Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

586 Yazı

EKOPOLİTİK: ANKARA'YA 877 MİLYON, DENİZLİ'YE 43,8 MİLYON!

**PAMUKKALE DENİZLİ’NİNDİR!

**DENİZLİ’NİN PAMUKKALE GELİRİNDEKİ PAYI SADECE YÜZDE 5! 




Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2024’ün ilk 7 ayında, müze ve ören yerlerine giriş yapan ziyaretçilerin rakamlarını paylaştı. Buna göre 2024’ün ilk 7 ayında müze ve ören yerlerini 16 milyona yakın kişinin ziyaret ettiği açıklandı. Bakanlık yine ilk 7 ayda en fazla ziyaretçi girişinin olduğu ilk 5 örenyerini de sıraladı. Buna göre; Denizli Hierapolis (Pamukkale) Ören Yeri 1 milyon 306 bin 545 ziyaretçi ile ikinci sıraya yerleşti.



BAKANLIK AÇIKLADI; PAMUKKALE HİERAPOLİS TÜRKİYE 2.’Sİ!
İşte; Denizli ve Pamukkale açısından zurnanın “zırt” dediği yer de burasıydı. Yıllık yaklaşık 3 milyon ziyaretçi girişinin gerçekleştiği Pamukkale Hierapolis Ören Yeri ilk 7 aydaki 1 milyon 306 bin2024’de 545 ziyaretçi sayısı ile yine giriş gelirleri ile adeta “para basan” bir darpane gibiydi. Hem de Kültür Bakanlığı’nın kendi ağzıyla yaptığı şu açıklamaya göre; “Türkiye 2024 yılının ilk 7 ayında müze ve ören yerlerinde toplam 15 milyon 757 bin ziyaretçi ağırladı. İzmir Efes Ören Yeri 1 milyon 444 bin 405 ziyaretçi ile ilk sırada yer alırken, Denizli Hierapolis (Pamukkale) Ören Yeri 1 milyon 306 bin 545 ziyaretçi ile ikinci, Mevlana Müzesi 1 milyon 174 bin 571 ziyaretçi ile üçüncü,  Nevşehir-Göreme Ören Yeri 596 bin 580 ziyaretçi ile dördüncü ve Paşabağlar Ören Yeri de 533 bin 174 ziyaretçi ile beşinci oldu.” (Bakanlığın açıklaması)





DENİZLİ’NİN PAMUKKALE’DEKİ HAKKI YÜZDE 5 DEĞİL, EN AZ YÜZDE 50 OLMALI!
Evet, yazımıza Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “Pamukkale Denizli ve Pamukkale’nindir!” eksenli köşe yazılarımızla ilgili gelen “ihtar ve tekzip” metninden yaptığımız alıntılarla devam ediyoruz. Buna göre; Pamukkale Hierapolis ziyaretçi giriş geliri ile adeta (gerçekten) para basan bir darphane gibi. Ancak, Pamukkale Hierapolis girişinden Denizli’ye gönderilen pay ise (aylık girişlere göre hesaplanan) toplam rakamın yüzde 5’i. Bu arada; yukarıda da söz ettik. Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) Pamukkale ile ilgili bu köşede kaleme aldığımız yazılar üzerine Denizli Metropol'e bir “ihtar ve tekzip” yazısı gönderdi. Yiğidin hakkını yiğide vermek gerekirse; asıl itirazları bu gelirden Ankara’ya giden rakamın Bakanlık Üst Düzey Yöneticileri ve Bürokratlarının pay aldığı iddiamızdı. Bunun için yok böyle bir şey, dediler ve bir ihtar yazısı gönderdiler. (Bu Tekzip’de yayınlandı ve bir hafta yayında kaldı) Yazının detayında ise çok ilginç bilgiler ortaya çıktı. Bu da adeta DOSİMM'in kendi açıklaması ile dışavurumu gibiydi. 





PAMUKKALE HİERAPOLİS ADETA DARPHANE!
Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü’nün Noter aracılığıyla gönderdiği bu ihtar yazısında Denizli Büyükşehire son 2,5 yılda (2022, 2023 ve 2024’ün ilk 5 ayında) Pamukkale Örenyeri gelirine bağlı gönderilen yüzde 5'lik pay tutarlarının tarih tarih ve ay ay toplam; 43 milyon 850 bin lira (43.850.000 TL) olduğundan söz ediliyordu. Bakanlık; Pamukkale Hierapolis Örenyeri ziyaretçi girişi gelirlerinden Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne (gelirin yüzde 5’i şeklinde hesaplanan) 2022 yılında 8 Milyon 667 bin lira, 2023 yılında 21 milyon 860 bin lira ve 2024 yılının ilk 5 ayı için ise (ay ay) 13 Milyon 325 bin lira olmak üzere toplam 43 Milyon 850 bin lira pay gönderdiğini açıklıyordu. 2,5 yıllık süreçte Hierapolis Örenyeri gelirlerinin yüzde 5'inin 43 Milyon 850 bin lira (43.850.000 TL) ettiği bir yerde ise bu rakamın tamamının ne ettiğini varın bir de siz hesaplayın.. Bu rakam basit bir muhasebe hesabı ile (43.850.000 TLx20 = 877.000.000.TL) 877 milyon lira ediyor.



“PAMUKKALE DENİZLİ VE PAMUKKALE’NİNDİR! ÇÜNKÜ...”
İşte bu yüzden; “Pamukkale Hierapolis Örenyeri girişlerinden elde edilen bu devasa gelir Denizliye ve Pamukkale'ye kalmalı, yüzde 95’i Ankara’ya gitmemeli” iddiamızı bir kez daha tekrarlıyoruz. Çünkü bir zamanlar (Özel İdare dönemleri) Pamukkale Hierapolis Örenyeri gelirlerinin büyük bölümü Denizli’ye ve Pamukkale’ye ayrılıyordu. Ve bu gelirlerle Pamukkale’nin UNESCO Dünya Mirası’na yakışır bir şekilde korunması sağlanıyordu. (Daha da ötesi o yıllarda 1. Ligte mücadele veren kentin önemli markası Denizlispor’a Valilik ve İl Özel İdaresi kanalıyla bu gelirden destek dahi sağlanıyordu. Son dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Belediyesi arasında çıkan “Kocaçukur’a yüksek kira ve çöp toplama boykotu” eksenli tartışma işte Denizli’nin belki de 40 yıllık “Pamukkale kimin?” tartışmalarının bir devamından başka bişey değil.  



TÜRKİYE 2.’Sİ PAMUKKALE’NİN YILLIK GİRİŞ GELİRİ 500-600 MİLYON TL!
DÖSİM'in kanun maddelerine göre kendi açıklamasına göre; Örenyeri gelirlerinin yuzde 5'i aylık hak edişlere göre Büyükşehire gönderiliyor. Büyükşehir de ilgili ilçeye (Pamukkale Belediyesi’ne.Ve hatta Laodikya giriş gelirlerinden yüzde 5’i Merkezefendi Belediyesine) bu yüzde 5'lik rakamların yüzde 75'ine kadarlık bölümünü gönderiyor. Bu rakamlar DÖSİMM’in kendi verdiği rakamlar. Bir anlamda da kendi itirafı. Bakanlığın son 2,5 yılda Denizli Büyükşehir'e gönderdiği rakam da belli(43.859.000 TL.) Bunun Pamukkale Belediyesi’ne gidecek yüzde 75'lik kısmı da yaklaşık 35 milyon lira olmalı. Aslında; Denizli Büyükşehir ve Pamukkale Belediyelerindeki kayıtlardan bu 2,5 yıllık "Örenyeri geliri trafiği" çıkarılıp incelenebilir.. Bu arada DÖSİMM'in resmi ihtar yazısına göre; Pamukkale Örenyeri gelirinden Denizli Büyükşehir'e sadece Mayıs 2024'te gönderilen payın 5 milyon lira olduğu ifadesine bakıldığında, Mayıs ayındaki Pamukkale Örenyeri toplam (yüzde 100) giriş bedelinin tamamının 100 milyon lira gibi bir rakam olduğu ortaya çıkıyor. Kısacası aylara göre oranlanıp hesaplandığında Pamukkale Hierapolis yıllık 500-600 milyon liralık bir gelirle sahiden tam bir altın yumurtlayan tavuk. Hem de Bakanlık verilerine göre “Türkiye’nin en çok ziyaretçi çeken 2. Örenyeri” olarak…



DENİZLİSPOR VE İŞTE O’ EFSANE YÖNETİM!
Söz Denizlispor’dan açılmışken sosyal medyada rastladığımız “eski bir Denizlispor Yönetimi Fotoğrafı’ndan” bahsetmek istiyoruz. Eski Denizli sayfasında paylaşılan “Geçmiş zaman olur ki” başlıklı yazının fotoğrafında Başkanlığı döneminde Denizlispor’u iki kez şampiyon yapan ve 1. Lig’e (bugünkü Süper Lige) taşıyan Ali Marım ve dönemin Denizlispor Yönetimini oluşturan o efsane isimleri birarada görünce epey heyecanlanıyoruz. Sosyal Medya paylaşımının yazısı ise şöyle; “Ali Marım Başkanlığı’nda Denizlispor Yönetimi. Ebediyete intikal eden Ünver Cengiz, Mustafa Özcan, Sadık Dikmen, Hasan Tekin Ada ve Selami Urhan’a Allah’tan rahmet diliyorum.” (Adil Yılmaz) Ruhları şad olsun, Yeşil-Siyahlılar yine bu herkesin kenetlendiği muhteşem günlerine dönecektir. (Denizler durulmaz dalgalanmadan…)



ARPACI’DAN ZARİF ZİYARETLER!
CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı sosyal medya hesabından “Büyükşehir Belediyemizdeyim” spotlu bir paylaşımda bulundu.



Arpacı, “Büyükşehir Başkanvekilimiz Ali Marım, Genel Sekreterimiz Bülent Bozbaş ile Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanımız Mehmet Selçuk’u ziyaret ederek Denizli’mize ilişkin görüş alışverişinde bulunduk. Misafirperverlikleri için teşekkür ediyor, görevlerinde başarılar diliyorum” dedi.



Kısacası Arpacı bir CHP’li Vekil olarak adeta yerel iktidarın “dayanılmaz hafifliği ve keyfini” yaşadı. Her zamanki haliyle zarif bir vekil olduğunu yine gösterdi. Arpacı ardından Merkezefendi Belediyesi'ne geçti ve Başkan Yardımcıları Osman Bartal ile Hüdai Tirit'i de ziyaret etti.



fixed-whatsapp-icon