Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

428 Yazı

EKOPOLİTİK (BAŞKAN ÖZBAŞ’I ANCAK “DEVE GÜREŞLERİ YASAĞI” KURTARIR!)

“Denizli, Sarayköy'de hayvan vahşeti: Hayvanlar çürümeye terk edilmiş!” başlıkları ile ülke gündemine yerleşen Sarayköy’ün AK Parti’li Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş’tan hayvan barınağından olay görüntüler hakkında halen bir açıklama gelmedi.

Hayvan hakları konusunda duyarlı kamuoyu ise; “geleneksel deve güreşi festivalleri” ile ünlü ilçenin Başkanı Özbaş’ın ancak deve güreşi festivalini artık yapmama kararı alması ve “Sarayköy’de develeri artık dövüştürmeyeceğiz” demesi halinde bu vicdani yükten kurtulmuş olacağı görüşünde birleşti.




Geçtiğimiz hafta haber sitelerinde, gazeteler ve sosyal medyada Denizli’nin Sarayköy ilçesinde bulunan Belediyeye ait Sokak Hayvanları Barınağı ve Tedavi Merkezi’ne çok kötü ve çarpıcı görüntüler yayınlandı. Sarayköy Belediyesi Hayvan Barınağı’nın içler acısı hali büyük tepki toplarken, hayvan hakları gönüllülerinin çektiği görüntülerde hayvanların yaşadığı ortamın temizliğinin ve bakımlarının yapılmadığı görülmüştü. Barınağa ait görüntüleri videoya kaydeden bir vatandaş köpeklerin bakımsız ve aç susuz bırakıldığı iddia etti. Videoda konuşan yurttaş, barınaktaki kitli bir odanın kapısını kırarak içeriği girdiğini ve odada katledilmiş ölü bir köpek bulduğunu belirtti.



BAŞKAN ÖZBAŞ'I ANCAK; DEVE GÜREŞLERİ
FESTİVALİNİ YASAKLAMA KARARI KURTARIR
Olay; gazete ve internet haber sitelerine; “Denizli, Sarayköy'de hayvan vahşeti: Hayvanlar çürümeye terk edilmiş!” başlıkları ile yansıdı. cumhuriyet.com.tr’nin haberine göre; Denizli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Deniz Utku Argüz, "Konuyla ilgili Denizli Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Ama maalesef ki onlarca derdest soruşturma ve mahkeme aşamasına geçen şikayetimize rağmen mevcut yasa eksikliği sebebiyle yeterli sonuç alınamıyor. Denizli Sarayköy Belediyesi Hayvan Barınağı'nda geçtiğimiz hafta sonu bu görüntüleri çeken vatandaşlarımız ile Denizli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak irtibata geçtik. Duyarlı vatandaşlarımız mama dağıtımı için barınağa gelmişler ve orada barınan dostlarımızın ne kadar kötü şartlar altında olduğunu belgelemek istemişler. Aç ve susuz bırakılmış durumdalar. Barınak görevlilerin orada bulunmadığını ifade ettiler. Videolardan görüleceği üzere ölü hayvanlar çürümeye terk edilmiş. Onlarca yavru köpek odalara kapatılmış durumdalar. Bu bir vahşettir" dedi. 



Öte yandan Denizli Vegan Aktivizm Topluluğundan Gizem Birdoğan hayvanların sağlığı ve bakımı konusundaki endişelerini dile getirerek şunları söyledi; “Türkiye genelinde hayvan barınakları ile ilgili birçok üzüntü veren haber görüyoruz. Burada çekilen görüntülerin gerçekliğinden hiçbir şüphemiz yok. Yerel yönetimler sokak hayvanlarının yeme, içme, barınma ve tedavilerini karşılamak zorunda olmalıdır” dedi. Olayla ilgili Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş’tan ise hiçbir açıklama gelmedi. Yine aynı olay; Denizli CHP’nin önceki dönem İl Başkanı Mahir Akbaba tarafından da Denizli Metropol’deki canlı yayında gündeme getirilmişti.



AHMET NECATİ ÖZBAŞ DEVE
GÜREŞLERİNİ YASAKLASIN!
Evet, Sarayköy ilçesi her yıl düzenlenen geleneksel deve güreşi festivalleri ile ünlü bir ilçe. Hayvan hakları savunucuları ve hayvan severlerin en çok eleştirdikleri ve yasaklanmasını istedikleri konuların başında ise bir hayvan hakları ihlali sayılan“deve güreşi festivalleri” geliyor. TBMM’den çıkacak kapsamlı bir “Hayvan Hakları Yasası” beklentisi yakıcı bir şekilde gündemdeki yerini korurken, Denizli’nin Sarayköy ilçesindeki belediye barınağında ortaya çıkan bu görüntüler bütün gözlerin Başkan Ahmet Necati Özbaş üzerine çevrilmesine yol açtı.



Peki, Ahmet Necati Özbaş bir Ramazan gününde ortaya çıkan bu vebalden yakasını nasıl sıyırabilir. Ya da Başkan Özbaş, ne yaparsa böyle bir vicdani yükten kurtulabilir? Hayvan hakları konusunda duyarlı kamuoyuna göre ise (belki); AK Partili Başkan Ahmet Özbaş ancak deve güreşi festivalini artık yapmama kararı alırsa ve “Sarayköy’de develeri artık yarıştırmayacağız, dövüştürmeyeceğiz” derse böyle bir vicdani yükten kurtulmuş olur, kendini kurtarır…

fixed-whatsapp-icon