Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

459 Yazı

(EKOPOLİTİK) AYNES’İ LEZİTA ALMALI!

**BU ÖNEMLİ DENİZLİ FİRMASINA, DENİZLİLİ BİR GRUP TALİP OLMALI?

**TMSF’NİN İHALE İLE SATIŞA ÇIKARDIĞI AYNES İÇİN ÇOK SAYIDA GIDA SEKTÖRÜ FİRMASININ TALİPLİ OLDUĞU İFADE EDİLİRKEN, BAŞTA DENİZLİLİ ABALIOĞLU GRUBU ŞİRKETİ LEZİTA İLE İZMİRLİ PINAR SÜT, ANTALYALI YÖRÜKOĞLU VE KONYALI TORKU’NUN “AYNES ADAYLARI” ARASINDA YER ALDIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ.


Denizli’deki FETÖ soruşturması kapsamında 5 yıl önce TMSF’ye devredilen ve Kayyım tarafından yönetilen Aynes Gıda ihale ile satılığa çıkarıldı. Aynes Gıda ve iktisadi bütünlüğü için 667 milyon TL muhammen bedel belirlendi. İhale, 12 Ekim’de kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanması suretiyle gerçekleştirilecek.



LEZİTA, PINAR SÜT, YÖRÜKOĞLU
VE TORKU’NUN ADI GEÇİYOR
Resmi Gazetede yayınlanan ihale ilanının ardından gıda sektörü firmaları arasında büyük bir hareketlilik yaşanırken; Denizlili Lezita, İzmirli Pınar Süt, Antalyalı Yörükoğlu ve Konyalı Torku’nun istekli alıcılar arasında bulunduğu ekonomi kulislerinde konuşulmaya başlandı. Yıllık üretimi ve satışları 2020 yılında 1.5 milyar liraya ulaşan AYNES Grubu için biçilen muhammen bedelin oldukça “uygun ve sürdürülebilir” bir rakam olduğu da belirtiliyor.



Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Satış Komisyonu Başkanlığı, Aynes Gıda Ticari ve İktisadi Bütünlüğünü 667 milyon lira muhammen bedel ile satışa çıkardı. TMSF Satış Komisyon Başkanlığı'nın, Resmi Gazete'nin 28 Ağustos tarihli sayısında yer alan ilanına göre, TMSF'nin kayyım olarak atandığı Aynes Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait mal, hak ve varlıklar ile sözleşmelerden Fon Kurulu Kararı ile oluşturulan ve satışına karar verilen “Aynes Gıda Ticari ve İktisadi Bütünlüğü”, kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanması suretiyle cebri icra yoluyla haciz, rehin gibi yasal takyidatlardan ari olarak ihale şartnamesinde belirtilen kayıt ve şartlarla satışa çıkarıldı. İhaleye katılabilmek için TMSF'nin Ziraat Bankası AŞ Levent Şubesi nezdindeki "IBAN: TR76 0001 0007 5306 2864 3883 23" No'lu TL hesabına 66 milyon 700 bin TL nakit teminatın, “Aynes Gıda Ticari ve İktisadi Bütünlüğü Teminat Bedeli” açıklaması ile yatırılması gerekiyor.



Ayrıca nakit teminat dışında, 5411 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesinde tanımlanan bankalardan alınmış TL cinsinden kesin ve süresiz teminat mektubu veya teminat cari değerinin yüzde 15 fazlası tutarında olan T.C. Devlet Tahvilleri, T.C. Hazine Bonoları, T.C. Hazine Kefaletini Haiz Tahviller de teminat olarak kabul edilecek ancak katılımcının doğrudan ya da dolaylı olarak yönetim, denetim veya kontrolüne sahip olduğu bankalardan alınan teminat mektubu ihale teminatı olarak kabul edilmeyecek.



İHALE İÇİN SON BAŞVURU
TARİHİ; 11 EKİM  PAZARTESİ
Şartnamede belirtilen idari zarf ve mali zarf içinde verilecek belgeler, üzerlerinde asıl veya kopya olduklarını belirten kayıtlarla, 1 asıl ve 1 kopya olmak üzere, en geç 11 Ekim 2021 saat 16.00’ya kadar Satış Komisyonuna kapalı ve üzeri imzalı zarf içinde elden teslim edilecek ve karşılığında sıra numaralı alındı belgesi verilecek. Bu tarihten sonra verilecek kapalı zarflar değerlendirmeye alınmayacak.



İHALE 12 EKİM SALI SAAT; 14.30’DA
İhale, 12 Ekim 2021'de saat 14.30’da TMSF'nin Büyükdere Cad. No: 143 Esentepe/İstanbul adresindeki konferans salonunda yapılacak. İhale kapalı zarfla verilen mali tekliflerin açılması ile başlayacak olup açık artırmaya katılmaya hak kazananların listesi oluşturulduktan sonra açık artırma aşamasına geçilecek. İlanda, ihaleye katılım şartları, inceleme, ihale usulü, geçmiş dönem borçları ve diğer hususlara ilişkin detaylara da yer verildi.



“AYNES’E LEZİTA MI TALİP?”
TMSF’nin ihale ile satışa ıkardığı AYNES için çok sayıda gıda sektörü firmasının talipli olduğu ifade edilirken, başta Denizlili Abalıoğlu Grubu Şirketi Lezita ile İzmirli Pınar Süt, Antalyalı Yörükoğlu ve Konyalı Torku’nun “Aynes Adayları” arasında yer aldığı öne sürüldü. Bu arada AYNES, Pınar SÜT ve Yörükoğlu’nun aynı bölgelerden süt tedariği yaptığı da biliniyor. Adaylar içinde en güçlü olanı ise Lezita olarak dikkat çekiyor. Bir Abalıoğlu Grubu şirketi olan Lezita’nın arkasında Türkiye’nin ilk ve en büyük yem fabrikaları firması Abalım Yem’in bulunması da bu iddiayı güçlendiriyor.



NEDEN ABALIOĞLU, NEDEN LEZİTA?
Kurucusu Orhan Abalıoğlu’nun girişimleriyle “Türkiye’nin ilk özel yem üreticisi” olarak 1969 yılında başlayan Abalıoğlu Grubu’nun yol hikayesi, 52 yılı geride bıraktı. Denizli’den çıktığı yolda yatırımlarıyla sürdürülebilir büyüme kaydeden Abalıoğlu Grubu, bugün tarım-hayvancılığın altyapısını oluşturan yem ve gıda sektörlerinde Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından biridir. Abalıoğlu Grubu; Abalım Yem, Lezita ve Lezita Balık markalarıyla faaliyet gösterdiği alanların önde gelen firmalarından biridir. Tesisleri İzmir’de 2006 yılında kurulan Lezita, Türkiye’nin yem sektöründeki ilk ve lider firması olan, 1969’dan bu yana hizmet veren Abalıoğlu Grubu’nun en önemli yapıtaşlarından biridir. Lezita, taze piliç ürünlerinin yanı sıra tüketicilerden ilham alarak geliştirdiği hayatı kolaylaştıran inovatif ürünlerini, pratik çözümlerle sofralara ulaştırmaktadır. Türkiye’nin en büyük ve en modern et entegre tesisine sahip olan Lezita, ülkenin dört bir yanına yayılan dağıtım ağıyla geniş bir müşteri kitlesine ulaşırken aynı zamanda 4 kıtadaki onlarca ülkeye yaptığı ihracatla adını dünyaya duyurmaktadır.



BU ÖNEMLİ DENİZLİ FİRMASINI,
DENİZLİLİ BİR GRUP ALMALI!
Öte yandan Denizli İş Dünyasında da çok konuşulan bu ihale için Ekonomi Çevreleri “Bu önemli Denizli firmasını, Denizlili bir grup almalı!” görüşünde birleşiyor. Evet, işte bu yüzden biz de, “Denizli’nin değeri olan bu firma, Denizli’de kalmalı. Bu önemli Denizli firmasına, Denizlili bir grup talip olmalı?” diyoruz. (Yaşasaydı eğer, öncü işadamı Orhan Abalıoğlu da bunu isterdi, demekten kendimizi alamıyoruz)
fixed-whatsapp-icon