Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

465 Yazı

(EKOPOLİTİK) **BU PARA İLE NELER YAPILIRDI NELER?!

**İŞTE O DEHŞET LİSTE!

**SİZCE 11 MİLYAR 130 MİLYON LİRA TUTARINDAKİ BORÇ İLE NELER YAPILABİLİRDİ? İŞTE BİZDEN EN ÇARPICI VE YAKICI HESAPLANMIŞ ÖRNEKLERLE YAPILABİLECEKLER LİSTESİ!




 Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu; Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin ilk belirlemelere göre toplam 11 milyar 130 milyon lira borcu olduğunu açıkladı. Ve bu borç bilançosunu Çınar Meydanı’nın heryerinden görülecek şekilde belediyenin ön cephesine astı. Pankartı gören vatandaşlardan ve özellikle de emeklilerden bazılarının “haram zıkkım olsun” dediği de gözlenirken, Denizli Büyükşehir belediyesinde “araştırma, inceleme ve soruşturmanın” da kesintisiz bir şekilde sürdüğü belirtildi.



THE GUARDİAN DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR’İN BU BORCUNU DUYSA ACABA NE YAZARDI?
İngiltere’nin başkenti Londra’da yeni bin yılın başlangıcı 2000’yılının ve 21. Yüzyılın simgesi olarak yapılan ve 800 Milyon Sterlin’e malolan “bin yılın kubbesi” yani Milenyum Dome (London Milenyum Dome) adlı dev kültür, sanat ve konferans merkezi, İngiliz kamuoyu ve medyası tarafından “ülke maliyesine” (kamu maliyesi) getirdiği ekonomik yük nedeniyle çok eleştirilmiş ve tartışılmıştı. Hatta ünlü İngiliz Gazetesi The Guardian 1999-2000 yılının fiyatları ile “800 Milyon Sterlin ile Neler Yapılabilir?” başlıklı bir manşet haber yapmış ve ilginç önerilerde bulunmuştu. Sanırız Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin “Türkiye’nin en temiz içme suyu, su sorununa 50 yıllık çözüm, 50 yılın dev altyapı ve üst yapı hamlesi” gibi ‘en’leri de “belediye maliyesine” büyük borç yükü getiren yatırımlar olmuştu. Şimdi bu en’lerden geriye “11 Milyar 130 Milyonluk” dev gibi bir borç kaldı. Biz de “Acaba The Guardian Denizli Büyükşehir’in bu borcunu duysa acaba ne yazardı?” diye sormaktan kendimizi alamadık.



ONLAR ESPRİ YAPARKEN, BİZ GÜLEMİYORUZ AĞLANACAK HALİMİZE!
Gazetenin bu enteresan önerileri içinde 800 Milyon Sterlin ile; “Londra’da sokakta yaşayan (Homeless) 50 bin evsize birer konut verilmesi ve işsizlik maaşı bağlanması” önerisi de yer alırken, yine aynı miktarda para ile (800 milyon Sterlin) günde 8 milyon Londralı’ya 100 gün boyunca günde ücretsiz “birer bira” ısmarlanabileceği önerisi de bulunuyordu. Kısacası bu haber “kamu maliyesine” getirdiği yük ile tartışılan bir yapı için gerçekleştirilen yatırım ve girilen borcu anlatan çok önemli bir örnek olarak basın literatürüne girdi. Londra'nın Greenwich semtindeki bu dev yapıya harcanan 800 milyon Sterlinlik Bininci Yıl Kubbesi “Bir Jumbo jeti taşıyabilecek dayanıklılıkta. İçine 2 Wembley Stadı'nı, Mısır'daki Gazze Piramidi'ni, Eyfel Kulesi'ni alabilecek büyüklükte olacak” diye tanıtılmıştı.



BUGÜN 11 MİLYAR 130 MİLYON LİRA TUTARINDAKİ BORÇ İLE NELER YAPILABİLİR?
Peki, borç hanesinde yer alan bu kadar büyük bir maddi kaynak (para) ile 1 milyon 60 bin nüfuslu Denizli’de yaşayan insanlara dönük “neler yapılabilir, kent halkına ne tür destekler verilebilir ve hangi yatırımlar gerçekleştirilebilirdi?” Biz de gazeteci sorumluluğu ile “borçlanılan bu para ile neler yapılır?” sorusunun cevabını aramaya koyulduk. İşin yani borcun mali boyutu öylesine büyüktü ki; biz de “bu para ile yapılabilecekleri hesaplarken” adeta dehşete kapıldık. 



12 YIL ÜCRETSİZ SU VE 5 YENİ ŞEHİR STADYUMU!
-Denizli'deki bütün su abonelerine (300 bin abone) 12 yıl boyunca içme suyu “ücretsiz” olarak verilebilir.
-FİFA Standartları’nda 40’ar bin seyirci kapasiteli 5 adet yeni şehir stadyumu yapılır.
-6 yıl boyunca Günde 1 milyon ekmek ücretsiz olarak halka dağıtılabilir.



GÜNDE 1 MİLYON ÜCRETSİZ EKMEK, 100 BİN ÇOCUĞA SÜT VE OKUL YEMEĞİ!
-1 ile 5 yaş arasındaki 100 bin çocuğa, 15 yıl boyunca her gün ücretsiz 1 litre süt dağıtılabilir.
-100 bin öğrenciye 5 yıl ücretsiz okul yemeği verilebilir.



50 BİN EMEKLİYE 5 YIL AYDA 4 BİN LİRA İKİNCİ MAAŞ, BİN OKUL VE KREŞ!
-50 bin tek maaşlı emekli ailesine 5 yıl boyunca ayda 4 bin lira ikramiye verilir.
-1000 (bin) adet okul ve kreş yani; 12 bin derslik yapılabilir.



200 BİN ÖĞRENCİYE KARŞILIKSIZ BURS, 12 BİN SOSYAL KONUT, GÜNDE 80 BİN MUHTAÇ AİLEYE YEMEK!
-200 bin öğrenciye ayda 1000 (bin) liradan 5 yıl karşılıksız burs verilir..
-12 bin adet 1+1 sosyal konut yapılır.
-Günde 80 bin muhtaç aileye 5 yıl boyunca hergün ücretsiz yemek dağıtımı yapılır.



1500 YENİ PARK VE YEŞİL ALAN!
-50 yeni şehirlerarası otobüs terminali yapılır.
-1500 yeni park ve yeşil alan yapılabilir.
-3 bin km asfalt yol yapılabilir.



2 ADET 11’ER KİLOMETRELİK RAYLI SİSTEM
-120 adet yeni arıtma tesisi yapılabilir. (Her 5 mahalle için bir arıtma tesisi)
-11'er km'lik 2 adet hafif raylı sistem yapılıp devreye sokulabilir.
fixed-whatsapp-icon