Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

465 Yazı

(EKOPOLİTİK) “DENİZLİ’NİN VE HALKIN HAKKI HİÇ YENMEZ!”

**SEÇİM BOYUNCA “BETON YENMEZ” DİYEN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU KOLLARI SIVADI VE TÜM HESAPLARA EL KOYDU!



Başkanlık koltuğunu devraldığı günden itibaren Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin “Mali yapısı, finansman durumu ve yatırımları projelerini” masaya yatırıp incelemeye alan Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu karşılaştığı tablo ile adeta şok oldu. 
İlk belirlemelere göre; Denizli Büyükşehir Belediyesi ve DESKİ’nin borcunun beklenenin çok üzerinde olduğu ve “israf düzeyinde harcamaların” dikkat çektiği kaydedildi.



ÖNCE “BETON YENMEZ” DEDİ, ŞİMDİ DE “DENİZLİ’NİN HAKKI HİÇ YENMEZ” DEDİ VE KOLLARI SIVADI
Denizli'nin büyükşehir nüfusu son rakamlara göre 1 milyon 60 bin. Büyükşehir’in 2024 yılı bütçesi ise (DESKİ ile birlikte) belediye meclisi kararı ile 11 milyar lira olarak kabul edildi. (Bu rakam gelenek olduğu üzere yıl sonunda alınacak “ek borçlanma” kararı ile yüzde 30 daha artabilir)



Seçim çalışmaları sırasında vatandaşa mütemadiyen ve ısrarla “Beton yenmez, çimento yenmez, asfalt yenmez. Bunlar karın doyurmaz” diyen ve iktidarın “beton, inşaat ve ihale ekonomisini” eleştiren CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, seçimi kazandı kazanmasına ancak; Osman Zolan Belediyesi’nden devraldığı  borçlu ekonomik tablo karşısında şaşırdı kaldı.



DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR’İN BORCU ŞOK ETTİ!
Peki, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin borcu ne kadar. Bu borç Denizlili başına (daha doğrusu kişi başına) acaba kaç lira? 15 bin lira mı, 20 bin liradan fazla mı? Yani; yeni belediye yönetimine miras kalan borç; Büyükşehir Bütçesi ile karşılaştırıldığında 2 yıllık belediye bütçesi kadar var mı? Yoksa “tölere” edilebilecek bir rakamda mı? İşte bu soruların yanıtları Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun talimatı ile başlatılan çalışmayla bayram öncesine, Arefe Günü’ne kadar yanıtlanmış olacak. Ve Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin borcu “kalem kalem” listelenerek halka ve kamuoyuna açıklanacak. Hani bir Atalar Sözü vardır; “Borçla alınan eşek, su yolunda ölür!” diye. Bakalım bu muhasebeden ne çıkacak? 



BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ PAZARTESİ GÜNÜ TOPLANACAK
31 Mart Yerel Seçimlerinin tamamlanmasından sonra mazbatalarını alan belediye başkanları görevlerine başladı. Bağlı bulundukları ilçe seçim kurullarından mazbatalarını teslim alan belediye meclis üyelerinin mesaisi de hiç ara vermeden Pazar Günü başlıyor. Denizli’de ilçe belediye meclislerinin Pazar Günü toplanacağı, Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ise 8 Nisan Pazartesi günü gerçekleştirileceği bildirildi.



BELEDİYELERDE “BAYRAM ÖNCESİ MAAŞ” BEKLENTİSİ
Bu arada CHP’li Belediyeler’in personel maaşlarını bayram öncesi ödeme eğiliminde olduğu ve bunun için çalışma yürüttükleri de kaydedildi. Kamu çalışanları hükümetten maaşların bayram öncesi ödenmesi kararını beklerken, belediyelerin ve özellikle de CHP’li Belediyelerin bu konuda nasıl bir tavır sergileyeceği de merakla bekleniyor.



İLÇE BELEDİYE MECLİSLERİ BU PAZAR
CHP’li Ali Rıza Ertemur’un belediye başkanı seçildiği Pamukkale Belediyesi, ilk meclis toplantısını bu pazar yapacak. Belediye meclis salonundaki ilk oturumda bu ilçede ilk kez CHP’li meclis üyelerinin yoğunluğu dikkat çekiyor. İlçede 37 belediye meclis üyesinden 26’sı CHP, 11’i ise Ak Parti saflarından girdikleri seçim yarışında göreve getirilmişti.



CHP’li Şeniz Doğan’ın belediye başkanlığında ikinci dönemine seçildiği Merkezefendi’de de meclis toplantısı Pazar günü belediyenin ana hizmet binasındaki salonda yapılacak. Bu ilçede CHP 37 meclis üyesinin 27’sine sahip olurken AK Parti 10 meclis üyesi çıkarmayı başarmıştı.



ENCÜMEN VE KOMİSYONLAR SEÇİLECEK
Pamukkale ve Merkezefendi’de yeni dönemin ilk meclis toplantısının gündemi de seçimler olacak. Her iki ilçede meclis üyeleri ilk olarak önceki dönemin faaliyet raporlarını oylayacak. Daha sonra ise Belediye Encümeni, İmar Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, Genel İşler Komisyonu, Çevre Komisyonu ile Kadın ve Aile Komisyonu üyeliklerinin seçimi gerçekleşecek.



ÇAVUŞOĞLU’NA İLK ZİYARET HORZUM’DAN
CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen “politik yol arkadaşı” Bülent Nuri Çavuşoğlu’nu ziyaret eden ilk politikacı oldu. Seçim boyunca sık sık birlikte ve beraber basın toplantıları ve açıklamaları yapan Bülent Nuri Çavuşoğlu ve Ali Osman Horzum, Denizli Büyükşehir Başkanlık makamında birlikte poz verdiler ve sohbet ettiler.



TATIK “TAVAS'TA TARIH YAZDIK!”
Evet, CHP’li bir isim Tavas’ta 78 yıl sonra belediye başkanlığı koltuğuna oturdu. Yeni Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık adeta ilçede tarihin akışını değiştirdi. İlçe seçim kurulundan mazbatasını alan Kadir Tatık, İl Başkanı Horzum'un da hazır bulunuğu kalabalık bir halk topluluğu ile belediye binasına kadar yürüdü. Ve Başkanlığı Başkan Hüseyin İnamlık’tan devraldı. 



EN ÇOK BU İLÇEYE SEVİNDİM!
Güney ilçesinde başkanlık yarışını CHP’nin genç ve dinamik Başkan Adayı Mehmet Ali Eraydın kazandı. Denizli’de yıllar sonra gelen CHP Zaferi’nde “En çok hangi ilçedeki sonuca sevindin?” diye soracak olursanız; “Güney İlçesi” diye cevap veririm. (Hatta, rahmetli babam Saadettin Kaya’nın Tavas Hırka’lı ve Demirel’ci bir politikacı olmasına rağmen)  Niye derseniz, şunun için; 1990’lı yıllarda kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ile esen güçlü sol rüzgarda (bugünün Sol Parti’si) Denizli örgütlenmesinde en çok bu ilçe yani Güney dikkatimi çekmişti. ÖDP’nin ilçe kongrelerinin bile kalabalık olduğu Güney’de sol ve solcu bir damar vardır. Denizli’nin CHP’li belediyelerce en uzun süre yönetilen ilçelerinin başında gelir. (Bu arada Pamukkale Şarapçılığın Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Tokat’ın solcu sosyal demokrat adil bir iş insanı olmasının da bunda etkisi ve katkısı vardır) Hatta aynı Güney; Susurluk Skandalı’nın baş kahramanı Buldan’lı Hasan Gökçe’ye ait 20 RC 721 plakalı ünlü “Susurluk Kamyonu’nun” da bir ara medyadan kaçırılıp saklandığı ilçedir. Ve o dönem ünlü kamyonu ÖDP’liler bulmuştu.



GÜNEY ERAYDIN İLE YİNE “SOLDAN SOL’DAN!”
Kısacası Denizli Yeni Olay Gazetesi’nin haberine göre; Denizli’de seçimlerin en sancılı geçtiği ilçe Güney oldu. CHP’nin genç Başkan Adayı Mehmet Ali Eraydın hakkında seçim sürecinde ortaya atılan asılsız iddialar ilçede gerilimi tırmandırdı. Ancak Eraydın tüm karalama kampanyalarını dağıttı ve mazbatasını Buldan’da Seçim Kurulu’nda teslim aldı. Ardından, kalabalık bir grup eşliğinde ilçesine dönen ve belediye binasına giren Eraydın’a “devir teslim töreni” yapılmadı. Çünkü kaybeden AK Partili Başkan ortalarda yoktu. (Belediyede son icraatlarını yapıp, oradan ayrılmıştı) Makamına oturan Eraydın tebrikleri kabul etti. Eraydın yaptığı açıklamada; “sorumluluğumun farkındayım. Duruşumdan ve temiz siyaset anlayışımdan asla vazgeçmedim. Yapılan kirli siyasete geçit vermeyen tüm hemşehrilerime sonsuz teşekkür ediyorum. Görevime başladığım andan itibaren tüm Güneylilerin belediye başkanı olduğumu bilmenizi isterim. Oy versin vermesin herkesin belediye başkanı anlayışıyla güzel bir Güney yaratmak için gece gündüz çalışacağım” ifadelerini kullandı.

fixed-whatsapp-icon