Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

465 Yazı

(EKOPOLİTİK) 12 KATRİLYONLUK (ESKİ PARA İLE) MAZBATA!

**DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR’İN BORCU 12 MİLYAR LİRA!

**“AĞLAMAYA DEĞİL, HALKI ZENGİNLEŞTİRMEYE GELDİK”, MARIM’DAN MİRAS; “KARAOĞLAN’LA YENİDEN ÖNCE İNSAN!”




Başkanlık koltuğunu devraldığı günden itibaren Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin “Mali yapısı ile finansman durumunu” masaya yatırıp incelemeye alan Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu karşılaştığı tablo ile adeta şok oldu. İlk belirlemelere göre; Denizli Büyükşehir Belediyesi ve DESKİ’nin borcunun 12 Milyar lira yani eski para ile 12 Katrilyon lira olduğu kaydedildi.



“BETON YENMEZ, DENİZLİ’NİN HAKKI HİÇ YENMEZ!”
Son rakamlara göre Denizli'nin büyükşehir nüfusu1 milyon 60 bin. Büyükşehir’in 2024 yılı bütçesi ise (DESKİ ile birlikte) belediye meclisi kararı ile 11 milyar lira olarak kabul edildi. (Bu rakam gelenek olduğu üzere yıl sonunda alınacak “ek borçlanma” kararı ile yüzde 30 daha artabiliyor) Seçim çalışmaları sırasında vatandaşa mütemadiyen ve ısrarla “Beton yenmez, çimento yenmez, asfalt yenmez. Bunlar karın doyurmaz” diyen ve iktidarın “beton, inşaat ve ihale ekonomisini” eleştiren CHP’li Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, seçimi kazandı. Ancak; Osman Zolan Belediyesi’nden devraldığı borçlu ekonomik tablo karşısında epey şaşırdı.





DENİZLİLİ BAŞINA 11 BİN LİRA BORÇ VAR
Peki, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin borcu ne kadardı? Denizli’de büyükşehir belediyesinden dolayı kişi başına düşen borç yükü kaç paraydı? Yani; yeni belediye yönetimine miras kalan borç; Büyükşehir Bütçesi ile karşılaştırıldığında 1 yıllık belediye bütçesi kadar var mıydı? Yoksa “tölere” edilebilecek bir rakamda mıydı? İşte bu soruların yanıtları Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun talimatı ile başlatılan finansal ve mali çalışmayla aşağı yukarı belli oldu. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu CHP Buldan’da düzenlenen bayramlaşma töreninde “Denizli Büyükşehir’in borç tablosu” hakkında ilk bilgileri verdi.



“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN 12 KATRİLYON BORCU VAR!”
Belediyelerin bütçe sıkıntısı olduğunu da dikkat çeken Başkan Çavuşoğlu “Gerçekten zor durumdayız. Zor durumdayız derken belediyelerin bütçesi anlamında gerçekten sıkıntılı bir sürece girmişiz. Tabi bunların da altından başkanlarımızla beraber çok çalışarak kalkacağız. Ama gerçektende kötü bir yönetim yaşamışız. Çok değil Büyükşehir Belediyesi’nin 12 katrilyon borcu var arkadaşlar. Bütçe anlamında hem Büyükşehir hem ilçe belediyeler zor durumda. Ama biz ağlamaya gelmedik. Biz bunları çözmeye geldik. Bizim bunları çözeceğimizden de emin olabilirsiniz.



Çünkü biz ne dedik? Biz kendimizi zenginleştirmeye gelmediğimiz için bizim bu konuda sıkıntımız yok. Ama bazı şeyleri sürece yayacağız. Bazı Projelerimiz vardı. Hayvancılık, tarım gibi emeklilere destek gibi. Hiç şüpheniz olmasın. Taahhüt ettiğiniz ne varsa hepsini hayata geçireceğiz. Yalnızca birazcık zamana ihtiyacımız var.  Buradaki dostlarımız dışarıdaki dostlarımıza da söylesinler emin olun 5 sene sonra herkes, ‘iyi ki Buldan’da Mehmet Ali Başkan varmış, iyi ki Denizli’de Karaoğlan varmış’ diyecekler. Bu hikâyeyi güzelleştireceğiz” diyerek Denizlilerden biraz zaman istedi. 



“AĞLAMAYA GELMEDİK, HALKI ZENGİNLEŞTİRMEYE GELDİK”
Evet, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi ve borcu “kalem kalem” listelenerek önümüzdeki günlerde halka ve kamuoyuna açıklanacak. İlk verilere göre Büyükşehir Belediyesi’nden doğru Denizli halkına miras kalan borç; “kişi başına 11 bin lira.” Hani bir Atalar Sözü vardır; “Borçla alınan eşek, su yolunda ölür!” diye. İşte Başkan Çavuşoğlu’nun da bu söze yanıtı; “Biz ağlamaya gelmedik. Biz bunları çözmeye geldik. Çünkü biz ne dedik? ‘Kendimizi zenginleştirmeye gelmedik, Denizli’yi zenginleştirmeye geldik’ dedik. Onun için bizim bu konuda sıkıntımız yok” dedi.



MARIM’DAN MİRAS; “KARAOĞLAN’LA YENİDEN ÖNCE İNSAN!”
Kısacası 25 yıl aradan sonra Denizli’de “yine” CHP’li Belediye devri başlatan. Ve yeniden “Önce İnsan” anlayışının hayata geçirileceği “insan merkezli belediyeciliğin” müjdesine veren Bülent Nuri Çavuşoğlu ve ekibi her şeye rağmen “borç yiğidin kamçısıdır” Atalar Sözü ile kolları sıvadı. 1989-1999’daki 10 yıllık “Önce İnsan” devrini unutmayan Denizli halkı çeyrek yüzyıl sonra kendilerine Bülent Nuri Çavuşoğlu ile birlikte kürsüden el sallayan “Efsane Başkan” Ali Marım’ın da içinde olduğu bu ekibe güveniyor. Bütün Denizli’nin beklentisi ise 5 yıl sonra; “İyi ki Denizli’de Karaoğlan varmış ve iyi ki onu başkan yapmışız!” diyebilmek üzerine kurulu.





BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ 13 NİSAN CUMARTESİ TOPLANIYOR!
31 Mart Yerel Seçimlerinin tamamlanmasından sonra mazbatalarını alan belediye başkanları görevlerine başladı. Bağlı bulundukları ilçe seçim kurullarından mazbatalarını teslim alan belediye meclis üyelerinin mesaisi de hiç ara vermeden başladı. Denizli’de ilçe belediye meclisleri bayram öncesi başlayarak tamamlandı. Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ise 13 Nisan Cumartesi (yarın) günü gerçekleştirileceği bildirildi.



ZOLAN’IN TOGG’U TAVAS BELEDİYE BAŞKANI TATIK’A VERİLDİ
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, geçtiğimiz yıl mayıs ayında büyükşehir envanterine katılan TOGG’u geçici olarak Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık’a makam aracı olarak gönderdi. 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerinin ardından Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Osman Zolan’ın makam aracı kullandığı TOGG’un Yeni Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu tarafından nasıl değerlendirileceği merak konusu olmuştu. CHP Tavas İlçe Başkanı Hasan Keçeci sosyal medya hesabından Başkan Çavuşoğlu’na teşekkür etti.



YENİ BAŞKAN BORÇ TABLOSUNU BELEDİYE BİNASINA ASTI, ESKİ BAŞKAN TEŞEKKÜR ETTİ!
Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık, önceki dönemden kalan belediye borçlarını belediye binasına astığı dev posterle duyurdu. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi'nin ardından Tavas Belediye Başkanlığını CHP'li Kadir Tatık kazanmıştı. AK Partili Belediye Başkanı Hüseyin İnamlık'tan görevi devralan Tatık, belediyeyi ne kadar borçla devraldığını belediye binasına astığı dev poster ile duyurdu. Belediyenin güncel borcunun 61 milyon 122 bin 157 lira 23 kuruş ile olduğunun yazıldığı posterin belediye binasına asılmasının ardından önceki dönem AK Parti'li belediye başkanı Hüseyin İnamlık, açıklama yaptı. İnamlık sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Mart ayı sonu itibariyle mevcut 61 milyon borcun 9 milyonu iller bankasından bir önceki dönem kullanılan GES kredisi ve taş döşeme ihalelerinde kullanılan kredilerdir. 15 milyonu EYT ile emekli olan işçilere ödenen kıdem tazminatı ile yatırım harcamalarında kullanılmak üzere Vakıfbank’tan çekilen kredidir. 18 milyonu yatırım harcamalarında kullanılmak üzere Halkbank'tan çekilen kredidir. 16 milyonu esnaf ve müteahhitlerden alınan mal ve hizmet alımlarından doğan firma borçlarıdır. Kalan diğer borçlar da yasal ödeme sürelerinde ödenen kurum borçlarıdır. Tabloda görüldüğü gibi yıllık ortalama 160 milyon geliri olan belediyenin uzun yıllara yayılmış borç stoğunun bu kadar az olması başarının göstergesidir. Bunun yanında belediyenin hiçbir devlet kurumuna vadesi geçmiş bir borcunun olmaması da mali disipline gösterilen özenin bir kanıtıdır. Yeni yönetimin bu başarıyı bizimle paylaşmasına mutlu olduğumu belirtmek isterim. Kamuoyuna saygıyla" dedi.



KALE’DE 600 PİDE FATURASI VE 10 GÜN ÖNCE ÇEKİLEN 9 MİLYONLUK KREDİ GÜNDEMDE!
Kale Belediyesi'ni AK Parti'li Mehmet Salih Sağınç'tan devralan CHP'li Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla, belediyenin borçlarını sosyal medyadan açıklayıp tepkilerini dile getirmişti. Seçim çalışmaları için belediye bütçesinden harcama yapıldığını iddia eden Hayla, “Sandıklara 600 adet pide gönderilmiş. Mümkün değil. 180 bin liralık bu faturayı ödemeyi reddettim” demişti. Hayla seçimden bir hafta önce 9 milyon liralık kredi çekildiğini söyleyerek, “Hesapları inceledik. Kale Belediyesi’nin 38 milyon 400 bin TL borcu var. Eğer yatırımlar yapılmışsa ben bu borcu öderim, altından da kalkarım. Beni en çok üzen şey şu... 22 Mart 2024’te, seçimden bir hafta önce 9 milyon TL kredi çekiliyor. 48 ay vadeli, 48 eşit taksitte ödenecek. Bu 9 milyon TL’yi 23 milyon 300 bin TL olarak ödeyeceğiz. Elimize geçen 8 milyon 790 bin TL para. Keşke 4 dükkân satıp da, bu parayı ödeseydiniz. Ama Kale Belediyesi’ne bu kötülüğü yapmasaydınız. Kale halkına bu kötülüğü yapmasaydınız” diye konuştu.



BELEDİYE LOGOLARINA TÜRKİYE CUMHURİYETİ (T.C.) İLAVESİ
Öte yandan Denizli’de Belediye logoları önünde Türkiye Cumhuriyeti ön adı bulunmayan hizmet binası tabelalarına “T.C.” eki ilave edilmeye başladı. İlk uygulama Denizli’nin en büyük ilçesi Pamukkale Belediyesi’nde geldi. CHP’li Başkan Ali Rıza Ertemur Pamukkale Belediyesi Logosu’nun başına “T.C.” ibaresini ekledi. T.C. belediyenin tüm tabela ve evraklarına eklendi. Bu arada Tavas Belediyesi ama tabelasına da Başkan Kadir Tatık’ın talimatı ileT.C. eklendi.





CHP’DEN “YENİ BAŞKANLAR KAMPI!”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, seçilmiş belediye başkanlarını ve il başkanlarının 20-21 Nisan tarihlerinde Ankara’da toplama kararı aldığı bildirildi. 31 Mart seçimlerinde birinci parti olan Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) değerlendirmeler sürerken, CHP MYK'nın ardından Genel Başkan Özgür Özel, bu sefer de seçilmiş belediye başkanları ile il başkanlarını toplama kararı aldıklarını açıkladı. Kızılcahamam’da yapılması beklenen toplantıların “yerel yönetimlerde CHP Politikaları” üzerine olacağı kaydedildi. CHP’nin yeni yol haritası ile partinin “Emeklilerin, gençlerin ve dezavantajlı kesimlerin” sorunlarının sürekli gündemde tutulması stratejisi il başkanları ve belediye başkanlarına da anlatılacak.



fixed-whatsapp-icon