Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

548 Yazı

EKOPOLİTİK: ALKIŞLAR; “RANTA DEĞİL, HALKA YAKIN BAŞKANA!”

BAŞKANIMA VE KENTİME DOKUNMA!



Bir basın toplantısı düzenleyerek Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nu hedef alan ve ağza alınmayacak sözlerle adeta kişisel hakaretler de bulunan Denizlispor Başkanı Ahmet Yalın Yıldırım; 31 Mart seçimlerinde 16 belediye başkanlığı kazanan CHP cenahı ve 25 yıl sonra CHP’li bir başkanı Denizli Büyükşehir Başkanlığı koltuğuna oturtan Denizli halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Sosyal medyada çok sayıda paylaşılan ve Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu’nu savunan “Başkanımı Destekliyorum, Ranta Değil Halka Yakın Başkanımızı Alkışlıyoruz, Başkanıma Dokunma!" mesajları ön plan çıktı. Öte yandan Denizli’nin Merkezefendi İlçesi Şemikler Mahallesi’nde Gençlik ve Spor Bakanlığı’na aitken, geçtiğimiz yıl mülkiyeti özelleştirme kapsamına alınan Sümer Holding’e geçen, ancak imar planında “spor alanı” olarak ayrılmış parsel, bir yıl sonra Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından spor alanından çıkarılarak, konut ve ticari alana çevrilen tartışmalı alan akıllara; Mayıs-Haziran 2013 tarihinde patlayan “Gezi Olayları” ve kalkışmasını getirdi. İşte Denizli’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile başlayan ve (son iki haftadır süren) Mahalle sakinleri de dahil; siyasi partiler, STK’lar, Belediyeler, çevreciler ve toplumun her kesiminden kişi ve grupların tepkilerine, itirazlarına konu olan bu protestolar “Bu olay Denizli’nin Gezisi olur!” yorumlarını da beraberinde getiriyor.





ALKIŞLAR; “RANTA DEĞİL, HALKA YAKIN BAŞKANA!”
Denizlililer Denizlispor üzerinden başlatılan tartışmada Başkan Çavuşoğlu’nu desteklerken,  “Denizli Büyükşehir Belediyespor’u amatör lige düşürdüler. Denizlispor’u Süper ligden alıp, 3. lige düşürdüler. Denizli’nin en önemli markasını kendi oyuncakları gibi kullanıp borç batağına soktular. Şimdi içinde oldukları durumda halkın oyları ile seçilen ‘3 Aylık Başkanı’ suçluyorlar. Yıllardır talan edenlere hesap soramayanlar bugün hadlerini aşan cümleler kurabiliyorsa sebebi rantlarına çomak sokan bir Başkan’ın olmasıdır. Denizlispor üstünden iş çevirenler yerine fakir fukaranın yanında olan Çavuşoğlu Başkanımı destekliyorum” diyerek Denizli’nin en derin” konusu “Denizlispor Meselesi” hakkında da çarpıcı mesajlar vermeyi de ihmal etmediler.





ÇAVUŞOĞLU AÇIK VE ÇOK SAKİN, “BELEDİYE KAYNAKLARI DENİZLİSPOR’A AKTARILAMAZ!”
Bu arada Başkan Çavuşoğlu Denizlispor Kulübü Başkanı Ahmet Yalın Yıldırım’ın açıklamaları konusunda sakinliğini korurken, Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı ikinci oturumunda konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Mecliste konuyu gündeme getiren isim Merkezefendi Belediyesi Başkan Yardımcısı ve CHP Grup Başkanvekili Osman Bartal oldu. Bartal; Denizlispor cephesinden yapılan eleştirileri hatırlattı, Çavuşoğlu’ndan bunlara yanıt vermesini istedi. Denizlispor’un eski günlerine döneceği bir sistemin kurulması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Elbette ki; bu konuda bir çaba içinde olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin kaynaklarını Denizlispor’a aktarılması gibi bir şansın olmadığını herkesin bilmesini istiyorum. Bu şehrin bana emanet ettiği her kuruşu, kendi namusum gibi, kendi param gibi sahip çıkacağıma kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.


 
DENİZLİSPOR KONUSUNDA KARAR VERİCİ BELEDİYE BAŞKANI OLMAMALI!
Denizlispor ile ilgili süreçte bazı hatalar yaptıklarını vurgulayan ve özeleştiride de bulunan Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu kendisini eleştirenlere de, destekleyenlere de teşekkür ederek gelişmeleri şöyle özetledi; “Önceki dönem başkanlık yapmış arkadaşlarımızla bir toplantı gerçekleştirdik. O toplantı içinde neler yapılacağını tartıştık. Daha sonra bir başka toplantıda, Denizli’deki tüm sanayi ve iş dünyasının temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları başkanlarıyla konuyu masaya yatırdık. Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak bu işin tarafı olma noktasında sadece kaynak aktaran rolüyle, o kaynakları temin etme şansımızın olmadığını bütün arkadaşlara söyledik. Denizlispor’un, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin tahakkümünden kurtulması gerektiğini söyledik. Elbette yine Denizlispor, Denizli’nin ortak bir değeri ve bu değerin ayakta kalması noktasında da bir çaba içerisinde olunması gerekir. Ama burada karar vericinin belediye başkanı olmaya başladığını ve bugün geldiğimiz noktada geldiğimiz yerin sonucu anlamında çok net görebiliyoruz. Bu takımın eski günlerine dönebilmesinin yolu,  birilerinin yönettiği kulüp olmaktan kurtarırsak başarabileceğimize inandık. Onun için ilk ve doğru adımı bu kulübün üstündeki tahakkümden ayağımızı kaldırarak yaptık. Bizler tahsilat makamı olarak görünen bir sistemi ortadan kaldırıyoruz. Bu süreçte bizlerinde hatası olmuştur ve olmaya da devam edecektir. 



TARTIŞMAYA AK PARTİ’Lİ GÜNGÖR DE KATILDI
Ahmet Yalın Yıldırım konuyu bir dosya halinde CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e de götürecekleri açıklaması da yaparken, tartışmaya AK Parti İl Başkanı Yücel Güngör’ün de katıldığı gözlendi. AK Parti Denizli İl Başkanı Güngör Denizlispor yönetimi ile Çavuşoğlu arasındaki polemik hakkında; “Başkan Çavuşoğlu, seçim çalışmalarında omzunda Denizlispor atkısıyla dolaşıp, Denizlispor ve taraftar guruplarına vaatler verdi. Seçim bitti hepsi unutuldu. Kendisini ziyaret eden Denizlispor Kulüp Başkanımıza ve beraberindekilere makama yakışmayacak kabalıkta bir tavır sergilemiş. Haliyle de takımıyla, taraftar guruplarıyla çok büyük bir aile olan Denizlispor’unda, Denizlispor’a gönül vermiş milyonlarında tepkisini almayı başardı” dedi. 


 
YILDIRIM’A BİRİLERİ “BAŞKAN, BU KADARI DA FAZLA” DEMELİ!
Denizlispor Başkanı Ahmet Yalın Yıldırım, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ile görüşme yapmak istediklerini ancak dinlenmeden kapıya yönlendirildiklerini belirtmiş, ancak düzenlediği basın toplantısında hakaret düzeyine varan ve haddini aşan açıklamalara imza atmıştı. Yıldırım’ın “Kibir abidesi. An itibari ile Denizlispor için Nuri Çavuşoğlu kimliği hükümsüzdür. Onun varlığını tanımıyoruz. Eğer Nuri Çavuşoğlu Denizlispor dostu ise emin olun Denizlispor’un düşmana da ihtiyacı yok. Tek başına o yeter” şeklindeki açıklamaları sarf ettiği sözler içinde en hafif olanlarıydı. 



KEÇECİ 5 YIL ÖNCE UYARMIŞTI!
16 Mayıs 2019’da Ali Çetin’in Başkan olduğu dönemde Süper Lige yükselmeyi garantileyen Denizlispor’a açık bir “uyarı ve tavsiye” mektubu şeklinde açıklamalar yapan dönemin Denizli Sanayi Odası Başkanı ve eski Denizlispor yöneticisi Müjdat Keçeci sanki bugünleri görmüş ve ‘Denizlispor’a Açık Mektup’ adlı yazısında yönetim ve anlayış değişikliğinin şart olduğunu vurgulamıştı. Aradan tam 5 yıl geçti Bir zamanlar UEFA Kupası’nda çeyrek finale kadar giden Denizlispor Süper Lig’de tutunamadı. Ve hatta 3. lige kadar geriledi. 7 yıl Denizlispor’un As Başkanlığı’nı yapan ve Ahmet Dartar ile Doğan Demircioğlu gibi efsane isimlerin Denizlispor Başkanı olduğu dönemlerde Yeşil Siyahlı yönetimde görev alan İş Dünyası’nın duayenlerinden Erbakır Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci’nin o gün mektubunda taptığı uyarılarında ne kadar da haklı olduğu bugün ortaya çıkmış oldu.



“AHMET DARTAR VE DOĞAN DEMİRCİOĞLU İLE ÇALIŞTIM!”
Bakın Müjdat Keçeci 16 Mayıs 2019 tarihli mektubunda neler diyordu;“Denizli’nin en mutlu günlerinden birini yaşadık. Denizlisporumuz 4’üncü defa Süper Lig’e terfi etti. Gerçekten zor ama istikrarlı bir çalışma ile ve de Denizlispor severlerin inançları ile bu başarı geldi. Çok kaliteli bir antrenörün yönettiği takım oynadığı çok kaliteli futbolla taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazandı. Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri de zorlukları kişisel beceri ve fedakarlıkları ile aştılar ve zoru başardılar. Tüm şehir Pazar günü inanılmaz mutluluğu birlikte yaşadılar ve başarıyı kutladılar. Helal olsun. Hak edilmişti. Ben Denizlispor’un iki defa Süper Lig’e çıkma mutluluğunu yönetici olarak geçmişte yaşadım. Hem başarının ne kadar külfetli olduğunu hem de başarı gelince mutluluğun da ne kadar büyük olduğunu bilirim. Yönetim kurulunda 7 sene kadar As Başkan olarak rahmetli Başkanımız Ahmet Dartar ve rahmetli Doğan Demircioğlu ve diğer arkadaşlarla çalıştım. Bu mutluluk ve sevinçten sonra şimdi Denizli’ye çok büyük bir sorumluluk ve görevler düşüyor.”



“DENİZLİSPOR İÇİN BİR STRATEJİK YOL HARİTASI YAPILMALI!”
Keçeci’nin 5 yıl önce kaleme aldığı “Denizlispor’a Mektup” yazısı şöyle devam ediyor; “Bugün için artık takım Süper Lig’de top koşturacak. Takımları izliyoruz. Düşen takımlar bile şampiyonluğa oynayan takımlara kök söktürüyorlar. Artık Türkiye’de futbol kaliteli ve mücadeleli oynanarak geçiyor. Şimdi gelecek için yakın vadede Denizlispor için önemli bir stratejik yol haritası yapmak zorunluluğu var. Öncelikle yönetim kurulu Süper Lig’de oynayacak takımın işlerini götürecek, yürütecek, temsil edecek ve de finansmanını organize edebilecek yetkinlikte olan kişilerden kurulmalıdır. Bunun takımın geleceği için en önemli faktör olduğuna inanıyorum.”



“DENİZLİSPOR’A YETKİN VE ETKİN BİR YÖNETİM GEREK!”
Keçeci Mektubunu şöyle tamamlamıştı “Başarının temelinin tamamen bu yönetim kurulunun oluşumunda yattığını bilmeliyiz. Bu konuda bugüne kadar işin yürümesinde ve desteğinde bulunan başta Büyükşehir Belediye Başkanı ve şehrin önde gelen STK’ları ve bugüne kadar Denizlispor yönetiminde sorumluluk alanların ve de şehrin önde gelenlerinin bu yeni yönetimin oluşumunda faydalı olmaları gerekir diye düşünüyorum. Yönetim Kurulunun belirleyeceği antrenör ve onunla birlikte takıma takviye için alınacak oyuncular bu kadar paranın kıymetli olduğu bu dönemlerde hassasiyet gösterilerek yapılması gereken icraatlar olacaktır. Bu olayların vakit geçirmeden bugünlerden başlayarak oluşturulması inanılmaz faydalar getirecektir. Bu erken Süper Lig’e terfi etmenin avantajını Denizli kullanmalıdır. Bu zamanları boşa geçirmemelidir. Başarı ve hüsran burada yatıyor. Bugünleri yaşayan bir hemşehriniz olarak bunları paylaşmak, belki faydalı olur diye düşündüm ve yazdım. Başarı Denizlispor’la büyüsün..”



FUTBOLDAN ÇOK “MUTSUZ ÇOĞUNLUĞA” KULAK VEREN HAKLI!
İşte, Ege’nin İncisi unvanına sahip Denizli’nin en önemli ve değerli markası (bana göre bu marka Pamukkale’dir ve burada Faşist Diktatör Franco’nun 3F’sini anlatmak isterdim ama..) Denizlispor 4 dönem Süper Lig Serüveninin ardından şu sıralar kuruluş yıllarını bile özleten bir yer ve konumda bulunuyor.Yoğun bakımda bir hasta hali yaşayan Yeşil Siyahlı kulübün Yönetimi ile her daim Denizli Halkının haklarını ve yaşam standartlarını yükseltmeyi önceleyen şehrin 25 yıl sonra gelen sosyal demokrat ve solcu yeni Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu arasında patlak veren bu tartışma bence kimsenin yararına değil. (Bir de üzerine; Başkan Zolan dönemimde Denizlispor’a ihale ile 60 milyon liraya verilen ve kulüp yönetimi tarafından 200 milyon liraya satılan arsa parasının akıbeti iddiaları! eklenince) Başkan Çavuşoğlu’nun Denizlispor ile ilgili  “tavrı, kararları ve duruşu” hiç de öyle boşuna değil sanki. Kısacası; insanların yaşam standartlarının bu kadar aşağılara çekildiği, açlık sınırının ortalama bir standart haline geldiği böyle bir dönemde “Başkanımı Destekliyorum, Ranta Değil Halka Yakın Başkanımızı Alkışlıyoruz, Halkçı Başkanıma Dokunma!" mesajları veren ve çoğunluğu oluşturan (mutsuz) halka kulak vermek daha doğru olacaktır diyoruz…

BU HABERLER YARIN BU KÖŞEDE…



“BU DA DENİZLİ’NİN GEZİ’Sİ!”
Önce Mimarlar Odası eski Başkanlarından Hüsamettin Ataman itiraz etti. Ardından Şemikler Mahallesi Muhtarı Ali Kuş öncülüğünde mahalle halkı ayağa kalktı. CHP Denizli İl Başkanlığı ise Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Mahalle Halkı ve partililerle birlikte yetişkin yüzlerce çam ağacı ile bir koruluğu andıran söz konusu alanda bir protesto eylemi yaptı. TMMOB’a bağlı Denizli İl Koordinasyon Kurulu da durumu öğrenir öğrenemez 3 Temmuz’da acil olarak toplandı, ve ardından imar planına itiraz kararı alarak, dilekçe verdi. Öte yandan aynı alan için 4 yıl önce CHP’li Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ın “bölgeyi çam ağaçlarını da koruyarak bir spor kompleksi yapmak” üzere istediği, İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün de 2 yıl önceki TBMM KİT Komisyonu toplantısında Genel Müdür Yinal Yağan’a tahsis konusundaki talebi sorduğu ortaya çıktı. 



BU OLAY “DENİZLİ’NİN GEZİSİ” OLUR!
Denizli’nin Merkezefendi İlçesi Şemikler Mahallesi’nde Gençlik ve Spor Bakanlığı’na aitken, geçtiğimiz yıl mülkiyeti özelleştirme kapsamına alınan Sümer Holding’e geçen, ancak imar planında “spor alanı” olarak ayrılmış parsel, bir yıl sonra Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından spor alanından çıkarılarak, konut ve ticari alana çevrilen tartışmalı alan akıllara; Mayıs-Haziran 2013 tarihinde patlayan “Gezi Olayları” ve kalkışmasını getirdi. İBB’ye ait Gezi Parkı’nın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Kararı’na rağmen Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘Topçu Kışlası’na dönüştürülmesi planına karşı başlayan olaylar Türkiye ve Dünya’da toplumsal ve çevreci mücadeleler tarihine “Gezi Vakası” olarak geçmişti. İşte Denizlide Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile başlayan ve (son iki haftadır süren) Mahalle sakinleri de dahil; siyasi partiler, STK’lar, Belediyeler, çevreciler ve toplumun her kesiminden kişi ve grupların tepkilerine, itirazlarına konu olan bu protestolar “Bu olay Denizli’nin Gezisi olur!” yorumlarını da beraberinde getiriyor.

DETAYLAR YARIN BU KÖŞEDE, MUTLAKA OKUYUN!

fixed-whatsapp-icon