Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

556 Yazı

EKOPOLİTİK: CHP TÜZÜK KURULTAYI'NDA DENİZLİ VARDI!

**CHP KURULTAYI’NDAN DENİZLİ MANZARALARI…



CHP’nin 4-5 Kasım 2023’de gerçekleştirilen ve “lider değiştiren” 38. Olağanüstü Kurultayı’nın anahtar teşkilatı olan “CHP Denizli Örgütü ve delegasyonu”, 20. Tüzük Kurultayı’na da damga vuran en flaş CHP il örgütü oldu. 





CHP Tüzük Kurultayı’nda Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu Kurultay Divan Başkan Yardımcılığı görevine seçilirken, CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum ise genel kurulda yaptığı konuşma ile Tüzük Kurultayı'na adeta imza attı. Kısacası; CHP'nin Sivas’ta başlayan ve Ankara’da devam eden Kurultay maratonunda Denizli teşkilatı hep vardı. Ve CHP Denizli örgütü ile delegeleri kurultayın en aktif parti teşkilatlarından biri olarak dikkat çekti.





CHP KURULTAYI'NDA DENİZLİ VARDI!
CHP 20. Tüzük Kurultayı’na Denizli adeta damga vurdu. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu; Kurultay Divan Başkanı seçilen Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’in yardımcısı olarak Divan Kurulu’nda (Başkan Yardımcısı göreviyle) yer aldı. CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum ise Tüzük Kurultayı’nda; 52. Maddenin tartışılığı bir sırada söz alarak kürsüden yaptığı konuşma ile kurultay’ın flaş ismi oldu.



CHP Denizli İl Başkanı ve Kurultay Delegesi Horzum, “92 yaşındaki Altan Öymen kurultaya geldi, 87 yaşındaki Hikmet Çetin burada, 81 yaşındaki Murat Karayalçın buraya geldi. 13 yıl peşinden koştuğumuz Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun gelmemesinden dolayı büyük üzüntü yaşıyorum! Sayın Kılıçdaroğlu Neden burada yok?” diye sordu. Ali Osman Horzum’un konuşması Kurultay Salonu’nda kısa süreli bir dalgalanma, tartışma ve hareketlik yaşanmasına yol açtı. Öte yandan Divan Kurulu Başkan Yardımcısı seçilen Büyükşehir Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu da Büyük Başkanlar; Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ile CHP Lideri Özgür Özel’le sık sık aynı karede görüntülendi.  



HORZUM; “BENİM YAPTIĞIM DOĞAL BİR SERZENİŞ!”
CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum’un Kurultay’a damga vuran “Kılıçdaroğlu çıkışı” siyasi arenada konuşulmaya devam ederken, konuyla ilgili Şifre Haber’e konuştu.



Tüzük kurultayında kürsüye çıkarak divanı selamladıktan sonra konuşmasına, eski genel başkan Kılıçdaroğlu’na yönelik demokratik ve insani bir tepki içeren cümleler sarf ettiğini belirten Horzum olayı şöyle anlattı: “Sözlerime eski genel başkanlarımızdan 92 yaşındaki Altan Öymen’in, 87 yaşındaki Hikmet Çetin’in ve 81 yaşındaki Murat Karayalçın’ın bile salonda olduğunu vurgulayarak başladım, ardından da 13 yıl peşinden koştuğum benim Sayın Genel Başkanım Kılıçdaroğlu’nun burada olmamasından üzüntü duyuyorum, dedim… Milletvekilimiz Deniz Demir bana bazı sözler sarf etti.



Divan araya girdi ve ortalık yatıştı. Birilerinin yazdığı gibi tekme tokat kavga ve küfürleşme falan olmadı. Kürsüden indikten sonra ise milletvekilimiz Deniz Demir yanıma geldi. Ve benim konuşmamı yanlış anladığını, bu nedenle tepki gösterdiğini belirti. Aramızda samimi bir diyalog gelişti, olayı tatlıya bağladık.”



ÇAVUŞOĞLU KURULTAY DİVAN KURULU BAŞKAN YARDIMCISI SEÇİLDİ!
CHP'nin 20'nci Olağanüstü Kurultayı’nın açılışını CHP Genel Başkanı Özgür Özel yaptı. Ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra delegelerin önerisiyle Divan Başkanlığı’na oy birliğiyle CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek seçildi.



Kurultay Divan Kurulu Üyelikleri için Başkan Yardımcısı olarak Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ve PM Üyesi Saniye Barut seçilirken, yazman olarak ise İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Uşak İl Başkanı Sevinç Yazgan, Kastamonu İl Başkanı Dilek İlke Karabacak, Giresun İl Başkanı Gökhan Şenyürek, Kırıkkale İl Başkanı Onur Yüksek Bozdağ, Kars İl Başkanı Onur Uludaşdemir oybirliğiyle seçildi. Kurul üyelerinin seçiminin ardından CHP 20'nci Olağanüstü Kurultayı için hazırlanan video izletildi.



CHP KURULTAYI’NDAN DENİZLİ MANZARALARI…
CHP Denizli Teşkilatları Tüzük Kurultayı’na tam kadro katıldı. İl Başkanı Ali Osman Horzum, Merkezefendi İlçe Başkanı Müjdat İlhan ve Pamukkale İlçe Başkanı Uğur Coşkun ile Kadın Kolları İl Başkanı Ayşen Kocabay, CHP Denizli Gençlik Kollarından sorumlu İl Başkan Yardımcısı Tugay Odabaşıoğlu, CHP Denizli Kurultay Delegeleri ile Milletvekili Şeref Arpacı ve Belediye Başkanları katıldı. Denizli Kurultay Heyeti Ankara’ya otobüs ile kafile halinde giderken, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan da Kurultay’ın ilgi gören isimlerinden biri oldu.Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu ise Divan Kurulu Başkan Yardımcısı seçildiği için Kurultay boyunca ağırlıklı olarak salonun yönetilmesi ile ilgilendi.



CHP’DE 3 DÖNEM KESİN KURAL
Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 20. Olağanüstü Kurultayı’nda önemli tüzük değişiklikleri kabul edildi. Artık milletvekili, belediye başkanı ve meclis üyeleri için CHP’de 3 dönem sınırı var. Genel Başkan vekalet düzeni de değiştirildi. CHP'nin gerçekleştirdiği tüzük değişikliğiyle bir kişi, en fazla üç dönem üst üste milletvekili, belediye başkanı veya belediye ve il genel meclisi üyesi olarak seçilebilecek. Bu kural, yarısı tamamlanmayan yasama dönemlerini kapsamayacak. Yerel seçimlerde de bu kural uygulanacak ve bir kişi en fazla üç dönem üst üste belediye başkanı seçilebilecek.



A TAKIMI DÜZENİ YENİLENDİ
Kurultayda yapılan diğer önemli değişiklikler arasında genel başkan vekalet düzeni bulunuyor. Buna göre, genel başkana, genel sekreter ve protokol yönetmeliğine göre belirlenen sırayla genel başkan yardımcıları vekalet edecek. Ayrıca, TBMM grup başkanı ve başkanvekilleri Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) dahil edildi.



ADAYLIK SÜRECİNDE YENİ KURALLAR
Genel başkan adayı olabilmek için kurultay üye tamsayısının en az yüzde 5’inin yazılı önerisi gerekecek ve yüzde 10’dan fazla imza toplanamayacak. Ayrıca, milletvekili adaylarının belirlenmesinde “ön seçim, örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması” gibi yöntemler kullanılacak. Bu süreçlerde parti meclisinin kararıyla merkez yoklaması uygulanabilecek.



POZİTİF AYRIMCILIK VE GENÇLİK KOTASI ORANLARI ARTTI!
Yeni tüzükle birlikte seçimlerde cinsiyet ve gençlik kotası da uygulamaya girdi. İl ve ilçe yönetim kurulları ile parti meclisi seçimlerinde yüzde 50 cinsiyet kotası, yüzde 30 gençlik kotası uygulanacak. Ayrıca, en az bir engelli adayın da yönetimlerde yer alması sağlanacak.



BU FESTİVAL ÇAL’A ÇOK YAKIŞTI!
Denizli’nin ve Türkiye’nin önemli üzüm üretim ve şarapçılık merkezlerinden Çal, bu yıl 27’ncisi düzenlenen “Çal Bağbozumu, Kültür ve Sanat Festivali” ile renkli görüntülere sahne oldu. Festival, kortej yürüyüşü, bağbozumu, pekmez kaynatma ve Grup Abdal’ın konseri ile dolu dolu bir başlangıç yaptı. Çal Bağbozumu Festivali’nin açılış korteji, ev sahibi Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ali Marım, CHP İl Yönetimi, ilçe belediye başkanları ve kalabalık bir davetli topluluğunun katılımıyla gerçekleşti. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun CHP Tüzük Kurultayı’nda görevli olması sebebiyle katılamadığı festivalde eşi Nilgün Çavuşoğlu da hazır bulundu. Festivalin kortej yürüyüşü Denizli Büyükşehir Bandosu eşliğinde yapılırken, “belediye bandolu” yürüyüş büyük ilgi çekti.



DENİZLİ’NİN FİRST LEYDİ’Sİ KAZAN BAŞINDA KEŞKEK KARIŞTIRDI!
Kortej yürüyüşü sonrası protokol üyeleri, bağbozumu ve pekmez kaynatma törenlerine katıldı. Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun eşi Nilgün Çavuşoğlu da; Başkanvekili Ali Marım, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak ve Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan ile keşkek kazanının başına geçti ve keşkek aşı karıştırdı. Mütevazi ve sıcak tavırları ile dikkat çeken Denizli’nin “first leydisi” Nilgün Çavuşoğlu festivalin bütün etkinliklerine katıldı.



MARIM; “ÇAL, ÜZÜM BAĞLARI VE ŞARAPÇILIK SEKTÖRÜ İLE İLHAM VERİCİ ÖYKÜLER YAZIYOR!”
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ali Marım festivalde yaptığı konuşmada, “27. Çal Bağbozumu Kültür ve Sanat Festivali’ni büyük bir katılım ile gerçekleştirdik. Bu coşkulu etkinlikte Çal’ın Bağcılık ve kültür sanat dolu zengin mirasını kutladık. Halkın yoğun katılımı ile gerçekleşen festivalin enerjisi, kültürel değerlerimizin ne denli güçlü olduğunu bir daha ortaya koydu. Emeği geçen herkese ve belediye başkanımız Ahmet Hakan’a teşekkür ederiz” dedi.



Başkanvekili Ali Marm Çal’da ayrıca üzüm üreticisi çiftçiler ve şarapçılık tesisi bulunan iş insanları ile de sohbet etti. Dünyaca ünlü Küp Şarapçılık’ın Yönetim Kurulu Başkanı Asım Altıntaş’ı ziyaret eden Marım, “Küp Şarapları; gelenekselden Dünya Markasına giden mühim bir başarı öyküsü yazan firmamız. Asım Altıntaş’ın başkanlığında yazılan bu hikaye son derece ilham vericiydi. Misafirperverliğinden dolayı kendisine teşekkür ederiz” şeklinde paylaşımda bulundu. Başkanvekili Marım’a eşi Sevim Marım da eşlik etti.



ÇAL’LI MUTLU, İLÇE HALKI UNUTULMAZ KONSERLERLE COŞTU!
Çal Festivali’nin ilk günü, yerel sanatçılarının performansları ve Grup Abdal’ın muhteşem konseri ile sona erdi. Katılımcılar, şarkılar eşliğinde unutulmaz anlar yaşadı ve festivalin coşkusunu doyasıya hissetti. Festivalin ikinci ve üçüncü günlerinde ise bisiklet turu, keşkek dövme etkinlikleri, satranç turnuvasının finali, üzüm yarışması ödül töreni gibi çok sayıda etkinlik düzenlendi. Ayrıca, Edip Akbayram konseri ve Melek Mosso sahne aldığı festivalde coşku ve eğlence adeta tavan yaptı. İlçe halkı yıllar sonra eğlenceye doydu.



MEHMET SELÇUK’TAN YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI  KARİKATÜRÜ!
Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı bol ödüllü karikatür sanatçısı Mehmet Selçuk Cumhuriyet Gazetesi “Ciddiyet” sayfasında yayınlanan karikatürü ile 9 Eylül’de yine sorunlarla dolu bir şekilde başlayacak yeni eğitim-öğretim yılına dikkat çekti. Karikatürde; çocuğunun eğitim masraflarını karşılayamadığı için sokak başında dilenen bir öğrenci velisi tasvir edilirken, eğitim masraflarının geçtiğimiz yıla göre yüzde 88,8 oranında arttığına yönelik bir araştırma sonucuna da vurgu yapıldı. Selçuk karikatürü ile okulların açılması ile kara kara düşünmeye başlayan milyonlarca anne-babaya da tercümanlık etmiş oldu.



DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR KARATE TAKIMI TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU!
Denizli Büyükşehir Belediyespor Karate Takımı, Türkiye Karate Federasyonu’nun Isparta’da düzenlediği Türkiye Yıldızlar Takım Karate Şampiyonası’nda büyük bir başarıyla imza attı. Ve Denizli Büyükşehir Belediyespor Erkek Kata Takımı, Türkiye Şampiyonu oldu. Isparta Işıkkent Spor Salonu’nda 5 Eylül’de başlayan ve sporcu Enes Gündaşlı anısına düzenlenen şampiyonaya Türkiye genelinden yaklaşık 700 genç karateci katıldı. Kıyasıya mücadelelerle dolu müsabakalarda Denizli Büyükşehir Belediyespor Kulübü Erkek Kata Takımı, büyük bir başarıya imza atarak Türkiye Şampiyonu oldu. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu Denizli’nin gururu Karate Takımı’nı tebrik ederek genç sporcular ile antrenörlerine başarılarının devamı dileklerini iletti.



 ‘YENİ ASIR EKOLÜ’NÜN İKİ ÖNEMLİ NEFERİNİ KAYBETTİK!
Yeni Asır Gazetesi (Dinç Bilgin’in sahibi olduğu eski haliyle) İzmir’de, Ege’de ve hatta Türkiye’de ekol sayılan bir “gazetecilik okulu” dur. Sırasıyla erken bir şekilde kaybettiğimiz Hüseyin Yoldaş ve Eren Güneş’te bu okul ve ekolün birer neferiydiler. Mustafa Kaya olarak 9 yıl çalıştığım bu kurum, Çetin Gürel’in başında olduğu Sabah Gazetesi ile 80’li yıllarda gazeteciliğe yeni bir soluk getirmiş ve efsane Genel Yayın Yönetmeni Şevket Özçelik ile de Yeni Asır her dönem Türk Basını’nın öncü ve “yenilikler lideri” olmuştur. İşte Yeni Asır’da aynı dönemlerde çalışma şansını yaşadığım iki usta gazeteciyi de son bir ay içinde kaybettik. (Üçümüz de Yeni Asır-Sabah Denizli Büro Şefliği ve Bölge Müdürlüğü yaptık) Önce Gazeteci Hüseyin Yoldaş’ı yakaladı ölüm. Ardından da Gazeteci Eren Güneş’i. Eren Güneş’in İzmir’den sonra gelen Denizli serüveni (EMSAN’la başlayıp) kurucusu olduğumuz DEHA TV ve DEHA Yirmi Gazetesi’nde sürdü. Hüseyin Yoldaş’ın Denizli’deki gazetecilik serüveni ise yine DEHA Medya Grup’tan ortağımız Emin Barıner’in Pamukkale TV’sinde devam etti. İkisinin de ışıklar yoldaşı olsun, huzur içinde uyusunlar…




 
fixed-whatsapp-icon