Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

465 Yazı

(EKOPOLİTİK) ALMA MAZLUMUN AHINI…

DENİZLİ ZAFERİ’Nİ BU “EFSANE EKİP” KAZANDI!-3 



Pazar günü ülke genelinde gerçekleştirilen yerel seçimler Denizli’de de son 20 yılın en büyük değişimini getirdi. Denizli’de ise bu başarının mimarı olan, bir ekip ve “kolektif akıl” vardı.



Burada son birkaç gündür hem bu ekipten söz ediyor, hem de “Denizli seçim sürecinden” geriye kalan bazı ilginç ve ironik anekdotları anlatıyoruz. Bu ekibin kökleri aslında çok eskilere (35-40 yıla) Adnan Keskin ve Ali Marım’lı dönemlere dayansa da Denizli’de CHP siyasetinin son 15-20 yılına damga vuran bir “siyasi akıl” anlattığımız ve söz ettiğimiz. Merak edenlere bir kez daha hatırlatalım;



Peki, CHP Denizli’nin hafızası ve derinliği de olan  bu ekip kimlerden oluşuyordu? “Ömer Naci Yağcı, Mehmet Boyar, Bülent Nuri Çavuşoğlu, Ali Osman Horzum, Müjdat İlhan, Şeniz Doğan, Efsane Başkan Ali Marım, Bilal Duran ve daha sonraları Ahmet Çağın ve Gençlik Kolları Başkanı Tugay Odabaşıoğlu” bu ekibi oluşturan aktörlerdi. Aslında aynı ekipte en başlarda dönemin baro başkanlarından Adil Demir de vardı. (Daha doğrusu ekibin kurucu üyelerinden biriydi)



ALMA MAZLUMUN AHINI, SANDIKTAN ÇIKAR AHESTE AHESTE!
Evet, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimi’nin enteresan anekdotlarını vermeye devam ediyoruz. Bu seçimde Denizli’de genellikle mevcut belediye başkanlarını aday göstermeyen partiler o seçim bölgelerinde kaybetti. Çivril’de mevcut Belediye Başkanı Niyazi Vural’ı aday göstermeyen AK Parti; eski Başkan Dr. Gürcan Güven’le seçimi kaybetti.CHP adayı Semih Dere Çivril Belediye Başkanı oldu. Pamukkale’de mevcut Başkan Avni Örki AK Parti tarafından aday gösterilmedi, Halil Pekdemir aday oldu. CHP adayı Ali Rıza Ertemur seçimi kazandı. Acıpayam’da Dr. Hulusi Şevkan AK Parti’nin adayı yapılmadı. Fikret Gümüş aday oldu ve CHP adayı Levent Yıldırım seçimi kazandı ve 12 yıl sora Acıpayam Belediyesi CHP’li oldu. Buldan’da MHP’li mevcut Başkan Mustafa Fahri Şevik Cumhur İttifakı tarafından aday yapılmadı. Mesut Sarıbaloğlu aday oldu. CHP’li İş İnsanı ve CHP Denizli eski İl Başkanı Mehmet Ali Orpak seçimi kazanarak bir dönem sonra Budan Belediyesi’ni yeniden CHP’li yaptı. Babadağ’da ise Başkan Ali Atlı CHP tarafından yeniden aday gösterilmedi. Ancak Atlı İYİ Parti’den, Fuat Üstündağ ise CHP’den aday oldu. İlçede seçimi AK Parti adayı 25 yıllık Zabıta Müdürü Murat Kumral kazandı.(“Babadağ’ı geri alacağız” diyen Denizli eski Milletvekili Mehmet Yüksel haklı çıktı)



MHP’NİN ARTIK DENİZLİ’DE BELEDİYESİ YOK
31 Mart öncesi Denizli’de iki belediyesi bulunan MHP’nin bu seçimden sonra kentte hiç belediyesi kalmadı. Çal’da Cumhur İttifakı adayı olan Fethi Akcan seçimi kazanamadı, CHP Adayı Ahmet Hakan kazandı. Buldan’da ise Cumhur İttifakı Mustafa Fahri Şevik yeniden aday göstermedi. Yerine Mesut Sarıbaloğlu aday oldu. Ancak seçimi CHP Adayı Mehmet Ali Orpak kazandı. Yine bu seçimde Serinhisar Cemal Kobaş MHP kontenjanından Cumhur İttifakı adayı gösterilirken seçimi CHP Adayı Osman Kılıç kazandı. Honaz’da Ali Semerci MHP adaydı. Fakat seçimi CHP’nin mevcut Başkanı Yüksel Kepenek kazandı. Kısacası 4 ilçede seçime MHP Adayları ile katılan ve seçime girerken 2 Başkanı bulunan MHP Denizli seçimden “başkansız” çıktı.



ÇAL 20 YIL SONRA AHMET HAKAN İLE YİNE CHP’Lİ
Öte yandan CHP’li yeni Başkan Ahmet Hakan ilçesinde 20 yıl sonra seçilen Cumhuriyet Halk Partili bir Başkan oldu. Ahmet Hakan 2000-2004 yılları arasında Çal Belediye Başkanlığı yapan Mehmet Yanarca’dan tam 4 dönem sonra gelen bir başarıya imza attı. Ahmet Hakan, yüzde 57,27 oy oranı ile CHP’nin Çal’da gördüğü en yüksek oyu alan bir isim oldu. Hakan ayrıca Denizli’de Merkezefendi Belediye Başkanlığı’nı yaklaşık yüzde 59 oy oranı ile kazanan Şeniz Doğan’dan sonra en yüksek oyu alan ikinci belediye başkanı oldu. Çal’da 2004-2014 yılları arasında 10 yıl ise “eski solcu, sosyal demokrat” bir isim olan Orman Mühendisi Hasan Gündüz AK Parti’den Çal Belediye Başkanlığı yapmıştı.



DR. HULUSİ ŞEVKAN'DAN AŞIK VEYSEL'Lİ GÖNDERME
Acıpayam ilçesinde uzun yıllar belediye başkanlığı yapan ve partisi AK Parti tarafından aday gösterilmeyen eski belediye başkanı Dr. Hulusi Şevkan, seçim sonuçlarına ilişkin yorumunu Aşık Veysel'in sözleriyle sosyal medya hesabı üzerinden verdiği bir mesajla yaptı. Acıpayam ilçesini başarıyla 3 dönem yöneten eski belediye başkanı Şevkan'ın sahur vaktinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ilçede günün konusu oldu. Binlerce beğeni ve onlarca yorum alan paylaşımında “Lokman Suresi 17. Ayet’ten” bir bölüm paylaşan Dr. Hulusi Şevkan, altına da Aşık Veysel'in "Beni hor görme kardeşim sen altınsın, ben tunçmuyum. Aynı vardan var olmuşuz, sen gümüşsün ben saç mıyım?" sözlerini kullanırken, arıca; "Kalbinden kibri atanlara selam olsun" diye bir not da düştü.



AK PARTİ’NİN “ÇAMELİ KALESİ” YİNE SAĞLAM KALDI
AK Parti'nin Denizli'de en fazla oy aldığı Çameli ilçesinde mevcut belediye başkanı Cengiz Arslan, üçüncü kez başkanlığı seçildi. Denizli'nin Çameli ilçesinde kurulan 57 sandıkta kayıtlı 15 bin 136 seçmen sandık başına gitti. Kesin olmayan sonuçlara göre Cengiz Arslan oyların yüzde 63.17'sini alarak üçüncü kez başkanlığa seçilirken, en yakın rakibi CHP'li İrfan Özcan yüzde 22.97'de kaldı. Denizli'de AK Parti'nin en yüksek oy alarak yeniden seçimleri kazandığı Çameli, Cumhur İttifakının, kazandığı üç ilçeden biri oldu. AK Parti'de 2009 yerel seçimlerinde başkanlığı kazanan Cengiz Yılmaz'ın ardından 2014'te aday gösterilen Cengiz Yılmaz, üçüncü dönemi için başkanlığa seçildi. 2004'te Adalet ve Kalkınma Partisi'nin adayı Cengiz Yılmaz'ın seçimi göğüsleyerek Çameli Belediye Başkanı seçildiği ilçede, AK Parti geleneği devam etti. Çameli, ilde AK Parti daha önceki seçimde aldığı yüzde 74,3'le en yüksek oy aldığı ilçe olmuştu. Arslan, yaptığı paylaşımda "31 Mart 2024 Yerel Seçimleri için sandık başına giderek iradesini yansıtan ve istikrardan yana oy kullanan Çamelili seçmenlerimize teşekkür ederim. İlçemizin şaha kalkması ve daha refah bir hale gelebilmesi için yaptığımız çalışmaları takdir ederek tercihini partimizden, Cumhur İttifakı'mızdan yana kullanarak bizlere güçlü bir şekilde destek veren gönüldaşlarımıza şükranlarımı sunarım" ifadelerini kullandı.



BAKLAN’DA GÜLSEVER ÜÇÜNCÜ KEZ KAZANDI
Denizli’nin Baklan ilçesinde yerel seçimleri Cumhur İttifakı adayı Yusuf Gülsever, üçüncü kez kazandı. Tarım eki il müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı Gülsever, oyların 41,18’ini alarak başkan seçildi. Gülsever, seçim zaferini belediyeden balkon konuşması ve havai fişek gösterisiyle kutladı. Baklan’da 18 sandıkta 4 bin 528 seçmenden 4 bin 93’ü sandık başına giderek oy kullandı. 3 bin 839 oyun geçerli ayıldığı Baklan’da 2014 yılında başkanlık koltuğuna oturan Cumhur İttifakı’nın Ak Partili adayı Yusuf Gülsever, 1581 oyla geçerli oyların yüzde 41,18’ini alarak 3. kez seçildi. İlçede CHP adayı Nail Şaşmaz yüzde 33,8 ve 1221 oyla seçimi ikinci sırada tamamladı. Sonuçların belli olmasının ardından üçüncü seçim zaferini zeybek oynayarak kutlayan Gülsever, belediye binasından balkon konuşması yaptı. Gülsever, “Canlarım, dostlarım. Baklanımızın güzel insanları. Bu birliğimiz inancımız gücümüz inşallah daim olacaktır. Ahdimizi hiç bozmadık. Halka hizmet Hakka hizmettir düşüncesiyle hizmet ettik. 2014’de Baklan’a hizmet için yola çıktık. Bugün de bir ve beraber olduk. Bize destek veren herkese teşekkür ederiz. Dün dünde kaldı diyorum. Diğer adayları da kutluyorum” diye konuştu. Baklan’da seçim sonucu havai fişek gösterisiyle kutlandı.



28 YILLIK ZABITA MÜDÜRÜ BABADAĞ’IN YENİ BAŞKANI OLDU
Denizli’nin Babadağ ilçesinde 28 yıl zabıtalık ve “Zabıta Müdürlüğü) yaptıktan sonra emekli olan ve AK Parti’den belediye başkan adaylığı yarışına katılan Murat Kumral ilçenin yeni belediye başkanı oldu. Mesleğinin ilk 16 yılında zabıta memuru, 12 yılında ise zabıta müdürü olarak hizmet veren Kumral, yaklaşık 7 ay önce emekli olarak sivil toplum kuruluşlarında görev aldı. Sandıkların tamamının açıldığı Babadağ’da Kumral oyların yüzde 49,8’ini alarak resmi olmayan sonuçlara göre başkan seçildi. CHP adayı Üstündağ yüzde 25,09’da, İYİ Parti adayı Ali Atlı ise yüzde 22,6’da kaldı.



ZEYBEKCİ: “KAZANAN DEMOKRASİMİZ OLDU!”
Seçim sonuçlarının ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci’den değerlendirme geldi. Zeybekci “Kazanan demokrasimiz oldu” ifadesini kullandı… Son Ekonomi Bakanı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada “Siyaset kurumunu ülkemize, milletimize, Denizli’mize hizmette sadece bir araç olarak gördük. Milletimizin iradesinin üzerinde hiçbir güç tanımadık. Milletimizin kararını başımıza taç ettik. Demokrasi kuralları içerisinde yerel seçimlerimizi huzur içerisinde gerçekleştirdik, milletimizin iradesi tecelli etti ve kazanan demokrasimiz oldu. Ortaya çıkan sonuçlarla seçilen belediye başkanlarımıza şehirlerimize hizmetlerinde başarılar diliyorum. Biz milletimize ve şehrimize bugüne kadar sadece hizmet ettik, Allah ömür verdikçe de milletimiz bizi nerede görmek isterse bunu bir lütuf olarak görüp hizmet etmeye devam edeceğiz. Kazanan milletimizdir, hayırlı olsun inşallah” ifadelerini kullandı.



OSMAN ZOLAN’DAN DENİZLİ HALKINA TEŞEKKÜR!
31 Mart Yerel seçimleri sonrası görevini devretmeye hazırlanan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım ile Denizli halkına teşekkür etti… Zolan’ın mesajı ise şöyle oldu; “Allah’a binlerce kez şükürler olsun ki, Denizlimize ve sizlere hizmet etmenin şerefi ve onuruna nail oldum. Sayısız güzellik ve ilkleri birlikte başardık, şehrimizi parmakla gösterilen bir konuma taşıdık. İnşallah Denizlimiz daha güzele ve ileriye gider. Tek duam budur. Seçim sonuçları şehrimize hayırlı ve uğurlu olsun. Vermiş olduğunuz karar ve yetki ile Denizli’mizi ve sizleri birçok hizmetlerle tanıştırdık. Birçok hizmetler yaptık. 616 mahallesine, her sokağına hizmet götürdük. Bugün şehrimiz parmakla gösterilen şehirlerarasında. İnşallah daha da güzele gitsin istiyoruz. Görev süremizde Denizli’de birçok eserler yaptık, kültür merkezleri, yüzme havuzları, köprülü kavşaklar, teleferik, kayak merkezi ve sayamadığım daha birçok projeyi inşa ettik. Bunların hiçbirinin kahramanı sadece ben değilim. Siz bana yetki vermeseydiniz bunların hiçbirini yapamazdım. Bu işleri eserleri birlikte yaptık, birlikte başardık.”



“SİZİN KARARINIZLA GELDİK, SİZİN KARARINIZ İLE GİDİYORUZ”
Zolan devamla, “Sizin kararınızla bu göreve geldik, yine sizin kararınızla görevimiz sona eriyor. Tabii, sandık sonucu, benim görevimin tamamlandığı şeklinde tecelli etti. Bu karara ben saygı duyuyorum. Tartışmadan, eleştirmeden, noktasına virgülüne dokunmadan başıma taç ediyorum. Sizin verdiğiniz kararla geldik, sizin verdiğiniz kararla da görevimiz sona eriyor. Sizlere ve Denizli’ye hizmet etmenin şerefine ve onuruna kavuştum. İnşallah Denizli’miz daha ileriye, daha güzele gitsin istiyoruz. Pazar günü verilen kararla yeni seçilen belediye başkanımız Bülent Nuri Çavuşoğlu beye ilçe belediye başkanlarımıza, meclis üyelerimize muhtarlarımızı tebrik ediyorum. Allah’ım başarılı eylesin, Denizli’mize güzel hizmetler yapmayı nasip etsin. İnşallah Denizli’mizin yarını bugünden daha güzel olsun. Ve sizlerle birlikte ben her zaman Denizli’nin caddelerinde sokaklarında parklarında olacağım. Denizli’de hayatımı devam ettireceğim. Bu noktada inşallah değişik alanlarda yine birlikte olacağız. Bizler aynı şehirde yaşayan, şehrimize sevdalı insanlarız. Şehrimizin ilerlemesi, ziyadesiyle hepimizi mutlu edecektir. Hepiniz Allah’a emanet olun” dedi.



YARIN;  CHP LİDERİ ÖZGÜR ÖZEL VERDİĞİ SÖZÜ TUTTU! ÖZEL’DEN HORZUM’A HEDİYE KIRMIZI MOTOSİKLET DENİZLİ’YE NE ZAMAN GELİYOR?
fixed-whatsapp-icon