Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

548 Yazı

(EKOPOLİTİK) BU SEÇİMİN ANAHTARI; ALİ MARIM’DA

**EFSANE BAŞKAN GERİ DÖNÜYOR, “BEKLE BİZİ DENİZLİ YENİDEN GELİYORUZ!”



Siyasi partilerde belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve il genel meclis üye listeleri Seçim Kurulu Başkanlıkları’na teslim edilirken, CHP Denizli’de çok konuşulacak ve adeta “bomba” etkisi yaratacak “belediye meclis üye listeleri” ortaya çıktı. Listelerde en çok merak edilenler ise Denizli’nin en büyük ilçeleri Pamukkale ve Merkezefendi Belediye Meclis Üye listeleri idi.



İşte CHP Denizli’nin bu iki önemli ilçeden Pamukkale’de en iddialı listeyi oluşturduğu gözlemlenirken, CHP’nin 3 Denizli eski İl Başkanı ve en önemlisi de “Denizli’nin CHP’li Efsane Belediye Başkanı’nı” aday göstermesi siyasi kulisleri adeta dalgalandırdı.



Kısacası; “CHP, neredeyse partinin Denizli’deki tüm tecrübesini Pamukkale’ye taşımış*” ve “mutlaka kazanacak” bir liste için çalışmıştı. (Gazeteci arkadaşımız Osman Nuri Boyacı’nın deyimi ile)





CHP’NİN PAMUKKALE
LİSTESİ ÇOK İDDİALI!
CHP’li Belediye Başkan adayı Ali Rıza Ertemur’un milletvekilliği, il başkanlığı, belediye meclis üyeliği tecrübesinin yanı sıra meclis ekibinde de; partinin önemli isimlerinin yer alması Pamukkale’de seçimin “kıyasıya ve yakıcı bir yarış” şeklinde geçeceğinin ipuçlarını veren bir gelişme oldu.



1989-1999 yılları arasında Denizli Belediye Başkanı olan “birleştirici güç, efsane başkan” Ali Marım ve eski il başkanlarından etkili politikacı Ümid Dizdaroğlu kontenjan adayı olurken, eski il başkanlarından “CHP’nin sakin gücü” Himmet Yavaş da Pamukkale Belediye Meclis listesinde kendine ilk sırada yer buldu.



CHP’nin Pamukkale’de meclis listesi (temayül yoklaması sonuçlarına göre) yapılırken, eski Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Kadir Keskin ve İyi Parti’nin 14 Mayıs’ta milletvekili adayı olan Uğur Çizmecioğlu’nun da partiye transfer edilip kontenjan adayı yapılması, CHP’nin “Pamukkale İddiasını” adeta perçinliyordu.



MERKEZEFENDİ’DE BAKCAN İLE DEVAM, BARTAL ADI TAMAM
Öte yandan şu anda CHP’nin 14 üyesinin bulunduğu Merkezefendi meclisinde bu seçimler için verdiği listede epey değişiklik oldu. Mevcut üyelerden sadece başkan yardımcısı Fatma Atıcı Bakcan ile Özdilek Koçoğlu’nun yer aldığı görülürken, Necdet Yılmaz, Sündüz Başsorgun, Murat Cımık, Arif Suna, Aynur Tunç, Cihan Saraçoğlu, Serkan Kaya gibi bu dönemin bilinen meclis üyeleri listede yok.



CHP’nin listesinde İyi Partili meclis üyesi Osman Tığ’ın 5. Sırada yer alması. Yeni listede Levent Özel, Tarık Boyar, Gülşen Yarımca (MHP’li Kale eski Belediye Başkanı İsmail Yarımca’nın kızı), Berzan Taşer, Osman Bartal, İrfan Karababa, Yasemin Yeniyol (Nihat Yeniyol’un kızı), İdris Alp Soner Yıldız ve Bilal Duran isimleri var.



Bu dönem İyi Parti ile ittifak yapılmadığı için üyelerin tamamının CHP’li olduğunu da gözleniyor. Özellikle de CHP’nin ağır topu eski Merkez İlçe Başkanı Osman Bartal ile Bilal Duran da meclis listesinde yer alan isimlerdi. 



EFSANE BAŞKAN GERİ DÖNÜYOR,
DENİZLİ’YE BAHARLAR GELİYOR!
Evet, CHP Pamukkale’de başını Ali Marım’ın çektiği en etkili ve siyasi açıdan özgül ağırlığı yüksek Belediye Meclis Listesini yaptı. Ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in sıkça kullandığı “Türkiye İttifakı” sözünü Pamukkale’de hayata geçirerek “Denizli İttifakı’nı” oluşturdu. Bu ittifakın başarıya giden yolda “anahtar ismi” ise 10 yıl Denizli Belediye Başkanlığı yapan Ali Marım’dan başkası değildi.



Kısacası CHP Pamukkale’nin diğer güçlü ve etkili belediye meclis üye adayı isimleri ile birlikte Ali Marım “Seçimin Anahtarı” bir aktör haline geldi. 1989 seçimlerinde 12 Eylül Darbesi’nin karanlık döneminin ardından Denizli Belediye Başkanı seçilen ve sosyal demokrat bir yerel iktidar ile 10 yıl (iki dönem) kente nefes aldıran Ali Marım şimdilerde yine görev başında. Biz de bu gelişmeye “Efsane Başkan’ın dönüşü!” başlığı atmaktan kendimizi alamıyoruz. 



MARIM; “BEKLE BİZİ DENİZLİ, 25 YIL SONRA YENİDEN GELİYORUZ”
1989’da yerel seçimi kazanarak rahmetli ANAP’lı Başkan Ziya Tıkıroğlu’ndan Denizli Belediyesi’ni devralan Başkan Ali Marım “Niye yine ve yeniden demeyelim? 25 yıl sonra neden Denizli seçimini kazanmayalım?” diye sordu. Ve “Seçim kazanmak moral ve motivasyon işidir. Bir de ekonomik ve sosyal koşullar dibe vurduysa işte o zaman bir şeylerin değişme zamanı gelmiştir” dedi. 1989’ Mart ayında Denizli Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan ve 10 yıl başkanlık yapan Marım, seçildiğinin ilk günü belediye binası önünde kürsüye çıktı. Ve ilk konuşmasını belediye çalışanlarına ve Çınar Meydanı’na dolan vatandaşlara yaptı. İlk sözü ise “Önce insan ve önce emek” oldu. 



25 YIL SONRA GELİYORUZ
Ali Marım; Denizli politikaları ve meslek odalarındaki ağırlığı olan bir siyasi aktör. (Bu arada Marım’ın yanında o dönemim belediye meclis üyesi Mimar Süleyman Boz da var) Ali Marım; inşaat mühendisi, Denizli Belediyesi Fen İşleri eski Müdürü, 10 yıl Denizli kentini yönetmiş efsane belediye başkanı, SHP ve CHP’nin etkin siyasetçisi, CHP PM eski Üyesi ve eski İl Başkanı. Partisindeki kongrelerde, öngördükleri, işaret ettikleri her daim kazanıyor.. Son dönemde yapılan seçimlerin çoğunda “seçim koordinasyon merkezi” başkanı. İnşaat Mühendisleri Odası’nda da  işaret ettiği, desteklediği isimler genelde seçimi kazanıyor 



EFSANE HİZMETLER, PROJELER
1989-1999 döneminde Denizli Belediyesinde kentin ufkunu açan plan, proje ve politikalar, hizmetler gerçekleştirildi. Çamlık askeri geçiş yolu planı, çevre yolları (Ankara, İzmir, Antalya çevre yolları) planı, yeni ana caddeler açılması, Pamukkale Üniversitesi Kampüs alanı, Almanya ile ortak Şemikler Çöp Depolama Ayıklama Merkezi, Yeni Hal Merkezi vs. ile “Demokrasi Meydanı” da bu dönemin eserlerindendir.. Yine “29 Ekim Bulvarı, Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Şeyh Bedrettin, Yusuf Batur caddeleri ve Yürüyüş Yolu” Denizli’de hizmete girdi. Yine dönemde yapılan “Umut Toplu Konut Siteleri ise bu dönemde imza atılan sosyal konut yatırımları idi. Servergazi, Bereketli, Karahasanlı, Üçler, Hallaçlar semtleri bu dönemde planı yapılıp imara açıldı ve Denizli’nin Depreme Dayanıklı Batı Bölgesine doğru büyümesi yönlendirildi.  



VATANDAŞLAR MÜSTAKİL TAPULARINA KAVUŞTU 
Çok hisseli ve tapulu Sevindik  Karşıyaka, Dokuzkavaklar, Fatih, Deliktaş, Sümer mahalleleri gibi bölgelerde encümen ve meclis komisyonları çalışmaları ile kangren olan birçok sorun çözüldü. Halk müstakil tabulara ve yeni imar durumlarına sahip oldu. Halk sağlığını tehdit eden açık kanallar ve dereler de bu dönemde ıslah edildi. Dönemin Denizli Belediye Başkanı yine Ali Marım’dan başkası değildi.
fixed-whatsapp-icon