Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

554 Yazı

EKOPOLİTİK: BU HAREKET ÇAVUŞOĞLU’NUN DENİZLİ’SİNE ÇOK YAKIŞTI!

**“HAYDİ DENİZLİ, HERKES YAZLIK SİNEMA KEYFİNE!”

**DENİZLİ’DE YAZLIK SİNEMA NOSTALJİSİ; “YÜKSEL AKSU FİLMLERİ İLE BAŞLIYOR…”




Denizli’de “Açıkhava Yazlık Sinema Günleri” yıllar sonra yeniden başlıyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi Açıkhava Sinema Günleri 17 Ağustos Cumartesi günü saat 21.00’de Ziya Tıkıroğlu Açıkhava Tiyatrosu’nda Egeli Yönetmen Yüksel Aksu’nun ‘Dondurmam Gaymak’ filminin gösterimi ile başlayacak.“Dondurmam Gaymak, Entelköy Efeköye Karşı, İftarlık Gazoz” ile başlayacak Denizli Büyükşehir Belediyesi Sinema Günleri, Türk sinemasının başarılı yapımları ile yaz boyunca devam edecek. Öte yandan filmlerin Denizli’nin ilçelerinde ve mahallerinde de bir program dahilinde gösterileceği bildirildi.





ÇAVUŞOĞLU“HAYDİ NOSTALJİYE, YAZLIK SİNEMA KEYFİNE!”
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, tüm Denizlilileri birbirinden özel filmlerin gösterime sunulacağı Açıkhava sinema günlerine davet ederken, “İlki bu Cumartesi Dondurmam Gaymak film gösterimiyle başlayacak olan Açıkhava sinema günleri ile kentte bir başka güzelliği ve ‘yazlık sinema nostaljisini’ yaşatacaklarını söyledi. Başkan Çavuşoğlu, “Sevdikleri ile birlikte keyifli bir yaz akşamı geçirmek ve patlamış mısır, gazoz eşliğinde bu güzel filmleri izlemek isteyen tüm vatandaşlarımızı Açık Hava Sinema günlerimize bekliyoruz” dedi.



“PATLAMIŞ MISIR VE GAZOZ” BELEDİYEDEN!
Sosyal ve kültürel belediyecilikte yeni dönemde birçok başarılı çalışmaya imza atan Denizli Büyükşehir Belediyesi, eski yazlık sinemaları tekrar canlandıracak. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından organize edilen sinema gösterimlerinin ilki 17 Ağustos Cumartesi günü saat 21.00’de Ziya Tıkıroğlu Açıkhava Tiyatrosu’nda ‘Dondurmam Gaymak’ filmi gösterimi ile başlıyor. Eski yazlık sinema günlerini hatırlatacak programlarda vatandaşlara açık havada film izleme keyfi yaşatılacak. Türk sinemasının başarılı yapımları Denizlililerle ücretsiz buluşurken, rezervasyon e-bilet.denizli.bel.tr adresinden online olarak yapılacak. Ayrıca film gösterimlerinde vatandaşlara “ücretsiz olarak da patlamış mısır ve gazoz” ikram edilecek.



AÇILIŞTA “YÜKSEL AKSU FİLMLERİ VE DONDURMAM GAYMAK GALASI!”

Denizli Büyükşehir Belediyesi, 17 Ağustos Cumartesi günü saat 21.00’de Ziya Tıkıroğlu Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşecek Yazlık Sinema açılışını ünlü Yönetmen Yüksel Aksu’nun ‘Dondurmam Gaymak’ filmiyle başlatacak. Denizli Büyükşehir Belediyesi Dondurmam Gaymak ve Yüksel Aksu Filmleri için özel bir “Gala Gecesi” de organize edecek. Galada “Dondurmam Gaymak, Entelköy Efeköye Karşı, İftarlık Gazoz, Cem Karaca’nın Gözyaşları” gibi büyük yankı bulan filmlerin Muğla-Ulalı tanınmış yönetmeni Yüksel Aksu ile Dondurmam Gaymak’ın oyuncuları Nejat Altınsoy ve Tünay Ürper ile merhum başrol oyuncusu Turan Özdemir’in oğlu Ozan Özdemir de misafir edilecek. Film, 1990’lı yıllarda Ege’deki küçük bir kasabada dondurmacı Ali Usta ve yakın çevresinin başından geçenleri anlatırken, dev şirketlerin ve tekellerin tahakkümünü muzip bir dille eleştiriyor, kaybolmaya yüz tutan küçük esnafın sorunlarına, mahalle değerlerine sahip çıkmasını anlatıyor.



AKSU MUĞLA ULALI OLDUĞU KADAR DA DENİZLİ’Lİ!
Bir Muğla’lı kadar Denizlili de sayılan Yönetmen Yüksel Aksu ve Dondurmam Gaymak’ın başrol oyuncusu Turan Özdemir Denizli kenti açısından yabancı isimler değil. Hatta tanıdık isimler. Yüksel Aksu (İzmir Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrenci iken); 1994 yerel seçimlerinde ANAP’tan Denizli Belediye Başkan Adayı olan rahmetli iş insanı Ali Yavuzçehre’nin “tanıtım ve propaganda” filmlerini yapan çiçeği burnunda bir yönetmendi. (Ancak bu seçimi CHP’li Ali Marım kazandı) Turan Özdemir ise yine Denizli’nin Efsane Başkan Ali Marım’lı dönemlerinde Belediye Kültür Sanat Merkezi’nin başında olan bir isimdi. (Marım’ın Kültür Müdürü Halim Yazıcı’nın da kulakları çınlasın)





BU AÇILIŞTA AKSU İLE BİRLİKTE ÇAL’LI MEHMET ALİ ALABORA DA OLMALIYDI!
Bu arada Denizli Çal’lı oyuncu Mustafa Alabora’nın yine sanatçı oğlu Mehmet Ali Alabora’nın da Dondurmam Gaymak filminin “oyuncu koçu” olduğunu hatırlatmakta fayda vardır. Kısacası ünlü oyuncu ve oyuncu koçu Mehmet Ali Alabora’nın Galler’de “Gezi Sürgünü’nde” değil, Denizli’deki bu açılışta olması gerekirdi. Evet, Denizli Büyükşehir Belediyesi Açıkhava Sinema Günleri (Yazlık Sinema) Yüksel Aksu’nun Oscar’da Türkiye adına yabancı filmler dalında aday gösterilen Dondurmam Gaymak filmi ve Yüksel Aksu Filmleri için yapılacak bir Gala gecesi ile başlıyor.



İFTARLIK GAZOZ’DA DENİZLİ BULDAN DA VARDI!
Yönetmen Aksu daha önce de hem Dondurmam Gaymak hem de İftarlık Gazoz Filmleri için Denizli’de galalar yapmış bir isim. Hatta İftarlık Gazoz’da Cem Yılmaz’ın kullandığı gazoz basma makinesi de Buldan’dan, eski Başkanlardan Mustafa Gülbay’ın çabaları ile film için temin edilen bir eski makine idi. (CHP’li Başkan Gülbay da İftarlık Gazoz’da küçük bir rol üstlenmişti) Muğla’lı olduğu kadar Denizlili de sayılan Yüksel Aksu “Bu ülke insanı ağalık, paşalık, kan davaları anlatılan feodal dizilerden bıktı”  deyip Ege Öyküleri eksenli film ve dizilere imza atan, toplumcu gerçekçi bir yönetmen. Daha doğrusu Ege’nin sıradan ve sahici öykülerini” sinemanın büyülü gerçekçilik bakışı ile harmanlayan bir sinema adamı, bir yönetmen, senarist ve oyuncu.
,


TOPLUMCU GERÇEKÇİ BİR SİNEMA ADAMI; YÜKSEL AKSU!
O’ Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi sinema ve televizyon bölümünden mezun oldu. Aynı bölümde yüksek lisans yaptı. Ve İstanbul’a taşındı. Şimdilerde yılın yarısını Muğla Ula’daki evinde geçiriyor. (Sık sık da Gökova Akyaka’da oluyor) Yönetmen olarak kısa filmler, belgeseller ve televizyon dizileri de yaptı. 2005 yılında yapımcı, yönetmen ve senarist olarak gerçekleştirdiği Dondurmam Gaymak filmiyle yurt içi ve yurt dışında birçok ödül aldı. “Dondurmam Gaymak, Entelköy Efeköye Karşı, İftarlık Gazoz, Cem Karaca’nın Gözyaşları, Proje Aşamasında (Camları Kırın, Kuşlar Kurtulsun) Yılmaz Güney Filmi” gibi sinema filmlerine imza atan Yüksel Aksu, “Underground Kadir ve Sinema Çetesi, Maksat Namım Yürüsün, Anadolu’nun Son Göçerleri; Sarıkeçililer” gibi belgeseller de çekti. Çok sayıda TV dizisinde de yönetmenlikler yapan Sinema Adamı Aksu’nun; “Yılan Hikayesi, Yasemince, İnce İnce Yasemince, Avlu, Sevdaluk, Holding, Olağan Şüpheliler, Bir Annenin Günahı, Leyla İle Mecnun, Bir Dilim Aşk, Büyük Yalan, Pilli Bebek” gibi Diziler de de imzası var.


 
ULA’LI ARKADAŞIMIZ YÜKSEL’İNYILMAZ GÜNEY FİLMİ” YOLDA!
Yüksel Aksu’nun yönetmenliğini yaptığı en son filmi; “Cem Karaca’nın Gözyaşları” ise muhteşem bir ustalık yapıtı. Köyceğiz’li Gazeteci Mustafa Kaya (ben deniz) ile Yatağan’lı Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Mehmet Selçuk’un “hemşehrisi, dostu ve arkadaşı” olan Yüksel Aksu’nun şu sıralar proje aşamasında olan ve Yılmaz Güney’i anlatan “Camları Kırın, Kuşlar Kurtulsun” filmi ise tüm ülkenin heyecanla beklediği bir yapım olacak gibi. Yılmaz Güney filminin başrol oyuncusu da nihayet belli oldu. Türk sinemasının efsanevi oyuncusu Yılmaz Güney’in hayatını sinemaya taşıyacak olan filmin hazırlıkları hızla devam ediyor. Yönetmenliğini Yüksel Aksu’nun üstleneceği filmde, başrolü İsmail Hacıoğlu canlandıracak.



CEM KARACA’DAN YILMAZ GÜNEY’E
Ahmet San’ın yapımcılığını üstlendiği ve “Camları Kırın Kuşlar Kurtulsun” adlı kitaptan uyarlanacak. “Cem Karaca’nın Gözyaşları” filmindeki etkileyici performansıyla dikkat çeken İsmail Hacıoğlu, bu kez “Yılmaz Güney” rolüyle izleyicilerin karşısına çıkacak ve Yüksel Aksu ile yeniden iş birliği yapacak. Hacıoğlu, rolü için yoğun bir hazırlık sürecine başlamış durumda. Midwood A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet San’ın yapımcılığını üstlendiği film, Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney’in “Camları Kırın Kuşlar Kurtulsun” kitabından esinlenerek çekilecek. Filmin 2025 yılı başında sete çıkması planlanıyor. Bizden söylemesi Yüksel Aksu’nun elinde bir de “bir Ege Şehri Öyküsü Senaryosu” var. Bu şehir neden Denizli olmasın. (Ayrıca Aksu’nun bu senaryosu Denizli Belediye Şehir Tiyatrosu’nun ilk kuşak oyuncularından Serdar Bordanacı’nın elinde…)



BÜYÜKŞEHİR’DEN SİNEMA DOLU BİR YAZ!
Denizli Büyükşehir Belediyesi Açıkhava Sinema Günleri programı ise şöyle;

17.08.2024 Cumartesi Dondurmam Gaymak
21.08.2024 Çarşamba İftarlık Gazoz
28.08.2024 Çarşamba Entelköy Efeköy'e Karşı
31.08.2024 Cumartesi Aşk Tesadüfleri Sever
4.09.2024 Çarşamba Aile Arasında
7.09.2024 Cumartesi Vizontele
11.09.2024 Çarşamba Bizim İçin Şampiyon
14.09.2024 Cumartesi Kelebeğin Rüyası




Sonuç itibariyle; böyle bir organizasyon için hem Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu’na, hem de Kültür Daire Başkanı Mehmet Selçuk’a çok çok teşekkürler, diyor. Denizli’yi “kültür ve sanatın başkenti yapma” yolunda attıkları bu adım ve çaktıkları bu kıvılcım için teşekkürlerimizi sunuyoruz…

fixed-whatsapp-icon