Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

452 Yazı

(EKOPOLİTİK) “BİZ DENİZ’E YAKIN OTURUYORUZ!”

**TÜRKİYE’NİN KAYNAK SIKINTISI DEĞİL, YÖNETİM SIKINTISI VAR! ARPACI; TEKSTİL ÇALIŞANI VE TEKSTİLCİNİN SORUNLARINI BİLİYORUM, AH BENİM UZUN ABİM, GİDEN ABİM! “DENİZ’E YAKIN OTURMANIN DAYANILMAZ HAFİFLİĞİ…”

“Ben bu bahar çok değiştim be anne/ Yüreğim durup durup rüzgârlanıyor/ Ben bu bahar bir tiryaki gibi aydınlık içtim/ Unutmak istedim ama olmuyor/ Beni eski sokaklardan bir ses çağırıyor/ Gidince kaybedecek bi’ şey kalmıyor/ Bu güller var ya bu güller, bu bahar akşamında/ Ben bu gece mayısın beşiyim/ Ah benim güzel abim, uzun abim, uçurum çiçeği abim/ Ah benim giden abim, türkülere, dağlara/ Ah benim güzel abim, uzun abim, uçurum çiçeği abim/ Ah benim giden abim, türkülere, çocuklara// Ben bu bahar çok değiştim be anne.. Ben bu bahar burda değilim/ Ben bu bahar hayatın pencerelerinden kaçıp/ Bir ilmiği çözer dönerim..”



AH BENİM UZUN ABİM, GİDEN ABİM!
Yukarıdaki bu sözler İzmir’li sanatçı, müzik adamı, hukukçu ve yazar Hüsnü Arkan’ın “5 Mayıs” isimli şarkısına ait. Deniz Gezmiş ve de arkadaşları; Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için yapılmış bir parça. En çok da “Ah benim güzel abim, uzun abim, uçurum çiçeği abim/ Ah benim giden abim, türkülere, dağlara” dizeleri yakıcı ve çarpıcı etki yapıyor “Cevahir Kalplerimize.”



DENİZ’E YAKIN OTURMANIN
“DAYANILIR VE HOŞ AĞIRLIĞI!”
Sohbetlerde; “Denize nazır olmasa da denize yakın bir evde oturuyoruz” denir ya hani. Bakmayın benim Denizli eksenli yazılar kaleme aldığıma. Ben de İzmir Güzelbahçe’de ikamet ediyorum ve bir yıldır denize yakın oturuyorum. Yani; “Deniz’e yakın oturmanın dayanılır ağırlığını” yoğun bir şekilde yaşıyorum. Tabii ki bu bildiğimiz deniz; Akdeniz veya Ege Denizi değil. Söz ettiğimiz deniz 51 yıl önce idam edilen “Deniz-Yusuf-İnan’ın” Deniz’i. Yani Deniz Gezmiş’i.



DENİZ’E YAKIN OTURMAK!
Evet, bugün Mayıs’ın 6’sı. Bugün “baharı, yeni ve güneşli günleri müjdeleyen” Hıdırellez Bayramı.  6 Mayıs 2023 tarihinin başka bir anlamı daha var. Yine bu 6 Mayıs; Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edildikleri o kara tarihi ve karanlık günü anlatıyor. Üç Fidan’ın suçsuz yere idam edilmelerinin üzerinden tam 52 yıl geçmiş. Bizim “Denize Yakın” oturmamızın ironik çakışması da işte bundan kaynaklanıyor. Bundan bir yıl önce; 6 Mayıs 2022’de Güzelbahçe’de 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan anısına “Üç Fidan Anıtı” açıldı.



Güzelbahçe’nin CHP’li Belediye Başkanı Mustafa İnce 68 kuşağının devrimci liderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan' ı tasvir eden anıtı Seferihisar yol ayrımında Kahraman Dere Mahallesi’nin girişinde hayata geçirdi. Şimdi bu anıt, “gündüzleri güneşte, geceleri yıldızların altında”, Güzelbahçe Yeşil Vadi Kavşağı’nda; (geceleri ışıklandırılmış bir şekilde) her 6 Mayıs’ta üç fidan anmalarında dolup taşıyor. Biz de “Deniz’e yakın oturmanın dayanılmaz hafifliği” ile “Deniz-İbo-Çayan, Savaşa Devam!” demekten kendimizi alamıyoruz.  



NECDET ADALI’DAN HIDIR ASLAN’A;
İNCE VE ACI BİR YÜREK SIZISI
Her 6 Mayıs’ta yüreğimiz “Üç Fidan” ile ve Ege’de idam sehpalarında can veren devrimcilerle çarpar ve ince bir ağrı ile sızlar. Önce 12 Eylül 1980 sürecinde ilk idam edilen isim olan ve adı Denizli ile anılan Necdet Adalı düşer aklımıza.



Daha sonra da Ege Bölgesi cezaevlerinde idam edilen devrimciler dizilir anılarımıza. 1982 yılında İzmir Buca Kapalı Cezaevi’nde idam edilen devrimciler; İbrahim Ethem Coşkun, Seyit Konuk, Necati Vardar ile 1984 yılında Buca Kapalı Cezaevi’nde idam edilen İlyas Has ile Burdur Kapalı Cezaevi’nde infaz edilen Hıdır Aslan Ege Cezaevlerinde idam edilmiş ve hayattan koparılmış devrimci gençler olmuştur. 



TÜRKİYE’NİN KAYNAK SIKINTISI
DEĞİL, YÖNETİM SIKINTISI VAR!
CHP Denizli Milletvekili Adayı Şeref Arpacı, 14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala çalışmalarına aralıksız devam ederken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP’li Kadın Başkan Şeniz Doğan ile birlikte tekstil fabrikaları ve atölyelerini ziyaret etti. Arpacı’nın gezi duraklarından biri Denizli’nin en büyük entegre tekstil kuruluşlarından olan Ozan Tekstil oldu.



EN ÇOK İLGİ YİNE BAŞKAN DOĞAN’A
Ozan Tekstil’de ilgiyle karşılanan ve konuşmaları büyük alkış alan Karaca, Arpacı ve Doğan özellikle işçi kadınlarla bol bol selfie çektirdi. Türkiye'nin kaynak problemi olmadığını ama yönetim sıkıntısı olduğunu söyleyen Şeref Arpacı, " Kaynaklar yanlış ekonomi politikaları nedeniyle, vatandaşa değil yandaşa gidiyor" ifadelerini kullandı.



Ozan Tekstil’den bir facebook paylaşımında bulunan Başkan Şeniz Doğan, işçiler arasında ziyaretin yine en çok ilgi gören ismi oldu. Doğan’ın face paylaşımı ise şöyle; “Ozan Tekstil’deyiz. Tekstil emekçilerimizle bir araya gelmeye devam ediyoruz. Emeğin ve emekçinin değerine saygı duyan bir anlayışın güzel ülkemizde hakim olacağı günler çok ama çok yakın..”



ŞEREF ARPACI “TEKSTİL ÇALIŞANI VE
TEKSTİLCİNİN SORUNLARINI BİLİYORUM”
CHP Denizli Milletvekili Adayı Şeref Arpacı, tekstil fabrikaları ve atölyelerini ziyaret ediyor. Her fabrikanın, her atölyenin bir üretim kalesi olduğuna vurgu yapan Şeref Arpacı, "Bu atölyelerde iş için aş için çalışan emekçilersiniz, sizlere Türkiye ekonomisine sunduğunuz büyük katkı için çok teşekkür ediyorum" dedi. Çalışanların yaşadığı sorunları bildiğini söyleyen Şeref Arpacı, yanlış vergi politikalarına da işaret etti.



Arpacı "Ülkemizde yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü günden güne düşüyor. Çok gerilere gitmeye gerek yok. Ocak ayında asgari ücretle 45 kilo et alınırken bugün ancak 25 kilo alınabiliyor. Buna bir de vergideki adaletsizlik eklendiğinde alım gücü daha da düşüyor. İşçilerin ilk ay aldıkları ücret, gelir vergisi nedeniyle Mart ayında düşmeye başlıyor. Doğrudan ve dolaylı vergilerle beli bükülen işçilerin gelir vergisindeki adaletsiz oranlarla mağduriyetleri daha da büyütüyor" diye konuştu.



TBMM’YE İLİNİN SORUNLARINI
BİLEN MİLLETVEKİLLER GİTMELİ
CHP Denizli Milletvekili Adayı Şeref Arpacı, halkın iktidarının yakın olduğuna da vurgu yaparak, "Sorunları biliyorum. Çocukluğum tekstil atölyelerinde çıraklık yaparak geçti. Şimdi bu sorunların çözümü için, bir Denizlili olarak Ankara'ya iktidar milletvekili olmaya gidiyorum" dedi.
fixed-whatsapp-icon