Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

465 Yazı

(EKOPOLİTİK) CHP’NİN DENİZLİ ZAFERİ’NDE; “ÜÇ EFSANE BAŞKAN İMZASI VAR!”

**DENİZLİ SEÇİMİ’Nİ BU “EFSANE EKİP” KAZANDI!-1



Denizli 31 Mart Pazar günü “yeni başkanlarını” seçti. Sandıktan çıkan sonuçlara göre Büyükşehir’de CHP Adayı Bülent Nuri Çavuşoğlu yüzde 48.12’lik oy yüzdesi ile CHP’nin Denizli tarihinde (çok partili dönemde) aldığı en yüksek ve rekor oyla yarışın kazananı oldu. Mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti Adayı Osman Zolan ise yüzde 38,87’lik oy oranı ile büyükşehir seçimini ikinci tamamladı ve 13 yıldır oturduğu başkanlık koltuğunu Çavuşoğlu’na devretti. 




 
MERKEZEFENDİ ÖRNEĞİ DENİZLİ’Yİ KAZANDI!
CHP Denizli’nin 15 ilçesinde, AK Parti 3 İlçesinde ve Yeniden Refah Partisi 1 ilçede seçimi önde tamamladı ve kazandı Kısacası CHP Denizli’de büyük iki ilçeden Merkezefendi’de Şeniz Doğan’la güven tazeledi, Pamukkale’de Ali Rıza Ertemur’la 10 yıldır AK Partili Başkanlarca yönetilen Denizli’nin en büyük ilçesi Pamukkale’yi aldı. Kısacası CHP Denizli’de 5 yıldır iktidarda olan “CHP’li Merkezefendi Belediyesi örneği” ile Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun öncülüğünde bütün bir kentin 20 belediyesinden 16'sını kazanarak 75 yıl sonra gelen bir rekora da imza attı. 





ÇINAR’DA TAVAS ZEYBEĞİ BU KEZ CHP’LİLERDEN!
CHP Denizli’de kazandığı bu zaferi Çınar Meydanı’nda adeta bir şenliğe ve kutlamalarla dolu bir bayrama dönüştürdü. Hani; AK Partili son Ekonomi Bakanı ve Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci’nin seçim sonrası kutlamalarında hep yaptığı bir geleneği vardır ya; “Çınar Meydanı’nda Tavas Zeybeği!”İşte bu geleneği bu kez CHP’liler devraldı. Nasıl mı? Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan Bülent Nuri Çavuşoğlu, Merkezefendi Belediye Başkanlığını alan Şeniz Doğan, Pamukkale Belediye Başkanlığını kazanan Ali Rıza Ertemur, CHP Milletvekilleri Gülizar Biçer Karaca (TBMM Başkanvekili), Şeref Arpacı ile İl Başkanı Ali Osman Horzum, Merkezefendi İlçe Başkanı Müjdat İlhan, Pamukkale İlçe Başkanı Uğur Coşkun ve de Tavas Solmazlı Efsane Başkan Ali Marım sahneye çıktılar ve hep birlikte Tavas Zeybeği oynayarak zaferi kutladılar. (Bu arada Tavas Zeybeği’ni en iyi oynayan ismin ise Şeniz Doğan olduğu gözlendi)



CHP İLE DENİZLİ’DE ARTIK HERGÜN BAYRAM VAR!
Biz bu bayramı 12 Eylül karanlığından biraz olsun sıyrılmamızı sağlayan 1989 yerel seçimlerinde kazanılan bir zafer sonrası yaşamıştık. O dönemin SHP’si ülke genelinde yaşadığı yerel seçim zaferi Denizli’ye 10 yıllık Ali Marım ve “Önce İnsan” dönemini getirmişti. Biz bu Faşist Darbeden 9 yıl sonra SHP ile aynı mutluluğu, sevinci ve iklimi  yaşmıştık.



25 YIL SONRA YİNE “ÖNCE İNSAN VAKTİ!”
CHP’nin Denizli kutlamaları gece geç saatlere kadar devam etti.  Evet, 31 Mart Zaferi’nin ardından artık Denizli'nin siyasi iklimi, dili ve politik jargonu da değişecek. Ali Marım’ın Başkanlığı devrettiği 1999 yılından bu yana tam 25 yıldır pek anılmayan ve daha çok “beton, çimento, inşaat ve asfalt” yatırımlarının gölgesinde kalan “Önce İnsan” teması ve düşüncesi artık kentte yeniden filiz verecek ve yeşillenecek.



DENİZLİ YENİDEN KÜLTÜR VE SANATIN BAŞKENTİ OLACAK!
Denizli yıllardır özlemle andığı; “Zülfü Livaneli, Edip Akbayram, Haluk Levent, Bulutsuzluk Özlemi, Selda, Onur Akın, Suavi, Grup Yorum konserlerine” yeniden kavuşacak. Denizli o ünlü “Uluslararası Amatör Tiyatrolar Şenliği, Plastik Sanatlar Kolonisi, Pamukkale Festivali” gibi kült organizasyonları ve yeniden yapılandırılacak Şehir Tiyatrosu ile Türkiye’nin “Kültür, sanat ve tiyatrolar başkenti” olacak. CHP iktidarı ile Denizli’de artık vakit “Önce İnsan, Önce Kültür Sanat ve Yaşanılası Bir Kent Vakti” olacak.



SOSYAL BELEDİYECİLİK HALK EKMEKLE BAŞLAYIP BÜTÜN DENİZLİ’YE YAYILACAK!
Yine aynı CHP Denizli İktidarı (Başta Pamukkale, Merkezefendi ve diğer 13 ilçesi ile) “üreten” bir Denizli hayalini de hayata geçirerek, “halkçı, sosyal belediyeciliği” uygulamaya sokacak. “Halk Ekmek, Halk Süt, Halk Et” kurulacak fabrika ve üretim tesisleri ile Denizli’nin tamamına yayılacak, çiftçi ve üretici kooperatiflerinin oluşturulmasına öcülük edilerek ürünlerin ilk alıcısı da yine CHP’li Belediyeler olacak.



DOĞAN’IN “İNSAN MERKEZLİ BELEDİYECİLİĞİ” VE “ERTEMUR’LA DİPTEN GELEN DALGA…”
Evet, CHP Denizli’nin “zafer” diye nitelendirdiğimiz seçim başarısının boş bir sav olmadığını da burada anlatmadan geçmemek lazım. Çünkü; Denizli’nin şehir büyüklüğündeki iki ilçesi de CHP renklerine boyandı ve CHP’li oldu. 10 yıldır AK Partili Başkanlar tarafından yönetilen Pamukkale “Dipten gelen dalga” olan Ali Rıza Ertemur’la artık CHP’li bir belediye oldu. Merkezefendi’nin ikinci kez belediye başkanı seçilen Şeniz Doğan ise yaklaşık yüzde 58 oy oranı ile CHP’nin Denizli tarihinde aldığı en yüksek oyu alarak “müthiş” bir başarı öyküsü yazdı. Doğan’ın 5 yıldır Merkezefendi’de yürüttüğü “insan merkezli belediyecilik” tüm CHP’li adaylar için adeta bir referans tema oldu ve pozitif bir enerji şeklinde bütün Denizli’ye yayıldı. 



CHP’Lİ 9 BELEDİYE BAŞKANI YÜZDE 50 REKORUNUN ÜZERİNDE OY ALDI!
Bu seçimde Denizli’nin ilçelerinde aldıkları oyların oranı yüzde 50’nin üzerine çıkan 9 CHP’li ilçe belediye başkanı var. Bunlar; Şeniz Doğan (Merkezefendi; yüzde 57,78), Ahmet Hakan (Çal yüzde 57,27), Önder Demir (Bekilli yüzde yüzde 56,72), Kadir Tatık (Tavas yüzde 52,87), Mehmet Ali Eraydın (Güney yüzde 55,92), Mehmet Ali Orpak (Buldan yüzde 53,19), Mehmet Salih Konya (Sarayköy yüzde 52,6), Erkan Hayla Kale (Kale yüzde 50,26) ve Osman Kılıç (Serinhisar yüzde 50,36) oldu.



Denizli CHP’nin kazanan 16 belediye başkanı ise şöyle; “Denizli Büyükşehir; CHP Bülent Nuri Çavuşoğlu, Merkezefendi; CHP Şeniz Doğan, Pamukkale: CHP Ali Rıza Ertemur Acıpayam: CHP’li Levent Yıldırım, Bekilli; CHP Önder Demir, Bozkurt: CHP Birsen Çelik, Buldan :CHP’den Mehmet Ali Orpak, Çal: CHP’den Ahmet Hakan, Çardak : CHP Ali Altıner,  Çivril; CHP’den Semih Dere, Güney: CHP’den Mehmet Ali Eraydın, Honaz; CHP Yüksel Kepenek, Kale: CHP Erkan Hayla, Sarayköy: CHP Mehmet Salih Konya, Serinhisar : CHP Osman Kılıç ve Tavas: CHP Kadir Tatık.”



DOĞAN, REKOR KIRDI, DENİZLİ'NİN EN YÜKSEK OY ORANINA ULAŞTI!
Denizli'de Cumhuriyet Halk Partisi en yüksek oy oranına Merkezefendi'de ulaştı. 2019 seçimlerinde yüzde 52,4 oranında oy alarak başkan seçilen Şeniz Doğan, 115 bin 311 oy alıp yüzde 57,78 orana ulaşarak yeniden seçildi. AK Parti adayı Ekrem Başer ise, yüzde 32,2'da kaldı. Merkezefendi'de 657 sandıkta 253 bin 488 seçmen sandık başına gitti. 2019 yerel seçimlerini kazanarak 5 yıldan bu yana başkanlık görevini yürüten CHP adayı Şeniz Doğan, Denizli'de partisinin en yüksek oyunu alarak yeniden seçildi.



DOĞAN EN YAKIN RAKİBİNDEN YÜZDE 25,5 ÖNDE
Merkezefendi'de 206 bin 353 seçmen oy kullandı, oyların 199 bin 555'i geçerli sayıldı. CHP adayı Şeniz Doğan 115 bin 311 oyla yüzde 57,78'lik bir orana ulaşarak yeniden seçildi. Seçim sürecinin son döneminde hakkında yürütülen karalama kampanyasına rağmen Doğan, en yakın rakibi AK Parti adayı Ekrem Başer'e yüzde 25,5 fark atmayı başardı. Başer, 64 bin 269 oy alarak yüzde 32,2'de kaldı.



PAMUKKALE’DE İLK KEZ CHP’Lİ BAŞKAN DÖNEMİ
Denizli’nin 2014 yılında büyükşehir olmasıyla kurulan merkez ilçelerden bir il nüfusuna sahip (350 bin) Pamukkale’de seçimleri CHP ilk kez eski vekil ve il başkanlarından Ali Rıza Ertemur ile kazandı. 10 yıldır AK Partili başkanlar tarafından yönetilen Pamukkale’de CHP adayı Ali Rıza Ertemur, yüzde 45,91 oranında oyla başkan seçildi. Cumhur İttifakı adayı Halil Pekdemir, yüzde 29,8’de kaldı. Pamukkale ilçesinde 252 bin 387 seçmenden 201 bin 52’si oy kullandı, oyların 190 bin 658’i geçerli sayıldı. Ertemur, 87 bin 547 oyla yüzde 45,91 oranına ulaşarak başkan seçildi. En yakın rakibi Cumhur İttifakı’nın AK Partili adayı Halil Pekdemir, 56 bin 286 oy alarak yüzde 29,8 oranına ulaştı.



CHP’NİN DENİZLİ ZAFERİ’NDE BU 3 EFSANE BAŞKANIN İMZASI VAR!
CHP Denizli’nin bir “Efsane Belediye Başkanı” vardı. Tabii ki bu isim Denizli’de 10 yıl Belediye Başkanlığı yapmış Ali Marım’dan başkası değildi. CHP’nin ağır topu ve eski PM üyelerinden Marım işte farkını bu seçimde de tam anlamıyla ortaya koydu. (Bu arada CHP Lideri Özgür Özel’in Çavuşoğlu’na ‘Adayımız sen ol!’ dediğinde izin isteyip kimi aradığını da bu dizi yazımızda bulacaksınız) Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Nuri Çavuşoğlu; bütün seçim çalışması süreci boyunca Ali Marım’ı yanından hiç ayırmadı. Kürsüye, sahneye, mitinge her yere onunla çıktı.  Ve İl Başkanlığı’ndan, CHP PM Üyeliğine ve oradan da Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na giden yolda, yani CHP’deki 15-20 yıllık politik başarı öyküsünde; “efsane başkanlardan” ikincisi de Bülent Nuri Çavuşoğlu oldu. Evet, şimdi geliyoruz CHP Denizli’nin “efsane başkanlarından” üçüncüsüne… Daha doğrusu “efsane il başkanı” isme yani Ali Osman Horzum’a. En sancılı dönemlerinde CHP’nin ve CHP Denizli’nin ilçe ve İl Başkanlıklarını üstlenen ve büyük bir cesaterle  “değişim hareketine” omuz veren Horzum CHP’li 16 Belediye Başkanı ile “Denizli tarihinin en önemli ve büyük başarısına” imza atan bir politik aktör ve il başkanı oldu. (Detaylar Yarın bu köşede…)

YARIN; DENİZLİ SEÇİMİ’Nİ BU “EFSANE EKİP” KAZANDI!-2

fixed-whatsapp-icon