Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

464 Yazı

(EKOPOLİTİK) “BİZ GELECEĞİZ VE ÇİFTÇİYE ‘VERGİSİZ MAZOT’ VERECEGİZ…”

**CHP’Lİ KARACA’DAN “SEÇİMİ BEKLE, TÜTÜNÜNÜ MAYIS SONUNA KADAR TESLİM ETME!” ÇAĞRISI...

Son yılların en büyük tütün mitingi hafta sonu Denizli’de yapıldı. Aydın, Manisa, Muğla, Uşak ve Denizli'nin ilçelerinden Kale’ye gelen 5 binin üzerinde tütün üreticisi "Kilogram başına 100 liradan aşağısını kabul etmiyoruz" diye haykırdı.



KARACA; “TÜTÜNÜNÜZÜ MAYIS
SONUNA KADAR TESLİM ETMEYİN!”
Mitinge öncülük eden ve üreticilere destek veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Bundan sonra fiyatı üreticiler belirleyecek” derken; CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise, “Üreticinin kasketi 20 yıldır yerde sürünüyor” dedi. Karaca üreticileri şirketlere mahkum etmeyeceklerini belirterek, “Mazot, gübre, ilaç, yevmiye, dönüm başı ödenen kiralar en az üç katına çıkmış ama tütüncünün ekmeğine bir kat zammı bile çok gördüler. Tütünlerinizi Mayıs sonuna kadar kesinlikle teslim etmeyin. Haziranda en az 100 liradan tütünlerinizi 6’lı masanın iktidarı alacaktır” dedi.



SARI DÜNYAM TÜTÜN BENİM!
“Tepemizde sarı sıcak/ Olur mu böyle yaşamak/ Bir avuç toprağa muhtaç../ Sarı dünyam tütün benim/ Beyaz dünyam pamuk benim/ Yeşil dünyam haşhaş benim…/ Tüccar, tefeci yaslanıyor/ alın teri paslanıyor/ koçan elde bekleniyor/ Sarı dünyam tütün benim..”



“Tütün, pamuk ve üzüm mitingleri” Ege Bölgesi tarım üreticilerinin on yıllardır süregelen kendilerini ve haklarını ifade etme biçimi ve geleneğidir. İşte bu mitinglerin son yularda yapılanlarının en önemlisi geçtiğimiz hafta sonu Aydın, Manisa, Muğla, Uşak ve Denizli'den tütün üreticilerinin katılımı ile Denizli’nin Kale ilçesinde gerçekleştirildi. Şirketlerin verdiği teklifi reddeden tütün üreticileri adeta isyan ederken, "kilogram başına 100 liradan aşağısını kabul etmiyoruz" diye haykırdılar. Mitinge, CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve çevre illerden CHP’liler ile İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Ziraat Odaları, Tütün Eksperleri Derneği, Kooperatifler ve Üretici Birlikleri, Emek Partisi ve Sol Parti ile bazı siyasi partilerin temsilci ve yöneticileri de katıldı.



TÜTÜNÜN KİLOSU EN AZ 100 TL OLMALI
Mitingde konuşan emekli eksper Zeki İnal, maliyetin 75-80 lirayı bulduğunu belirterek, 100 liradan aşağısını kabul etmeyeceklerini söyledi. Aydın'dan tütün üreticisi Özkan Çiftçioğlu da işçi yevmiyelerinin 300 lirayı geçtiğini ifade ederek, “Biz üretiyoruz. Şirketler de bizi dinleyecek” dedi. Bir başka tütün üreticisi Gülsüm Gül ise, "Tütün şirketleri kilogramdan bin 900 lira kazanırken biz neden 55 liraya razı olalım” diye sordu. Tütün Eksperleri Derneği Başkanı Kubilay Koç, TEKEL özelleştirilmeden önceki durumu hatırlatarak, özelleştirmelerin sonucuna dikkat çekti. Eksperlerin fiyat vermediğini değer biçtiğini belirten Koç, sözleşmelerin geçtiğimiz nisan aylarında imzalandığını, 100 liranın enflasyon farkına bile yetmediğini, üreticilerin daha fazlasını hak ettiğini kaydetti. (Evrensel Gazetesi)




“TÜTÜN FİYATINI TÜTÜNCÜ BELİRLEYECEK”
Evet, miting kortejlerinin en önünde yürüyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca üreticileri şirketlere mahkum etmeyeceklerini söyledi. Sözcü Gazetesi Denizli Temsilcisi Selami Aydı’ın haberine göre Karaca; “Tütününün fiyatını kim belirliyor? Şirket… Bundan sonra yanık yüzlü tütün kokulu eli karton karası siz üreticiler bu fiyatı belirleyeceksiniz. Sizleri hiçbir şekilde bir şirketin iki dudağının arasına mahkûm etmeyeceğiz” dedi. Gülizar Biçer Karaca ayrıca “Tütüncünün maliyetlerinin de düşmesi lazım. Öncelikle mazotunuzdaki ÖTV, KDV kaldırılacak. Yatlarda vergisiz mazot varsa tütün üreticisi de vergisiz mazot kullanacak” diye konuştu.



‘ÇİFTÇİ VE ÜRETİCİ ŞİRKETLERİN İNSAFINA KALDI’
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Tekel 2008 de özelleştirildi. Saha şirketlere kaldı. O şirketlerden başka tütününüzü alan olmayınca size de çok ucuz fiyata fiyat verdiler. Bugün sattığınız tütünün fiyatı ile sigaranın fiyatına bir bakın. Geçmişte Demirel döneminde bir kilo tütün bir karton uzun Samsun ediyordu. Bugün bir karton uzun samsun 320 lira hiç olmazsa yarısını verin. 160 lira olsun. Bir pakette 20 tane sigara var. 20 tane sigaranın üç tanesi sizin, dağıtıcının ve bakkalın… Geri kalan 17 tanesi kimin? Yüzde 83 vergi alınıyor. 17 sigara telini vergi olarak alacağına üç tanesine çiftçine destek olarak geri veremez misin? Yeni reji sistemini şirketler devam ettiriyor. Onları bitirmek için Tekel'i yeniden kurmalıyız ki piyasada fiyat regülasyonu sağlanabilsin.”



‘KÖYLÜNÜN KASKETİ 20 YILDIR YERDE'
Öte yandan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu ise, üreticinin artık açıklanan fiyatlara sevinemediğinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı: “Kasket köylünün ve çiftçinin sembolüdür. Bundan 20 yıl önce 10 binlerce kasketli üretici Akhisar'ın sokaklarını doldurur tütün fiyatının açıklanmasını beklerdi. İyi kötü fiyatı bilirlerdi. Baş fiyat bir büyük rakı fiyatı olurdu. Eğer fiyatlar iyiyse on binlerce kasket havaya atılırdı. Eğer kötüyse kasketler yere çalınırdı. Arkadaşlar bu iktidarla birlikte köylünün kasketi 20 yıldır yerde. Ve yerden hiç kalkmıyor.”
fixed-whatsapp-icon