Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

426 Yazı

(EKOPOLİTİK) BİR SEÇİM BİLANÇOSU VE DENİZLİ SEÇİMİ’NİN EN’LERİ

Denizli İl Seçim Kurulu Başkanlığı, 13. Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarını açıkladı.

Seçimde il genelinde kurulan 2 bin 461 sandığa kayıtlı 795 bin 283 seçmenden, 728 bin 949’u oy kullandı.



Yapılan tasnif ve sayım işlemlerine göre 712 bin 62’si itiraz olmadan ve 335’i de itiraz üzerine geçerli sayılmak üzere toplam 712 bin 397 geçerli oy kullanıldı. Geçersiz sayılan oylar ise 16 bin 552 olarak kayıtlara geçti.



CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA; KILIÇDAROĞLU,
MİLLETVEKİLİ SEÇİMİNDE; AK PARTİ ÖNDE!
Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 48.36’lık oran ve 344 bin 507 oyla Denizli’de birinci sırada yer alırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yüzde 43.89’lik oran ve 312 bin 652 oyla ikinci oldu. Denizli’de Sinan Oğan yüzde 7.09’luk oranla 50 bin 500 ve adaylıktan çekilen Muharrem İnce de yüzde 0.67’lik oy oranıyla 4 bin 738 oy aldı.



Öte yandan kesin olmayan sonuçlara göre Denizli’de AK Parti aldığı yüzde 33,73’lük oy oranı ile 3, CHP aldığı yüzde 32,1’lik oy oranı ile 3 ve İYİ Parti’de aldığı 14,29’luk oy oranıyla 1 milletvekili çıkardı. Denizli’de oyların partilere göre dağılımı ise şu şekilde sıralandı: AK Parti 238 bin 413, CHP 228 bin 223, MHP 59 bin 346, İYİ Parti 102 bin 251, Memleket Partisi 9 bin 892, BBP 10 bin 343, Yeniden Refah Partisi 9 bin 659, Yeşil Sol Parti 16 bin 767, TİP 7 bin 179, Zafer Partisi 18 bin 505, Millet Partisi bin 25, HAK-PAR 610, TKP 513, TKH 204, Sol Parti 623, Genç Parti 2 bin 814, Yenilik Partisi 270, HKP 479, VP bin 44 ve GBP 625. o aldı.



İKİNCİ TURA GİDERKEN 14
MAYIS’TAN KALAN EN’LER
Seçim süreci Denizli’de bir çok önemli politik ayrıntı ve “seçimin en’leri” diyebileceğimiz önemli anekdotları da ortaya çıkardı. Seçimim iki ve başat partisi Denizli’de AK Parti ve CHP oldu. CHP ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı seçiminde aldığı oy oranı ile öne geçerken, AK Parti aldığı oyla Milletvekili seçiminin önde olan partisi oldu.   



AK PARTİ 4’DEN 3’E VE YÜZDE
40’DAN 33,5 OY ORANINA DÜŞTÜ
AK Parti milletvekili oylamasında geçen seçime göre yüzde 6,5 oranında daha az oy alırken, vekil sayısını da 4’den 3’e düşürdü. AK Parti ayrıca Denizli Milletvekili oylamasında 40 binin üzerinde oy kaybetti. Ve oy oranını 278 binden 238 bin oya düşürdü. Ve bu oylama sonucunda 2018 seçimlerine göre önde olduğu ilçe sayısını 11 ilçeye düşürdü. (İyi Parti CHP oyları ittifak olarak birlikte değerlendirildiğinde ise bu sayı 6 ilçeye düştü)



GELECEK VADEDEN AK
PARTİLİ; EKREM BAŞER
AK Parti Denizli’nin 4. sıra milletvekili adayı Ekrem Başer bu seçimin “kaybedip de kazanan” isimlerinden biri oldu. Çalışmaları ile seçim sürecinin en dikkat çeken adaylarından olan Başer performansı ile AK Parti Denizli’nin ümit ve gelecek vadeden aktörleri arasına girdi.



Daha önce AK Parti Merkezefendi İlçe Başkanlığı da yapan Ekrem Başer için siyasi kulislerde; “2024 Yerel Seçimlerinde AK Parti’nin Merkezefendi Belediye Başkan Adayı olabilir” yorumları yapılmaya başlandı. 



SEÇİMİN EN ÇOK KOŞAN KADIN
MİLLETVEKİLİ NİLGÜN ÖK OLDU!
AK Parti Milletvekili ve adayı Nilgün Ök seçimin Denizli’de en çok koşan ve saha çalışması yapan kadın milletvekili oldu. AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Medya Tanıtım Başkanlığı görevlerini de yürüten Nilgün Ök Denizli’de en çok saha çalışması ve taraması yapan ismi olarak da dikkat çekti. Ök; sıcak ilişkileri, halkla temasları ve yaklaşımları ile ziyaret ettiği her yerde ve mekanda ilgiyle karşılanıyor. Vatandaşlardan ilgi ve alaka görüyor.



SEÇİMİN KAZANANI DENİZLİ İŞ DÜNYASI OLDU
Öte yandan bu seçimde oldukça fazla kendinden söz ettiren İş Dünyası “biri hariç”  Denizli’den üç üyesini parlamentoya göndererek istediğini aldı. AK Parti’den iş insanları Şahin Tin ve Nilgün Ök ile CHP’den Şeref Arpacı milletvekili seçilirken; İbrahim Şenel’in seçilememesi sanayici ve iş insanları çevresinde burukluk yarattı. Denizli iş dünyası şimdi; Milletvekilleri Tin, Ök ve CHP’den Arpacı’dan Ankara’da güçlü bir “Denizli Lobisi ve yatırım atağı” çalışması yapmalarını bekliyor. 



“CHP DENİZLİ’DE SON 44 YILIN

EN YÜKSEK OY ORANINA ULAŞTI”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca Denizli’de  “1 milletvekili” ile başladığı seçim yarışından “3 CHP’li vekille” çıktı. CHP’nin Denizli oy oranını yüzde 2,5 artırdı. Bu arada yine CHP Denizli CHP’nin Türkiye oy oranına göre yüzde 7,4 daha fazla oy aldı. CHP Denizli’de 3. sıra kontenjan adayı Sema Silkin Ün ile başlayan karışıklık ve tepkiler kısa sürede giderildi ve olumlu bir havaya dönüşerek oy oranına olumlu yansıdı. Ve yüzde 32.1’lik oy oranı ile CHP’nin Denizli’de son 44 yılda aldığı en yüksek oy oranına imza atıldı. Bu başarı üzerine, Metropol TV’de seçim sonrası katıldığı bir programda konuşan Gülizar Biçer Karaca; “Önümüzde 2024 Mart’ında yerel seçimler var. Bu seçimde CHP olarak Denizli’nin 14 ilçe belediyesini alacağız” demeden de edemedi.



DENİZLİ’NİN GELİNİ BAŞARDI,
DEMİR’İN TALİHSİZLİĞİ SÜRDÜ
Öte yandan ismi CHP Denizli vekil listesinde ilk açıklandığında parti teşkilatları ve CHP tabanında adeta infial yaratan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Silkin Ün; “Denizli’nin Gelini” başlıklı kampanyası ile zor olanı başardı ve milletvekili seçilerek Ankara’nın yolunu tuttu.



Denizli’de 4. sıradan aday gösterilmesi üzerine önceleri morali bozulan ancak Kılıçdaroğlu’nun Denizli Mitingi’nden sonra sahaya son 10 günde yoğun bir şekilde inen Adil Demir yine CHP Denizli’nin kaybedeni oldu. Denizli Barosu eski başkanlarından Adil Demir ayrıca hiçbir medya kuruluşu ile seçim çalışması yapmadı ve kampanyasında “birebir” görüşmeler ve seçmene dokunma yöntemini tercih etti. Ancak talihsizlik yine yakasını bırakmayınca, seçimin kaybedenlerinden biri oldu.



ARDA ARPACI YAPTIĞI BÜYÜK HATA
İLE ADETA SİYASİ HAYATINI BİTİRDİ
Bu seçimin unutulmayanlarından biri de CHP Pamukkale İlçe Başkanı Arda Arpacı’nın büyük hatası oldu. Arpacı CHP’nin Pamukkale “Sandık Kurulu Üyeleri Listesini” ilçe seçim kuruluna zamanında teslim etmeyince 250 seçmenin oy kullandığı 725 sandık CHP açısından adeta sahipsiz kaldı. Kısacası bu sandıklarda CHP’nin hiçbir sandık kurulu başkan ve üyesi görev alamadı. Arda Arpacı bu büyük hatası sonrası ilçe başkanlığından istifa etti. Kuzeni Şeref Arpacı ise CHP’lilerin özverili çalışmaları sayesinde CHP Denizli Milletvekili olarak Ankara’nın yolunu tuttu.



İYİ PARTİ DENİZLİ OYU YÜZDE 2.1 DÜŞTÜ,
DENİZLİ İBRAHİM ŞENEL İÇİN ÜZÜLDÜ…
2018 seçimlerinde Denizli’de yüzde 16.5’lik bir oy oranına ulaşan İYİ Parti, bu seçimde yüzde 2.1’lik oy kaybı ile 14.4’lük bir oy oranında kaldı. Denizli bu dramatik düşüşten daha çok, İYİ Parti 2. sıra Adayı İbrahim Şenel’in seçilememesine üzüldü. Seçim çalışmalarını sahada adeta tek başına yürüten İbrahim Şenel ile Denizli’de merkez sağ yepyeni bir politik aktör kazanırken, İYİ Parti Milletvekili ve 1. sıra adayı Yasin Öztürk ise yeniden parlamentoda yerini aldı. 



ONLAR SEÇİMİN “BU YOLDA
GALİPTİR MAĞLUP” İSİMLERİ
MHP Denizli birinci sıra vekil adayı Ferudun Ünal ile üçüncü sıra adayı Ebru Leman Kalkan seçim sürecinin en çok koşan ve çalışan MHP’li iki ismi oldu. Ünal ve Kalkan Vekil seçilemedi ancak, yaptıkları çalışmalar ve politik olgunlukları ile dikkat çektiler.



Ferudun Ünal, “Ülkücülerin Ferudun Ağabeyi” olurken, Leman Kalkan ise tavrı ve duruşu ile “Ülkücülerin Asenası” şeklinde ön plana çıktı. Onlar; 14 Mayıs Seçimleri’nin “bu yolda galiptir mağlup” dedirten politikacıları oldular. (Bu arada Mimar ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Leman Kalkan MHP Denizli’nin yükselen ismi olarak dikkat çekti. 
 
BU SEÇİMİN DENİZLİ SÜRPRİZ
ZAFER PARTİSİ VE SİNAN OĞAN
Seçimin Denizli sonuçlarına göre; Zafer Partisi ile Ata İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan (parti ve aday olarak toplamda); 70 bine yakın oy alarak bu seçimin en önemli sürprizlerinden birine imza atlılar. Zafer Partisi Denizli’de 18 bin 548 oy aldı. Sinan Oğan da aldığı 50 binin üzerinde oy ve yüzde 7’lik oranı ile dikkat çekti. Kısacası Zafer Partisi ve Oğan’ın toplam oy oranı Denizli’de yüzde 9’a yakın çıktı.



SUBAŞIOĞLU “YENİDEN ADAYIM” DEDİ
Merkezefendi ilçesinin AK Partili eski Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu seçim öncesi AK Parti’nin Göveçlik’te düzenlediği mahalle mitingine katıldı. Burada vatandaşlar ve partililerle sohbet eden Muhammed Subaşıoğlu ile ayaküstü görüşmemizin ana konusu yine politika oldu. Subaşıoğlu sürpriz bir açıklama yaptı ve “Mart 2024 seçiminde yeniden adayım, gerçekten adayım” dedi. Ancak eski AK Partili Başkan Subaşıoğlu “nereye aday olacağı” konusunda bir açıklamada bulunmadı.



SOL PARTİ’DEN CHP’YE DESTEK ZİYARETİ…
SOL Parti Denizli İl Başkanlığı ve Denizli Teşkilatları CHP Denizli SKM’yi ziyaret etti ve seçimin ikinci turunda “birlikte çalışmanın” kayışlarını oluşturma yöntemleri üzerine görüşme yaptı. CHP İl Başkanı Ali Osman Horzum, CHP’li Ali Marım ve Zafer Gönenç tarafından ağırlanan SOL Parti heyeti üyeleri ve Milletvekili Adayı ve İl Başkanı Kamil Doğan ile eski il Başkanı Orhun Çoban CHP Yönetimi ve SKM yöneticileri ile sohbet etti. SOL Parti üyeleri siyasi çalışma yapılacak sahada kendilerinin de paylaşılan bölgelerde çalışma yürütebilecekleri teklifinde bulundu.
fixed-whatsapp-icon