Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

567 Yazı

EKOPOLİTİK: BUNUN ADI BAŞKAN KARDEŞLİĞİ

“ALGI İÇERİKLİ KAMPANYALARLA ‘50 YILLAR’ KARIŞTI!”

 **MANSUR YAVAŞ; “13 BÜYÜKŞEHİRDE HEPİMİZ GÖREVİ BIRAKIRIZ!”




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında başlatılan hukuksal süreç için ülkenin dört bir yanından belediye başkanları “destek ve dayanışma mesajları” vererek olayı tam anlamıyla bir “Başkan Kardeşliği” kampanyasına dönüştürdü. İmamoğlu’na destek için Anadolu’dan ilk yükselen ses ise Denizli’den gelmişti.



10 gün önce Denizli’de ilk Halkın Sofrası Kent Lokantası’nı açan Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu açılış konuşmasının büyük bölümünü Ekrem İmamoğlu’na ayırmış ve açılış yoğun bir katılımla adeta “İmamoğlu ile dayanışma ve destek gösterisine” dönüşmüştü. Ve Başkan Çavuşoğlu, Denizli’den İmamoğlu’na; “Başkanım yalnız değilsiniz!” mesajı göndermişti. İşte bundan bir gün sonra Ekrem İmamoğlu için bir önemli mesaj da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'tan geldi. Yavaş; “Gerekirse hepimiz 13 Büyükşehir Belediye Başkanı görevi bırakırız” dedi.  



BUNUN ADI BAŞKAN KARDEŞLİĞİ
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine “ahmak” dediği iddiasıyla açılan davada siyasi yasak cezasının istinaf mahkemesinde onaylanacağı tartışmaları sürüyor. CHP kurmayları geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yaptıkları toplantıyla neler yapılabileceğini masaya yatırdı. Öncelikle Yargıtay’da temyize giderek hukuki yollara başvurulacağı açıklanmıştı. Ancak siyasi hamle seçenekleri arasında erken seçim baskısı ve Anadolu’yu dolaşarak kamuoyu yaratılması gibi bazı hamleler üzerinde duruluyor. İmamoğlu’nun erkenden cumhurbaşkanı adayı ilan edilmesinin ise üzerinde çok durulan bir seçenek olmadığı gelen haberler arasında.



CHP’li belediye başkanları art arda Ekrem İmamoğlu’na destek açıklamalarını sürdürürken, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, bir kütüphane açılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yavaş, "Biz asla birbirimizi karalamak gibi bir olayın içerisine giremeyiz. Çünkü biz daha önce de büyükşehir belediye başkanları olarak kendi aramızda konuştuğumuzda; bu tür davalar açıldığında eğer iktidar bu şekilde davranırsa gerekirse hepimiz görevi bırakıp dünyaya mesaj vereceğimizi sözünü verdik” dedi.



50 YILLIK PROTOKOL, 50 YIL KULLANIM ÖMRÜ VE “50 YIL SU SORUNU YOK!” KAMPANYASI VE…
Bu köşede yer alan “Osman Zolan’ın yanlış hesabı Bülent Nuri Çavuşoğlu’ndan döndü!” yazımız üzerine telefonla arayan Denizli Büyükşehir Belediyesi önceki dönem belediye başkanı Osman Zolan;”Kentte su kesintileri başlayabilir ve kuraklık tehlikesi kapıda” uyarılarının göbeğindeki Akbaş Barajı ile ilgili açıklamalar yaptı. Denizli’nin su sisteminin DSİ ile yapılan 50 yıllık protokol gereği 12 ayın 4 ayı Akbaş Barajı'ndan, geri kalan 8 ayı ise Honaz Pınarbaşı kaynağından su alınması şeklinde planlandığını belirteren Zolan, "Akbaş Barajı, aşırı sıcak ve kurak yaz döneminde diğer su kaynaklarımızın azalmasına rağmen görevini ziyadesiyle yapmış ve Denizli'mizi susuz bırakmamıştır" iddiasında bulundu. Osman Zolan ayrıca konuyla ilgili sosyal medya hesaplarından da bir açıklama paylaştı. Denizli’yi besleyen su sisteminin; “Akbaş Barajı, Honaz Pınarbaşı Kaynakları, Arıtma Tesisi, 70 kilometrelik çelik iletim hatları ve 6 büyük su deposu” ile 50 yıl hizmet ömrüne sahip (ve başkanlığı döneminde en önem verdiği proje) büyük bir sistem olduğunu söyleyen eski Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ortada bir yanlış hesap olmadığını kaydetti. Ve, “Biz Akbaş Barajını anlatırken 50 yıl için depolanan sudan değil, kullanım ömrü 50 yıl olan bir sistemden söz ettik” dedi.



ZOLAN; “AKBAŞ BARAJI GÖREVİNİ ZİYADESİ İLE YAPTI!”
Zolan’ın sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklama ise şöyle; "Sevgili hemşehrilerim, Şehrimiz açısından hayati önem taşıyan Akbaş Barajı ve Honaz ilçemizdeki Pınarbaşı kaynağı hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum. Denizlimizin gelecek yılları açısından büyük önem taşıyan Akbaş Barajı ile Pınarbaşı Kaynağı'nın devreye girmesinin ardından ardından şehrimizdeki içme suyu potansiyeli 2.000 lt/sn'den 3.000 lt/sn'ye çıktı. Yani %50 arttı. DSİ ile yaptığımız protokol gereği bu proje, 12 ayın 4 ayı Akbaş Barajı'ndan geri kalan 8 ayı ise Honaz Pınarbaşı kaynağından su alınması  şeklinde planlandı. Bu sistem en az 50 yıl hizmet verecek şekilde planlandı. Bu plana göre; 4 aylık yaz döneminde (Haziran-Eylül ayları arasında) Akbaş Barajı'ndan alınan su, iletim hatları ile arıtma tesisine getirilmekte burada arıtıldıktan sonra içme suyu şebekesine verilmektedir. Bu dönemde Pınarbaşı kaynağının tamamı sulama suyu için çiftçilerimiz tarafından kullanılmaktadır. 12 ayın geri kalan 8 aylık (Ekim-Mayıs ayları arasında) döneminde ise Honaz Pınarbaşı kaynağından alınan suyumuz, iletim hatları ile arıtma tesisine getirilmekte ve burada arıtılan su içme suyu şebekesine verilmektedir. Bugünkü geldiğimiz aşamada Akbaş Barajı, aşırı sıcak ve kurak yaz döneminde diğer su kaynaklarımızın azalmasına rağmen görevini ziyadesiyle yapmış ve Denizli’mizi susuz bırakmamıştır.”



ESKİ BAŞKAN ZOLAN DA SU TASARRUFU ÇAĞRISI YAPTI!
Osman Zolan açıklamasının devamında şunları paylaştı; “Ekim ayından itibaren Akbaş Barajı bu görevi Honaz Pınarbaşı (Göz) kaynağına devretmiş olup, önümüzdeki 8 ay boyunca barajdan su alınmayıp sadece su biriktirecektir. Dolayısıyla önümüzdeki yaz dönemine kadar barajdan değil, Honaz Pınarbaşı (Göz) kaynağından su alınacaktır. Bu kaynağın potansiyeli, Denizli’mizin su ihtiyacı açısından ziyadesiyle yeterlidir. Pınarbaşı Kaynağı önümüzdeki yaz döneminde ise tekrar görevi Akbaş Baraj'na devredecektir. Geçen yıl ve önceki yılda da bu şekilde hareket edilmiş ve su konusunda şehrimizde hiçbir sorun yaşanmamıştır. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da sizlerin su tasarrufuna öncelik vereceğinize yürekten inanıyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”



“ALGI İÇERİKLİ KAMPANYALARLA ‘50 YILLAR’ KARIŞTI!”
Evet, DSİ ile 50 yıllık protokol, 50 yıl kullanım ömrü ve Akbaş Barajı’nın 2022’de devreye alınması sonrası yapılan “50 yıl su sorunu yok!” şeklindeki algı içerikli kampanyalarla sistemle ilgili “50 Yıllar” adeta arapsaçına döndü ve karıştı. Kısacası bu barajı asıl Devlet Su İşleri (DSİ) yaptı. 50 yıl adlandırması ise işin “reklam ve propagandası” oldu. (Kısacası bu kez şeyhi müritler değil, “Denizli’de 50 yıl su sorunu yok!” kampanyasını çok iyi bilen gazeteciler uçurdu.



“NE YAPMALIYIZ? TASARRUF! NE ZAMAN YAPMALIYIZ? HEMEN ŞİMDİ!” 
Bu arada CHP’li yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu da konuyla ilgili zaten öyle eleştirel bir açıklama da yapmamıştı. Sadece DESKİ Genel Müdürü Egemen Emre Beşli ile birlikte Akbaş Barajı’na gidip incelemelerde bulundu. Ve Denizli halkını su tasarrufu yapmaya çağırdı. Özetle şimdi ne olursa olsun musluklarımızdan akan suyu “tasarruflu” kullanma zamanı. Küresel ısınma pek öyle “jeolojik devirler” gibi milyonlarca yıl sonrasını etkileyecek bir tehlike değil. Kuraklık ve doğal afetler her an kapıda... “Ne yapmalıyız? Tasarruf! Ne zaman yapmalıyız? Hemen şimdi!” 



İLKLER’İN BAŞKANI ŞENİZ DOĞAN ŞİMDİ DE “HALK ET’LE HUZURLARINIZDA!”
Denizli’yi ilkler olan “Halk Süt ve Halk Ekmek” ile tanıştıran CHP’li Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, şimdi de ilçe halkını yine bir ilkle tanıştırıyor. Merkezefendi Belediyesi’nin açtığı Halk Et mağazasında satışlar başladı. Emekli Kart’a sahip emeklilere ise et satışlarında yüzde 20 indirim uygulanacak. Merkezefendi Belediyesi, Halk Süt ve Halk Ekmek projelerinin ardından, halkın uygun fiyatlı ete ulaşabilmesi ve yerli üreticiyi desteklemek amacıyla Halk Et projesini de hayata geçirdi. Merkezefendi Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı'nın ikinci oturumunda oy birliği ile onaylanan Halk Et projesi kapsamında ilk şube Çaybaşı Caddesi’nde açıldı.



BİRGÜN'DEN ÇAVUSOĞLU VE DOĞAN ZİYARETİ!
BirGün Gazetesi ekibi Denizli’de Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ve Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’a nezaket ziyaretlerinde bulundu. BirGün Genel Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın, Ege Bölge Temsilcisi Halil Ertunç ve İzmir Muhabirlerinden Berkay Sağol ile Orhun Çoban önce Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nu makamında ziyaret ederken, ardından da Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ın konuğu oldu. Ziyaretlerde eski ÖDP ve Sol Parti İl Örgütü Kurucularından Avukat Kamil Doğan da hazır bulundu.



HEDEF “YÜZÜ GÜLEN MUTLU İNSANLARIN KENTİ!”
Başkanlar Çavuşoğlu ve Doğan BirGün Gazetesi’nden gazetecilerle bol bol sohbet etti. Başkan Çavuşoğlu, “Halkının mutlu olduğu güler yüzlü insanların yaşadığı bir kent için çalıştıklarını” belirtirken, Başkan Doğan ise, “Kadın ve çocuk haklarının ön planda tutulduğu” bir ilçe tasarladıklarını söyledi. Ayrıca, “Halk süt, halk ejmek ve son olarak başlatılan halk et” projeleri de sohbetin ana konuları oldu. BirGün Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın; Kamil Doğan ve Orhun Çoban ile UNESCO Dünya Mirası Pamukkale’de “traverten fotoğrafı” vermeyi de atlamadı.



DOĞAN ÇOK YAKIŞTI, DARISI BARO'NUN DA BAŞINA!
Denizli Barosu’nun Seçimli Genel Kurulu’na kısa bir süre kala halen 4 aday başkanlık için yarışıyor. Denizli Barosu’nun 49. Olağan Genel Kurulu 5-6 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek. Eğer çoğunluk sağlanamazsa ise (ve büyük olasılıkla da böyle olacak) genel kurul, 12-13 Ekim’de yapılacak. Baroya bağlı yaklaşık 2 bin 100 avukat, sandık başına gidecek ve oy kullanacak. Denizli Barosu’nun Seçimli Genel Kurulu'nda başkanlık için 4 isim yarışıyor. Mevcut Başkan Adnan Demirdöğer, mevcut yönetimde başkan yardımcılığı görevini yürüten Avukat Ufuk Kök,  Avukat Jülide Keleş Yarışan ve Avukat Uğur Şimşek başkanlık yarışına soyunan isimler. Ayrıca seçim tarihine kadar, hatta kongre günü bile (lehte ve aleyhte çekilmelerle) aday sayısında düşüş yaşanması da bekleniyor.



DENİZLİ BAROSU TARİHİNDE BİR İLK; JÜLİDE KELEŞ YARIŞAN
Evet, 2019 seçimlerinin ardından 2024 yerel seçimlerinde de Denizli’nin 320 bin nüfusu ile Türkiye’nin bazı illerinden büyük ilçesi Merkezefendi’ye Belediye Başkanı seçilen Şeniz Doğan’ın ORC’nin “yerel yönetimlerde kadın yöneticilere bakış” başlıklı araştırmasında aldığı sonuç hiç de tesadüfi değil. Belediyeciliğin 6. yılında halkın “güler yüzlü, sevgili başkanı” olma özelliğini sürdüren (Ve kendisi de bir hukukçu ve avukat olan) Başkan Doğan; 5-6 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek Denizli Barosu seçimi için de “rol model” olacağa benziyor. Baro Başkanlığına Adaylığını ilk açıklayan Avukat Jülide Keleş Yarışan; Denizli Barosu tarihinde “başkanlık yarışına katılacak ilk kadın aday” ünvanı ile öne çıkınca “Şeniz Doğan Başkanlığa çok yakıştı, darısı Baro’nun başına!” şeklindeki bu savımız da güçlenmiş oldu. 
fixed-whatsapp-icon