Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

428 Yazı

(EKOPOLİTİK) AYNES YİNE SATILAMADI!

**AYNES’İ ETHEM SANCAK MI ALACAK? TMSF’DE KAYYUM TARAFINDAN YÖNETİLEN 9 DENİZLİLİ FİRMA VAR.. ESKİ ORTAKLARA GÖRE ŞİRKETİN DEĞERİ EN AZ 3,5-3,7 MİLYAR TL.. AYNES’İ ALMAYA EN YAKIN KURULUŞ İDDİAYA GÖRE YİNE ACIPAYAM’DA!

26 Temmuz 2022’de ihalesinin yapılacağı ilan edilen Aynes Gıda Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nde fabrikanın eski ortaklarının itirazı sonucu ihale ve satış gerçekleşemedi. Aynes Gıda ilki geçen yıl yapılan ihalenin ardından geçen ay yapılması planlanan ikinci ihalede de satılamadı.

AYNES’İ ETHEM SANCAK MI ALACAK?

Satışı bir türlü gerçekleştirilemeyen Aynes Gıda’nın adı bu kez de yine aynı bölgede faaliyet gösteren Ata Sancak Acıpayam Tarım İşletmesi ve son dönemlerin en çok konuşulan işadamlarından Ethem Sancak’la anılmaya başlandı. Ata Holding ve Sancak Grubu’nun hisseleriyle en son teknolojilerle geliştirilmiş bir tarım, damızlık ve süt hayvancılığı tesisi inşa etmek ve işletmek amacı ile 2005 yılında Acıpayam’da (Ege ve Akdeniz bölgeleri arasında) kurulan Ata Sancak Tarım İşletmesi’nin de Aynes Gıda’yı almaya talip olduğu iddia edildi. Aynes’in ilk ihalesinde sektörün önemli firmaları; Denizlili Abalıoğlu Gruba ait Lezita, Pınar Süt, Torku ve Yörükoğlu’nun isimleri de geçmişti.

AYNES YİNE SATILAMADI!

Haber-1; “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nca (TMSF) Aynes Gıda Ticari ve İktisadi Bütünlüğü geçtiğimiz ay satışa çıkarıldı. TMSF'nin satış ilanı Resmi Gazete'de yer aldı. Buna göre, Fon'un kayyum olarak atandığı Aynes Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ kapsamında oluşturulan Aynes Gıda Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün satışına karar verilmişti. Söz konusu bütünlüğün kapsamı; şirketin mal, hak, varlıkları ve sözleşmelerden oluşuyordu. Muhammen bedeli 785 milyon 500 bin lira olarak belirlenen bütünlük, kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanması suretiyle ihaleye çıkarılacaktı. İhale, 26 Temmuz 2022'de saat 11:00'da TMSF'nin Esentepe'deki binasında gerçekleştirilecekti.”

Haber-2; “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) süt ve süt ürünleri üreticisi Aynes Gıda AŞ için ikinci kez satış ihalesi düzenledi. Aynes Gıda’nın satışı için 26 Temmuz 2022 tarihinde ihale düzenlenmesi kararı alındı. Şirket için belirlenen bedel 785 milyon 500 bin lira. İhale katılmak için 78 milyon 500 bin liralık teminat mektubunun sunulması istendi. Ancak; fabrikanın eski ortaklarının itirazı sonucu ihale gerçekleşemedi. Kısacası Aynes Gıda ikinci ihalede de satılamadı. Fon, Aynes Gıda için geçen yıl da ihale düzenlenmişti. Anılan ihalede Aynes Gıda için 667 milyon liralık muhammen bedel belirlenmişti. İhaleye katılan bir firma 300 milyon liralık teklifte bulunmuştu. Teklif, muhammen bedelin altında kaldığı için satış gerçekleşmemişti. Aynes Gıda, İstanbul Sanayi Odası’nın son açıkladığı ve 2021 verilerine dayalı listeye göre en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alıyor. Şirket 1.8 milyar liralık cirosu ile 264’üncü sırada yer alıyor. Aynes Gıda'nın temeli 1980'li yılların ortasında kurulan Acıpayam Yem'e dayanıyor.

TMSF’DE KAYYUM TARAFINDAN

YÖNETİLEN 9 DENİZLİLİ FİRMA VAR

Haber-3; “Halen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Kayyum olarak yönettiği 9 Denizli firması bulunuyor. Bu firmalardan en büyüğü ise AYNES Gıda. Çoğunluğu 15 Temmuz Darbe girişimi sonrası gerçekleştirilen FETÖ operasyonlarında TMSF’ye geçen Denizlili firma ve kuruluşlar ise şöyle sıralanıyor; “AYNES Gıda, Erdem Aydın İnşaat Yüksek Mühendisi, Eva Nilteks A.Ş., Erdem Aydın İnşaat Taahhüt, Mühendislik ve Müşavirlik Ltd., M. Söylemez Mimarlık ve İnşaat Sanayi Ltd., Okyanus Yatırım İnşaat Taahhüt Sanayi A.Ş., Talep Toplama Merkezi Gayrimenkul A.Ş., Trend Madencilik Ltd., YOKK Yönetim Organizasyon Ltd.”


ESKİ ORTAKLARA GÖRE ŞİRKETİN

DEĞERİ EN AZ 3,5-3,7 MİLYAR TL

İsviçre ve Avrupa’nın en büyük firmalarından olan Emmi şirketi, 2014 ve 2015 yılında Aynes Gıda Şirketi’niz yüzde 80 hissesini satın alarak, şirkete ortak olmak için girişimlerde bulundu. O dönem Aynes Gıda’nın ortakları ile pazarlık görüşmeleri yapan Emmi şirketi, 5 Aralık 2015 yılında Aynes Gıda’ya tam 650 milyon TL değer biçti. Ancak şirketin ortakları bu teklifi kabul etmedi ve hisse satışı, yani ortaklık gerçekleştirilmedi. Bu tekliften yola çıkılarak yapılan döviz kuru hesabı da şirketin gerçek değerini gözler önüne seriyor. Emmi’nin Aynes Gıda’ya değer biçtiği 650 milyon TL, o tarihteki kuru 3.19 TL seviyesinde olduğu için yaklaşık 206 milyon Euro’ya denk geliyordu. Eski yönetici ve büyük ortak Nevzat Serin Aynes Gıda şirketi satışı için her iki ihalede de en düşük muhammen bedelin belirlendiğini belirterek itiraz etti ve şirketin gerçek değerinin 3,5-3,7 milyar lira olduğunu öne sürdü.



ATA SANCAK ACIPAYAM TARIM İŞLETMESİ;

Ata Sancak Acıpayam Tarım İşletmesi 2005 yılının Ağustos ayında Ata Holding ve Sancak Grubu’nun hisseleriyle en son teknolojilerle geliştirilmiş bir tarım, damızlık ve süt hayvancılığı tesisi inşa etmek ve işletmek amacı ile Acıpayam’da (Denizli yöresinin yüksek kırsal kesiminde Ege ve Akdeniz bölgeleri arasında) kurulmuştur. Kamu arazisi üzerine kurulan tesis Tarım İşletmesi Genel Müdürlüğü’nden (TİGEM) 30 yıl süreli bir sözleşmeyle kiralanmıştır. Tesisin toplam kara alanı 2,400 hektardır. Tesis, yerel gelişimi destekleyen ve bölgedeki sürdürülebilir büyümeleri koruyan Kamu Özel Ortaklıkları’ndan biri olarak kuruldu. Kuruluş aşamasında alımı gerçekleştirilen bütün büyük baş hayvanlar Amerika’dan ithal edilmiş ve Holstein ırkıdır. Ata Sancak’ın 2013 yılı Ocak ayında 7.300 olan sürü büyüklüğü 2014 ün aynı ayında 8.100’e ulaşmıştır. Ata Sancak’ın 2014 yılı Haziran ayında 8.290 olan ortalama sürü büyüklüğü 2015 ün aynı ayında 8.815’e, ulaşmıştır. Ata Sancak’ın sürü büyüklüğü bugün 10.000’e ulaşmıştır. Ata Sancak 2014 yılı itibari ile aynı alan üzerinde Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük Tuberküloz ve Bruselloz hastalıklarından ari ve AB onaylı süt üretim işletmesi konumundadır. Ve bugün de bu özelliğini korumaktadır.

AYNES’İ ALMAYA EN YAKIN İSİM VE KURULUŞ!

Evet, Aynes Gıda’ya 2016 yılında TMSF tarafından kayyum yönetim atandı. Üretim, satış ve ihracat ciroları zaten iyi durumda olan firma kayyum yönetimle birlikte hızla toparlandı ve bugün yıllık 1 milyar 600 milyon liranın üzerinde ciro yapan karlı bir şirket haline geldi. Bu arada şirketin cezaevinden çıkan ortakları ve eski yöneticileri (özellikle Nevzat Serin) hukuksal mücadelelerini hiç bırakmadı. (Ayrıca 2016 yılında AYNES ortaklarının “iflas erteleme davasında” avukatlığını; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da yapmıştı) Aynes’in eski yönetici ve ortakları TMSF’nin son satış ihalesine itiraz ederek 26 Temmuz 2022 tarihli ihaleyi de iptal ettirdi. Aynes Gıda'nın büyük ortağı Nevzat Serin, her iki ihale öncesinde de; şirketin kelepir fiyata satıldığını belirtmiş ve ihaleye girecek firmalara ihtarname çekmişti. Her iki ihale tarihinde de satışı bir türlü gerçekleştirilemeyen Aynes Gıda’nın adı bu kez de yine aynı bölgede faaliyet gösteren Ata Sancak Acıpayam Tarım İşletmesi ve son dönemlerin en çok konuşulan işadamlarından (Sancak Grubu kurucularından) Ethem Sancak’la anılmaya başlandı. Bu kuruluş şu sıralar Aynes Gıda’yı almaya en yakın firma olarak konuşuluyor.

fixed-whatsapp-icon