EKONOMİ

TBMM’DE GÖRÜŞÜLÜYOR: YENİ VERGİ DÜZENLEMESİNDE 7 MADDE KABUL EDİLDİ

TBMM’DE GÖRÜŞÜLÜYOR: YENİ VERGİ DÜZENLEMESİNDE 7 MADDE KABUL EDİLDİ
TBMM Genel Kurulu'nda, görüşülen yeni vergi düzenlemesinin ilk 7 maddesi kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenlemeler arasında en dikkat çekici olanı, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesi oldu.

Yeni düzenlemeyle, Danıştay'ın iptal kararı doğrultusunda Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da değişikliğe gidildi. Buna göre, mahkeme kararları ve icra dairelerinin ödeme emirlerinde "borcu yoktur" belgesi aranması yönünde Hazine ve Maliye Bakanı'na yetki verildi.

Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, tekno girişim şirketlerine ait pay senetlerinin belirli şartlar altında gelir vergisinden muaf tutulması sağlandı. Bu düzenleme, tekno girişim şirketlerini desteklemeyi amaçlıyor.

Mükelleflerin beyan ettikleri hasılat tutarları ile tespit edilen tutarlar arasında yüzde 20'den fazla fark olması durumunda, mükellefler izaha davet edilecek. Bu hüküm, vergi güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Elektronik ticaret pazar yerlerinde yapılan ödemeler, vergi kesintisi kapsamına alınacak. Cumhurbaşkanı, vergi kesintisi oranlarını belirleme yetkisine sahip olacak. Bu düzenleme, kayıt dışı ekonomiyi azaltmayı amaçlıyor.

Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle, teminat uygulaması kapsamındaki mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı belirlendi ve teminat verme süresi 60 güne çıkarıldı. Yükümlülüklerini yerine getiren mükelleflere teminatın iadesi sağlanacak.

Elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları ve diğer dijital platformlar için vergi güvenliğini sağlayacak düzenlemeler getirildi. Bu kapsamda, ekonomik ve ticari faaliyetlerin bildirilmesi zorunlu olacak.

Kıymetli madenlerin değerlemesinde borsa rayici kullanılabilecek. Altın, gümüş ve diğer kıymetli madenlerin değerlemesi, borsa rayici yoksa maliyet bedeli esas alınarak yapılacak.
İHA .

İHA .

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon