ÇAL

SUDAN KOYUN GEÇİRME FESTİVALİ BU YIL YAPILACAK MI?

SUDAN KOYUN GEÇİRME FESTİVALİ BU YIL YAPILACAK MI?
8 asırdır yapılan Çal’da yapılan Sudan Koyun Geçirme Festivali - Çoban Bayramı kuraklık etkisiyle Büyük Menderes’te suyun çekilmesinin ardından bu yıl yapılacak mı yapılmayacak mı? Bu çok tartışılan konu ile ilgili son noktayı Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan Denizli Metropol ekranında koydu. 

ÖZEL HABER
Denizli'nin Çal ilçesi Aşağıseyit ile Dayılar Mahallesi'ni birleştiren Köprübaşı mevkiinde 848. Yıldır Sudan Koyun Geçirme Festivali  - Çoban Bayramı yapılıyor. UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras listesine alınan ve 8 asırdır yapılan Sudan Koyun Geçirme Festivali - Çoban Bayramı kuraklık etkisiyle Büyük Menderes’te suyun çekilmesinin ardından bu yıl yapılacak mı yapılmayacak mı? büyük merak konusu… Konuyla ilgili açıklama Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan’dan geldi.   

BAŞKAN AKÇAN TARTIŞILAN KONUYLA İLGİLİ SON NOKTAYI KOYDU
Denizli Metropol’de Metropol Gündemi programına katılan Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan “Pandemi engellemediği ve yasaklar olmadığı sürece Çoban Bayramımızın 848. yılını inşallah bu sene yapacağız. Şu anda Büyük Menderes’te su var. Su salınımı DSİ tarafından yapılıyor. Ağustos’un son haftası iki gün şekilned düşünüyoruz. Tüm plan ve program hazır. Gelecek hafta çoban arkadaşlarla son toplantımızı yapacağız. Şu an Büyük Menderes’te su var. Ancak o gün su olmasa bile bu etkinliği taşıma suyu ile de olsa mutlaka yapacağız” diye konuştu. 



HİKAYESİ DUYANLARI HAYRETE DÜŞÜRÜYOR
8 asırdır devam eden festivalin hikayesini duyanlar ise hayret ediyor. Koyun Atlatma Festivali’nin hikayesini anlatan Başkan Akcan, “Bir tane çoban bir ağa kızına aşık oluyor ve aşkını kavalı ve koyunlarıyla beraber haykırıyor. Yıllarca aylarca devam ederken bir gün istiyor ağanın kızını ama tabi ki ağa çobana vermek istemiyor. Bunun üzerine bu çobanın bu halini gören diğer ağalar da üzülüyor ve diğer ağalar o ağaya gidip diyor ki kızı bu çobana vermeni istiyoruz. Bunun üzerine diğer ağa diyor ki bir şartım var, koyunları bir hafta boyunca tuz yedirecek arkasından Büyük Menderesten koyunları kendisi karşıya geçirecek. Koyunları kavalıyla çağıracak ve ardından koyun dereden su içmeden karşıya geçecek. Eğer geçerse ben kızımı çobana veririm diyor. Tabi çoban bunu kabul ediyor. Günlerce çalışarak koyunlara anlatıyor derdini. O gün geldiğinde bütün ahali toplanıyor ve çoban geldiğinde karşıya geçiyor başlıyor kavalını çalmaya. Tuzu yiyen elçi koyun en öndeki olan ve çobanın can arkadaşı. Elçi koyun başlıyor koşmaya sonra arkasında sürü koşuyor ve Büyük Menderes Nehrine kendisini vuruyor. Şu içmeden karşıya geçip doğrudan çobanın yanına varıyorlar. Bunu üzerine ağa verdiği sözü tutup kızını çobana veriyor” ifadelerini kullandı.

ÇAL BELEDİYE BAŞKANI FETHİ AKCAN’IN AÇIKLAMALARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon