Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

574 Yazı

(EKOPOLİTİK) DEĞİŞİM FİKRİ KIVILCIMINI YAKAN İLK TEŞKİLAT DENİZLİ CHP OLDU!

**BÜYÜK KURULTAY’DA DENİZLİ VARDI,
HORZUM VE TEŞKİLATI İSTEDİĞİNİ ALDI!


Son seçimlerin ardından ve sonuçların belli olduğu 28 Mayıs akşamından itibaren CHP tabanı tarafından ısrarla talep edilen “Değişim Kurultayı” hafta sonu gerçekleştirildi.



Ve aday Özgür Özel bu kurultaydan CHP’nin yeni Genel Başkanı ünvanı ile çıktı. Türkiye’nin 100 yaşındaki tek partisi CHP sancılı ve yakıcı bir sürecin ardından, yeni genel başkanı ve genel yönetimini seçti.



Kurultayın iki tarafından “değişimciler” bu parti içi yarışı kazanırken, “genel merkezciler” kaybeden taraf oldu. Bu arada CHP Kurultayı’nın kazananlardan biri de (daha doğrusu kazanan il teşkilatı da) CHP Denizli idi. CHP Denizli; CHP Genel Yönetimine, Ankara’ya bir Parti Meclisi Üyesi (Bülent Nuri Çavuşoğlu’nu) verdi. Ve başarılı, ısrarcı bir çalışmanın getirdiği sonuca imza atarak yeni genel merkez yönetiminden istediğini aldı.



“KILIÇDAROĞLU KAYBETTİ,
CHP KAZANDI MI?
Peki bu yarışta; “Kılıçdaroğlu kaybetti, CHP kazandı mı? Ya da CHP yine ve yeniden ‘halkın Umudu’ eksenine oturdu mu?” CHP’nin tüm kademeleri ve tabanında bu tartışmalar daha çok uzun bir süre tartışılacaktır. CHP Büyük Kurultayı ile ilgili bu tür tartışmalara girmeden önce, size CHP Denizli’ye bu başarıyı getiren bir ekipten söz etmek istiyoruz.



İŞTE O EKİP
Bu ekip aslında kökleri çok eskilere (35-40 yıla) Adnan Keskin ve Ali Marım’lı dönemlere dayansa da Denizli’de CHP siyasetinin son 15-20 yılına damga vuran bir ekip oldu. Aynı zamanda CHP Denizli’nin hafızası (ve derinliği de olan) da bu ekip kimlerden oluşuyordu? “Ömer Naci Yağcı, Mehmet Boyar, Bülent Nuri Çavuşoğlu, Ali Osman Horzum, Müjdat İlhan, Şeniz Doğan, Adil Demir (son dönemde bir miktar ayrışsa da), Bilal Duran ve efasne Başkan Ali Marım.” Yine; CHP’li Mahmut Biçer ve Zekayi Demiray da Bir zamanlar bu ekibe yakın duran isimlerdi. (Yukarı isimlerini saydığım ekibin ilk sırasına Ömer Naci Yağcı adını niye koyduğumu soracak olursanız; 12 Eylül öncesinin en örgütlü ve örgütçü geleneği olan DY’nin devrimci aidiyetinden geldiği içindir, diyebilirim) 



İŞTE ADIM ADIM PARTİ İÇİ İKTİDARA GİDEN YOL
Bu ekibin Denizli’ye etki eden ilk işi; Adil Demir’in 10 yıllık Baro Başkanlığı dönemi oldu. Ardından ekipten Bülent Nuri Çavuşoğlu CHP Denizli İl Başkanlığını (ilk dönemi) kazandı. (Adil Demir’le ilgili birkaç kez milletvekili adaylığı için girişimde de bulunuldu. Ancak “kimilerine göre Demir’in kararlı bir duruş sergileyememesi” nedeniyle sonuç alınamadı) Daha sonra ise ekipten bir isim olan Müjdat İlhan Denizli Baro Başkanlığı’na seçildi ve 10 yıl bu görevi yaptı. Yine aynı ekipten Şeniz Doğan da önce CHP Denizli Yönetimi’ne (CHP Denizli Merkez İlçe) ve Belediye Meclis üyelikleri gibi görevlere seçildi.



Ve Şeniz Doğan 2019 yerel seçimlerinde Merkezefendi Belediye Başkanı seçildi. Bu başarı bu ekibin Denizli’de ulaştığı en büyük başarı oldu. Daha sonra Bülent Nuri Çavuşoğlu yeniden (ikinci kez) CHP Denizli İl Başkanlığına seçildi. Bu arada yine ekipten bir isim olan Ali Osman Horzum önce SMMMO Denizli Şube Başkanı ve daha sonra CHP Merkezefendi İlçe Başkanı görevi aldı. Çavuşoğlu’nun vekil adaylığı için istifası üzerine yerine Ali Osman Horzum İl Başkanı ve onun yerine Müjdat İlhan Merkezefendi İlçe Başkanı atandı.



Horzum ve İlhan son CHP kongreler sürecinde de aynı görevlere bu kez seçilerek geldi. Ekip 14 Mayıs seçiminde iki vekil aday adayı çıkardı. Eski İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ve İş İnsanı Mehmet Boyar. İttifak gereği Denizli CHP listesine Gelecek Partisi’nden Sema Silkin Ün ile İş İnsanı Şeref Arpacı yerleştirilince ekibin tüm hesapları bozuldu. Listeye; kendisine CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı desteği ile söz verilen Bülent Nuri Çavuşoğlu ve daha sonra aday olan Mehmet Boyar giremedi.



DEĞİŞİM FİKRİ KIVILCIMINI YAKAN
İLK TEŞKİLAT DENİZLİ CHP OLDU!
İşte bu olay CHP Denizli üzerinde büyük etkisi olan ekip için adeta kırılma noktası oldu. Ve ekip genel merkeze isyan ederek adeta bayrak açtı. Aynı ekip kongreler sürecinde; Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve genel merkezin yanında olan TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’yı da sert bir dille eleştirerek başta büyük ilçeler Pamukkale ve Merkezefendi ilçeleri de dahil 19 ilçe kongresinin büyük bölümünü kazandı.



Ardından il kongresinde ekipten İl Başkanı Ali Osman Horzum’u yeniden il başkanı yaptı. Özetle; CHP Denizli’de sutre gerisinde, dönem dönem ön cephede politika yapan ve örgütleyen bu ekip CHP’nin kentteki en etkili ekibi olarak bu başarının temelinde yatan oluşumdu. Seçimler sonrası herkesten önce “Değişim” ardından “Üçüncü Yol” diyen bu ekip, son kertede Özgür Özel’e destek kararı aldı ve bu ekiple birleşti. Ve sonuç olarak da Denizli’ye bir Parti Meclisi Üyesi getirdi. 



CHP BÜYÜK KURULTAYI’NA
DENİZLİ DAMGASI…
Evet, şimdi gelelim CHP Büyük Kurultayı’na. CHP Kurultayı’nda adeta Denizli vardı. Tepkili ve etkili bir CHP Denizli örgütü vardı. Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum Kılıçdaroğlu’nun seçim öncesi ve sonrası yaptığı il başkanları toplantıları ile Denizli ilçe kongreleri boyunca yaptığı “değişim yanlısı” ve eleştirel muhalif konuşmasını burada da yani CHP Büyük Kongresi kürsüsünde de 5 dakikalık sürede tekrar etti. Ve büyuk alkış aldı. Türkiye’deki CHP örgütleri içinde “değişim ve dönüşüm” için yola çıkan ilk örgüt (Hatta Özgür Özel’in adaylığından bile önce) olan CHP Denizli ve il başkanı Ali Osman Horzum belki de CHP’deki bu iktidar değişikliğinin öncülerinden (ebelerinden) oldu.



İMAMOĞLU’NDAN KEPENEK’E “DEĞİŞİM YÜRÜYÜŞÜ”
Bu arada; CHP’li Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek de Denizli'de yine değişimin öncü isimlerindendi. İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu’nun “değişim şart” açıklamasının hemen arkasından kolları sıvayan Başkan Kepenek adeta aynı politik kaderi ve süreci yaşadığı Ekrem İmamoğlu’nun izinden gitti. Denizli’deki tüm ilçe kongrelerine katılarak “değişim” hareketini anlattı.



Kısacası İmamoglu’nun değişim mesajının Denizli'deki isimlerinden biri Başkan Kepenek oldu. 2019 yerel seçimlerinde kazandıkları seçimler iptal edilen ve yenilenen İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu ve Honaz Belediye Başkanı Kepenek değişim tavrı konusunda da aynı duruşu sergiledi. 14 Mayıs Seçimleri öncesi Denizli Mitingi’nde Honaz Belediye Başkanlığı seçimi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin aynı kaderi paylaştığını söyleyen İmamoğlu, “Birlik olunca, oylarımızı bölmeyince nelerin olacağının en güzel ve somut örneği benim. Honaz’ı ve Honaz seçimini de biliyorsunuz.. Biz aynı kaderi yaşadık ve aynı başarıyı yaşadık. Bundan 4 küsur yıl önce Honaz’dan küçük bir tokat yediler. Sonra da İstanbul’da Osmanlı Tokatı yediler” demişti.

TEBRİKLER!
Ben bir gazeteci olarak (37 yıllık CHP muhabiri olarak) bu son süreçte, bu başarıyı getiren ekibe genellikle muhalif oldum. Muhalif yazılar kaleme aldım. Ancak Türkiye’de parti içi; "değişim ve muhalefet bayrağını" açan ilk il örgütü CHP Denizli Örgütü oldu. Denizli örgütü hep aynı muhalif duruşu sergiledi. Ve kurultay sonunda PM Üyesi Bülent Nuri Çavuşoğlu ile kazanan il teşkilatı oldu. Kazandınız. Tebrikler Horzum Başkanım, tebrikler Çavuşoğlu ve tebrikler ‘derin ekip’…”



ATAMAN VE DEDA’DAN
“HİCİV DOLU ELEŞTİRİ!”
Mimar ve tarihçi yazar (yerel tarihçi ve belgeselci) Hüsamettin Ataman CHP Büyük Kurultayı sonrası sosyal medya hesabında ilk paylaşımı yapan isimlerden biri oldu. Ataman’ın “Değişim Başladı” başlıklı mesajı baştan sona “hiciv ve ironi” yüklü idi. İşte Hüsamettin Ataman’ın o paylaşımı; “DEĞİŞİM BAŞLADI… İlk değişim Facebook sayfalarında yaşandı.Kurultay sabahı KILIÇDAROĞLU ile çektirdikleri fotoğrafları paylaşanlar, gece yarısından sonra sabah paylaştıkları fotoğrafları silip değişime geçerek ÖZGÜR ÖZEL ile çektirdikleri fotoğrafları paylaştılar.” (HÜSAMETTİN ATAMAN)



Aynı konuda diğer bir eleştirel yazı da Gazeteci Ahmet Deda’dan geldi. Şapkalı Yorumcu Deda egeyonhaber.com sitesindeki “Siyaset ahlakı ve değerler çatışması” başlıklı yazısında şu görüş ve eleştirilere yer verdi. “Sevgili dostlar, CHP’nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel ile fotoğrafımı sosyal medya hesabımdan paylaştım. Tabii ki sosyal amacı açıklayarak. Bu görüntü, kişisel değil, kamusal (medya) görev döneminin tezahürüdür. Öncelikle siyasi parti liderliğine seçilen kişiyle “yakınlık” imâsı, kişisel ve sosyal prestij devşirme çabası içinde olanlarla aynı kaygı ve tercihi paylaşmadığımı samimiyetle belirteyim.” *** Başka neler… Yıllarca aynı safta siyaset yapanların ne çok öfke biriktirdiğini, mensuplarından çogunun siyaset yoluyla yüksek değerler uğruna değil kişisel beklentilerini karşılamak için çaba harcadığını…*** Seçim sonuçları açıklandıktan hemen sonra, eski liderle fotoğrafları sosyal medya hesaplarından kaldırıp, yeni liderle fotoğrafları süslü sözlerle paylaşanlar, “çıkar dünyasının” resmini sergiledi…” Yazının tamamına Ahmet Deda’nın “egeyonhaber.com” sitesindeki köşesinden ulaşabilirsiniz.

CHP DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR’İ KİMLE ALABİLİR?
CHP Büyük Kurultayı’nda Denizli çok adı bir şekilde geçti. Liderler ve önemli politik isimler konuşmalarının yerel seçimlerle ilgili bölümlerinde bol bol Denizli’den söz etti.  “Önümüzde yerel seçimler var. Daha Denizli'yi alacağız. Daha Manisa'yı, Balıkesir'i, Denizli'yi alacağız arkadaşlar!” sözleri dillerden hiç düşmedi. Peki; “Bu kurultay Büyükşehir Başkan Adaylığı Yolu’nda kimin önünü açtı? CHP Denizli Büyükşehir’i kimle, hangi isimle alabilir? Bu yazı bu hafta bu köşede, sakın kaçırmayın?
fixed-whatsapp-icon