Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

463 Yazı

(EKOPOLİTİK) BU BAŞKANLAR ÖRNEK OLSUN!

HONAZ’I BIRAK; OVACIK, TUNCELİ,
İZMİR VE MERKEZEFENDİ’YE BAK!

CHP’li yerel yönetimler ülke genelinde işçi sendikaları ile en iyi koşullarda toplu sözleşme ve ücret anlaşmaları yaparken, Denizli’de bir CHP’li Belediye’de ortaya çıktığı öne sürülen “sendikalara ağır hakaret iddiası” gündeme bomba gibi düştü. Ve politik çevrelerde ile kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı.





Denizli’de 30 Nisan’ı 1 Mayıs’a bağlayan gece ortaya atılan CHP’li Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek’in sosyal medyada “işçi sendikalarına küfrettiği ve ağır hakaretlerde bulunduğu” iddiası İşçi Bayramı öncesi tam anlamıyla ortalığı karıştırdı. CHP’li yerel yönetimler ülke genelinde işçi sendikaları ile en iyi koşullarda toplu sözleşme ve ücret anlaşmaları yaparken, Denizli’de bir CHP’li Belediye’de ortaya çıktığı öne sürülen “sendikalara ağır hakaret iddiası” gündeme bomba gibi düştü. Ve politik çevrelerde ile kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı.



Peki; öne sürülen iddia neydi ve kimi hedef alıyordu? Honaz Gündem isimli bir facebook kullanıcısı “küfür ve hakaretler” içeren bir ses kaydını Başkan Yüksel Kepenek’in fotoğrafı ile 6 dakikalık bir klip haline getirerek sosyal medya hesabından paylaştı. Ses kaydındaki kişi sendikaların isimlerini tek tek sayarak küfür ediyor. Ve işçi sendikalara hakaretler yağdırıyordu. Denizli Metropol’de konuyla ilgili yer alan haber ve yazılara göre; “kayıttaki sesin iddia edildiği gibi kesin olarak CHP’li Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek’e ait olup olmadığı bilinmiyor” deniliyordu.



İşte böyle bir haber ve iddialar üzerine parti görüşleri ve hatta kendi dünya görüşleri nedeniyle, “kendi belediye çalışanlarına, işçilerine, toplu sözleşme hakkına ve sendikalara” saygı gösteren, işçilere insanca yaşama koşulları sunan bazı belediye başkanlarından “örnekler” sunalım istedik. (Hatta bu başkanlardan biri de “işçilere bayram ikramiyesi müjdesini” 1 Mayıs kutlaması sırasında açıklayan CHP’li Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’dı)

BU BAŞKANLAR ÖRNEK OLSUN!
Aşağıda yer vereceğimiz bu haber öyküleri ise; emeğe ve değer üretimine saygısı olan halkçı ve toplumcu başkanların hayata geçirdiği gerçek hikayelerdir. Ve bu başkanlar ve
öyküleri tüm belediye başkanlarına ve özellikle de “halkçı ve demokrat başkan” ünvanı ile seçim kazanan CHP’li Belediye Başkanlarına örnek olmalıdır.



KOMÜNİST BAŞKAN TUNCELİ’DE
MUCİZELER YARATIYOR
Tunceli’nin Komünist Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu 2019 Mart’ında başkanlığına seçildiği Tunceli Belediyesi’ni 68 Milyon liralık bir borçla devraldı. İlk iş yıllık 1 milyon 250 bin lirayı bulan temsil ve ağırlama giderlerini 30 bin liraya düşürdü. Başkan Maçoğlu’nun makam aracı yok, makam şoförü de yok. Daire müdürleri ve bölüm sorumlularının da makam araçları ve şoförlerini iptal etti. Tunceli belediye başkanı seçilmesinin ilk ayında “maaşları ödeyecek yeterli paramız” yok diye gelen hesap işleri müdürüne; “müdür ve yönetici maaşlarından önce diğer çalışanların ve işçilerin maaşlarını ödeyelim” talimatı verdi. Ve ilk ödeme krizini böyle aştı. Belediye hizmetleri ve altyapı işlerini ihale ile değil, genellikle “belediye personeli ve vatandaş dayanışması” ile hayata geçirme yolunu seçti. Maçoğlu ilk iki yılda Belediyen borçlarının 10 milyonunu ödedi ve israfa son verdiklerini açıkladı.



TKP’Lİ BAŞKAN DİSK İLE 8
BİN LİRA AYLIĞA İMZA ATTI
Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, DİSK’le imzaladığı son toplu sözleşmede yemek ve kira yardımında yüzde 50 ila yüzde 100 arasında zam yaptı. Önceki dönem zam miktarının yüzde 13 olduğunu anlatan Maçoğlu gönül rahatlığı ile, "Gönül isterdi ki bütçemiz daha iyi olsun ve işçimize hak ettiğinin çok daha fazlasını verelim. İşçiler ve memurlar sınırın hep altında kalıyor. Ama yaptığımız zamlarla, bazı işçilerimiz 8 bin liranın üstünde, bazıları da 8 bin liraya çok yakın maaş alacak. Tüm işçilerimize hayırlı olsun" diyordu.



ŞEFFAF, SIRADAN VE SAHİCİ
BİR HALKÇI BAŞKAN!
Maçoğlu belediyede çalışan kadın personele yönelik uygulamaları da devreye soktu. Kadınlara, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile her ayın belli bir günü regl-menopoz izni verildi. Tunceli Belediyesi’nde; LGBTİ’li çalışanlar da ‘Onur Yürüyüşü’ gününde izinli sayılıyor.
Komünist Partili Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da yine kurumun bir yılık gelir- gider ve borç tablosunu, yani bilançosunu hazırlattığı 10’ar  metrelik afişlerle belediye binasına astı. Ve halkın incelemesine açtı.



TUNÇ SOYER VE ÇALIŞANLAR 1 MAYIS’I
TOPLU SÖZLEŞME MÜJDESİ İLE KUTLADI
DİSK Genel-İş Sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZELMAN arasında 7 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde imzalar atıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, "Bugün imzaladığımız sözleşme ile tüm taban ücretlerini, yüzde 21 artırıyoruz. Size helal olsun" dedi.



İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZELMAN ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında uzlaşma ile sonuçlanan toplu iş sözleşmesinin imza töreni, erken 1 Mayıs kutlamasına sahne oldu. 7 bin personeli ilgilendiren ve tüm taban ücretlere yüzde 21 oranında zam öngören sözleşmenin imza töreninde işçiler, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e sevgi gösterilerinde bulundu. Bir önceki toplu sözleşmede işçilerle Çav Bela (bella ciao) eşliğinde dans eden Soyer bu törende de yine çocuklar gibi şendi.

HELAL SANA SOYER BAŞKAN!
Evet, İzmir Kültürpark’taki imza töreni baştan sona adeta bayram kutlaması gibiydi.  “Helal olsun” diyerek alanda toplananları selamlayan Başkan Soyer, şunları söyledi; “Bugün imzaladığımız sözleşme ile tüm taban ücretlerini, yüzde 21 artırıyoruz. Diliyorum yaptığımız maaş artışı, bu zor günlerde ve büyüyen hayat pahalılığı karşısında çalışanlarımıza ve ailelerine bir nefes olur, buruk da olsa bayram olur. Tüm sendikalı çalışanlarımız, önceki yıllarda 3 ayda 1 olmak üzere, eşit dört taksitle aldığı 112 yevmiye ikramiyeyi, 2022 yılının başından itibaren 2 ayda 1 alacak. Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi, yılda 2 eşit taksitte ödediğimiz toplam bin 752 TL tutarındaki Birleştirilmiş Sosyal Yardım, artık 12 eşit taksitte olmak üzere 3 bin 600 TL olarak ödenecek. Buradaki artış oranı yüzde 100'ün üzerindedir. ESHOT bünyesinde hat şoförü olarak çalışan yaklaşık 3 bin personelimize, çalıştığı fiili gün ile orantılı olarak kart primi adı altında ödenen prim tutarı, günlük 5,52 TL'den yaklaşık yüzde 154 oranında artırılarak günlük 14 TL'ye çıkarıldı” dedi.

DENİZLİLİ ŞENİZ BAŞKAN’DAN 2 ÖNEMLİ HAREKET
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan son 3 günde 2 önemli harekete imza attı. Önce Mimar ve yerel tarihçi Hüsamettin Ataman’ı belediyeye davet edip çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulundu. Bir gün sonra da 1 Mayıs Bayramı kutlaması için belediye çalışanları ile buluşup 10 yevmiye bayram ikramiyesi vereceklerini müjdeledi. 

ATAMAN’DAN DOĞAN’A TEŞEKKÜR
Mimar ve yerel tarihçi Hüsamettin Ataman’ı belediyeye davet edip çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunan Başkan Şeniz Doğan’a Ataman’dan “sosyal medya paylaşımı ile teşekkür” geldi. Hüsamettin Ataman “Merkezefendi Belediye Başkanı Sayın Şeniz Doğan'ın daveti üzerine gittiğim Belediye'de, yapılmakta olan çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Yapılan çalışmaları yerinde inceledik. Faydalı ve verimli bir görüşme oldu.
Nazik daveti için Sayın Başkan Şeniz Doğan'a teşekkür ederim” dedi.



CHP’Lİ BAŞKAN 1 MAYIS TÖRENİNDE
BELEDİYE ÇALIŞANLARINI SEVİNDİRDİ
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, personelinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı, Ramazan bayramı öncesi müjde verdi. Başkan Doğan, müjdesini 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlama töreninde verdi. Ve Ramazan Bayramı öncesi tüm belediye çalışanlarına 10 yevmiye ikramiye vereceklerini açıkladı. 



“GEREKİRSE BİR PROJE EKSİK YAPACAĞIZ
VE MAAŞ ARTIŞLARINIZ FAZLA OLACAK”
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, öncesi personeli ile sosyal mesafe kuralları çerçevesinde bir araya geldi. Emeğin, alın terinin, iş gücünün, emeğiyle helal para kazananın her zaman yanında olduklarını belirten Doğan; “Öncelikle emekleriniz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Kısıtlamada belediyeler olarak sahadayız. Hep birlikte Merkezefendi ilçemizi korona virüs salgınından en az zararla çıkarmak için mücadeleye devam edeceğiz. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününüzü kutlarım. Bizler emeğin, alın terinin, iş gücünün, emeğiyle helal para kazananın her zaman yanındayız. Bu kültürden geldik. Sizlere söz vermiştik, sizlerin emeği bizim için çok önemli demiştik. Saha çalışanlarımız tamamen emeğe, bilek gücüne tamamen emeğe dayalı çalışıyor. Sizler bu belediyenin asıl emekçi çalışanlarısınız. Bu ekip anlayışınızdan, Merkezefendi ilçemize, Merkezefendi Belediyesi’ne katkılarınızdan ve emeklerinizden dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Başkan Doğan; “Ekip arkadaşlarımız ve Başkan yardımcılarımız ile birlikte belediyemizin bütçesi oranında elimizden geldiği kadar sizlerin maaşlarını düzenlemeye çalışıyoruz. Belki bir proje eksik yapacağım ama sizlerin maaş artışı konusunda daha inisiyatifli olacağım diye her mecrada söylüyorum. Ramazan Bayramı öncesi 10 yevmiye ikramiye maaşlarınız ile birlikte hesabınıza yatacak. Ben sizlere hizmetleriniz için, emekleriniz için çok çok teşekkür ediyorum” dedi.
fixed-whatsapp-icon