Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

604 Yazı

(EKOPOLİTİK) 16 MAYIS’TA “3 TAŞ” ATTI, PİŞMİŞ AŞA SU KATTI!

**BİTMEYEN POLEMİK; BÜYÜKŞEHİR “15 MAYIS”, ATAMAN “16 MAYIS” DİYOR.. FUARIN EN ÇOK İLGİ GÖREN STANDI. ADAMA BAK! KÖR BİR DE.. ERMİŞ’LE GERÇEK VE KOMİK BİR ÖYKÜ! MERKEZEFENDİ VE ACIPAYAM’DAN 150 YAZAR GEÇTİ.. ERTEKİN VE ŞEVİK’TEN BİRER KİTAP VAR!

Denizli’de geçtiğimiz hafta iki kitap fuarı birden vardı. Aslında iki fuar etkinliği de aynı zamanlara denk geldi. Bunlardan ilki; Merkezefendi Belediyesi tarafından 25 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında Merkezefendi Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2. Kitap Günleri’ydi. İkincisi de; Acıpayam Belediyesi tarafından 27 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında bu yıl ilki yapılan Acıpayam Kitap Günleri Fuarı idi. İki kitap günleri etkinliğinin en çok ilgi gören standlarından birini Mimar-Yazar Hüsamettin Ataman’ın kitap standı oluşturdu. Denizli ve Ege’deki ender “yerel tarihçi” ve yazarlardan biri olan Ataman’ın en çok ilgi gören eserini ise yine; her yılın Mayıs ayında bolca tartışılan bir konu olan Denizli Milli Mücadele Günü meselesi ile bu olayın bulgu ve belgeleriyle anlatıldığı “Üç Taş” kitabı oluşturdu.



Ataman’ın “Üç Taş; 16 Mayıs 1919 Denizli Milli Mücadele günü ve 16 Mayıs 1919 Denizli Direniş Mitingi” adlı ve spotlu eseri, bunun aksine 15 Mayıs’ı Denizli’nin Milli Mücadele Günü olarak ilan eden Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin ilan ettiği (lokal bir bayram olarak da kutladığı) bu tarihi yalanlıyor ve doğru olmadığını kanıtlarıyla ortaya seriyor.



BİTMEYEN POLEMİK
Evet, son yıllara kadar tarihi belgelere ve yazılmış diğer kitaplara göre 15 Mayıs’ta Yunanlıları İzmir’e çıkmasının hemen ardından 16 Mayıs 1919 günü Denizli’de tellallar ile halkı topladığı müftülük binasının önünde fetva veren Ahmet Hulusi Efendi; "Müftünüz olarak Cihad-i Mukaddes Fetvasını ilan ve tebliğ ediyorum. Elinizde hiçbir silahınız olmasa dahi üçer taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz" sözleriyle halkı ayaklandırdığı anlatıla geldi.



BÜYÜKŞEHİR “15 MAYIS”,
ATAMAN “16 MAYIS” DİYOR
Denizli’de Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadelenin ilk günü olarak kabul edilen bu tarih yani¸16 Mayıs yaklaşık 90 yıl Denizli Milli Mücadele Günü başlangıcı olarak kutlandı. Denizli yerel bayramı kabul edildi. Ancak Denizli Belediye Meclisi’nde alınan bir kararla bu tarih 15 Mayıs olarak değiştirilince Mimar-Yazar ve belgeselci Hüsamettin Ataman harekete geçti ve yılları alan bir mücadele başlattı. Burada tarihi bir gerçekliğin değiştirilmek istendiğini iddia eden Ataman, tamamen bu olayı anlatan “Üç Taş” belgesel kitabını yazdı ve bu yıl ilk kez kitap fuarlarında imzalamaya başladı.



Kısacası yerel tarihçi ve “Son Yüzyıl” belgeseli yapımcısı Hüsamettin Ataman; Merkezefendi ve Acıpayam Kitap Fuarlarında sergilediği ve imzaladığı bu kitabı ile adeta bir tarih tahrifatına müdahale etti. Ve adeta “pişmiş aşa su kattı!” Hüsamettin Ataman’ı eseri Üç Taş’ı mutlaka okuyun diyor, Acaba aynı Ataman Denizli Büyükşehir Belediyesi Kitap Fuarı’na davet edilir mi diye sormadan da edemiyoruz…



FUARIN EN ÇOK İLGİ GÖREN STANDI
Öte yandan Hüsamettin Ataman’ın Merkezefendi Kitap Günleri’nde imzaladığı Üç Taş Belgesel Kitabı fuarın da en fazla dikkat çeken ve ilgi alaka gören eseri oldu. Hüsamettin Ataman’ın standını CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Merkezefendi’nin CHP’li Kadın Belediye Başkan Şeniz Doğan ve Görkemli Hatıralar programcısı Gazeteci Yazar Serhan Asker ziyaret etti. Bu arada ünlü Gazeteci Yazar Saygı Öztürk de Ataman’ın standını ziyaret eden isimler arasında yer aldı.



ADAMA BAK! KÖR BİR DE
Bu arada Merkezefendi 2. Kitap Günleri’nin en çok ilgi gören diğer bir kitabı da Sosyolog ve Eğitimci Yazar Azmi Ermiş'in son kitabı “Adama Bak! Kör bir de” adlı hikaye kitabı oldu.  Merkezefendi Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki kitap fuarında en çok imza talep edilen yazar da yine Ermiş’ti. Yazar Ermiş yine ünlü özlü sözünü söylemeden edemedi; “Görmek önemli değil duymak ve hissetmek önemlidir. Ben kitaplarımı hissederek yazıyorum.” Yazar Azmi Ermiş’in Mübarek Oteli ve Hakkı Hak Peşinde kitapları da bulunmaktadır.



ERMİŞ’LE GERÇEK VE KOMİK BİR ÖYKÜ
Hemen her sohbetinde kısa ve esprili bir öykü yazması ile ünlü Azmi Ermiş’le ilgili gerçek bir öykü de bizden; “Yıl 1993. ANAP ve Özal Dönemi. İktidara karşı “Alışamadık” tişörtleri ile eylem yapılan zamanlar. TRT dışında özel TV kanallarının yayınlara başladığı yıllar. Star ve Kanal 6 ile yayıncılıkta çok kanallı döneme geçilmiş durumda. Denizli’nin yerel TV kanalı DEHA TV’de lokal olarak yayın yapıyor. O zamanlar teknolojik olarak kıt kanaat şartlarda televizyon yayını yapmaya çalışıyoruz. Tabii ki uydu yayını falan da yok. Kısacası çok güçlü olmayan vericilerle karasal yayın yapıyoruz. Yayınlarımız her semtte ve mahallede aynı netlikte ve görüntü standardında verilemiyor. İşte sadece bu iş için, yani yayın kalitemizi kontrol etmek için televizyonu başında bir çok mahallede birer izleyici temsilcimiz var. DEHA TV’nin Denizli Bahçeli Evler’deki (yayın net mi görüntü karlı mı, ses düzeyi iyi mi, anlaşılır ve seçilir mi, güzel mi? diye telefon edip sorduğumuz) izleme-kontrol temsilcimiz ise o dönemin Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şube Başkanı Azmi Ermiş! Yayında problem olduğunda şehrin o bölgesi ve hattının yayın kalitesini Azmi Abiye soruyoruz; “-Alo Azmi abi, evde DEHA TV açık mı? -Evet açık. -Görüntü nasıl, net mi karlı mı? Azmi Ermiş’ten net bir cevap. –Çok güzel, net ve pırıl pırıl. Yayını çok güzel duyumsuyorum!!” (Sizce de ne kadar sıradan, komik ve sahici bir yaşanmış öykü değil mi)



MERKEZEFENDİ VE ACIPAYAM’DAN 150 YAZAR GEÇTİ
Merkezefendi Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Kitap Günleri kapsamında Başkan Şeniz Doğan 40’ı Denizlili yazar olmak üzere toplamda 100 yazar ve binlerce eseri kitap dostları ile bir araya getirdi. Acıpayam Belediye Başkanı Dr.Hulusi Şevkan ise Acıpayam Kitap Günleri Fuarı’nda 45 yazarı ağırladı. Ataman ve kitapları Acıpayam Kitap Fuarı’nda da büyük ilgi gördü. Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, 10 gün boyunca Kitap Günleri’ne katılan yazar, yayınevi ve hemşehrilerine teşekkür etti ve “Şimdiden 3.Kitap Günleri’ni sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi. Başkan Doğan, “İkinci kez, büyük bir heyecanla düzenlediğimiz Kitap Günleri etkinliğimiz sona erdi. Birbirinden değerli yazar, gazeteci ve sanatçıları Merkezefendimizde ağırladığımız için çok mutluyuz” dedi.



HALİL İBRAHİM ERTEKİN VE
MUSTAFA ŞEVİK’TEN KİTAP VAR
Söz kitap fuarları, kitaplar ve yazarlardan açılmışken Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik’in kitabından da bahsetmek elzem oldu. Buldan’ın ikinci kez başkanlık yapan Belediye Başkanı Mustafa Şevik’in yazdığı “Behçet Uz” adlı kitabı da fuarlarda boy göstermeye başladı. Kitap günlerinde karşılaşan ve Hüsamettin Ataman ve Mustafa Şevik birbirlerine imzaladıkları kendi kitaplarını hediye etti.



Ayrıca Denizli eski Vali Yardımcılarından Dr. Halil İbrahim Ertekin’in “Türkiye’de Belediyelerde Ölçek ve Yönetim Sorunu” adlı kitabı da geçen yılın son aylarında yayınlandı. Denizli’nin eniştesi olan Pamukkale Üniversitesi’nde master ve doktorasını tamamlayan çalışkan mülkiyeliHalil İbrahim Ertekin şu anda Kütahya Vali Yardımcısı olarak görev yapıyor.



 
fixed-whatsapp-icon