Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

482 Yazı

(EKOPOLİTİK) ADAYLAR İÇİN İKİ KADER GÜNÜ; “16 MART VE 9 NİSAN!”

**CHP Denizli’de Aday Adayları Ankara Yolunda, CHP Denizli Adayları İle Öztrak Görüşecek.. CHP Denizli Karaca’yı Yine Liste Başı Bekliyor, Çavuşoğlu, Demir Ve Orpak CHP’de En İddialı Aday Adayları, CHP Denizli Listesi İçin Çok Sayıda İş İnsanı Adı Geçiyor.. Dikkat! Bu Tarih Birsen Çelik İçin Çok Önemli! Bu Seçimin En Erken Yola Çıkan Adayı; Mehmet Altıntaş…

Artık seçimlere sadece iki ay kaldı. Ve bütün Türkiye’de olduğu gibi Denizli’de de siyasi partileri seçim yarışı heyecanı sardı. Milletvekilliği için “siysi planları, hazırlığı, hevesi ve muradı” olan çok sayıda isim aday diplomasisi sürecini çoktan başlatmış durumda. Yüksek Seçim Kurulu YSK’nın ve Siyasi Partilerin seçim takvimlerine göre vekil aday adaylarını ise “hızlı karar vermelerini gerektirecek sıkışık bir süreç” bekliyor.



CHP DENİZLİ’DE ADAY ADAYLARI ANKARA YOLUNDA
Aday başvuruları için süre AK Parti’de ve CHP’de başladı. AK Parti’de son tarih; 16 Mart, CHP’de ise son başvuru tarihi 20 Mart. (Ve CHP Denizli’de adaylar çoktan Ankara yollarına düştü)  İyi Parti’de 16 Mart Perşembe günü başlayacak olan başvurular 21 Mart Salı günü sona erecek. MHP’de ise vekil başvuruları; 14 Mart-21 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu arada AK Parti’de aday adayları için 18 Mart’ta illerde “Temayül Yoklaması Seçimi” yapılacak.

ADAYLARIN KADER GÜNÜ;
16 MART VE 9 NİSAN…
Bu arada yukarıda da değindiğimiz gibi adayların önüne YSK’nın koyduğu 2 önemli tarih var. YSK Takvimi’ne göre; milletvekili olmak isteyen kamu görevlileri ve seçilmişler yani; “Belediye başkanları, Siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri, Belediye meclisi üyeleri, İl genel meclisi üyeleri, Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar” aday adayı olabilmek için 16 Mart tarihine göre bu görevlerinden istifa etmek zorundalar. Ayrıca Siyasi Partiler kesinleştirdikleri “milletvekili aday listelerini” 9 Nisan’a kadar YSK’ya verecek.  Tabii ki siyasi partilerin vekil listelerini YSK’ya vereceği bu tarihe kadar siyaset Denizli’de de toz duman ve çok çekişmeli bir sürece girecek.



CHP DENİZLİ KARACA’YI
YİNE LİSTE BAŞI BEKLİYOR
Haziran 2018 seçimlerinde CHP’nin Denizli milletvekili aday listesi; “Gülizar Biçer Karaca 1. sıra, Kazım Arslan (vefat etti) 2. sıra, Haşim Teoman Sancar (CHP’den istifa) 3. sıra, Ünal Karaosmanoğlu 4. sıra, Özgür Savaş Bayar 5. sıra, İlhan Özcan 6. sıra, Şeniz Doğan 7. sıra ve Bilgehan Burgul 8. sıra” şeklinde sıralanıyordu. Ve bu listeden üç isim “Gülizar Biçer Karaca, Kazım Arslan (rahmetli) ve Haşim Teoman Sancar seçilerek Ankara’nın yani parlamentonun yolunu tutmuştu. Şimdi yine “yeni” bir seçim dönemindeyiz. Geçen dönemin vekillerinden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca yeniden aday. Hem de CHP Denizli Listesi’nin tartışmasız 1. Sıra Adayı.  Edindiğimiz bilgiye göre yine geçen seçimin 4. sıra adayı Ünal Karaosmanoğlu da  yeniden aday adayı olmayı planlıyor. CHP Denizli'de vekil aday adayları bir yandan adaylıkları ile ilgili görüşme ve yoklama trafiği yürütürken, Ankara’nın yolunu tutarak Genel Merkeze başvurularını da gerçekleştiriyor. Şimdi tüm vekil aday adaylarının aklındaki en önemli soru; “CHP Denizli’de vekil adaylarını hangi yöntemle belirleyecek? Ön seçimle mi (ki bunun için kalan süre yeterli değil), merkez yoklaması mı? İttifak listesi mi?” şeklinde.





ÇAVUŞOĞLU, DEMİR VE ORPAK
CHP’DE EN İDDİALI ADAY ADAYLARI
Evet, Denizli CHP’de İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın dışında vekil aday adaylığı için başvuru yapan ve yapması beklenen isimler arasında Bülent Nuri Çavuşoğlu, Adil Demir ve Mehmet Ali Orpak kulislerin ilk sıralarda yer alan en iddialı isimler. Geçen dönemin 4. sıra adayı Ünal Karaosmanoğlu da başvuru yapması muhtemel isimlerden biri. Ve tabii ki bu listenin olmazsa olmazlarından “İlhan Özcan ve Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik’i” de unutmamak gerekiyor. Bu arada Denizli siyasi kulislerinde CHP eski vekillerinden Ali Rıza Ertemur ve İl Başkanlarından Mahir Akbaba’nın da adaylık için adı geçiyor.



CHP DENİZLİ LİSTESİ İÇİN ÇOK
SAYIDA İŞ İNSANI ADI GEÇİYOR
Öte yandan CHP Denizli Milletvekili adaylığı için siyasi kulislerde çok sayıda iş insanı ve sanayicinin de ismi geçiyor. Müjdat Keçeci, Yasin Tokat, Ahmet Gökşin, Osman Aydınlı, Mehmet Boyar, Şeref Arpacı, Halis Ödel” gibi iş çevrelerinden olan bu isimler Denizli politik kamuoyunda heyecanla karşılanıyor. Bu iş insanları içinde yer alan Babadağlı iki isim ise adeta Babadağ ilçesinin “TBMM’ye bir Babadağlı Vekil göndermemiz gerekli” özlemi ile birebir örtüşüyor.



DİKKAT! BU TARİH BİRSEN
ÇELİK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ!
Evet, dünde bu köşede yazdığımız gibi CHP’de milletvekili aday adayları başvuru kabulleri 13 Mart tarihinde Ankara CHP Genel merkezinde başladı. 20 Mart’a kadar devam edecek. Daha ilk günden Denizli’den Ankara'ya başvuru için CHP Genel Merkezine gidenler oldu. Bu arada YSK’nın takvimine göre kamu görevlilerinin ve seçilmişlerin milletvekili adayı olabilmeleri için; 16 Mart Perşembe gününe kadar görevlerinden istifa etmeleri gerekiyor. Burada bunu niye vurguluyoruz? Şunun için; Vekil adaylığı kulislerinde sık sık adı geçen CHP’nin başarılı Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik’in eğer adaylık planı varsa 16 Mart tarihi mesai bitimine kadar ikinci kez oturduğu başkanlık koltuğundan istifa etmesi gerekiyor. (Bu adaylar eğer seçilemezse görevlerine geri dönebiliyor)

CHP DENİZLİ ADAYLARI İLE ÖZTRAK GÖRÜŞECEK
CHP Genel Merkezi’nden bir önemli haber daha geldi. Denizli Vekil Adayları ile görüşme görevi CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Sözcüsü Faik Öztrak’a verildi. CHP Denizli’nin milletvekilliği için başvurmuş tüm aday adayları Öztrak tarafından mülakata alınacak. Bu görüşmeler 21 Mart tarihinden itibaren başlatılacak.



BU SEÇİMİN EN ERKEN YOLA
ÇIKAN ADAYI; ALTINTAŞ
Aralık 2022’de MHP Merkezefendi eski İlçe Başkanlığı’ndan istifa eden Mehmet Altıntaş vekil adaylığı için yola en erken çıkan isimlerden biri oldu. Adaylık yarışı için 5-6 ay önce hazırlık ve çalışmalara başlayan Mehmet Altıntaş 14 Mayıs yarışı için iddialı. 



BU İSİMLER YARIN BU KÖŞEDE
"Nihat Zeybekci, M. Salih Erdoğan, Mehmet Yüksektepe, Osman Nuri Filiz, Ümmet Kandoğan, Mehmet Yüksel,  Dr. Sema Ramazanoğlu, Bilal Uçar, Necip Filiz, Halil Pekdemir, Osman Zolan.."

YARIN; DENİZLİ’DE POLİTİKA ÇOK ISINDI, BEYHAN ASLAN’DAN MEKTUP VAR  VE İYİ PARTİ DENİZLİ VEKİL LİSTESİ ÖZTÜRK’ÜN ELİNDE..
fixed-whatsapp-icon