyanın sayılı bilim insanlarından biri. Berlin Teknik Üniversitesi 1904’lere dayanan bilgisayarın sanayideki ilk uygulamalarının yapıldığı bir üniversite. Gerçekten çok önemli bir yerde, çok önemli görüşmeler yaptık.”
DENİZLİ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NDE
ALMAN MODELİNE DOĞRU
Öte yandan 143 yıllık Berlin Teknik Üniversitesi Yöneticilerinden Prof. Dr. Frank Behrendt ile yaptıkları görüşmeyi de aktaran Filiz, “Prof. Dr. Frank Behrendt ile de olumlu bir görüşme yaptık. Kendisi bize uluslararası ilişkiler açısından Türkiye ile Berlin Teknik Üniversitesi arasında nasıl bir ilişki olabilir bunu açıkladı. Önemli bilgiler edindik. Bizim kurmayı düşündüğümüz teknik üniversite ile ilgili Almanya’daki üniversite sistemi ve liseden üniversiteye geçiş farklılıkları aşamalarının uyum konusunu da anlattı. Mısır’daki teknik üniversitenin tecrübelerini bizimle paylaştı. Bu ülkede bina yapımında yaşadıkları zorlukları anlattı. Profesörlerin karşılıklı ders vermesi konusunda yardımcı olacaklarını söyledi. Berlin Büyükelçiliği’nden Levent Şenel Bey de bu ziyaretimize katıldı. Süreçte bizlere destek verdi. Sonuç itibariyle görüşmeler olumlu sonuçlandı. Bizler de onları Denizli’ye davet ettik. Denizli Teknik Üniversitesi konusunda Denizli OSB Yönetim Kurulu ve DOSAV olarak bütün sanayicilerimizin desteği ile çalışmalarımıza sonuna kadar devam edeceğiz” dedi.
Evet, Denizli’ye bir vakıf Üniversitesi yani kentin “ikinci üniversitesini” kurma çalışmalarına son sürat devam eden Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı (DOSAV) Almanya Berlin’de yürüttüğü çalışmalar ve görüşmeler sürecini olumlu bir şekilde tamamladı. Berlin Teknik Üniversitesi ile yapılan görüşmeler sonunda bir işbirliği protokolü konusunda mutabık kalındı. Berlin Teknik Üniversitesi (Technical University Of Berlin TUB) üst düzey yöneticileri ikinci randevu için Denizli ye davet edildi.
Denizli Heyeti ve DOSAV Başkanı Necip Filiz son olarak son olarak Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen’i ziyaret etti ve görüşmelerin planlamasında ki katkılarından dolayı teşekkür etti.
DENİZLİ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA
NOTLAR VE BİR KAÇ HATIRLATMA…
Sonuç itibariyle DOSAV’ın bu projesi belki de bugüne kadar Denizli’de tüm kentin ve iş insanlarının katılımı ile gerçekleştirilen en büyük ‘Denizli Projesi’ olacak. Denizli Teknik Üniversitesi; İzmir-Aydın-Denizli-Antalya Otobanı’nın İzmir girişinde yapılacak 10-15 bin öğrencili kampusu ile tam bir teknoloji üniversitesi kenti olarak yükselecek. DOSB Yönetimi ve DOSAV Yönetimi son birkaç yıldır bu projeye kafa yoruyor. Üniversitenin hayata geçirilmesi için yoğun bir şekilde kafa yoruluyor. İşte bunu için de bu proje ile ilgili kısa geçmişini anlatan birkaç hatırlatma yapmakta fayda var, diye düşündük…
BU PROJE EN BÜYÜK ORTAK “DENİZLİ
PROJESİ” OLACAK!
Denizli’ye bir “Teknik Teknoloji Üniversitesi” kurmayı planlayan Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı DOSAV; Kumkısık’ta Zorlu Taç Tekstil Fabrikası ile Traktörcüler Sitesi karşısında yer alan 75 bin metre karelik eğitime tahsisli hazine parselini Milli Emlak’tan 49 yıllığına kiraladı.
Denizli’de son 5-6 yıldır sıkça gündeme getirilen “kente ikinci üniversite” projesi ile ilgili en somut hareket Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı (DOSAV)’dan geldi. Denizli’ye bir “Teknik Teknoloji Üniversitesi” kurmayı planlayan DOSAV; Kumkısık’ta Zorlu Taç Tekstil Fabrikası ile Traktörcüler Sitesi karşısında yer alan 75 bin metre karelik eğitime tahsisli hazine parselini Milli Emlak’tan 49 yıllığına kiraladı.
DENİZLİ’YE İKİNCİ ÜNİVERSİTE DOSB’DEN
2019 Yerel Seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Denizli mitinginde açıkladığı “Denizli’ye ikinci devlet üniversitesi” müjdesi ile yerel seçimin en büyük vaatlerinden birini de “Denizli’ye yeni üniversite” projeleri oluşturmuş ve kentte yeni bir üniversite beklentisi iyice artmıştı. PAÜ bünyesinde de ikinci bir kampus (PAÜ Doğu veya PAÜ Batı Kampusu) kurulacağı yolundaki haberler ile Denizli’ye 2 üniversite daha; “sağlık üniversitesi ve teknoloji üniversitesi yolda” manşetleri bu gündemi iyice ısıtmıştı. Ardından 2021 yılının başında Denizli Ticaret Odası’nın “DTO Ekonomi Üniversitesi” kurulması proje ve çalışmaları gündeme geldi.
Ancak DOSB ve Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı (DOSAV)’ın “Denizli’ye bir teknik üniversite” çalışması bütün bu haber ve hazırlıkların önüne geçti. Necip Filiz’in öncülük ettiği bu fikir Denizli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı ve Yönetimi tarafından desteklendi. Özellikle üyeleri olan sanayi kuruluşları için “eğitim eksenli proje ve işlere, kalifiye eleman ve ara eleman yetiştirilmesi çabalarına” büyük destek veren DOSB Yönetimi “üniversite fikri” için de “olabilir ve hatta olmalı” kararı aldı.
DOSAV’IN ÖNCELİĞİ; “MESLEKİ
VE TEKNİK EĞİTİM”
İşte; DOSB’nin eğitime olan bu ilgisi ve üniversite kurma çalışmalarına kadar giden öyküsü; Ara eleman ve nitelikli mühendis kadrolarının yetiştirilmesi ile ARGE ve nano teknolojiye büyük önem veren, bunun için “okul ve eğitim merkezleri” projelerini hayata geçiren Denizli Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) yönetimi ve üyeleri; önce Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı (DOSAV)’a bağlı Denizli OSB Teknik Koleji (DOSTEK)’i hayata geçirdi. Ardından yine OSB Sanayicileri Vakfı DOSEV’e bağlı olan DOSTEM Meslek Edindirme ve Eğitim Merkezi’ni kurdu. Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan’ın girişimleri sonucu Denizli OSB’de bin metrekarelik bir alanda “DTO Denizli Teknik Tekstil Merkezi” oluşturulması işinde sona gelindi. Geçtiğimiz hafta ise Denizli sanayisinin ihtiyaç duyduğu alanlarda insan kaynağını geliştirerek nitelikli ara eleman gereksinimlerini karşılayacak ve kentteki tüm aktörlerin ortak olduğu bir proje özelliği taşıyan “Denizli Mesleki Eğitim ve Test Merkezi’nin” imzaları da atıldı. Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nün; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten GEKA’dan 2021 yılı Güdümlü Proje Desteği almaya hak kazanan merkez; “Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Denizli Büyüksehir Belediyesi, Denizli Ticaret Odası, Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) ve Denizli Sanayi Odası” paydaşlığında hayata geçirilen bir ortak proje. Burada DOSB’yi ilgilendiren bir haber de PAÜ’den. Pamukkale Üniversitesine bağlı Denizli Teknik Meslek Yüksek Okulu (yani uçaklı okul) en kısa sürede Denizli Organize’ye taşınıyor.
DENİZLİ’NİN İLK VAKIF ÜNİVERSİTESİ
Evet, Denizli Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi; bünyesinde gerçekleştirilen bunca eğitim eksenli proje ve işin ardından şimdi de en önemli projesine hazırlanıyor. Kısacası DOSB'den Denizli'nin ilk “vakıf üniversitesi” geliyor... Sıkı durun! Başkanlığı’nı Necip Filiz’in yaptığı Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı (DOSAV) yeni kurulacak üniversitenin inşa edileceği yeri, yani kampus yapılacak 75 bin metrekarelik alanı hazırladı bile. Üniversite’nin teması (branşı) ve hatta adı dahi (Teknik Üniversite-DETÜ-) hazır.
BERLİN TUB İLE YAZIŞMA VE OSTİM
TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NDEN ZİYARET
Bu arada DOSB Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı (DOSAV) Başkanı Sanayici Necip Filiz de “Denizli’ye bir Vakıf Üniversitesi” projesi konusunda hiç boş durmamış. Önce Berlin Teknik Üniversitesi’ne (Technical University Of Berlin-TUB-) bir görüşme talebinde bulunmuş. Yazışma yapmış. DOSAV Başkanı Filiz’in bu talebine Berlin Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Christian Thomsen’den olumlu cevap gelmiş. “Görüşme ve inceleme için memnuniyetle bekliyoruz” yanıtı almış. Ardından yine bir OSB statüsü taşıyan ve kısa adı OSTİM olan Ankara “Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi’nin” üniversitesi OSTİM Teknik Üniversitesi ve bu üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek ile irtibat kurmuş. (OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek bu Pazartesi Denizli’ye gelecek ve kurulması planlanan üniversite için bilgi alışverişi olacak)
DENİZLİ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
NASIL BİR ÜNİVERSİTE OLACAK?
Şimdi sırada; DOSB vakfı DOSAV’ın kuracağı bu üniversitenin “nasıl bir üniversite?” olacağına yönelik araştırmalar ve çalışmalar var. DOSAV Başkanı Necip Filiz üç farklı alternatif üzerinde çalıştıklarını belirtirken “Birinci yol; Denizli Teknik Üniversitesi, ikinci yol; Türkiye’nin önde gelen bir üniversitesinin Denizli kampusu (şubesi), üçüncü yol ise; uluslararası bir üniversitenin Türkiye, yani Denizli kampusu (şubesi) masada tartışılıyor” diyor.
TÜRKİYE’DE BİR İLK; DENİZLİ’YE
“BUTİK ÜNİVERSİTE”
Denizli’de son 5-6 yıldır sıkça gündeme getirilen “kente ikinci üniversite” projesi ile ilgili en somut hareket Denizli Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) Yönetim Kurulu’ndan geldi. Denizli’ye butik özellikte bir “Teknik Teknoloji Üniversitesi” kurmayı planlayan Denizli OSB Yönetim Kurulu iştirakleri arasında yer alan Denizli Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Vakfı (DOSAV) aracılığıyla hayata geçirecekleri üniversite için araştırma ve istişarelere girişti. Önce OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek’i Denizli’ye davet edildi. Denizli OSB Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Denizli OSB Eğitim Komisyonu ile Denizli OSB toplantı salonunda bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Murat Yülek, üniversitesini anlattı ve bir vakıf üniversitesi kurma projesinde ”nasıl” bir yol izlenmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi, deneyimlerini paylaştı.
BAHÇEŞEHİR, TOBB ETÜ VE
İEÜ İLE DE GÖRÜŞÜLECEK
DOSB’deki istişare toplantısına Denizli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdülkadir Uslu, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve DOSAV Başkanı Necip Filiz, Denizli OSB Yönetim Kurulu Üyeleri, Denizli OSB’nin OSBÜK Üst Kurul Temsilcileri Selim Kasapoğlu ve Hakkı Akgören, Denizli OSB Denetim Kurulu Üyesi Süleyman İlgeri katıldı. DOSAV önümüzdeki süreçte ayrıca “TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Berlin Teknik Üniversitesi, Bahçeşehir
Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi” gibi kurumlarla görüşme istişareler de planlıyor.
Kentte sevinç ve heyecanla karşılanan Denizli Organize Sanayi Bölgesi (DOSB)’nin butik “Teknik Teknoloji Üniversitesi Projesi” büyük yankı bulurken toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Denizli OSB Başkanı M. Abdülkadir Uslu, “Denizli OSB Yönetim Kurulu olarak bir Vakıf kurduk. Teknik Lisemizi faaliyete geçirdik. Butik bir üniversite kurmak için yola çıktık. Ankara’da OSTİM Teknik Üniversitesini ziyaret ettik, bilgi aldık. Sayın Rektörümüzü Denizli’ye davet ettik. Nasıl bir üniversite kurmalıyız, neler yapmalıyız, Bölgemiz ve ilimiz sanayicisine daha fazla nasıl yardımcı olabiliriz bunun peşindeyiz. Sayın Rektörümüze bizi kırmayıp buraya geldiği için bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.
Ardından söz alan OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, “Denizli OSB Yönetimi bizleri ziyaret etti. Denizli’ye OSB öncülüğünde bir üniversite kurmak istediklerini söylediler. Denizli’de çok başarılı bir liseleri var. Butik üniversite kurmak çok güzel bir fikir. Denizli dünya pazarında marka olmuş bir sanayi kentimiz. OSTİM olarak biz sanayi üniversitesiyiz. Denizli OSB ile deneyimlerimizi paylaşacağız. Umarım faydalı oluruz. Kolay
gelsin, diyorum” dedi…