EKONOMİ

OTOMOBİL VE HAFİF TİCARİ ARAÇ PAZARI NEDEN DARALDI?

OTOMOBİL VE HAFİF TİCARİ ARAÇ PAZARI NEDEN DARALDI?
Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2022 yılı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 oranında azalarak 458 bin 446 adet olarak gerçekleşti. Pazar neden daraldı? Ne yapmak lazım? Sektör eski günlerine nasıl döner? Sadık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin, Metropol’e açıkladı…

ÖZEL RÖPORTAJ
Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2022 yılı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 oranında azalarak 458 bin 446 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2022 yılı Ocak-Ağustos döneminde geçen yıla göre yüzde 9,4 oranında azalarak 354 bin 543 adet, hafif ticari araç pazarı yüzde 5,2 azalarak 103 bin 903 adet oldu. Pazar neden daraldı? Ne yapmak lazım? Sektör eski günlerine nasıl döner? Sadık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin, Metropol’e açıkladı…

TURGAY MERSİN'İN AÇIKLAMALARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ...

Mersin “Yıla bakarsak 8.5; aya bakarsak 17.5 daraldı. Sebebine gelince, tabi ki ilk anda insanların aklında araç bulunurluk sıkıntısı var, iki senedir yaşanılan. Bu geliyor ama bunu tek nedeni bu değil. Önemli nedenlerinden bir tanesi maalesef faizlerin çok yüksek olması ve faize ve krediye ulaşamama konusu. Yani iki tane sıkıntı var burada. Faizler bugün 3.5 - 4'ler seviyesinde. Faizi kullanacak müşteri de krediye ulaşmada zorluk çekiyor. Maalesef Türkiye'de son altı, yedi aydır uygulanan ekonomik politikadan dolayı, hem ticari şirketler hem bireyseller krediye ulaşmakta zorlanılıyor. Aracı alma maliyeti olarak yüksek kılıyor ve bireysel anlamda insanlar araca erişimde zorlanıyor. Bu da biraz önce de konuştuğumuz gibi, söylediğim gibi, pazarı olumsuz yönde etkiliyor. Baktığımızda araç bulunurluk sıkıntısı var mı? var, bu etkiliyor mu? etkiliyor ama baktığımızda bu yüzde 17.5 daralma dediğim gibi bu iki nedenden dolayı. Faizlerin yüksek olması, araç fiyatlarının artması ve bunu kabul eden müşterinin de krediye çıkmasında zorlanması. Bu nasıl engellenebilir?. Öncelikle kredi musluklarının biraz daha serbest bırakılması lazım. Tabi ki faizlerin düşmesi lazım. Bundan daha da önemlisi iki tane konu var. Bunu geçen sene ben OYDER Başkanlığımda da söylemiştim ama bu sene maalesef şu ana kadar bir ses seda çıkmadı. ÖTV dilimlerinin acilen güncellenmesi lazım. Acilen, hemen!. Hatta bu gece, belki yarın.. Yine kullandırılan kredinin dilimleri var. Tabi araç fiyatlarının çok arttığını varsaydığımızda bu kullanılan kredi oranları çok düşük kalmıştır. Bunların da BDDK tarafından acilen güncellenmesi lazım” diye konuştu.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon