Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

558 Yazı

(EKOPOLİTİK) BÜYÜKŞEHİR’İN BORCUNUN YARISI DÜNYA BANKASI’NA!

**TÜRKİYE 35 MİLYAR ALDI, DENİZLİ 160 MİLYON EURO BORÇLU!

**BUGÜN 11 MİLYAR 130 MİLYON LİRA TUTARINDAKİ BORÇ İLE DENİZLİ’DE NELER YAPILABİLİR?




Dünya Bankası’nın 2028 yılına kadar Türkiye’ye vereceği kredi miktarını 18 milyar dolar daha artırarak 35 milyar dolara yükseltmesi tartışılmaya devam ediyor. Bu arada son bir haftadır kent gündeminin baş köşesinde yer alan ve Çınar Meydanı’ndaki belediye hizmet binasının ön cephesine asılan Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin “dev borcu” 11 milyar 130 milyon liranın yarısının da Dünya Bankası’na (The World Bank) olan 160 Milyon Euro’luk (5 milyar 600 milyon lira) kredi borcu olduğu ortaya çıktı. Afişteki bilançonun en önemli bölümlerini; GES Projesi için “bir devlet bankasından alınan” değişken faizli 2 milyar liralık kredi oluştururken (Bu kredinin bugün ödenmekte olan faizi aylık 100 milyon lira!), Dünya Bankası’na olan Kredi Borcu da diğer önemli yarısını oluşturuyor.  



NEREDE KALDI TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE?
Türkiye için önemli bir ekonomi haberini burada kamuoyuna yansıyan şeklinin biraz dışında (bardağın boş tarafı ile birlikte) verelim istedik. Konu; “Türkiye’nin Dünya Bankası’ndan alacağı 35 Milyar Dolarlık destek kredisi. “Dünya Bankası’nın 2028 yılına kadar Türkiye’ye vereceği 17 milyar dolarlık kredi miktarına ilaveten 18 milyar dolarlık finansman daha sağlanması tartışmaları da beraberinde getirdi. Toplam 35 milyar doları bulan kredi miktarının Türkiye’ye hangi şartlarda verileceğine ilişkin tanınmış ekonomist Osman Ünsal’dan bir paylaşım geldi. Yani; Osman Ünsal, sosyal medya hesabından söz konusu kredinin şartlarını duyurdu. Ünsal’ın paylaşımına göre Dünya Bankası toplam 35 milyar dolarlık krediyi şu şartlarda Türkiye’ye verecek:  



 DÜNYA BANKASI’NIN KREDİ ŞARTLARI
1-İklim değişikliğine karşı alınacak önlemler..(karbon ayak izi, karbon vergisi, yeşil dönüşüm)
2-Gıda güvencesi ve iklime uygun tarımın teşvik edilmesi.. (Hibrit gıda, endüstriyel tarım, yapay et ve gıdanın yaygınlaşması.
3-Kadınlar, gençler ve kırılgan gruplar (LGBT) için şartların iyileştirilmesi. (İstanbul Sözleşmesi, LBGT ve  aileyi yıkan kanunları uygulamaya devam)
4-Dijital teknoloji altyapısının hızlandırılması (Dijital Diktatörlük, dijital para, sosyal kredi sistemi)
5-İklime dirençli kentleşmenin hızlandırılması.(Rezerv alan, 15 dakikalık şehirler, mülkiyetsizlik)
6-Türkiye ekonomisinin küresel değerler zincirine entegre edilmesi. (DSÖ, FAO, HABİTAT, UNİCEF gibi kurumlara biat edilmesi)
7-Yeni vergiler ve yeni entegrasyon..
‘Dünya Bankası'ndan kredi aldık’ diye sevinenlerin paylaşımını iyi okuması gerektiğini vurgulayan Ünsal, “Umarım tehlikenin boyutunu anlarsınız” yorumunda da bulundu.



DÜNYA BANKASI KREDİSİYLE IMF’DEN ALINACAK PARA ARASINDA NE FARK VARDIR?
“DB, kamu kesiminin yatırım projelerine veya kamu kesiminin sektörel yeniden yapılanma programlarına kredi verir. Proje kredileri için örnek olarak liman yapımı projeleri, atık tesisi projeleri, depreme maruz kalan bölgelere altyapı yapım projeleri vb. verilebilir. Program kredilerine örnek olarak da sağlık sektörü iyileştirme programı kredisi, mali sektör yeniden yapılandırma programı kredisi gibi örnekler verilebilir. DB, son yıllarda ağırlıklı olarak iklim ve çevre projelerine kredi vermektedir.
IMF’in vereceği destekler (IMF, bir banka gibi düşünülmediği için verdiği paralara kredi yerine destek gibi ifadeler kullanılıyor) proje ile bağlantılı değildir. IMF, ödemeler dengesinin finansmanı amacıyla destek verir. O nedenle de alınan paranın belirli bir proje için harcanması söz konusu değildir, DB kredisine göre daha rahat ve geniş bir kullanım alanı vardır.” (Ekonomist Mahfi Eğilmez)


 
TÜRKİYE 35 MİLYAR ALDI, DENİZLİ 160 MİLYON EURO BORÇLU!
Öte yandan aynı Dünya Bankası’na (The World Bank) Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin kredi borcu ise 160 Milyon Euro. Yani; 5 Milyar 600 Milyon lira. Kısacası Denizli Büyükşehir’in önceki belediyeden devralınan 11,130 milyarlık devasa borcunun yaklaşık yüzde 50’si Dünya Bankası’na olan kredi borcu. Denizli Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının ön cephesine asılan afişte Belediye Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (DESKİ) toplam borcunun 6 milyar 326 milyon 925 bin lira olduğu açıklanmıştı. Bu borcun 159 milyon 973 bin Euro'sunun yüzde 6 faizle alınan Dünya Bankası kredisi olduğu, bu tutarın Türk Lirası cinsinden ise 5 milyar 559 milyon 290 bin lira olduğu belirtildi. (geçen haftaki kura göre!) Afişte ayrıca DESKİ'nin İller Bankası'na 273 milyon 695 bin lira borcu olduğu, diğer borçları toplamının ise 493 milyon 940 bin lira   olduğu ifade edildi.



ÇAVUŞOĞLU BANKALARLA ÜST DÜZEY GÖRÜŞME YAPACAK!
Bu arada bir yandan kurumdaki mali sistemle ilgili yolsuzlukların peşine düşen ve karşılaştığı “borç sarmalı, kayıt dışı tablolarla” ilgili çözüm arayışlarını sürdüren Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun önümüzdeki hafta borçlu olunan Bankaların Genel Müdürleri ile birebir görüşmeler yapacağı da bildirildi. (Özellikle de GES Projesi için alınan değişken faizli kredi için) Öte yandan büyükşehir belediyesinin kritik ve önemli bilgisayar (bilişim) sistemlerinde derin araştırma ve “ortadan kaldırılan bilgi ve dokümanları geri çağırma” çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüğü kaydedildi.



BOZBAŞ; DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR’İN ŞANSI OLDU!
 Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği’ne atanan “Kamu ve Yerel Yönetimler Maliyesi Uzmanı” Bülent Bozbaş’ın, belediyenin mali tablolarını hızla toparladığı ve zaman kaybını ortadan kaldırdığı ifade edildi. Aydın Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Bozbaş uzun bir dönem de Aydın Büyükşehir Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun Mali Hizmetlerden Sorumlu Daire Başkanı olarak görev yapmıştı. Afyon Başmakçı doğumlu Bozbaş, üstlendiği bu görevle 20 yıldır AK Partili Başkanlar tarafından yönetilen Denizli Belediyesi’nin yeni dönemi için bir “şans” olduğu da gelen yorumlar
arasında yer aldı.



BUGÜN 11 MİLYAR 130 MİLYON LİRA TUTARINDAKİ BORÇ İLE NELER YAPILABİLİR?
1-Denizli'deki bütün su abonelerine (300 bin abone) 12 yıl boyunca içme suyu “ücretsiz” olarak verilebilir.
2-FİFA Standartları’nda 40’ar bin seyirci kapasiteli 5 adet yeni şehir stadyumu yapılır.
3-6 yıl boyunca Günde 1 milyon ekmek ücretsiz olarak halka dağıtılabilir.
4-1 ile 5 yaş arasındaki 100 bin çocuğa, 15 yıl boyunca her gün ücretsiz 1 litre süt dağıtılabilir.
5-100 bin öğrenciye 5 yıl ücretsiz okul yemeği verilebilir.
6-50 bin tek maaşlı emekli ailesine 5 yıl boyunca ayda 4 bin lira ikramiye verilir.
7-1000 (bin) adet okul ve kreş yani; 12 bin derslik yapılabilir.
8-200 bin öğrenciye ayda 1000 (bin) liradan 5 yıl karşılıksız burs verilir..
9-12 bin adet 1+1 sosyal konut yapılır.
10-Günde 80 bin muhtaç aileye 5 yıl boyunca her gün ücretsiz yemek dağıtımı yapılır.
11-50 yeni şehirlerarası otobüs terminali yapılır.
12-1500 yeni park ve yeşil alan yapılabilir.
13-3 bin km asfalt yol yapılabilir.
14-120 adet yeni arıtma tesisi yapılabilir. (Her 5 mahalle için bir arıtma tesisi)
15-11'er km'lik 2 adet hafif raylı sistem yapılıp devreye sokulabilir.



fixed-whatsapp-icon