SAĞLIK

TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ DENİZLİ İL TEMSİLCİĞİ KURULDU

TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ DENİZLİ İL TEMSİLCİĞİ KURULDU
Türk Psikologlar Derneği (TPD) il bazında temsilcilikler kurma çalışmalarını tamamladı. Bu doğrultuda TPD Denizli il temsilciliği görevine Psikolog Merve Nur Tosun, yardımcılığına Klinik Psikolog Gürkan Azak getirildi.  

1976 yılında kurulan TPD şimdiye kadar farklı illerde bulunan şubelerle yapılanıyordu. TPD Genel Başkanı Prof. Dr. Cem Şafak Çukur’un talimatlarıyla yeni bir yapılanma modeliyle çalışmalara devam etme kararı verildi. Yeni modelde il temsilciliklerinin kurularak illerde hatta ilçelerde bulunan psikologlara daha etkin ulaşılması hedeflendi.

TPD Denizli İl Temsilciliği’nden yapılan açıklamada “Kendimize birçok öncelikli hedef belirledik. İlk hedefimiz kamu ya da özel sektör fark etmeksizin Denizli’de yaşayan her meslektaşımıza ulaşmaktır. Bu doğrultuda meslektaşlarımız arasındaki dayanışmayı ve iş birliğini arttırmak, yaşamış olduğu problemler karşısında yanlarında olabilmek istiyoruz. Bununla birlikte temel amacımız psikologların topluma faydasını en yüksek noktaya taşımaktır.

Yaşanan problemlerin en başında alan ihlalleri gelmektedir. Psikologların yasalarda bulunan boşluklardan dolayı, farklı meslek gruplarından bazı bireylerin, kendi meslek gruplarına da ihanet ederek, yetkisiz sertifika ve belgelerle psikologların ve klinik psikologların yetkisinde bulunan uygulamaları yaptıklarını iddia etmektedirler. Psikopatoloji ve klinik bilgisi olmayan bireylerin uygulamaları toplum ruh sağlığını tehdit etmektedir. Bu noktada diğer önemli hedefimiz ise sahte psikologlara dur demektir. Çok basit bir mantıkla; herhangi bir sağlık branşında, örneğin kalp rahatsızlığımız söz konusu olduğunda, kendimizi herhangi yetkisiz birisine emanet etmiyoruz. Aynı şekilde psikolojik sağlığımızı da yeterli ve akredite bilgilere sahip olmayan kişilere de emanet etmemeliyiz. Bu bireylerin toplum ruh sağlığını tehdit etmesine de izin vermeyeceğiz.

“SAHTE PSİKOLOGLARA DUR DİYECEĞİZ.”
Maalesef tüm Türkiye’de olduğu gibi Denizli’de de kendisine psikolog diyen sahte uzman, halkın ruh sağlığını tehdit etmektedir. Sahte uzmanlar kendilerini psikolog, psikoterapist, pedagog, nöropsikoterapist gibi ünvanlarla tanıtarak yetkisiz bir şekilde psikoterapi, terapi yaptıklarını iddia etmekte ve ruh sağlığının ciddiyetinin farkında olmadan bireylere daha çok zarar vermektedirler. Sahte uzmanların toplumda yarattığı olumsuz etkinin anlaşılması da imkansızdır.  Bu noktada insanların ruh sağlığı hizmeti almadan önce uzmanın lisans ve yüksek lisans diplomalarını kontrol etmelerini tavsiye ediyoruz. Lisansı psikoloji, yüksek lisansı klinik psikoloji olan meslektaşlarımızdan rahatlıkla danışmanlık ve terapi desteği alabilirsiniz.

“PSİKOLOG MESLEK YASASI ÖNEMLİDİR”
Maalesef birçok ülkede insanların ruh sağlığını koruyan yasalar varken, ülkemizde bu yasaların eksikliğinden kaynaklanan problemlere karşı çözüm sadece ama sadece meslek yasasıdır. Bu noktada TPD çalışmalar, görüşmeler gerçekleştirmektedir. Denizli il temsilciği olarak il bazında gerçekleştireceğimiz görüşmelerde bu problemin çözülmesi yolunda adımlar atmayı planlıyoruz. Alanın yasalarla korunması öncelikli olarak bu alanda hizmet almak isteyen insanların yanısıra meslektaşlarımızın da faydasına olacaktır.  Bu noktada başta Denizli’de olmak üzere tüm Türkiye’de ciddi çalışmalar yapıldı, yapılacaktır. İl temsilciliğinin başta meslektaşlarımız olmak üzere Denizli’ye daha büyük fayda getirmesini ve toplum ruh sağlığına katkıda bulunmasını dileriz” denildi.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon