Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

554 Yazı

EKOPOLİTİK: ÇEVRECİ-SOLCU MEMURUN 15 YILLIK SALON HAPSİ SONA ERDİ!

**ÇAVUŞOĞLU'NDAN TAM İSABET BİR ATAMA DAHA!

**“ÖZEL-HORZUM KOLKOLA, OMUZ OMUZA!”


“Yaklaşık 15 yıldır Turan Bahadır Sergi Salonu Sorumlusu olarak görev yapan 30 yıllık belediye çalışanı, fotoğraf sanatçısı Zeki Akakça; Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na Turizm ve Tanıtım Şube Müdürü olarak atandı. İstifa eden Samet Başer’in yerine atanan Akakça 2 Eylül Pazartesi günü yeni görevine başlayacak. 31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini devralan Bülent Nuri Çavuşoğlu, kadrolarını şekillendirmeye devam ediyor. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde Turizm ve Tanıtım Şube Müdürü olarak görev yapan Samet Başer, görevinden istifa etti. Başer’in istifasının ardından 1994 yılından bu yana belediyede, 2009 yılından bu yana da Turan Bahadır Sergi Salonu’nda sorumlu olarak görev yapan Zeki Akakça, Turizm ve Tanıtım Şube Müdürü olarak görevlendirildi…”



Evet, yukarıdaki bu alıntı “Akakça Büyükşehir’de Müdür Oldu!” başlığı ile Denizli basın yayın organlarında haber olan bir metinden alıntı. Ancak kentte herkesin “fotoğraf sanatçısı ve gezgin Zeki” unvanı ile tanıdığı Zeki Akakça’nın defalarca yazılmayı hak eden çarpıcı bir öyküsü var. Ve biz bu hikayeyi atlamayalım istedik. 



DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇARPICI BİR ÖYKÜ; “SOLCU MEMUR 15 YILDIR ‘SALON HAPSİ’NDE!”
Zeki Akakça… Denizli’de herkes onu “fotoğraf sanatçısı ve gezgin Zeki” ünvanı ile tanır. Oysa o 1994 yılından bu yana, yani “tam 30 yıldır” yerel yönetimlerde ve belediyelerde görev yapan bir isimdir. 1994-1997 yılları arasında Beyağaç Belediyesi’nin, 1997’nin Eylül ayından itibaren de Denizli Belediyesi’nin (ve Büyükşehir’in) bir çalışanıdır. Denizli Belediyesi’nde sırasıyla; Türk- Alman Ortaklığı ile yapılan “Katı Atık Yönetim Projesi” yöneticiliği, Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü (Ali Marım Dönemi), Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü (Ali Aygören Dönemi) yapan Zeki Akakça; Denizli Belediyesi’nin sağ iktidarlar dönemlerinde Su Abone Şefliği’ne sürgün edilen bir memur.



CHP’DEN BAŞKAN ADAYI OLDU VE KARA LİSTEYE GİRDİ!
Zeki Akakça’nın “sürgünler ve salon hapsi” dönemleri asıl 2009 Yerel Seçimleri sonrası başladı. Bu yerel seçimlerde CHP’den Beyağaç Belediye Başkanlığına aday olan Zeki Akakça seçimi kazanamayınca yasa gereği Denizli Belediyesine memur olarak geri döndü. 2009 Mayıs ayından bu yana yani 15 yıldan fazla bir zamandır Denizli Büyükşehir Belediyesi  Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na bağlı “Turan Bahadır Sergi Salon” unda “yetkisiz sorumlu” bir memur olarak çalışan Akakça, tüm önemli özelliklerine rağmen AK Partili 20 yıl boyunca hep kıyı köşe görevlerde tutuldu. O Sergi Salonu’nun tek çalışanı ve her şeyi idi. Bütün işi salonu sabahtan açmak, sergiler için kayıt kabulleri almak, randevuları ayarlamak, sergi hazırlıklarında sergi sahiplerine yardımcı olmak ve mesai bitimi salonu kapatmaktı.  



YETKİSİZ SORUMLU
Zeki Akakça belediyedeki resmi görevleri dışında bir çok dernek ve STK’da üstlendiği görevlerle dikkat çeken bir isim. Sivil toplum örgütlerinde, kurucu, yönetici, yönetim kurulu üyesi ve gönüllü olarak çalışan ve çalışmaya devam eden Akakça adeta bir “STK Man” özelliği ile anılır. Öğrencilik yılları; Beyağaç, Köyceğiz/Muğla ve Denizli de geçen Zeki Akakça Beyağaç’ın Eskere olduğu dönemlerin de tanığı bir isimdir. Ve bu saydığımız yerler (başta Kartal Göl ve Eren Günü Şenlikleri) onun için birer doğal fotoğraf stüdyosudur. “TEMA Vakfı Denizli İl Temsilciliği, dışında üye olduğu ve bazılarının yöneticiliklerini de yaptığı “DELSAD (Denizli El Sanatları Derneği ), Denizli Kent Müzesi Girişimcileri Derneği, Denizli  Gazeteciler Cemiyeti, Denizli Sanat Sevenler Derneği, Beyağaç Belediye Spor Kulübü, DEFSAD (Denizli Fotoğraf Sanatı Derneği), DENFOT (Denizli Fotoğraf Derneği), LAFOT (Laodikya Fotoğraf Topluluğu), ADD (Atatürkçü Düşünce derneği), ÇYDD ve Tüm Yerel Sen” bunlardan bazıları olan STK’lardır.


:
ÇEVRECİ SOLCU MEMUR 15 YILDIR 'SALON HAPSİ'NDE!
Yerel gazete, dergi ve benzeri yayınlar ile Denizli Valiliği ve Denizli Belediyesince çıkartılan dergilerde fotoğraf ve yazıları yayınlanan Zeki Akakça farklı internet gazetelerinde uzun süreli “gezi ve  inceleme dizi yazılar da” yazdı. (Bu arada Akakça’nın ilk köşe yazısını DEHA’da 1997’de M. Kaya redaksiyonu ve sunum yazısı ile yayınladığımızı dün gibi hatırlarım) Yerel televizyon kanallarına gezi-doğa-kültür ağırlıklı programlar yaptı. Halen internet gazetesi ve bir televizyon kanallarında programları ve yazıları yayınlanmaktadır. Bazı ulusal televizyon kanalları için Denizli ve çevresini kapsayan doğa, çevre, sosyal ve kültürel konularda yerel danışmanlıklar, rehberlikler de yaptı ve halen yapıyor. Uzun zamandır fotoğraf alanında çalışan Zeki Akakça “yerel yönetim bürokrasisi ve çalışma tarzını” bilen bir isimdir. Bu alandaki yazı tarzı; “doğa-insan-çevre” üçlemesinden oluşan Akakça halen “Laodikya Fotoğraf Topluluğu” (LAFOT) ile Laodikya Gezi ve Yürüyüş Grubu’nun da yöneticiliğini yapıyor. Fotoğraf sanatı üzerine farklı kurum ve kuruluşlarda eğitimler,/kurslar veren, sunum-söyleşiler yapan Zeki Akakça; bugüne kadar yurt içinde ve yurt dışında 15 kişisel fotoğraf sergisi açan, yine yurt içi ve dışında 100 civarında karma sergiye katılan bir isim. 



"O’ YILLARDIR BELEDİYE İÇİNDE SÜRGÜNDEYDİ!"
Evet, yukarıda özgeçmişini özetlediğimiz Zeki Akakça yaklaşık 30 yıllık bir devlet memuru belediyeci. Kısacası 15 yılI aşkın bir zamandır da, belediye içinde sürgünde bir solcu ve sosyal demokrat memurdu. Adeta "Belediyenin kürek mahkumu" gibi bir isimdi. Niye mi? Çünkü o memurluk hayatının yarısını yani 15 yılını Denizli Turan Bahadır Sergi Salonu’nun tek kişilik kadronun (o da kendisi) sorumlusu, daha doğrusu “yetkisiz sorumlu personeli” olarak geçirdi de ondan!



KÜREK DEĞİL, “KÜLTÜR- SANAT SÜRGÜNÜ!"
“Kendime bir koza ördüm adeta o salonda ve mutlu olmaya çalıştım. Kelebek gibi işte…” diyen Zeki Akakça için “Belediyede Sürgün Belediyeci ve Kürek Değil, Kültür- Sanat Sürgünü!" diyenlerin sayısı da bir hayli fazlaydı. Biz de; adı bir ara Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı için de geçen 35 yıllık gazeteci-fotoğrafçı devlet memuru arkadaşımız Zeki Akakça için “Solcu memur 15 yıldır salon hapsinde!” başlığını atmaktan kendimizi alamamıştık. Ne diyelim? Yazımızı “Bu sürgün Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu dönemiyle birlikte büyük olasılıkla artık sona erecektir!” diye bitirmiştik.



BAŞKAN ÇAVUŞOĞLU’NDAN TAM İSABET BİR ATAMA DAHA!
İşte bu dileğimiz Başkan Çavuşoğlu’nun 5. ayında gerçekleşti. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu bu “Solcu ve İlerici Memurunu” liyakata dayalı bir karar vererek adeta 15 yıllık salon hapsinden azat etti. Ve uzman olduğu bir alanda Şube Müdürü yaptı. Ne diyelim? “Kritik ve önemli noktalara yaptığı isabetli atamalarla dikkat çeken Başkan Çavuşoğlu'ndan tam isabet bir atama daha geldi! Alkışlar Bülent Nuri Çavuşoğlu’na…”



ÖZEL’İN MANİSA ÇİFTÇİ MİTİNGİNDE TAM KADRO CHP DENİZLİ VARDI!
Üreticilerin ve çeşitli toplum kesimlerinin sesini duyurmak için farklı illerde mitingler düzenleyen CHP, bir mitingde Manisa’nın Turgutlu ilçesinde gerçekleştirdi. Turgutlu’daki Çiftçi Mitingi büyük bir katılımla adeta “tarladan, kırsal kesimden yükselen bir isyan” oldu. Mitinge CHP Denizli örgütleri ile çiftçiler de destek verdi. İl Başkanı Ali Osman Horzum ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ve 10 ilçe belediye başkanı ile mitingde hazır bulundu. Toplumun farklı kesimlerinin sorunlarına dikkat çekmek ve seslerini duyurmak için tematik mitingler düzenleyen CHP, emeklilerin sorunları için Ankara’da, eğitimcilerin sorunlarını dile getirmek için de İstanbul’da miting yaptı.



CHP DENİZLİ’DE “TEKSTİL MİTİNGİ” YAPABİLİR!
CHP ayrıca, Rize’de çay üreticilerinin sorunlarına dikkat çekmek için Çay Mitingi, hububat fiyatlarının düşük açıklanmasına tepki göstermek için Tekirdağ - Hayrabolu’da Buğday Mitingi, Ordu'da Fındık Mitingi ve Gaziantep'te Fıstık Mitingi düzenleyerek üreticilerin sorunlarını gündeme getirmişti. CHP Ayrıca Gebze’de büyük bir de Emek Mitingi düzenledi.



CHP son olarak da Manisa’nın Turgutlu ilçesinde Çiftçi Mitingi düzenledi. Yoğun katılımla gerçekleşen miting kalabalık bir katılımla ve renkli görüntülerle Koza Pazar Yeri'nde yapıldı. Genel Başkanı Özgür Özel mitingde yaptığı konuşma ile, çiftçinin, üreticinin ve kırsal kesimin sorunlarını yakıcı bir şekilde anlattı. CHP Lideri Özel, “Emekli, emekçi, asgari ücretli ve çiftçide artık bıçak kemiğe dayandı. 85 milyon artık yeter, bu iktidarı istemiyoruz, diyor” dedi. Ayrıca CHP’nin tematik mitinglerine Denizli’de yapılacak bir “Tekstil Mitingi’nin” de eklenebileceği belirtildi.



“ÖZEL-HORZUM KOLKOLA, OMUZ OMUZA!”
Öte yandan miting için erkenden Manisa’da hazır bulunan CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum CHP Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçi, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper ve CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan ile Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’i ziyaret etti.



Miting için Turgutlu’ya gelen Başkan Çavuşoğlu ve ilçe belediye başkanları ile Denizli kafilesini de karşılayan Horzum CHP Lideri Özgür Özel’le verdiği samimi görüntülerle de dikkat çekti. (Bu arada Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik de eczacı meslektaşı Genel Başkanı Özel ile bir araya geldi ve fotoğraf çektirdi) Özel; İl Başkanı Ali Osman Horzum ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun kollarına girerek adeta “haydi omuz omuza mitinge” yürüyüşü yaptı. CHP Genel Başkanı Özel İl Başkanı Horzum’u Çine^de yapılan Suavi Konseri Dayanışmasına da götürdü. 
 
fixed-whatsapp-icon