Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

557 Yazı

(EKOPOLİTİK) DENİZLİ ANKARA’YI ÇOK ÖZLEMİŞ!

**NİHAT ZEYBEKCİ’YE ZİYARETÇİ AKINI, DENİZLİ YOKSA ÖYLE “ISSIZ ANKARA!”, ONLAR SON 40 YILDA BAŞKENT ANKARA’DA DENİZLİ’NİN SESİ VE KİMSESİ OLDULAR. AK PARTİ’DE YEREL SEÇİM SÜRECİ JET HIZIYLA BAŞLADI, İŞTE FLAŞ ADAYLAR!

Denizli Ankara’yı çok özlemiş. Daha doğrusu Başkent siyasetinde etkili ve yetkili bir şekilde temsil edilmeyi çok özlemiş.



Bugün; Denizli’yi siyasetin de başkenti Ankara’da temsil eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız ve TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca gibi Denizlili isimler var. (Bu isimlere son bir haftada CHP PM Üyesi Bülent Nuri Çavuşoğlu’da katıldı)



NİHAT ZEYBEKCİ’YE ZİYARETÇİ AKINI
Ancak yine de Denizli’nin Ankara özlemi ve talebi halen bitmiş durumda değil. Peki, bunu nereden çıkardınız ya da bu nereden belli? diye soracak olursanız; “Nihat Zeybekci’nin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı seçilmesi ile Ankara’yı adeta yol eden Denizlililerden belli” diye cevap verebiliriz.



Odalar, STK’lar, özel ve resmi kurumlar, iş ve politika çevrelerinden isimler, yöneticiler ve yönetim kurulu başkan ve üyeleri şu sıralar akın akın başkentin yolunu tutuyor. Ve son Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yi AK Parti Genel Merkezi’ndeki Genel Başkan Yardımcısı makam odasında ziyaret ediyor.


 
DENİZLİ YOKSA ÖYLE “ISSIZ ANKARA!”
Böyle bir süreci yine Nihat Zeybekci’nin 4,5 yılı bulan Ekonomi Bakanlığı dönemlerinden de hatırlıyoruz. Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci önce milletvekili olarak Ankara’ya gitmiş ve ardından da Bakanlar Kurulu’na girmiş ve Denizli’nin özlemle beklediği en uzun Bakanlık görevini almıştı. Ankara’da Ekonomi Bakanlığı’nın bir katına Denizli Ofisi kuran Zeybekci bu katın sorumluluğunu da DTO eski Başkanı ve Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel’e vermişti.



Bu neden mi önemli? Çünkü bir kentin bir siyasi parti genel merkezinde üst düzey bir yönetici ile temsil edilmesi ya da Ankara’daki hükümetin bir üyesinin o şehrin bir evladı olması” o kent için çok önemli ve çok faydalı bir durumdur da ondan. Ayrıca Denizlili Ankara’nın kendi şehrine yakın olmasını sever ve her dönemde de bunu ister. Eğer Başkentte Denizlili bir Bakan ya da üst düzey bir politik aktör yoksa Denizlililer için “ıssız ve sessizdir” Ankara. Ozan’ın da dediği gibi; “Sen yoksan öyle ıssız Ankara, sen yosun diye sessiz Ankara..”



ONLAR SON 40 YILDA BAŞKENT ANKARA’DA
DENİZLİ’NİN SESİ VE KİMSESİ OLDULAR…
Siyasette de böylesi dönemler pek sık değildir, Denizli için. Çok eskilerde bir Hüdayi Oral vardır; CHP’li Enerji Bakanı, bir Muzaffer Arıcı vardır; ANAP’lı Enerji Bakanı, bir Adnan Keskin vardır; CHP’li İmar İskan ve Bayındırlık Bakanı, bir Mehmet Kocabatmaz vardır; DSP’li Devlet Bakanı. Son 20 yılda ise bir Selma Aliye Kavaf vardır; Ak Partili Aile Bakanı, bir Nihat Zeybekci vardır; AK Partili Ekonomi Bakanı, yine bir Aile Bakanı vardır; AK Partili Dr. Sema Ramazanoğlu. Ayrıca Bilal Uçar, Mehmet Karabay ve Ahmet Yıldız’ın da (ikinci kez) Bakan Yardımcılıkları Denizli’nin Başkent bağlantıları açısından önemli birer görevdir.



Denizli’nin Ankara Vitrini’nde boy göstermesi açısından siyasi partilerin üst düzey genel merkez kademelerinde görev alan Denizlili politik isimlerin de işlevi çok önemlidir. Son 30-40 yılda; sırasıyla Halil İbrahim Şahin (SHP Kurucu Üyesi ve Genel Sekreteri), CHP’li Adnan Keskin (PM Üyesi, MYK Üyesi, Genel Sekreter ve Genel Başkan Yardımcısı), Hasan Erçelebi (DSP Genel Sekreteri ve Genel Başkan Yardımcısı), Ali Marım (PM Üyesi), Gülizar Biçer Karaca (PM ve MYK Üyesi, Genel Başkan Yardımcısı), ve son olarak da yukarıda anlattığımız Nihat Zeybekci (AK Parti Genel Başkan Yardımcısı) ile en son da CHP’li Bülent Nuri Çavuşoğlu (PM Üyesi) Ankara’da görev yapan Denizlili üst düzey politik aktörler olmuştur.



POLİTİKANIN EN MERKEZİ’NDE 2 DENİZLİLİ
Kısacası son bir ayda Denizli politikasına Ankara kaynaklı bir hareket ve de bereket geldi. Nihat Zeybekci AK Parti Olağanüstü Büyük Kongresi’nde MKYK ve MYK Üyeliklerine seçildikten sonra Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na getirildi. Zeybekci’nin bu görevi kentte memnuniyetle karşılanırken, son Ekonomi Bakanının AK Parti Genel Merkezi’ndeki makam odası adeta ziyaretçi akınına uğradı. Öte yandan geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen CHP Büyük Kurultayı’nda eski İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun CHP Parti Meclisi Üyesi seçilmesi de sevinçle karşılandı.



ZEYBEKCİ’Yİ BU KADAR KİM YUMUŞATIYOR?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci; iş ve politika hayatında “disiplinli, sert, ciddi ve mükemmeliyetçi” bir isim olarak tanınır ve bilinir. Onun hayatında öyle biri var ki o dimdik adamı dünyanın “en neşeli, yumuşak ve sevecen” insanı haline getiriveriyor. Peki, kim bu Zeybekci’yi bir “şeker adama” dönüştüren isim? İşte o sorunun cevabı; Evet, Nihat Zeybekci’nin oğlu Atilla Şükrü Zeybekci’nin minik kızı Ayşen Zeybekci  “O dimdik ve sert duruşlu adamı” dünyanın “en neşeli, yumuşak ve sevecen dedesi” haline getiriyor. Hem de babaannesi Ayşen Zeybekci’nin adını almış. Zeybekcilerin “dede-torun sevgisi” görülmeye değer. 

AK PARTİ’DE YEREL SEÇİM
SÜRECİ JET HIZIYLA BAŞLADI
AK Parti'nin 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri için çalışmaları fiilen başladı. AK Parti’de yerel seçim için adaylar başvurularını 9-17 Kasım tarihleri arasında yapacak. Aralık ayında adaylarla ilgili kamuoyu araştırmaları ve birebir yoklamaların yapılacağı belirtiliyor. 2024 yılı Ocak ayında ise yerel seçim beyannamesi nin açıklanarak, adayların tanıtılması bekleniyor.

ÖNCE ADAY BELİRME SÜRECİ
AK Parti'nin 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri için çalışmaları fiilen başladı. Bu çerçevede AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Toplantısı'nda Merkez Yürütme Kurulu (MYK), yerel seçimlere ilişkin MKYK'ye yetki verdi. Toplantıda ayrıca aday usul esasları ile teşkilat yoklama usul esaslarına ilişkin kararlar da alındı.



TÜM TÜRKİYE’DE AYNI ANDA YAPILACAK
Seçim takvimine göre 9 Kasım Perşembe günü başlayacak olan aday başvuruları, 17 Kasım'da sona erecek. Temayül yoklaması 19 Kasım'da elektronik ortamda tüm illerde aynı anda yapılacak. AK Parti’de 2024 yılı Ocak ayı sonunda da beyannamenin açıklanması ve adayların tanıtılması bekleniyor.


AK PARTİ DENİZLİ’DE BAŞKANLIK NİYETİ
OLANLAR 19 KASIM’DA BELLİ OLACAK
31 Mart 2024 yerel seçimi öncesi bütün siyasi partilerde belediye başkanlığı için kolları sıvayan aday adayları renklerini belli edip birer birer ortaya çıkarken, AK Parti Denizli’de kentin iki büyük ilçesi Pamukkale ve Merkezefendi’ye aday olma niyeti bulunan politik isimler de siyasi kulislerde sıklıkla konuşulmaya başlandı.

Son Ekonomi Bakanı ve AK Parti’nin ağır toplarından Nihat Zeybekci’nin, AK Parti MKYK ve MYK üyeliklerine seçilmesinden sonra Ekonomi’den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı atanması Denizli’deki “belediye başkan adaylığı kulislerini” de bir anda hareketlendirdi. Büyükşehirde Osman Zolan’ın tartışmasız yeniden aday olması beklenirken, ilin iki büyük ilçesi Pamukkale ve Merkezefendi için ise kulislerde oldukça fazla “aday adayı” ismi dolaşıyor. 



FİLİZ PAMUKKALE, ERDOĞAN
MERKEZEFENDİ’YE Mİ ADAY?
Bir süredir medya organlarında yer alan kulis haberlerinde adı “Pamukkale Belediye Başkan Adaylığı” için geçen AK Parti İl Başkanı Yücel Güngör’den sonra, AK Parti Pamukkale Belediye Başkan Adaylığı için son günlerin en çok konuşulan ismi ise AK Parti eski il başkanı Necip Filiz oldu. Merkezefendi için ise; AK Parti’de en çok konuşulan isim olan Ekrem Başer’den sonra şimdilerde ise kentin en fazla üye sayısına sahip STK’sı Denizli Ticaret Odası’nın Başkanı Uğur Erdoğan ismi ön plana çıktı.



KEPENEK PAMUKKALE
İÇİN ÇOK ISRARCI
Bu arada Honaz’ın başarılı Belediye Başkanı Yüksel Kepenek’in de CHP’den “Pamukkale Belediye Başkan Adaylığı” için ısrarını sürdürdüğü gözleniyor. Honaz’da “70 yıl sonra kazanan CHP’li Belediye Başkanı” ünvanına sahip Kepenek siyasi çevrelerde, “Gelin Pamukkale’yi de CHP’li yapalım” çalışmaları yürütüyor.



DSP YEREL SEÇİMLERE ‘CUMHUR
İTTİFAKI ÇATISI’NDA GİRECEK!
DSP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Önder Aksakal partisinin 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’ne Cumhur İttifakı çatısı altında girmesi için görüşmeler yapılacağını ve bu görüşmelerin Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erçelebi tarafından yürütüleceğini kaydetti.



Denizlili politikacı Hasan Erçelebi başkanlığında oluşturulacak bir heyet AK Parti ile “yerel seçim ittifakı” üzerine müzakereler yürütecek. DSP’nin Cumhur İttfakı’ndan belli bir gücünün bulunduğu yerlerde “başkan adaylıkları ve belediye meclis üyelikleri” isteyeceği öğrenildi.  

BU HABERLERİ SAKIN KAÇIRMAYIN!

CHP DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR’İ KİMLE ALABİLİR?
CHP Büyük Kurultayı’nda Denizli çok adı bir şekilde geçti. Liderler ve önemli politik isimler konuşmalarının yerel seçimlerle ilgili bölümlerinde bol bol Denizli^den söz etti.  “Önümüzde yerel seçimler var. Daha Denizli'yi alacağız. Daha Manisa'yı, Balıkesir'i, Denizli'yi alacağız arkadaşlar!” sözleri dillerden hiç düşmedi. Peki; “Bu kurultay Büyükşehir Başkan Adaylığı Yolu’nda kimin önünü açtı? CHP Denizli Büyükşehir’i kimle, hangi isimle alabilir? Bu yazı bu hafta bu köşede, sakın kaçırmayın?

**KEMAL YALÇIN’A BÜYÜK ÖDÜL…

**ATAMAN’IN KİTAPLARI TÜRK TARİH KURUMU (TTK) KÜTÜPHANESİ’NDE

**“HAYRET, BU FOTOĞRAFI O ÇEKMEDİ!
YA DA ZEKİ AKAKÇA VE 4 BAŞKAN!”
fixed-whatsapp-icon