Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

504 Yazı

(EKOPOLİTİK) ARİF BALKANAY TMMOB İCRA KURULU’NDA!

**TMMOB GENEL KURULU’NUN YILDIZI DENİZLİ OLDU!

**DENİZLİ’DEN “NAZIM HİKMET’Lİ BAŞKAN MANZARALARI…”




Denizlili tanınmış mimar ve Mimarlar Odası Şube eski Başkanlarından Arif Balkanay; önce 24 kişiden oluşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği TMMOB Yönetim Kurulu’na seçildi. Ardından da yapılan görev dağılımında 11 kişiden oluşan TMMOB İcra (yürütme) Kurulu Üyeliği’ne getirildi.





EN FAZLA OYU BALKANAY ALDI
Mimar-Yazar Arif Balkanay geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen genel kurulda Denizli tarihinde bir ilk olarak TMMOB Üst Yönetimine seçildi. Mimarlar Odası Genel Merkezi’nin TMMOB Genel Yönetimi için aday gösterdiği üç isimden biri olan Arif Balkanay seçimli genel kurulda 422 oy aldı.



Balkanay Mimarlar Odası İzmir Şube’den aday gösterilen eski MYK Üyesi Ali Ekinci’den 80 oy fazla alarak 24 kişilik TMMOB Merkez Yönetimi’ne seçildi. Ardından TMMOB görev dağılımı oylaması yaptı. Mimar-Yazar Arif Balkanay yapılan görev dağılımında 11 kişiden oluşan TMMOB İcra (yürütme) Kurulu Üyeliği’ne seçildi.



ARİF BALKANAY TMMOB İCRA KURULU’NDA!
TMMOB 48. Dönem Yönetim Kurulu ilk toplantısını 9 Haziran Pazar günü gerçekleştirerek görev dağılımını da yaptı. Emin Koramaz, yeniden TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. Yapılan oylamanın sonucunda Emin Koramaz 24 kişilik Merkez Yönetimi içinden TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı, Ekrem Poyraz TMMOB Yönetim Kurulu II. Başkanı, Özgür Topçu TMMOB Saymanı; Hülya Küçükaras, Bahadır Acar, Feramuz Aşkın, Yusuf Songül, Hanze Gürkaş, Hüsnü Meydan, Arif Balkanay ve Orhan Sarıaltun 11 kişilik TMMOB Yürütme (İcra) Kurulu Üyeleri olarak seçildiler. TMMOB Yönetim Kurulu ise şu şekilde oluştu; Cevahir Efe Akçelik, Mustafa Zorlu, M. Kubilay Yıldırım, Şevket Demirbaş, Ö. Ersin Gırbalar, Halil Kavak, Utkan Güneş, A. Deniz Özdemir, Mustafa Özkaya, Rüştü Öztürk, Ayşegül Oruçkaptan, Esen Leyla İmren, Sefa Apaydın.



BAYRAĞI MÜCELLA YAPICI’DAN DEVRALDI!
TMMOB Merkez Yönetim Kurulu ve Üst Organların belirlendiği seçimleri Devrimci, Demokrat, Yurtsever, İlerici, Çağdaş Mühendis, Mimar, Şehir Plancılarının çıkardığı Mavi Liste kazanırken, TMMOB Merkez Yönetimi ve İcra Kurulu Üyeliği’ne seçilen Denizlili tanınmış Mimar Arif Balkanay önceki dönem MYK Üyesi olan Mücella Yapıcı’nın yerini dolduracak bir isim olarak görev yapacak. Öte yandan Balkanay'ın kazanmasında etkili olan mimar-yazar Süleyman Boz da genel kurulda gerçekleştirdiği birebir çalışmalarla teşekkür ve övgü aldı. Denizli Mimarlar Odası daha önce en üst düzeyde Mimarlar Odası Genel Yönetimi’nde yönetim kurulu üyesi ve genel başkan yardımcısı olarak eski Şube Başkanı (rahmetli) Mimar Cüneyt Zeytinci tarafından temsil edilmişti.



MİMARLAR ODASI DENİZLİ ŞUBESİ’NDE BİR İLK VE HAKLI SEVİNÇ!
Arif Balkanay’ın TMMO Merkez Yönetimi ve İcra Kurulu’na seçilmesinden sora Mimarlar Odası Denizli Şubesi yazılı bir açıklama yaptı. Oda Şube Başkanı Mimar Özlem Kabel Denizli Şubesi olarak alınan sonuçtan ve Denizli olarak elde edilen başarının önemli olduğuna vurgu yaptı.



Mimarlar Odası Denizli Şube Yönetimi tarafından yapılan açıklamada; “1954 yılında kurulan Mimar, Mühendis ve Şehir Plancıları Odalarının üst kurulu olan TMMOB örgütünün 31 Mayıs-2 Haziran tarihlerinde Ankara’da gerçekleşen 48. Olağan Genel Kurul’a Mimarlar Odası Denizli Şubesi olarak katılım sağladık. Bu dönem Şube Genel Kurul Delegemiz olan Arif Balkanay, TMMOB Merkez Yönetim Kurulu adayımız idi. Dün yapılan seçimler sonucunda adayımız Arif Balkanay, Yönetim Kurulu Üyesi olarak seçilmiştir. Denizli Şube olarak ilk kez temsil edeceğimiz bu kurula üyemizin seçilmesinden dolayı haklı bir sevinç ve gurur içerisindeyiz. Örgüt olarak mesleğimiz ve ülkemiz için yapılacak çok şey olduğunun farkında ve bilincindeyiz” denildi.



TMMOB GENEL KURULU’NUN YILDIZI DENİZLİ OLDU!
Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nin açıklaması şöyle devam etti: “Bu iki yıllık süreçte değerli üyemiz Arif Balkanay’a başarılar diliyoruz. Bu yolda daima destekçisi olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Ayrıca bu süreçte bizimle birlikte hareket eden, sonuç için üstün çaba gösteren TMMOB Delegasyonumuzda bulunan meslektaşımız Süleyman Boz’a ve tüm Denizli İKK bileşenlerindeki delegasyonlarda yer alan arkadaşlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. TMMOB’nin tüm bileşenleri olarak bilim ve teknik ışığında, mesleğimiz ve ülkemiz için mücadelemiz sürecektir.” Yukarıda da belirttiğimiz gibi TMMOB Genel Kurul Toplantısının en hareketli ekibi Denizlili delegelerin oluşturduğu heyetti. Heyette yer alan Denizlili mühendis ve mimarlar TMMOB Merkez Yönetimi’ne arkadaşları Mimar Arif Balkanay’ın ismini yazdırmak için arı gibi çalıştı.



GENEL KURUL’UN EN HAREKETLİ İSİMLERİ; “KABEL, BOZ VE SARIKAYA!”
Kulis ve lobi atraksiyonları ile ünlü Mimar Süleyman Boz ve İzmir’de yaşayan Denizlili Jeoloji Mühendisi Hulusi Sarıkaya (Kendisi Efsane Başkan Ali Marım’ın kayınbiraderidir) bu kulis çalışmalarında başrol oynayan isimlerdi. Başını Boz ve Sarıkaya’nın çektiği “mimar-mühendis timi” adeta delegeleri tek tek taradı ve sonuçlara Denizli’nin adını yazdırdı.



Denizlili Mimar-Yazar ve eski Şube Başkanı Süleyman Boz bir ara; solunda TMMOB önceki dönem Başkanı Mehmet Soğancı, sağında ise yeni Başkan Emin Koramaz ile Mimarlar Odası Denizli yöneticisi ve Şube Sekreteri Tuğba Acar Panayır (kentin efsane oda başkanı, mühendis bürokratlarından ve sanatsever ismi Mehmet Acar’ın kızı), Başkan Yardımcısı (Denizli Şube) Mehmet Öztürk ve TMMOB Merkez Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi Arif Balkanay ile o “kulis ve lobi faaliyetleri serisinin adeta bir fotoğrafını”da verdi. Denizli Delege Heyeti de Özlem Kabel Başkanlığı’nda sık sık bir araya gelip durum değerlendirmesi yapmayı da ihmal etmedi. Bu arada Gıda Mühendisleri Odası Denizli Temsilcisi Umut Ayana da genel kurulda Denizli ve Arif Balkanay için en çok koşturan isimlerden biri oldu. (Tabii ki TMMOB Merkez Yönetimi’ne Gıda Mühendisleri Odası’ndan da Yusuf Songül girdi) 



ÖZGÜR ÖZEL; “HER DOĞAN İÇİN ANAYASA YAPARIZ, ERDOĞAN İÇİN ANAYASA YAPMAYIZ, YAPAMAYIZ!”
TMMOB Genel Kurulu’na CHP Lideri Özgür Özel de katıldı ve mimar mühendis odalarının bu ülkeyi ayakta tutan temel yapı taşları olduğuna dönük  bir konuşma yaptı. Denizli Delegasyonu Özgür Özel’in hemen iki sıra arkasında yer alırken, CHP Genel Başkanı yaptığı konuşma ile alkış aldı. Özgür Özel konuşmasında yeni Anayasa tartışmalarına da değinerek bomba bir açıklama yaptı. Özel, “Her doğan için Anayasa yaparız, Erdoğan için Anayasa yapamayız” dedi.



DOĞAN İKİ BÖLGEDE “BELEDİYELER BİRLİĞİ YÖNETİMİNDE!”
Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Adayı olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu girdiği yarışı farklı bir şekilde kazanarak TBB’nin yeni başkanı oldu. Denizli delegeleri TBB seçiminde tam kadro hazır bulunurken, Denizli TBB'ne yönetici veremedi. Ancak; Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Akdeniz Belediyeler Birliği Yönetimi’nden sonra şimdi de İç Anadolu Belediyeler Birliği Yönetimi’ne seçildi.





DENİZLİ’DEN “NAZIM HİKMET’Lİ BAŞKAN MANZARALARI!”
Denizli 3 Haziran ve “3 Haziran haftasında”  Nazım Hikmet Ran’lı günler yaşadı. Denizli Büyükşehir Belediyesi, Türk şiirinin evrensel ve unutulmaz ismi Nâzım Hikmet’i ölümünün 61. yıldönümünde 50 özel “Nazım Hikmet karikatürü” ile Denizlililerin beğenisine sundu. Türkiye Karikatürcüler Derneği ile ortak düzenlenen serginin açılışını Büyükşehir Belediyesi Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu yine bir Nazım Şiiri ile yaptı. Büyük ustanın “davet” şiirinden bir dize okuyan Başkan Çavuşoğlu, “Yaşamak, bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine” diyerek Nazım Hikmeti anlat ve andı.  Öte yandan Nazım Hikmet’i Eğitim Sen ve Eğitim İş sendikaları da unutmadı. Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Eğitim İş’in anma etkinliğinde büyük usta Nazım Hikmet’in şiirini okudu…



Doğan sosyal medya paylaşımına, “Eğitim İş Denizli Şubeleri’nin düzenlediği Haziran Akşamı Şiir Dinletisi’nde bir şiir de ben okudum. Büyük Usta Şair Nazım Hikmet’i sevgiyle anıyorum” derken, videolu şiir paylaşımı büyük beğeni aldı. Başkan Doğan Nazım Hikmet şiirinde de tam not aldı. “En güzel deniz: henüz gidilmemiş olandır/ En güzel çocuk: henüz büyümedi/ En güzel günlerimiz; henüz yaşamadıklarımız/ Ve sana söylemek istediğim en güzel söz; henüz söylememiş olduğum sözdür” dizesi ile adeta ayakta alkışlandı.



SOL PARTİ’DEN SALI GÜNÜ İÇİN BOYKOT ÇAĞRISI
SOL Parti Denizli İl Örgütü, ÇEDES projesi ile okulların tarikatlara açıldığını belirterek, edebiyatı, kültürü, aklı ve bilimi yok sayarak oluşturulan Orta Çağ kalıntısı karanlık düşüncelerle örülü müfredatı reddettiklerini bildirdi. SOL Parti İl Başkanı Serdar Aktaş tarikat müfredatının derhal geri çekilmesi gerektiğini belirterek, “ÇEDES projesi ile okulları tarikatlara açtılar. Müfredat değişikliği ile eğitim tümüyle tarikatların bağnaz ve gerici zihniyetine teslim ediliyor. Cumhuriyet dönemi ve kazanımlarını müfredattan çıkartarak siyasal İslamcı rejim için kuruluş tarihi yazılıyor. Edebiyatı kültürü, aklı ve bilimi yok sayarak oluşturulan bu Orta Çağ kalıntısı karanlık düşüncelerle örülü müfredatı reddediyoruz” dedi.



“11 HAZİRAN SALI GÜNÜ OKULLARA GİTMEYECEĞİZ”
Müfredat değişikliğinin, toplumsal fayda ve çocuğun üstün yararı ilkelerini değil, siyasal çıkarları merkezine aldığı ifade Aktaş boykot çağrısında bulunuldu. Serdar Aktaş basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ‘‘Bizler, çocuklarımızın haklarına, emeklerine ve geleceğine sahip çıkmak, bu müfredat değişikliğinin geri alınması talebimizi daha güçlü ifade etmek ve bu itirazı ülkenin dört bir yanından yükseltmek için 11 Haziran Salı günü okula gitmiyor, boykot ediyoruz” dedi.. 
fixed-whatsapp-icon