Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

556 Yazı

(EKOPOLİTİK) BİR ŞİİR, BİR ŞARKI SÖZÜ VE BİR SEÇİM TEMASI

**“DAĞLARINA BAHAR GELECEK  MEMLEKETİMİN, SANA SÖZ!” SANA SÖZ BAHARLAR GELECEK, SANA SÖZ IŞIK HİÇ SÖNMEYECEK.. KARACA: “HABERİN VAR MI EYYY İKTİDAR!” KEPENEK’İN ELİNİ ÖPTÜ, 200 TL BAYRAM HARÇLIĞI KAPTI!


“Haberin var mı taş duvar? Demir kapı, kör pencere,/ Yastığım, ranzam, zincirim,/  Uğrunda ölümlere gidip geldiğim/ Zulamdaki mahzun resim haberin var mı?/ Görüşmecim yeşil soğan göndermiş/ Karanfil kokuyor cigaram../ Dağlarına bahar gelmiş memleketimin…” (Ahmet Arif-1968)



“DAĞLARINA BAHAR GELECEK
MEMLEKETİMİN”, SANA SÖZ!
Ünlü Şair Ahmet Arif’in “İçerde” isimli şiirini çoğumuz biliriz. Şairin tek kitabı olan Hasretinden Prangalar Eskittim eseri içerisinde yer alan ve en çok bestelenip şarkı sözü olarak kullanılan “içerde” şiiri derin ve uzun bir karanlığın ardından gelecek “baharı” yani umut temasını işler.



Anlatılan dönem 1960’lı yılların sonuna, yani 1960’daki 27 Mayıs Darbesi ve 10 yıl sonra gelen 12 Mart Muhtırası gibi askeri darbeler dönemine denk düşer. Burada şairin resmettiği cezaevi aslında “baskılar, yasaklar, adaletsizlikler, işkenceler ve cezalar” ile örülü; mahpushaneye dönmüş bir ülkeyi betimlemektedir. Ahmet Arif’in “dağlarına bahar gelen memleketi” işte bu baskı dönemlerinden çıkışı anlatan bir umut ışığıdır.



SANA SÖZ BAHARLAR GELECEK,
SANA SÖZ IŞIK HİÇ SÖNMEYECEK
“Tuana, dallarına karlar yağıyor Tauna/ Ay, yüreğine ayaz vurur da/ Sen üşürsün oralarda/  Uyan artık uyan/ Kara gülüm zaman yok/ Kara gülüm mekân yok/ Tut, asırlık umutlarla acılarla Tut,/ bırakma peşini hayatın ateşini gel/ … Sana söz yine baharlar gelecek/ Sana söz ışık sönmeyecek/ Ölüm yok ki Tuana uyan/ Şimdi yaşanacak..” (Levent Yüksel-1993)



Evet, Levent Yüksel Ahmet Arif’in yukarıdaki şiirinin yazılmasından tam 25 yıl sonra ilk albümü Med Cezir’i yaptı. Yüksel’in bu albümünde yer alan “Tuana” adlı bir şarkı büyük beğeni topladı. Ve bu şarkının en çarpıcı nakaratını ise “Sana söz yine baharlar gelecek, Sana söz; ışık hiç sönmeyecek” dizeleri oluşturuyordu. Kısacası “Bahar ve baharın gelişi” yıllar sonra CHP ve Cumhurbaşkanı Adayı CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “seçim teması ve başlığı” oldu. Ve bu seçim sloganı çok tuttu. Hatta toplumsal katmanlarda beklenilenden daha fazla etki ve yer etti.



KARACA: “HABERİN VAR MI EYYY İKTİDAR!”
İşte tam bu noktada yazımıza Ahmet Arif’in ünlü şiiri İçerde’nin başlangıç satırı; “Haberin var mı taş duvar?” dizesinden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Adayı Gülizar Biçer Karaca’nın “Haberin var mı eyyy sarayyy!” seslenişine ve haberine geçiyoruz. Geçtiğimiz hafta; Bekilli, Çal, Baklan ilçelerini ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Bekilli’de esnaf ve üreticilerle görüştü. CHP İlçe Başkanı ve CHP örgütleri ile birlikte esnafın dertlerini dinleyen Gülizar Biçer Karaca’nın seçim çalışmalarında “Çal-Bekilli-Baklan” hattında ilginç enstantaneler de yaşandı.



“Fiyatları uçunca soğanı baştacı yaptık, saksıya koyduk” diyen Bekillili bir esnafın AKP iktidarına sembolik tepkisi ağlanacak halimize gülüyoruz dedirtti. “Eyyy ekonominin kitabını yazan krizlerin efendisi Erdoğan, vatandaşı düşürdüğün hale bak. Sofraların baş tacı olan soğan artık süs niyetine saksıda. Bu da sana ders olsun Erdoğan! Bunu da gördük, mutfaklara giremeyen soğan, taneyle alınır hale geldi. Sofrada değil Saksıda Soğan” diyerek Denizli’de miting yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ekonominin durumunu hayatın içinden, milletin gözünden mesajla anlattı.



BİBER Mİ DAHA ACI, HAYAT MI?
Bekillili esnaflara Millet İttifakı politikalarını anlatan Gülizar Biçer Karaca’nın Çal pazaryerindeki ziyaretlerine ise “acı biber” damga vurdu.



Sosyal medya hesabından “Pazar yerleri, memleketin halini özetliyor. Acı biberin dahi boynunu büktüğü Çal Pazarı'ndan bildiriyoruz: "Hayat kadar acı!" paylaşımını açlık otu ve kırmızı biber olan pazartyeri fotoğrafıyla paylaşan Biçer Karaca; pazarcıları dinledi: Tereyağı ve kaymağın kilosu 170 TL! Bırakın 1 kiloyu, yarım kilo bile alamıyor vatandaş. Pazarda tereyağı satarak geçimini sürdürmeye çalışan Çallı ablalarımız, "kuzumuzu besleyemiyoruz 1 torba yem olmuş 400 TL” diye isyan ediyor” diyen Gülizar Biçer Karaca: “Haberin var mı eyyy Sarayy!” paylaşımı yaptı.


 
KEPENEK’İN ELİNİ ÖPTÜ, 200
TL BAYRAM HARÇLIĞI KAPTI!
CHP’nin Ramazan Bayramı buluşmasında bir araya gelen Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek ile Babadağ Belediye Başkanı Ali Atlı’nın bayramlaşmaları görülmeye değerdi. CHP’li Babadağ Belediye Başkanı Ali Atlı, yine CHP’li Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek’in “öpeyim hocam” deyip saygıyla elini öptü. Ve bayramını kutladı. Bunun üzerine Honaz Belediye Başkanı Kepenek cebinden çıkardığı 200 TL’lik banknotu Ali Atlı’ya verdi.



CHP’Lİ İKİ BAŞKANDAN
“ŞIK” BİR BAYRAMLAŞMA
Atlı bayram bahşişini alırken, “Bu iyi oldu. Bu 200 lirayı 100’er lira olarak benim çocuklara vereceğim” diyerek Başkan Kepenek’in esprisine karşılık verdi. Babadağ Belediye Başkanı Atlı ardından CHP’li iki başkan arasında yaşanan bu bu ‘şık bayramlaşmaya’ açıklık getirdi. Atlı, “Benim annem de babam da vefat etti. Yüksel abi benim babam gibi. Aynı zamanda hocam yerine koyduğum bir büyüğüm. Bu da baba-0ğul arasında bir espri” dedi. Başkan Kepenek ise, “15 Mayıs’tan sonra çok daha sevinçli ve coşkulu bayramlar yaşayacağız. Ülkemize baharlar gelecek, her yer bayram meydanı olacak” dedi.   

fixed-whatsapp-icon